”Meidän perheessä on aina järjestetty paljon juhlia. Pojan yksivuotissynttäreille tilasin viirit ja pompomit Amerikasta”, Minna Keto sanoo. Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Perinteisen palkkatyön kadotessa yhä useampi on itsensätyöllistäjä, mikroyrittäjä tai freelancer. Minna Keto teki kuppikakuista bisneksen.

– Kuten näkyy, meillä ei ole olohuonetta, Minna bakes -yrityksen omistaja ja ainoa työntekijä Minna Keto, 27, esittelee perheensä rivitalokaksiota Palokassa Jyväskylän kupeessa.

Keittiö on levittäytynyt kokonaan avoimeen tilaan, jossa olisi oikeastaan tarkoitus rentoutua sohvalla ja katsella televisiota. Sohva on puristuksissa seinää vasten, ja television sijaan sisustuksena on kakkujen pakkauslaatikoita, 25 kilon sokerisäkkejä ja kakkuvuokia. Vuoden verran Minna on leiponut työkseen perheen keittiössä amerikkalaistyylisiä butter­cream-täytekakkuja, cupcakeja, sugarcookieseja sekä macaron-leivoksia.

Hän on osa työmarkkinoiden kasvavaa trendijoukkoa, itsensätyöllistäjiä, joita kutsutaan myös mikroyrittäjiksi, yksinyrittäjiksi tai freelancereiksi. Yhteistä joukolle on, että toiminta on sen kokoista, että se työllistää ihmisen itsensä.

Vuonna 2013 tällaista väkeä oli Tilastokeskuksen mukaan 152 000 henkeä. Joukko on todellisuudessa vielä suurempi, sillä tilastosta puuttuvat maatalousyrittäjät sekä sellaiset yksinyrittäjät, joilla on jokin muu kuin toiminimi. Yksinyrittäminen on erityisen tyypillistä naisille: jopa 70 prosenttia naisyrittäjistä on yksinyrittäjiä. Ja niin kuin työmarkkinoilla muutenkin, yksinyrittäjänaiset ovat pienituloisempia kuin miehet: mediaanitulo on 18 700 euroa vuodessa, ja puolet itsensä työllistävistä naisista kuuluu palkansaajien vähiten tienaavaan kymmenykseen.

Cake popseja perheelle

Minnan leipomukset eivät ole mitään perinteisiä mansikkakiilleväkerryksiä. Hän on koulutukseltaan tekstiilisuunnittelija ja panostaa paitsi tuotteiden vaikuttavaan ulkonäköön myös laaturaaka-aineisiin: on aitoa luomuvaniljaa, oikeaa voita, jyväskyläläisen pienpaahtimon kahvia ja belgialaista suklaata.

Saavutus on sikäli erikoinen, että vajaat kolme vuotta sitten Minna ei ollut koskaan leiponut yhtään mitään.

– Aina olen kyllä ollut hyvä syömään kaikenlaisia överiherkkuja, hän nauraa.

Äitiysloman alussa, raskauden viime metreillä, hän kaipasi jotakin puuhaa, kun kodin seinät oli jo pariin kertaan maalattu.

– Äitiysloma on itse asiassa naiselle hyvää aikaa miettiä, mikä olisi mielekäs tapa tehdä töitä ja elättää perhettä, Minna sanoo.

Hän ryhtyi etsimään netistä cupcakejen reseptejä, ja nimenomaan oikeiden, amerikkalaisten cupcakejen reseptejä, joihin kuuluvat näyttävät koristelut ja tömäkät raaka-aineet. Niitä hän oli maistellut ollessaan vaihto-opiskelijana Englannissa.

Pojan puolivuotissyntymäpäivänä hän järjesti 30 hengen juhlat, joihin leipoi itse kaikki tarjottavat: cake popsit, cupcaket, cookiet, buttercream-kakun ja marenkeja.

– Ne tuntuivat uppoavan perheelle hyvin.

”Äitiysloma on itse asiassa naiselle hyvää aikaa miettiä, mikä olisi mielekäs tapa tehdä töitä ja elättää perhettä.”

Lapsen yksivuotissynttäreillä Minnan tarjoilujen äärellä oli jo 50 henkeä.

Leipominen alkoi viehättää yhä enemmän. Perhe oli muuttanut vähän aiemmin miehen työn takia Jyväskylään Kuopiosta, eikä Minnan oma työ vaatekaupassa tyydyttänyt suunnittelijan luovuuden tarvetta.

– Aloin etsiä korkealaatuista suklaata, tilailla leivontavälineitä ulkomailta ja kehitellä täydellistä creamcheese-kuorrutusta.

 

”Ammattikoulujen leipurilinjoilla opetetaan tekemään bulkkia suurille leipomoille, se ei ole minun juttuni”, Minna sanoo.

 

Blogi sen teki

Olisi ollut mahdollista, että Minna Kedon leipomisharrastus olisi jäänyt harrastukseksi ja juhlimista rakastavan perhepiirin iloksi, ellei hän olisi tilannut kotiinsa lastenvaatekutsujen esittelijää, joka sattui olemaan paikallinen suosittu bloggari.

– Hän innostui cupcakeista, joita tarjoilin kutsuilla, ja halusi tilata minulta tyttärensä juhliin leivonnaiset.

Bloggari postasi juhlista kuvia, ja sana Minnan kakkutaidoista lähti leviämään keskisuomalaisissa blogeissa. Kyselyitä alkoi nopeasti tulla siihen tahtiin, että Keto päätti perustaa toiminimen kakkukauppaa varten.

– Olen kyllä aina ajatellut, että perustan joskus jonkinlaisen yrityksen.

Opiskeluaikana Kuopiossa hän oli jo käynyt monenlaisia yrittäjäkursseja, joten hän tiesi, mitä toiminimen perustamiseen vaaditaan ja mistä aloitteleva yrittäjä voi kysyä apua.

Tosin kovin paljon apua Minna ei saanut. Hän muistaa, kuinka uusyrityskeskuksessa häneltä kysyttiin, että ”mitä luulet täältä saavasi”. Onneksi Kedolla oli selkeä visio tekemisistään ja asiakkaitakin jo valmiina.

– Jos minulla olisi jokin mobiiliappi, kaikki vanhat ukot virastoissa olisivat ihan innoissaan työntämässä minua kaikenlaisiin yrityshautomoihin. Nyt tuntui, ettei moni, jonka kanssa asioin, oikein edes ymmärtänyt, mitä olen tekemässä.

”Oman osuuteni perheen menoista olen pystynyt koko ajan maksamaan.”

Minna tunsi, että häneen suhtauduttiin kuppikakkuja harrastelevana pikku­rouvana ja ihmeteltiin, miten hän meinaa kilpailla isoja leipomoja vastaan.

– Se ei tietenkään ole missään vaiheessa ollut tavoitteenakaan. Teen täysin omannäköisiä ja aivan erityylisiä leivonnaisia kuin suuret leipomot Suomessa.

Starttirahaa ensin luvattiin, mutta päätöstä Minna ei ehtinyt jäädä odottelemaan, koska ”asiakkaita oli jo oven takana jonossa”. Kun hän muutamaa kuukautta myöhemmin lähetti työläät hakupaperit, starttirahaa ei herunutkaan.

Sen puute ei jäänyt Minnaa kaivelemaan, sillä yritys alkoi nopeasti pyöriä lähes niin isosti kuin yhden hengen voimin on mahdollista.

– 4 000 euron myynti on maksimi, mitä yksin ehdin leipoa, kun lapsi oli osan viikosta kotona ja tein osan viikosta muita hommia, kuten bloggausta ja markkinointia.

Varustusta on kasvatettu sitä mukaa kuin yritykseen on tullut rahaa.

– Oman osuuteni perheen menoista olen pystynyt koko ajan maksamaan.

Juhlatavat uusiksi

Macaronin toinen puoli on vaalea ja toinen pinkki, ja leivoskeksi on juuri täydellisen muotoinen. Nämä ovat nyt niitä Minnan itse tekemiä ja hänen kriteerinsä täyttäviä macaroneja, joita on ollut hänen mukaansa mahdotonta löytää ainakaan Jyväskylän seudulta.

Minnalla ei tosiaan ole leipurin koulutusta, ja sitä ovat hänelle kummastelleet tahot, jotka tarjoavat apua aloitteleville yrittäjille. Häntä on yritetty tuupata opiskelemaan alaa.

– Leipurilinjalla ammattikoulussa opetetaan ensimmäinen vuosi hygieniaa ja sen jälkeen bulkkia suurtalousleipomista. Sellaisella ei ole minun bisnekseni kanssa mitään tekemistä, Minna sanoo.

Yhtä paljon kummastusta on aiheuttanut, että mitä Minna oikeastaan tekee.

– Ajattelen, että olen ensisijaisesti muotoilija, en leipuri.

Leipomisen lisäksi Minna tekee graafista suunnittelua ja suunnittelee tilauksesta esimerkiksi juhlien kutsukortteja. Minna bakes -yritys tekee yhteistyötä Tiitu Design -nimisen valokuvaus- ja suunnitteluyrityksen kanssa, jonka takana on toinen paikallinen mikroyrittäjä Tiina Salminen. Yhdessä he tekevät muun muassa postikortteja, ja suunnitelmissa on kaikenlaista juhla- ja kakkuaiheisista seinäkalentereista e-kirjoihin ja seinätauluihin. Yksi idea on yksivuotissyntymäpäivien viettäjille suunnatut smash cake -teemapäivät, joilla sankari mäjäyttää kakun muussiksi pikku nyrkillään, ja siitä muistoksi otetaan tietysti söpöjä kuvia.

”Ajattelen, että olen ensisijaisesti muotoilija, en leipuri.”

Bisneksen kehittämistä Minna opiskelee öisin amerikkalaisilla nettikursseilla.

– Opin niiltä mielettömästi esimerkiksi markkinoinnista. Kannattaa tutustua esimerkiksi Jen Carringtonin ja byReginan kursseihin.

Minnan tavoite ei ole vähempää kuin koko suomalaisen juhlaperinteen uudistaminen.

– Suomessa ei oikein osata juhlia muita kuin häitä ja hautajaisia. Jos järjestät vaikka syntymäpäivät, siitä ajatellaan, että haluat tuoda jotenkin itseäsi esille. Lisäksi ajatellaan, että kaikki pitäisi osata tehdä itse. Miksei juhlia voisi järjestää helpommin ja paljon matalammalla kynnyksellä!

Minnalle pitäisi vain jäädä leipomiselta enemmän aikaa ideointiin ja visiointiin, ja sen eteen hän alkoi keväällä toimia. Nyt hänellä on kuukauden ollut leipomo ja pieni myymälä, jossa on myös työntekijöitä leipomassa – tai siis ei perinteisiä palkkatyöläisiä, vaan sopimusyrittäjiä.

Nyt Keto ei enää ole yksinyrittäjä.

– Tuntuu aika hyvältä, ettei tarvitse itse enää tehdä kaikkea. Ja kodin rauhoittuminen ja muuttuminen kodiksi on niin iso plussa, että sen turvin jaksaa taas painaa hommia.

Minnan vinkit itsensätyöllistäjälle:

Pitää olla todella intohimoinen työtä kohtaan. Sitä on nimittäin paljon, uutta opeteltavaa hirveästi ja vaikeuksia voitettavana jokaiselle päivälle. Jos työ ei tunnu intohimolta, jatkuvaa painetta ja stressiä ei kestä kovin kauan.

Pidä turvaverkko kunnossa. Läheistesi ja perheesi tuki on mielettömän iso voimavara, kun aikaa ei riitä pyykkeihin, ruuanlaittoon eikä muun elämän pyörittämiseen niin hyvin kuin ennen. Jos puolisoni ei olisi tukenut minua näin paljon, en olisi saavuttanut puoliakaan.

Rahaa ei välttämättä tarvita paljon, mutta kärsivällisyyttä ja viitseliäisyyttä sitäkin enemmän. Niukka talous ja ilman lainaa aloittaminen vaativat kekseliäisyyttä ja nipistämistä elämän muista kuluista. Myös kasvu voi olla vähän hitaampaa, mutta stressittömyys rahan suhteen on ollut sen arvoista.

Lähteet: Laura Haapala: Joustava työ, epävarma elämä (Like 2016) ja Tilastokeskus

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mikä ihmeen itsensätyöllistäjä?

Työmarkkinoiden trenditekijällä on monta nimeä – ja muotoa.

Itsensätyöllistäjä-termiä käytetään henkilöstä, joka tekee työtä ilman työsuhdetta. Hän voi olla yrittäjä, jolla ei ole muita työntekijöitä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 152000 itsensätyöllistäjää ja heistä 40 prosenttia on ryhtynyt hommaan yrittäjähenkisyyttään, toiset 40 prosenttia on ajautunut tilaisuuden tullen. Viidesosa on itsensätyöllistäjiä siksi, ettei muuta työtä ole löytynyt. Heitä kutsutaan pakkoyrittäjiksi.

Itsensätyöllistäjä voi olla freelancer, jolla ei ole yritystä. Silloin toimeksiantaja pidättää free-verokortin mukaan tuloveron, mutta eläkemaksut ja muut kulut on maksettava itse.

Usein itsensätyöllistäjällä on toiminimi. Silloin yrittäjä maksaa muiden maksujen lisäksi myös ennakkoveronsa itse.

Yksinyrittäjällä voi olla myös osakeyhtiö. Osakeyhtiön perustaminen vaatii vähintään 2500 euron pääoman.

Osuuskunta voi olla hyvä ratkaisu, kun yrittäjyyden riski huolettaa. Osuuskunnassa itsensätyöllistäjä on jäsen, joka saa osuuskunnalta palkkaa. Näin voi tarvittaessa saada myös ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Itsensätyöllistäjän laskutuksen ja muut maksut hoitaa siis osuuskunta.

Itsensätyöllistäjiä voidaan kutsua myös kevytyrittäjiksi (silloin kun hänellä ei ole yritystä) tai mikroyrittäjäksi (alle 10 työntekijää, liikevaihto enintään 2 miljoonaa euroa).

Erja Lyytinen, 40, kertoo tänään ilmestyvässä Me Naisten numerossa vuosi sitten tapahtuneesta erostaan.

Blueskitaristi Erja Lyytisen ja samassa bändissä soittaneen kitaristi Davide Florenon 17 vuotta pitkä liitto päättyi samasta syystä kuin monessa muussakin lapsiperheessä: raskaaseen arkeen.

Parin kaksospojat ovat nyt kolmivuotiaina. Ero tuli vuosi sitten.

Ensimerkit tavallista suuremmasta kitkasta Erja huomasi vuotta aiemmin. Erja ja Dave olivat muuttaneet unelmakotiinsa, rintamamiestaloon Helsingin laidalla. Siinä oli kaikki, mitä he toivoivat: omenapuu pihalla, ihanat naapurit ja idyllinen ympäristö.

Arkirealismia oli, että hanasta tuli kylmää vettä, lattialla palelsi, koti oli epäkäytännöllisesti kahdessa kerroksessa ja sähkölaskut isot.

– Teimme virheen, kun luovuimme helposta elämästä kerrostalossa. Kaikissa kaksosten kasvatusoppaissa sanotaan, että älä muuta, älä tee remonttia äläkä säädä mitään liikaa, kun lapset ovat pieniä. Me muutimme, kun pojat olivat kahdeksankuisia, ja tein kaikkia noita listan asioita.

Samaan aikaan perhe rundasi kuten ennen. Erona oli, että mukana oli aina kaksi pikkuista tavaroineen ja tarpeineen. Kun väsytti, pienistäkin asioista tuli nahistelua ja tunnelma muuttui painostavaksi.

Se, että lapsia tuli kerralla kaksi yhden sijaan, verotti voimia tuplasti. Arki yhdistettyä hektiseen työhön oli ”sekä ihanaa että kamalaa”.

– Jokainen, joka on ollut noin pitkässä liitossa, tietää, ettei se ole helppoa. Piti laittaa peli poikki. Lastenkin on parempi kasvaa rennossa ilmapiirissä.

– Luin jostain, että 85 prosenttia kaksosten vanhemmista eroaa. Arki uuvutti meidät, emmekä osanneet hoitaa parisuhdettamme samalla. Lapset muuttivat kuviota niin radikaalisti. Siihen ei kuitenkaan voi varautua, sillä kukaan ei tiedä, millaista on saada lapsia ennen kuin saa niitä.

Miten Erja muuttui eron jälkeen? Mikä merkitys musiikilla oli pettymyksen purkamisessa? Lue Erjan haastattelu Me Naisten numrosta 3 / 2017.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Älä kiirehdi, sillä hidastat asioita reilusti jos mokaat. Nyt ei ole oikea hetki juosta pää kolmantena jalkana eteenpäin. Sinulla on kyllä aikaa.

 

VESIMIES

Listaa itsellesi asiat, jotka olet aikeissa saada tänään hoidettua. Järjestelmällisyys on kaiken avain. Älä anna periksi laiskuuden puuskille.

 

KALAT

Kuuntele tarkkaavaisesti ja nojaa vaistoosi, kun jokin on epäselvää. Tunteesi voivat kuohua petollisesti tänään. Käytä kylmää järkeä päätöksissä.

 

OINAS

Sinun on vaikea pitää tilannetta hallussasi. Asiat muuttuvat nopeasti, etkä voi vaikuttaa niihin niin paljon kuin haluaisit. Heittäydy virran mukaan.

 

HÄRKÄ

Odottamaton käänne yllättää sinut täysin. Älä mene paniikkiin, vaikka pakka sekoittuu. Varustaudu päivään seikkailumielellä ja optimismilla.

 

KAKSONEN

Joku käyttää ystävällisyyttäsi hyväkseen, jos et ole tarkkana. Avun tarjoamisellakin on rajansa. Pidä ensisijaisesti huoli itsestäsi.

 

RAPU

Suunnittele tulevat siirtosi huolellisesti. Keskity ensin keräämään tietoa ja punnitsemaan vaihtoehtojasi. Panostuksesi kyllä kannattaa.

 

LEIJONA

Pidä kiinni oikeuksistasi. Kukaan ei saa jyrätä ylitsesi, joten ole valmis puolustautumaan. Sinun olisi hyvä pitää itsestäsi tarpeen tullen hieman ääntä.

 

NEITSYT

Ole avoin tunteistasi puhuessasi. Piilottelu ei ole hyväksi ihmissuhteillesi. Uskaltaudu ottamaan riski ja tekemään jotain uutta.

 

VAAKA

Älä toimi pelkän impulssin vuoksi. Tunteesi voivat johdattaa sinut pahasti harhaan. Analysoi sen sijaan tilannetta ja mieti omia prioriteettejasi.

 

SKORPIONI

Älä hyppää pää edellä mihinkään uuteen. Ryhmän vetovoimaa voi olla vaikea vastustaa. Kuuntele silti itseäsi ratkaisuissasi.

 

JOUSIMIES

Pidä silmällä rahankäyttöäsi. Tunteet voivat aiheuttaa kummallista käytöstä ostoksilla. Kuuntele itseäsi ja muista, ettet voi ostaa onnea.

Toimittaja Maria Veitola avautuu raskaasta vuodestaan tänään ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä. – Mietin, mitä olen tehnyt ansaitakseni tämän, Maria sanoo.

Toimittaja Maria Veitola, 43, menetti viime vuonna lyhyessä ajassa isän, työn ja kodin.

Marian kodissa paljastui vakava sisäilmaongelma, ja hän joutui puoleksi vuodeksi evakkoon puolisonsa ja neljävuotiaan Taisto-poikansa kanssa.

– Olin jatkuvasti kipeänä, mutta kuvittelin sen johtuvan surusta ja stressistä. Minulla oli tuolloin kaksi asiaa saattohoidossa: oma isäni sekä työni Radio Helsingissä.

Kodin sisäilmaongelmat räjähtivät lopullisesti käsiin samaan aikaan, kun Marian isä kuoli vuosia kestäneen sairastelun päätteeksi. 

Parisuhdettakin koeteltiin, kun perhe kompasteli toisiinsa ahtaissa väliaikaiskämpissä.

– Jossain vaiheessa sovimme, että odotetaan puoli vuotta kotiinpaluusta ja katsotaan, vieläkö toinen koko ajan ärsyttää, Maria kertoo.

Kuinka perhe pääsi lopulta palaamaan kotiin? Mikä Mariaa auttoi kriisissä? Mitä tapahtui isän perinnölle? Mitä vastoinkäymiset opettivat? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 3/2017.

  • Toimittaja, käsikirjoittaja ja ”boss lady” on syntynyt Enossa 26.2.1973. Asuu Helsingissä avomiehensä ja poikansa kanssa.
  • Yökylässä Maria Veitola palaa MTV3:lle toisen kauden jaksoillaan 25.1. Voitti Kultaisen Venlan 2015 vuoden keskusteluohjelmana.
  • Aloitti Radio Cityssä vuonna 1994, nyt johtaa Radio Helsingin uudistusta sisältöjohtajana.

90-luku oli kohumissi Tanja Vienosen, F1-kuski Mika Häkkisen ja kiekkoleijonien – mutta myös Gladiaattorit-ohjelman – aikaa. Tiedätkö, mitä aikansa suosikkiohjelman gladiaattoreille on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Mohikaani, Terminattori, Viikinki, Amazoni, Salama, Timantti. Harva 90-luvun alussa tv:tä katsonut on voinut välttyä näiltä lihaskimpuilta, kun he taistelivat Gladiaattorit-ohjelmassa. Nyt ohjelma palaa ruutuun, sillä Sub aikoo näyttää toiveuusintoina vuosina 1993–1994 esitetyn suosikkiohjelman. Muistatko, mitä osalle gladiaattoreista on tapahtunut ohjelman jälkeen?

Viikinki – Tony Halme


Tony ”Viikinki” Halme vuonna 1993 ja vuonna 2009. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
 

Showpainija, ammattinyrkkeilijä, henkivartija, kaupungin valtuutettu, kansanedustaja. Tony ”Viikinki” Halme tuli tunnetuksi monelta eri alalta, mutta Suomessa hänestä tuli julkkis Gladiaattorit-ohjelman jälkeen. Alun perin Halmeen julkinen ura alkoi showpainijana, kun hän otteli nimellä Ludvig Borga niin Japanissa kuin Yhdysvallossakin. Vuonna 1995 Halme pääsi tekemään pienen sivuroolin Die Hard -elokuvassa ja vuonna 1997 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi ottelemaan UFC-vapaaottelusarjassa. Eduskuntaan Halme pääsi vuonna 2003, kun sai yli 16 000 ääntä.

2000-luvulla Halme tuomittiin useista rikoksista, esimerkiksi ampuma-aserikoksesta ja huumausaineiden käyttörikoksesta. Halmeen värikäs elämä päättyi vuonna 2010, kun hänet löydettiin kuolleena kotoaan.

Lue myös: Ex-vaimo elämästään Tony Halmeen rninalla: ”Jopa mehun unohtaminen kaupasta johti päivien helvettiin”

Amazoni – Marianne Kiukkonen

Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto
Marianne Kiukkonen vuonna 2014. Kuva: Sanoma-arkisto

Gladiaattoreissa Marianne Kiukkonen tunnettiin nimellä Amazoni. Ohjelman lisäksi Kiukkonen tuli 90-luvulla tunnetuksi  fitnessammattilaisena. Hänellä ja toisella gladiaattorilla, Tony Halmeella oli suhde, ja kaksikko nähtiin 90-luvun puolivälissä usein yhdessä myös lehtien palstoilla. 2000-luvulla Kiukkonen valmistui poliisiksi, ja nelisen vuotta sitten hän oli mukana myös Poliisit-sarjassa. Poliisiuraan tuli särö vuonna 2014, kun Kiukkonen tuomittiin sakkoihin luvattomasta tietojen urkinnasta.

Lue myös arkistojuttu: Marianne ja Tahiti teettivät itsestään entistä ehommat

Mohikaani – Mika Ounaskari


Mika ”Mohikaani” Ounaskari vuonna 1993 ja 2016. Kuvat: Sub/MTV ja Sanoma-arkisto / Joonas Salo
 

Tony Halmeesta tuli Gladiaattoreiden jälkeen julkkis, mutta sarjan esittämisen aikoihin monen katsojan suosikki oli tumma, raamikas Mohikaani eli Mika Ounaskari. Ohjelman jälkeen Mika oli pitkään kuntosaliyrittäjä, mutta hänen Instagram-sivuiltaan selviää, että tällä hetkellä hänellä on oma pelialan maahantuontiyritys. Syyskuussa 2016 Ounaskari kertoi Ilta-Sanomille, että vaihtoi alaa vuonna 2008. Hän kertoi lehdelle myös, että rakkauselämässä menee mukavasti. 52-vuotias Ounaskari asuu 21-vuotiaan Titan kanssa avoliitossa.

Salama – Marjo Krishi


Marjo ”Salama” Krishi vuonna 1993 ja 2005. Kuvat: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Hannes Heikura
 

Salamana tunnettu gladiaattori jatkoi ohjelman jälkeen kehonrakennusta, ja voitti vuonna 1995 lajin MM-kultaa. Sittemmin hän siirtyi fitnessuralle. Vuonna 2015 Krishi kertoi MTV.fi:lle, että lopetti aktiiviuransa vuonna 2005, mutta on yhä kuntosaliyrittäjä. Hän asuu miehensä ja koiransa kanssa Keravalla.

Terminaattori – Mikko Tukonen


Terminaattori vuonna 1992 ja 2012. Kuva: MTV/Sub ja Sanoma-arkisto / Kimmo Räisänen
 

Katsojat saattavat muistaa Mikko ”Terminaattori” Tukosen kovana kilpailijana, mutta myös hänen leveästä hymystään. Miehen nettisivuilta selviää, että ohjaaja Renny Harlin nimesi Tukosen Terminaattoriksi, koska tämä muistutti ulkoisesti Arnold Schwarzeneggeriä.

Tukosen mukaan Gladiaattorit poiki hänelle monia tv-pestejä ja mallitarjouksia. Ohjelman jälkeen Tukonen kertoo olleensa mukana suoramyyntibisneksessä, kunnes perusti 2000-luvun vaihteessa perusti valmennusyrityksen. Kahden lapsen isä asuu tällä hetkellä Heinolassa.

– Työt viime vuosina ovat olleet erittäin vaihtelevia ja jopa vaikeita. Toimin erityyppisissä asiantuntijatehtävissä, ja se vaatii jatkuvaa ”skarppaamista”. Hyvä niin. Olen kyllä onnistunut elättämään perheeni, ja elämänhalu on ihan kohdillaan, Tukonen päivitti nettisivuilleen vuonna 2015.

Timantti – Virpi Butt

Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub
Virpi Buttin Gladiaattori-nimi oli Timantti. Kuva: MTV/Sub

Sittemmin Lucrezia Buttiksi nimensä vaihtanut gladiaattori tuomittiin runsas 10 vuotta sitten elinkautiseen Pirkkalan paloittelumurhasta. Poikkeuksellisen raaka murha kuohutti aikoinaan koko Suomea.

Skorpioni – Lisbeth Hälikkä

Moni gladiaattoreista teki ohjelman jälkeen uraa kuntosalilla – myös Lisbeth ”Skorpini” Hälikkä (kuvassa alarivissä vasemmalla). Hän kilpaili vuosia fitneksessä. Tällä hetkellä hän pyörittää tanssikoulua.

– Gladiaattori-ajoilta on jäänyt erityisesti mieleen Rennyn ja Geenan tapaaminen. Oli upeaa päästä tapaamaan heitä. Markus Selin oli myös hauska tyyppi. Meillä oli hienoja loppubileitä, Lisbeth muisteli vuonna 2015 MTV.fi:lle.

J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV
J-P Jalo ja Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) ohjalman kulisseissa vuonna 1993. Kuva: MTV

Katariina Laakkonen (o.s. Ebeling) tuli 90-luvulla tunnetuksi pestistään Gladiaattoreiden juontajana, mutta myös siitä, että seurusteli Renny Harlinin kansa. Lisäksi hän teki menestyksekkään uran triathlonistina. Nykyään kolmen lapsen äiti pyörittää Helsingissä pyöräkrossirataa.

– Gladiaattorit-aikoja ei tule kauheasti muisteltua. On minulla tallella joitain lehtileikkeitä, jotka ovat olleet säkissä tähän asti. Katselin niitä yhtenä päivänä, että tsiisus, äkkiä takaisin säkkiin! Ei kiinnosta, se vaihe on ohi, Laakkonen kertoi MTV.fi:lle vuonna 2015.

Ohjelman toinen juontaja, J-P Jalo, on yhä samalla alalla kuin 90-luvulla. Hän on urheiluselostaja.

Gladiaattorit Subilla ke 25.1.2017 klo 18.00 alkaen.