Välitunnilla taulu tyhjäksi ja mieli levänneeksi. Kuva: Colourbox
Välitunnilla taulu tyhjäksi ja mieli levänneeksi. Kuva: Colourbox

Erityisluokanopettaja Satu Torri haluaa kasvattaa nykyisistä alakoululaisista tunnetaitoisia tulevaisuuden päättäjiä.

Miltä kuulostaa hiljainen välitunti alakoulussa? Se selviää ensi torstaina, kun Kallion ala-asteen koulussa aloitetaan kokeilu: kerran viikossa välitunnin ajan ohjattuja hyväksyvän, tietoisen läsnäolon harjoituksia. Tarkoituksena on antaa oppilaille paikka rauhoittua mindfulnessin periaatteiden mukaisesti.

Hiljaiset välitunnit ohjaa erityisluokanopettaja Satu Torri, joka on myös mindfulness-ohjaaja.

– Olen jo aikaisemmin vetänyt oppilaille kahdeksan viikon kursseja brittiläisen Mindfulness in Schools -projektin mallin mukaan. Koulumme vanhempainillassa mindfulness-harjoitukset herättivät suurta mielenkiintoa. Lähdin kehittelemään ajatusta oppilaille, koulun aikuisille ja lasten vanhemmille soveltuvista harjoitteista, ja siitä ideasta syntyi hiljainen välitunti, Torri kertoo.

Hiljaisilla välitunneilla tehdään rentoutumisharjoituksia, opetellaan sallivaa suhtautumista omiin tunteisiin ja suunnataan huomiota hengitykseen, ympäristön ääniin, ajatuksiin ja kehon tuntemuksiin. Aikuisilla mindfulness-harjoitteet voivat alentaa verenpainetta, parantaa unta ja lieventää stressin oireita. Lapset voivat Torrin mukaan saada harjoituksista välineitä vaikka koetilanteissa rauhoittumiseen tai toisten lasten kanssa olemiseen.

Hengitä hetki

Oppilaat ovat tykänneet Torrin mukaan mindfulness-tunneista kovasti.

– Mun rooli opettajana on niillä tunneilla hyvin salliva, ehkä se on oppilaille mieleen. Lisäksi he huomaavat, että he osaavat ja että heillä on lupa kokea ja ilmaista erilaisia tunteita. Tässä ei tuoda oppilaille oppeja ulkoa päin, vaan opetellaan vain huomaamaan, mitä viisautta kehossa jo on.

Torri käyttää oman erityisluokkansa kanssa mindfulnessin elementtejä päivittäin.

– Kun tunteet nousevat pintaan ja kiukku saa vaikka kädet nyrkkiin, kehon tunteisiin kiinnittymis- tai hengitysharjoituksen avulla lapsi oppii pysähtymään ja ottamaan askeleen taaksepäin. Tavoite olisi, että lapset saisivat itselleen välineitä tunteiden tutkimiseen ja niiden kanssa olemiseen – opettaja kun ei aina voi olla paikalla. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Kallion ala-asteen hiljaiset välitunnit ovat vapaaehtoisia ja avoimia kaikille, ekaluokkalaisista ylöspäin. Tavoitteena on, että lapsista kasvatetaan ajattelevia aikuisia, jotka osaavat antaa tunteille tilaa.

– Viisaita tulevaisuuden päättäjiä ja tuntevia kanssaihmisiä! Torri huomauttaa.

Uni Corn

Mindfulnessia kokeillaan nyt jo alakoulussa – lapsista halutaan tunnetaitoisia tulevaisuuden päättäjiä

Humpuuki sen kun leviää. Lasten pitää saada olla lapsia ja myös kokea koko tunneskaala laidasta laitaan. Kaikenmaailman tunneparantajakonsultit rahastavat sen kun ehtivät ja tuputtavat keksimällä keksittyjä tunnevalmennuksia ja astraalisontaa. Mikä on kun ainoat hyväksytyt tunteet ovat kastettu yksisarvisen kuseen kastetut? Tämä koskee myös aikuisia, voi meitä poloja joiden työmaille tämä on jo levinnyt.
Lue kommentti
Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!