Dragana on bosnian serbi ja Belma muslimi. Vihanlietsonta eri kansanryhmien välille tuhosi heidän nuoruutensa muttei koskaan heidän ystävyyttään. Kuvat Panu Pälviä
Sarajevon yliopiston teknillinen tiedekunta jäi piirityksen alkaessa etulinjaan. Draganan ja Belman opinnot loppuivat kokonaan vuodeksi. Myöhemmin luentoja pidettiin siellä täällä ympäri kaupunkia.
Olympiakaupungin puistot ja urheilukentät muutettiin yksi toisensa jälkeen hautausmaiksi 1425 päivää kestäneen piirityksen aikana.

Kaksikymmentä vuotta sitten Dragana Ilić-Glumac, 43, ja Belma Filipović, 43, pakoilivat näiltä kukkuloilta ammuttuja tarkka-ampujien luoteja piiritetyssä kaupungissa. Naisten on edelleen vaikeaa ymmärtää, miten tilanne teki niin monesta ihmisestä hirviön.

Kesä 1992 oli harvinaisen lämmin. Kun samanikäiset suomalaisnuoret murehtivat olemattomia kesätyöpaikkoja ja tungeksivat Ruisrockissa Nirvanan keikalle, sarajevolainen Dragana Ilic-Glumac juoksi henkensä edestä. Kotoa bändikämpälle. Kämpältä ruuanhakuun. Tarkka-­ampujan luoti saattoi yllättää missä tahansa.

Sitten räjähti.

– Kranaatti iski kerrostaloasuntoomme. Kun pöly laskeutui, osasin vain huutaa äitiä. Se oli outoa, sillä puhuttelin häntä normaalisti etunimellä, Dragana kertoo.

22-vuotias Dragana oli serbi kuten vanhempansakin. Niin olivat myös Sarajevon piirittäneet Bosnian serbiarmeijan joukot, jotka olivat ympäröiviltä kukkuloilta käsin päättäneet tuhota maan pääkaupungin. Ei kuulosta järkeenkäyvältä, mutta sitä ei ollut mikään muukaan seuraavan neljän vuoden aikana, jolloin Bosnian sodassa kuoli arviolta 110 000 henkeä, lähes puolet heistä siviilejä. Pelkästään Sarajevossa tapettiin 11 541 ihmistä, joista suuri osa oli lapsia.

"Kukaan Sarajevossa ei ollut uskonut, että sota voisi syttyä Bosniassa."

Lähellä Draganan asuntoa, omassa kodissaan piilotteli hänen ystävänsä Belma Filipovic.

– En vielä tajunnut kaikkea todeksi. Kukaan Sarajevossa ei ollut uskonut, että sota voisi syttyä Bosniassa. Kun piiritys alkoi huhtikuussa, ajattelimme kaikki, että se loppuu viimeistään heinäkuussa. Luotimme siihen, että YK ratkaisee asian. Ihan varmasti maailma ei antaisi tällaista tapahtua keskellä Eurooppaa, Belma sanoo.

Belma perheineen on Bosnian muslimi eli bosniakki kuten puolet kansasta. Tosin etnisellä taustalla ei ollut sotaan asti ollut erityisempää merkitystä. Alueella oli asuttu vuosisadat yhdessä, ja seka-avioliitot olivat tavallisia. Myös uskontoja harjoitettiin hyvin maallistuneesti, bosniakit eurooppalaistunutta islamia, kroaatit katolisuutta ja serbit ortodoksikristillisyyttä.

Sitten 1991 Jugoslavia hajosi, ja Suur-Serbiasta haaveilleet serbijohtajat päättivät puhdistaa itsenäiseksi julistautuneen Bosnia ja Hertsegovinan muista kansallisuuksista. 

Eihän tällaista tapahdu meille

Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Belma ja Dragana istuvat Miljacka-joen rannassa, seulaksi ammutun koulunsa portailla. Bosnian sota on kansainvälisissä uutisissa näyttäytynyt lähinnä sotarikoksista syytettyjen johtajien uhona ja sukunsa miehet menettäneiden, jo iäkkäiden Sreb­renican äitien tuskana. Bosnia ja Hertsegovinassa elää kuitenkin kokonainen sukupolvi nuoria naisia, jotka ovat kärsineet sodan ja joutuneet rakentamaan elämänsä uudelleen vihan tuhoamassa yhteiskunnassa. Heistä harvoin kuulee mitään.

– Elokuvien sodissa on aina voittaja. Hyvä, joka ajaa pahat pois. Todellisuudessa se ei mene niin, Belma sanoo.

Elämä Sarajevossa näyttää päällisin puolin normaalilta. Kaupat pursuavat taas tavaraa ja puut kasvavat vähitellen täydessä mitassaan. Katukuvaa täplittävät trendikkäät vaateketjut ja kahvilat. Mutta sitten ovat kaupunkia ympäröivät kukkulat, talonraadot ja kranaatinjäljet asfaltissa. Jokainen niistä muistuttaa naisia kuolleista ja vammautuneista läheisistä, nälästä, pelosta, kylmyydestä – ja mikä ehkä pahinta, epä uskosta, että tällaista voi tapahtua ihan tavallisille ihmisille kesken huolettomimman nuoruuden.

Katsoessaan nyt uutisia Syyriasta hän tietää, mitä naiset ja lapset sodan keskellä kokevat.

– Niin moni illuusio romahti, Belma miettii.

Katsoessaan nyt uutisia Syyriasta tai palestiinalaisalueilta hän tietää, mitä naiset ja lapset sodan keskellä kokevat.

– Se on tuskallista. Omat muistot nousevat pintaan.

Eikä maailma tälläkään kerralla näytä tulevan väliin. Samaan aikaan sotarikollisten oikeudenkäynnit Haagissa etenevät toivottoman nihkeästi. 

Ja kun rikos jää tuomitsematta, se ikään kuin katoaa.

– Jokainen ihminen, joka kieltää tekemänsä pahan, on valmis siihen uudestaan, Dragana sanoo.

Naiset pelkäävät, että sama toistuu vielä. Jos ei Balkanilla, niin muualla Euroopassa.

Tulevaisuuden tekijät

Belma ja Dragana tapasivat yliopistolla ennen sotaa ja ovat tunteneet toisensa 24 vuotta – ystävyys ei ole muuttunut miksikään. Belma on sinä aikana ehtinyt mennä naimisiin, saada kaksi lasta ja tehdä pitkän uran kansallisessa energiayhtiössä. Dragana on nykyään Kansallisteatterin oopperakuoron sopraano.

Työpaikasta saa olla onnellinen, sillä työttömyysaste on Bosniassa 43 prosenttia, ja näkymät Euroopan talouskriisin jatkuessa ovat vain synkentyneet. Nekin, joilla on työtä, tienaavat keskimäärin 400 euroa kuukaudessa ja elättävät sillä usein myös vanhempiaan. Monissa perheissä kenelläkään ei ole työtä, eikä myöskään varaa syödä tai vaatettaa itseään kunnolla. Oljenkortena ovat ulkomaille muuttaneet sukulaiset.

Toisin oli ennen sotaa. Bosnia ja Hertsegovinan teollisuus kasvoi vauhdilla. Belma ja Dragana päättivät opiskella konetekniikkaa, sillä korkeakoulutetut insinöörit revittiin töihin koulunpenkiltä. Luvassa oli varma työpaikka, kiinnostavat ura­näkymät ja taloudellisesti turvattu elämä.

"Professorimme vain itki pöytänsä takana ja toisteli: lapseni, lapseni!"

Piirityksen alkaessa naisten koulu jäi etulinjaan, ja opinnot loppuivat.

– Muistan viimeisen kerran, kun pääsin luennolle. Ranskan professorimme vain itki pöytänsä takana ja toisteli: 'lapseni, lapseni!' Hän oli niin vanha ja viisas, että tiesi, mitä oli tulossa, Belma sanoo.

Piirityksen ensimmäisten viikkojen aikana moni onnistui vielä pakenemaan kaupungista kansainvälisten järjestöjen saattueissa. Päätös lähdöstä ei ollut kuitenkaan helppo, sillä myös omaisten jättäminen pelotti – samoin ajatus siitä, ettei pääsisi enää koskaan palaamaan. Siksi Belma ja Draganakin jäivät. Päätöstä vahvisti voimaannuttava vastarinnan henki: keitä te olette ajamaan meitä pois omasta kaupungistamme!

Vain yksi

Kun kesä sitten kääntyi liekehtivässä kaupungissa syksyksi ja syksy talveksi, epäusko alkoi muuttua epätoivoksi. Siitä ei ole vieläkään helppoa puhua.

– Ei ollut enää vettä, ei ruokaa, ei sähköä, ei lämpöä, Belma sanoo.

Kuolemasta tuli arkea. Suruun riitti tuskin energiaa.

Belman jo eläkkeelle jäänyt isä oli liittynyt kaupunkia puolustaviin, eri etnisistä ryhmistä koostuviin joukkoihin ja sukkuloi kotoa kilometrin matkan etulinjaan joka päivä.

– Kerran isän lähtiessä kotoa katsoin, kuinka kranaatit ja luodit iskivät joka puolelle ja ajattelin, etten näe häntä enää koskaan. Aamulla isä palasi ja totesi, että vain yksi kuoli.

Kuolemasta tuli arkea. Suruun tuskin riitti energiaa.

Se yksi oli Belman lapsuudenystävä samalta kadulta.

Vain yksi. Se on jäänyt mieleeni – tuo sodan ajan laskutapa. Se yksi oli ainut perheelleen.

Belman sisko auttoi sairaalassa ja Belma itse piti pääasiassa äidille seuraa kotona. Koska puhelimet eivät toimineet, kehenkään oli vaikea pitää yhteyttä.

– Tapasin Belman joskus vesijonossa. Siellä me olimme kaikki sarajevolaiset, serbit, kroaatit, muslimit, jaoimme saman kohtalon, Dragana muistaa.

Dragana hyväksyi sodan todellisuuden aiemmin kuin Belma.

– Kun kranaatti osui kotiimme, lakkasin pelkäämästä. Tajusin, että itseään on mahdoton suojella. Ihmisiä kuoli yhtä lailla etulinjaan, kotikadulle ja omaan asuntoon.

Eikä Dragana turhaan huutanut äitiään. Vanhemmat selvisivät iskusta.

– Isäni haavoittui vasta myöhemmin saadessaan luodin päähänsä kesken vedenhakumatkan.

– Lopulta minäkään en enää välittänyt. Kaikkeen turtui. Laukausten, kranaattien ja sireenien ääni lähinnä ärsytti, Belma sanoo.

"Aamulla heräsin nälissäni, janoissani ja kylmissäni. Illalla loistin teatterin parrasvaloissa."

Dragana oli koko ikänsä harrastanut intohimoisesti laulamista, ja sodan alkaessa hänet oli valittu esittämään pääosaa Hair-musikaaliin pääkadun varrella sijaitsevaan teatteriin.

– Mieti, Madonnan keikalle pääsee maksamalla, mutta nähdäkseen minut joka ikinen yleisössä vaaransi henkensä, Dragana hymyilee.

– Olihan se todella outoa. Aamulla heräsin nälissäni, janoissani ja kylmissäni. Oli lähdettävä ulos keräämään oksankappaleita, jotta voisi keittää edes teetä. Illalla sitten loistin teatterin parrasvaloissa.

Selviytymisen taidetta

Ei tarvitse nousta pitkäänkään kaupunkia ympäröiviä rinteitä, että ymmärtää, miten helppo kohde Sarajevo oli piirittäjille. Kun kaupunkia katsoo lintuperspektiivistä, häkellyttävintä on valkokivisten hautausmaiden määrä. Koska kaupungista ei päässyt ulos, vähitellen jokainen vihreä pläntti puistoja ja olympiakaupungin jalkapallokenttiä myöten muutettiin hautausmaiksi. Ja siinä ne yhä ovat, keskellä kaupunkilaisten arkea.

Asuntoja lämmittääkseen sarajevolaiset pilkkoivat ensin kaupungin puut ja keräsivät sitten poltettavaa kukkulalta, jossa serbien piirityslinja kulki kauimpana. Jos asunto tuhoutui iskuissa, improvisoitiin: hankittiin pressua, tukittiin aukot seinässä hiekkasäkeillä.

Ruuan hankkiminen vaikeutui koko ajan. Kaupungista kulki ulos vain yksi käsin kaivettu tunneli, ja sekin oli armeijan käytössä. Kaikki kauppa käytiin kaduilla, jos oli enää mitään, millä käydä kauppaa.

"Ruohoa, sitä me söimme."

– Jossain vaiheessa vaihdoin turkkini pussiin jauhoja. Mitä kaikkea niistä syntyikään! Ripaus sokeria, ja saimme kakun, hyppysellinen suolaa, ja meillä oli leipä. Hitunen ruoka-apuna saatua säilykelihaa, ja söimme pizzaa, Belma kertoo.

Se oli sitä pilaantunutta säilykelihaa, johon kissa ei suostunut koskemaan, mutta jonka ihmiset jakoivat tarkkaan.

Dragana esiintyi kerran YK-joukoille ja sai palkaksi askin tupakkaa ja pullon viskiä. Ne hän vaihtoi ruokaan.

– Ruohoa. Sitä me söimme, Belma muistaa.

Satunnainen apu ulkopuolelta ei unohdu ikinä. Belma sai kerran paketin hyväntekeväisyysjärjestön kautta ranskalaiselta perheeltä.

– Siinä oli kaksi kynttilää ja tulitikkuja. Kahvia, maitojauhetta ja kakku. Heille se ei ollut varmasti mikään uhraus, mutta he halusivat auttaa. Minulle se oli koko elämä.

"Päätin elää niin, että annan hyvän kiertää."

Dragana sai sodan loppuvaiheessa yllättäen 400 Saksan markkaa tsekkiläisperheeltä, johon oli tutustunut kuoromatkallaan.

– Se pelasti minut. Siitä hetkestä päätin elää niin, että annan hyvän kiertää, Dragana sanoo.

Ne, joilla ei ollut luonnetta

Belma on erityisen kiitollinen niille nuorille ja vanhoille miehille – serbeille, kroaateille ja muslimeille – jotka yhdessä puolustivat Sarajevoa koko piirityksen ajan.

– Me näimme televisiosta, mitä Itä- ja Pohjois-Bosnian kylissä tapahtui, kun serbiarmeija pääsi niihin.

Bosnian sota oli siviileille erityisen raaka: järjestelmällisiä raiskauksia, kidutuksia, teloituksia ja sulkemista keskitysleireille. Sitä tapahtui myös Sarajevon Grbavican kaupunginosassa, jonka serbijoukot saivat vallattua ja jonne esimerkiksi Belman miehen Seadin 86-vuotias täti jäi.

– Se mitä siellä tehtiin... miehenä en kerta kaikkiaan voi ymmärtää sitä, Sead sanoo.

"Kouluttamattomat ja vähän maailmaa nähneet ihmiset voi manipuloida hirveisiin tekoihin."

Vaikeaa on ollut myös Draganalle ymmärtää, keitä nämä tähän kaikkeen syyllistyneet serbit, "hänen kansansa", oikein olivat. Hän ei itse tunne yhtään Sarajevon serbiä, joka olisi lähtenyt piirittäjien puolelle.

– Mutta tiedän, että monet serbit evakuoitiin täältä hiljaa juuri ennen sotaa. He tiesivät. Ja hyväksyivät sen, mitä tapahtui. Ihmiset, joilla on luonnetta, eivät olisi ikinä lähteneet siihen mukaan.

Bosnia ja Hertsegovinan väestöstä yli puolet ihmisistä on asunut ja asuu yhä maaseudulla, vaikeakulkuisessa vuoristomaisemassa, hyvin suljetuissa yhteisöissä. Niistä värvättiin myös äärikansalliset serbijoukot, joille Sarajevonkaan yhteisöllisyys ei merkinnyt mitään.

– Kukaan normaali ihminen ei halua sotaa. Mutta kouluttamattomat ja vähän maailmaa nähneet ihmiset voi manipuloida hirveisiin tekoihin. Propaganda syötti meille ja maailmalle, että kyseessä oli etninen välienselvittely, mutta ei se ollut. Se oli vallanhimoisten johtajien sota, Dragana sanoo.

– Valitettavasti meillä on myös tällä hetkellä poliitikkoja, jotka lietsovat vihaa ihmisten välille saadakseen valtaa, hän lisää.

Tilanne luo hirviön

Sodanaikaisen vesipisteen vieressä, silloisen kaupungin vaarallisimmilla kulmilla, toimii nyt viihtyisä panimoravintola Pivnica Sarajevo. Ruoka on maukasta ja annokset isoja. Lähistöllä on useampikin uutuuttaan kiiltelevä kauppakeskus. Kansalliskirjasto, jonka julkisivu on vasta saatu kuntoon. Ja taloja, joita kenelläkään ei ole varaa korjata. Korvauksia tuhoutuneista kodeista ei ole saanut kukaan.

Kun Daytonin rauhansopimus lopulta päätti sodan marraskuussa 1995, sarajevolaiset olivat yhtä epäuskoisia kuin piirityksen alkaessa. Belma ei muista kenenkään juhlineen. Vaikka rauhaan alkoi pikkuhiljaa luottaa, asiat palautuivat normaaliksi hyvin hitaasti. Ennalleen asiat eivät palaudu varmasti koskaan. 

– Jos olisi poliittista tahtoa, paljon voitaisiin korjata. Mutta ne, jotka haluavat hajottaa, ovat paljon äänekkäämpiä, Belma sanoo.

Rauhansopimuksen kahtia jakamassa maassa monet ovat nyt kasvattaneet lapsensa erottamaan oman taustansa muista. Kun entisessä Jugoslaviassa kaikki osasivat sekä latinalaiset että kyrilliset aakkoset, nyt lapset ymmär­tävät vain omansa. Kouluissa on kolme eri opetusohjelmaa etnisen taustan mukaan.

Moni haluaisi yhä jakaa maan entistä vahvemmin.

Sarajevostakin pieni osa kuuluu Serbi­tasavallan puolelle, ja sinne ei moni vanha sarajevolainen suostu astumaan jalallaankaan.

Moni haluaisi yhä jakaa maan entistä vahvemmin. Ja niillä, jotka eivät koskaan halunneet erotella ketään, on yhtä lailla vaikeaa.

– Ystäväni haluaisi kovasti löytää mukavan sarajevolaisen tytön, mutta monet juoksevat karkuun kuullessaan hänen olevan serbi, Dragana kertoo.

Sead huomauttaa, että entisessä Jugoslaviassa ja Euroopan unionissa on paljon samaa.

– Niin kauan kuin meni taloudellisesti hyvin, elettiin yhdessä tyytyväisinä ja eteenpäin katsoen. Jos kokemuksistamme voi jotain oppia, niin sen, että tilanne voi tuoda ihmisestä esiin hirviön.

Lapseni, lapseni

Belma sanoo, ettei enää nykyisin mieti sitä, pitäisikö hänen antaa anteeksi.

– Olen lopettanut itseni kiusaamisen sillä kysymyksellä. Miten voisin antaa anteeksi ihmisille, jotka ovat tuhonneet nuoruuteni ja koko sukupolveni? Viidestäkymmenestä opiskelukaveristani enää kymmenen on Sarajevossa. Muut ovat kuolleet tai lähteneet maasta.

Hänelläkin oli puolisonsa kanssa viisumi Kanadaan sodan jälkeen, mutta he päättivät jäädä. Joskus se kaduttaa, etenkin Seadia. Usko yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen on välillä koetuksella.

"Me voimme elää yhdessä ja antaa anteeksi. Siihen on pakko uskoa."

– Se mihin voin yksilönä vaikuttaa, ovat 3- ja 8-vuotiaat poikani. Tärkeintä on se, mitä opetan heille: millaiset arvot ja elämänasenteen. Lapseni ovat myös auttaneet minua toipumaan. On jotain ihan muuta, mihin keskittyä, Belma sanoo.

Dragana ei näe muuta vaihtoehtoa kuin taistella hyvän puolesta. Hän on opiskellut töidensä ohella yhteiskuntatieteitä ja harkitsee lähtevänsä politiikkaan.

– Aina on ihmisiä, jotka haluavat tuhota yhteisöllisyyden ja jakaa maita. Mutta me voimme elää yhdessä ja antaa anteeksi, siihen on pakko uskoa.

 
Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 51–52/2012.

Sota palasi Eurooppaan

■ Bosnian sota (1992–1995) oli verisin entisen Jugoslavian hajoamissodista. 

■ Sota alkoi, kun äärinationalistiset serbit halusivat luoda Suur-Serbian ajamalla bosniakit, kroaatit ja muut kansallisuudet pois laajoilta nykyisen Bosnia ja Hertsegovinan alueilta. 

■ Alussa bosniakit ja kroaatit tekivät yhteistyötä, mutta pian kroaatit aloittivat sodan myös bosniakkeja vastaan. Lopulta kroaatit ja muslimit taistelivat yhdessä serbejä vastaan. 

■ Daytonin rauhansopimus päätti sodan ja jakoi maan kahtia: Bosnia ja Hertsegovinan liittovaltioon sekä Serbitasavaltaan.

■ Kansainvälinen yhteisö katsoi sotaa pitkään vierestä, sillä se ei halunnut ottaa kenenkään puolta. Siviilit kokivat, että YK oli näennäisesti läsnä muttei auttanut. Esimerkiksi Srebrenican joukkomurha tapahtui suoraan YK:n silmien alla. 

■ Sarajevon piiritys kesti liki neljä vuotta.

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

adoptoitu

Helsinkiläinen Jaakko löysi äitinsä Thaimaasta yli 20 vuoden jälkeen: ”Hän sanoi rakastavansa”

Hain kyseiseen ohjelmaan monta vuotta sitten ku itsekkin adoption kautta tullut, taitaa jo olla 7 vuotta sitten kun ohjelmasta kuulin... mut minulle sanottiin että ei ole tarpeeksi tausta tietoja. ... no mun tuuria. ... mulla oli ehkä jopa vähä enemmän tietoa kuin näillä adoptoiduilla joita nykyään on ohjelmassa mukana..... noh ei se mitään... noin vuosi siitä hausta eteenpäin oma biologinen äiti löysi minut, harmi ku en ottanut tv:hen yhteyttä.. olis hieno pätkä siitäkin saatu kun matkustin...
Lue kommentti

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)