Israelissa armeija kestää tytöillä kaksi vuotta. ”Isommat murheet heillä on kuin suomalaisilla sen ikäisillä. Minä tahansa yönä voi tulla lähtö konfliktialueelle”, Eila Samaletdin miettii.

Uutisissa toistuvat Israel, Palestiina ja niiden loputon kriisi. Miksi joku haluaisi Israelin armeijaan vapaaehtoistyöhön? Raita ja Eila selittävät.

udenmaan läänin kokoinen alue, jonka olemassaolosta käydään jatkuvaa taistelua. Eikä se lopu koskaan, Eila Samaletdin, 66, summaa.

Siinähän se suunnilleen on, mistä ollaan yhtä mieltä kun puhutaan Israelin tilanteesta. Vaikeaa ymmärtää, masentavaa, loputonta. Miksi ihmeessä joku ha­luaisi sekaan, vieläpä Israelin puolustusvoimiin? Yllättävän monet haluavat. Suomestakin lähtee vuodessa kymmeniä ihmisiä Sar-El-järjestön vapaaehtoistöihin Israelin armeijan tukikohtaan. He ovat tottuneet ihmettelyyn.

– Mutta emme me siellä ole puoltamassa heidän sotaansa vaan rauhan asialla, ja rakkauden. Rakkaus kai se syy on: solidaarisuus Israelin kansaa kohtaan, ja rakkaus myös palestiinalaisia kohtaan. Yhtä rakkaita he ovat, Eila sanoo.

 

Vapaaehtoistyö saattaa olla vaikka elektroniikan korjausta, inventointia tai siivousta tukikohdassa. “Upeinta ovat ne syvät ystävyyssuhteet, joita vapaaehtoistyön aikana on syntynyt”, Eila sanoo.

 

Univormu päälle ja töihin

Herätys puoli seitsemältä, kapeassa punkassa, yhteismajoituksessa. Kassin hapuilua jonkin puhtaan vaatteen toivossa. Nopea suihku – vesi on aavikolla kallista, joten sitä ei saa kulua paljon. Univormu päälle, sotilaiden mukana lipunnostoon.

Vapaaehtoisen päivä Israelin puolustusvoimissa sujuu niin kuin päivät armeijassa sujuvat: järjestyksessä ja komennossa. Lipunnoston jälkeen kerrotaan päivän uutiset, jotta tiedetään, mitä Israelissa on tapahtunut. Sitten aamupala, sitten töihin. Työt tehdään tukikohdissa: vaikkapa radiolähettimien puhdistamista hiekasta, lääkintämiesten reppujen täyttämistä energiapatukoilla, keittiö- ja siivoushommia.

– Ajattelen sitä Israelin kansan rinnalla seisomisena. Kun vapaaehtoiset tekevät avustavia töitä, puolustusvoimat voivat keskittyä olennaiseen.

Israel on alun perin kiinnostanut Eilaa Raamatusta tuttujen paikkojen takia, ja hän kävi siellä ensimmäistä kertaa vuonna 1993, turistina. Armeijan vapaaehtoistyöohjelmassa Eilaa kiehtoi sopivan lyhyt kesto: kolme viikkoa, viikonloput vapaat. Eilan töistä puutarha-alalta oli helppoa ottaa vapaata hiljaisena aikana.

– Olin ollut Israelissa vapaaehtoistyössä jo aikaisemminkin, vuonna 1996, puoli vuotta vammaisten lasten lastenkodissa. Alkusokki oli melkoinen. Liian pitkä aika, työ tosi vaativaa ihmiselle, jolla ei ollut hoitoalan kokemusta. Suomen olosuhteisiin tottuneelle elinolot olivat alkeelliset.

Armeijaan Eila meni vuonna 2002. Siellä piti sopeutua leiriolosuhteisiin, tukikohdasta ei saanut arkisin poistua eikä kyse ollut lomasta. Mutta: Torstaisin tehtiin opastettuja retkiä. Työpäivän jälkeen oli aikaa tutustua muihin vapaaehtoisiin, opiskella hepreaa tai vaikka lenkkeillä tukikohdassa. Syntyi syviä ystävyyssuhteita, vähän kuin lapsuuden partioleirillä olisi ollut – paitsi että ollaan keskellä yhtä maailman vaikeinta konfliktia, avustamassa sotaa käyvää armeijaa.

– Ei siellä oikeastaan sotaa tai kuolemaa tullut mietittyä, ei se tuntunut henkisesti raskaalta. Vaikka toki sekä vapaaehtoiset että asevelvolliset toivovat, ettei koko sotaa olisi.

Ihan lapsia

”Univormusi odottaa sinua!” houkutellaan yhdysvaltalaisen Sar-El-järjestön sivuilla. Nimenomaan Sar-Elin kautta myös Eila kävi Israelin puolustusvoimissa töissä. Vapaaehtoissysteemi on olemassa oikeastaan siksi, että Yhdysvaltain juutalaisilla olisi keino päästä tutustumaan Israeliin ja katsastamaan mahdollista uutta kotimaata. Samalla pidetään Israelin asiaa tukijoiden mielissä.

Pyhän maan asiaa haluavat tukea myös monet kristityt, kuten nyt vaikka Eila. Heitä yhdistää yleensä uskovaisuus ja näkemys juutalaisista Valittuna kansana.

Sar-El-järjestö syntyi 80-luvulla, jolloin Israel soti Libanonia vastaan. Silloin amerikanjuutalaiset tulivat apuun, kun israelilaisten viljelmät uhkasivat kuolla hoitajien ollessa rintamalla. Vapaaehtoistyö päätettiin organisoida, ja nykyään Sar-Elin toiminnassa on vahva pr-vire.

– Sitähän se nimenomaan on, peeärrää. Siellä on pakollisia illanviettoja, joissa kerrotaan huumorin lomassa Israelin asiaa ja tutustutaan puolustusvoimissa töissä oleviin, Eila kertoo.

Vapaaehtoisia pitävät järjestyksessä armeijaa käyvät nuoret. Israelissa armeija on pakollinen, ja se kestää tytöillä kaksi vuotta, pojilla kolme.

– Ihan lapsia he ovat, 18–19-vuotiaita. Kauhean vihaisina komentavat, ja seuraavassa hetkessä näyttävät kännykästä poikaystävän kuvaa.

Eilan mukaan israelilaisnuoriso on hyvin isänmaallista: ”puolustustahto imetään äidinmaidossa”. Pelkoaan ei kukaan näytä eikä siitä puhuta, mutta Eila tietää, että mielenterveysongelmia on sielläkin.

Entä vapaaehtoiset, pelottiko heitä?

– Ei, tukikohdat eivät ole kriisialueilla, ja maa on muuten rauhallinen.

Eilan miestä sen sijaan pelottaa toisinaan Eilan puolesta.

Rautakupolin alla

Kun Eila on Israelissa, hän panee kaulassaan roikkuvan ristin piiloon: se vain ärsyttää. Israel on tulenarkaa aluetta, ja helposti yksi pieni ristikin ärsyttää jotakuta. Esimerkiksi tunnustuksellisimpia juutalaisia, joista Eilan mukaan varsinkin vanhempi polvi on joskus vihamielistä. ”Ettekö te tajua, että Jeesus oli vain kylähullu Nasaretista”, vaahtosi yksikin Eilan kanssa samalla vapaaehtoisjaksolla ollut amerikkalaismies.

Eila on tutustunut Israelissa sekä palestiinalaisiin että juutalaisiin. Hän tekee ostoksensa yhtä lailla molempien kaupoista. Eila on toiminut myös matkanjohtajana, ja silloin mukaan pakataan aina avustuspaketit eniten tarvitseville.

– Palestiinalaiset ovat valtavan avoimia ja sydämellisiä. Pitää vain tietää, miten käyttäydytään: jos menee palestiinalaiskotiin, ei saa naisena ojentaa kättään. Se olisi loukkaavaa.

Vapaaehtoisia kehotetaan olemaan puhumatta uskonnosta ja politiikasta, mutta pinnan alla kuplii. Mistä muusta olisi yhtä kiinnostavaa jutella, kun ollaan Israelissa? Niillä seuduilla ovat kristittyjen tärkeät paikat: mäki, jolla Jeesus ristiinnaulittiin, järvi jolla Pietari kalasti. Juutalaisille taas Israel on heille Vanhassa testamentissa luvattu maa. Samoilla seuduilla on myös muslimien pyhiä paikkoja.

Varsinainen ongelma on se, että Israel perustettiin 1940-luvulla jo valmiiksi jännitteiselle alueelle, jossa asui sekä palestiinalaisia että juutalaisia. YK:lla oli tarkoituksena perustaa palestiinalaisillekin valtio, mutta aikomus hautautui, kun alueella syttyi sota. Ympäröivät maat eivät hyväksyneet juutalaisvaltiota, palestiinalaisia karkotettiin, katkeruus lisääntyi puolin ja toisin... Tilanne on ollut vaihtelevan paha siitä lähtien.

Monien mielestä Israel on ihmisoikeuksia rikkova miehittäjävaltio, jonka appelsiinejakin pitäisi boikotoida. Eikö Eilasta tunnu väärältä olla sotaa käyvän maan armeijassa vapaaehtoistyössä?

– Ei siinä ole ristiriitaa. Tilanne on siellä kauhean vaikea. Tavallinen kansa haluaisi vain elää rauhassa, he ovat väsyneitä sotaan ja epävarmuuteen.

Eila on sitä mieltä, että Suomessa on väärä käsitys tilanteesta: Israel ei hyökkää vaan ainoastaan puolustautuu. Mutta on israelilaisten uskonnossa Eilan mukaan se paha puoli, että kaikki kostetaan.

– Vanha testamentti on kostoa täynnä. Me kristityt ajattelemme Jeesuksen opetusten mukaan, että kuuluisi kääntää toinenkin poski.

 

”Parasta vapaaehtoistyössä oli saada kontakteja israelilaisnuoriin, ja muutenkin sain hienoja kokemuksia”, Raita sanoo. Hänen vanhempansakin ovat sittemmin käyneet vapaaehtoisina Israelin puolustusvoimissa, kun tytär on suositellut.

 

Erikoisempi välivuosi

Kuumuus ja kuiva ilma lyövät vastaan ensimmäisenä. Näyttää eksoottiselta: puut eivät ole koivuja ja mäntyjä vaan eukalyptuksia. Raita Markkanen on tullut lukion jälkeisen välivuoden aluksi Israeliin. Häntäkin kiinnostaa nähdä Raamatun maisemia, ja ylioppilasjuhlissa yksi vieraista ehdotti puolustusvoimien vapaa­ehtoistyötä.

– Olin arka tyttö, mutta toisaalta seikkailunhaluinen, ja Israel kuulosti seikkailulta. Sain lisää rohkeutta, kun toteutin reissun itsekseni ja huomasin pärjääväni.

Raita ajatteli, että vanhemmat tyrmäisivät suunnitelman, mutta he suhtautuivatkin hyvin.

– Luulen, että äiti olisi ollut enemmän huolissaan, jos olisin lähtenyt vaikka Tunisiaan. Israeliin he luottavat, mutta kyllä he varmasti rukoilivat paljon ennen lähtöäni.

Israel osoittautui juuri niin kiinnostavaksi kuin Raita oli ajatellut. Länsimaa, mutta erilainen kuin muut länsimaat. Fanaatikkojen maa, monen uskontokunnan fanaatikkojen. Ja pyhä maa, mutta kuitenkin arkinen. Jerusalemissa Golgata ja Itkumuuri täyttyivät tavallisesta elämästä. Viikonloput Raita vietti vapaaehtoisten ilmaisessa majatalossa Tel Avivissa, ja siellä Raita muisteli Paavalin matkoja.

– Tel Aviv on bilekaupunki, jossa ei voisi kuvitella, että lähellä on sotatila. Ei Israelissa muuallakaan huomannut tunnelmassa mitään painostavaa. Armeijassakin oltiin hyväntuulisia.

Raita tutustui moneen armeijaa käyvään israelilaisnuoreen, ja se oli hänen mielestään koko vapaaehtoisohjelmassa parasta. Puhuttiin tulevaisuudensuunnitelmista, harrastuksista, perheistä, pojista. Iraelilaisten unelmat kuulostivat tavallisilta nuorten unelmilta.

Nykyään 26-vuotiaalla Raitalla on Israelissa monta kyläpaikkaa, ja kun Suomessa tulee uutisia Israelista, Raita laittaa tekstarin paikan päälle. Mikä on tilanne oikeasti, onko asia niin kuin meillä kerrotaan? Onko kaikki hyvin?

Ankea alku

Raita on käynyt Isralissa sittemmin pariin otteeseen. Ensimmäinen reissu venähti, kun Raita meni armeijajakson jälkeen kibbutsille, vapaaehtoisvoimin toimivalle kollektiivitilalle, töihin.

Toisella kerralla hän lähti Sar-El-matkalle siskonsa kanssa. Tyttöjen tukikohta oli Negevin autiomaan lähellä, ja heidän majoitettiin telttoihin.

– Teltta oli niin repaleinen, että se ei suojannut hyttysiltä. Nukuimme hetekoissa ja seuraavana aamuna olimme puremilla, koska patjoissa oli luteita. Silloin ajattelin, että jaksaakohan tätä.

Kolmannesta yöstä lähtien Raita pääsi sisätiloihin nukkumaan. Työtä tehtiin tukikohdan varastossa, ja se sisälsi siivousta, maalausta, lääkintäreppujen täyttöä ja aseiden puhdistusta. Raitasta aseiden käsittely oli ennemmin jännittävää kuin kylmäävää.

– Kai sitä tehtiin mekaanisesti, ajattelematta, että aseella voi tappaa ihmisiä. Vähän kuin Suomen armeijassa, luultavasti sekään ase ei ollut ollut tositoimissa. Ajattelen Israelin armeijasta niin, että he vain varautuvat puolustamaan kansaansa. En kokenut olevani auttamassa ketään aseellisessa konfliktissa.

Ennen kaikkea Raitakin haluaa vapaaehtoistyöllään osoittaa solidaarisuutta Israelia kohtaan.

Sar-Elin vapaaehtoistyössä oli Raitan kanssa yhtä aikaa juutalaisia eri maista ja lisäksi kristittyjä. Jokunen ateistikin, mitä Raita hiukan ihmetteli.

Suomalaisia kristittyjä Israelin asia kiinnostaa poikkeuksellisen paljon. Poliittisen historian tutkija Timo Stewart on etsinyt ilmiölle väitöskirjassaan selityksiä. Hän miettii, olisiko Israel kiinnostanut vanhastaan suomalaisia siksi, että täällä on koettu kohtalonyhteyttä toisen pienen valtion kanssa? Molemmilla on kokemusta sodasta rajanaapurin kanssa, molempien liput ovat sinivalkoisia. Tiedä häntä.

Ainakin kaksi näkökulmaa

Israelin kriisiin on kaksi näkökulmaa riippuen siitä, ketä sympatiseeraa. Toisen mukaan Israel on se rikas ja paha osapuoli, joka saartaa köyhät palestiinalaiset hengiltä, vie alueen vähän veden appelsiiniviljelmilleen, perustaa siirtokuntia toisten maille ja vastaa pikku tussauksiin ohjuksilla. Toisen näkemyksen mukaan Israel on arabimaailman keskellä sijaitseva yksinäinen demokratia, jolle annettuja lupauksia ei ole pidetty ja jonka melkein kaikki naapurimaat unelmoivat tuhoavansa.

Eila ja Raita ovat jälkimmäisen kannalla.

– Mutta sitä en sano, etteikö olisi järkyttävää, että siellä kuolee lapsia. Julmuuksia tapahtuu molemmin puolin, Eila sanoo.

Eila on asunut Israelissa myös palestiinalaisalueilla. Siellä huomasi, että juutalaiset ja arabit pystyvät elämään keskenään sovussakin.

Raitan ystäväpiirissä jotkut ymmärtävät hänen ajatuksiaan, toiset eivät. Yksi, jolla on sukua Jordaniassa, suhtautuu melkein vihamielisesti.

– Ja kyllä mä senkin ymmärrän. Mutta suomalaismedian uutisointi ärsyttää: eivät konfliktit ikinä ole mustavalkoisia. Toisen vapaustaistelija on toisen terroristi.

– En pidä kaikkia Israelin tekemisiä oikeana, vaikka uskonkin, että se on pyhä kansa. Mutta ajattelen, että he ovat hyviä tyyppejä. Israelissa asuu paljon arabeja, ja he viihtyvät siellä. Olen varma, että jos palestiinalaiset luopuisivat turhasta taistelustaan siitä yhdestä maakaistaleesta, Israel järjestäisi heille asiat hyvin.

Mutta mikä lopettaisi vuosikymmenien kiistan? Eilan ja Raitan mukaan se ei lopu.

– Minusta palestiinalaiset tekivät ison virheen, kun alkoivat yhteistyön Hamasin kanssa. Nyt siellä pitäisi tapahtua ihme. Ja israelilaiset pitävät itsestään selvänä, että heillä on aina vihollisia, miettii Raita.

– Raamatussa sanotaan, että koko maailma tulee vihaamaan Israelia. Uutisista saa Raamatulle vahvistusta.

Yhtä asiaa Eila ei silti ymmärrä: mikseivät ihmiset voisi vain elää rauhassa.

Lue lisää:

Israelissa on maailman parhaimpiin kuuluva vaellusreitti

Mistä siinä on kyse?

Nykyisen Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ytimessä on Israelin juutalaisten ja islaminuskoisten palestiinalaisten välinen kiista maasta Palestiinassa. Sadattuhannet palestiinalaiset pakenivat tai ajettiin pois kotiseudultaan, kun Israelin valtio perustettiin 1948.

YK:n tunnustamia palestiinalaispakolaisia on nyt noin viisi miljoonaa, ja heistä runsaat kaksi miljoonaa asuu pakolaisleireillä kiistellyillä Gazan ja Länsirannan alueilla Israelissa. Pakolaiset kärsivät köyhyydestä, minkä katsotaan lisäävän terroristijärjestöjen, kuten Hamasin, vetovoimaa heidän keskuudessaan.

Kesällä 2014 Gazassa taisteltiin 51 päivän sota. YK:n mukaan Israelin tulituksesta kuoli 1462 siviiliä, joista noin kolmannes oli lapsia. Israelilaisia siviilejä kuoli 6 ja haavoittui noin 1 600. YK:n mukaan sekä Israel että ääri-islamilaiset palestiinalaisjärjestöt saattoivat syyllistyä sotarikoksiin.

Rauhasta on neuvoteltu EU:n, YK:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän johdolla yli 20 vuotta. Ratkaisuksi konfliktiin on esitetty erillisten Palestiinan ja Israelin valtioiden perustamista tai koko alueen muuttamista jommaksikummaksi. Pauliina Suominen

Elli

Miksi suomalaisnaiset lähtevät Israelin armeijaan?

Monien suomalaisten sympatiat ovat pienen Israelin kansan puolella. Israelin naapurivaltiot tahtovat tuhota Israelin ja lausuvat sen myös ääneen. Israel joutuu toimimaan ankarissa olosuhteissa pitääkseen huolta kanslaisistaan, erityisesti naisista, lapsista ja vanhuksista, jotka jatkuvasti joutuvat palestiinalaisalueilta tulevien raukkamaisten raketti-iskujen tai palestiinalaisten itsemurhapommittajien iskujen kohteiksi. Tämän takia rauhaa rakastavissa ja itsekin naapurista lähtöisin olevan...
Lue kommentti
Eija Niskanen

Miksi suomalaisnaiset lähtevät Israelin armeijaan?

Toivottavasti saamme lukea jostain syksyn Me Naisista vastaavan haastattelun toiselta puolelta nähtynä, eli suomalaisnaisista, jotka ovat olleet vapaaehtoisina auttamassa Palestiinaa. Esim. Kirkon Ulkomaanavun EAPPI-ihmisoikeustarkkailijoina Länsirannalla tai ICAHDin jälleenrakennusleirillä rakentamassa taloa, jonka Israelin armeija jyräsi maahan. Näitä naisia on useita Suomessa. Artikkelissa on myös ihan faktavirheitä, joita toimitus ei ole vaivautunut korjaamaan.
Lue kommentti

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.

Elokuvaohjaaja Antti J. Jokinen viettää mieluiten aikansa niiden ihmisten kanssa, jotka hän hyvin tuntee: kihlattunsa Kristan, 1- ja 19-vuotiaiden lastensa ja kahdeksan läheisimmän ystävänsä.

48 vuotta

Iälläni ei ole hirveästi merkitystä minulle. Suhtautumistani kuvaa se, että kun täytin 47, luulin täyttäväni 48. Kristan antamaa hienoa korttia katsoessani nauroin mielessäni, että on siinäkin puoliso, ei edes tiedä, kuinka vanha olen. Iltapäivällä sanoin, että sori, olen kyllä 48. Jouduimme tarkistamaan Wikipediasta, että olen 47.

178 senttiä naista

Olemme olleet Kristan kanssa yhdessä pian viisi vuotta. Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut.

Minulle nainen ei ole mysteeri. Mystiikka on hävinnyt, kun olen ollut lapsesta saakka tekemisissä vahvojen naisten kanssa. Minulla on kaksi isosiskoa, ja perheen ainoana poikana olin lellitty. Katson maailmaa sukupuolettomin silmin. Mielestäni kaikki ihmiset ovat yhtä vaikeita tai helppoja sukupuolesta riippumatta.

0 puhelinta

Olen ollut 11 kuukautta ilman vakituista puhelinnumeroa. Ihmiset eivät nykyään tee mitään muuta kuin tuijota kännyköitään, joten punkkari minussa halusi erottua sillä, että minulla ei ole kännykkää. Joitakin ihmisiä ratkaisuni ärsyttää ihan käsittämättömästi, varsinkin heitä, jotka ovat pahiten riippuvaisia omista laitteistaan. Läheiseni tietävät, kenen toisen ihmisen kautta minut milloinkin saa kiinni, ja pressikiertueella tai ulkomailla ollessani minulla on väliaikainen numero.

”Minulle nainen ei ole mysteeri.”

Hyvä puoli tässä on se, että ilman kännykkää olen ajoissa tapaamisissa, koska minulla ei ole mitään välinettä, jolla myöhästyttää itseäni. Ennen oli helppo laittaa viesti, että olen vartin myöhässä. Olin krooninen myöhästelijä, vaikka pidän myöhässä olemista toisten ajan aliarvioimisena.

1 periaate

En pysty arvioimaan, kuinka hyvin olen onnistunut työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. En pidä elokuvien tekemistä työnä, koska se on niin iso osa identiteettiäni. Haluan, että minulla on hauskaa ja että opin uutta. Jos kärsin, haluan kärsiä hyvistä syistä: nostaa jotakin yhteiskunnalliseen keskusteluun tai tuoda todella hyvän kokemuksen elokuvateatteriin. Yksi periaate minulla kuitenkin on, oli kyse sitten työstä, parisuhteesta tai suhteesta lapseen: olen ainakin läsnä. Ihminen kyllä tunnistaa toisesta, onko toinen läsnä.

Antti keräilee elokuvia, antiikkikirjoja ja tennareita. Jälkimmäisiä hänellä on ollut parhaimmillaan 200 paria. Kuva: Satu Kemppainen.

200 paria kenkiä

Elokuvamaailman lisäksi seuraan aktiivisesti kenkämaailman tapahtumia. Los Angelesin -vuosinani olin intohimoinen urheilukenkien keräilijä. Keräsin erityisesti rajoitettuja eriä, esimerkiksi Adidas Originalsia. Minulla oli muun muassa jokaisesta NBA-joukkueesta inspiroituneet Adidaksen Superstarit. Kun minulla oli kotona 200 paria kenkiä, harrastuksen epäeettisyys alkoi puristaa rintaa. Aloin käyttää omistamiani kenkiä sen sijaan, että olisin ostanut uusia.

Käyn edelleen katsomassa kenkänäyttelyjä ja festivaaleja maailmalla ja netissä. Parhaat kengät ovat sellaisia, että niiden perässä joutuu lentämään Hampuriin ja jonottamaan yön yli, koska kyseistä mallia tehdään vain sata paria.

2 lasta

Olen saanut pojan 29-vuotiaana ja tyttären 47-vuotiaana. Lähdimme synnyttämään tytärtämme poikani Paavon 18-vuotissyntymäpäivänä. Olimme iltapäivällä kotona syömässä sushia juhlan kunniaksi, ja syntymäpäiväkakkukin oli hankittu. Juuri kun olimme alkaneet syödä, Krista sanoi, että nyt pitää lähteä sairaalaan. Paavo jäi kotiin kakkuineen, ja minä mietin, että nyt on ohjaajan täsmällisyys mennyt liian pitkälle, jos tytär syntyy samana päivänä, jona poika täyttää 18. Tyttö syntyi kuitenkin vasta seuraavana päivänä.

”Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni.”

On typerää ajatella, että isänä oleminen olisi samanlaista, kun on tullut 18 vuotta ikää lisää. Olen ihan eri ihminen nyt kuin poikani ollessa pieni. En ole tietoisesti halunnut tehdä mitään toisin nuoremman lapseni kanssa, mutta tilanne on nyt sillä tavalla erilainen, että tytärtäni kasvatamme perheessä. Paavon äidin kanssa tarvitsimme hirveästi apua vanhemmiltani, ja he auttoivat. Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin. Ikääntyminen ei tee kaikille pahaa, ainakaan vanhemmuudessa.

2 viikkoa Espanjassa

Minulla on ollut Espanjassa asunto 15 vuoden ajan. Ostin sen alun perin isälleni ja äidilleni talviasunnoksi, mutta aloin käyttää sitä kirjoituspaikkana muutettuani Los Angelesista takaisin Suomeen. Olen huomannut, että saan Espanjassa kahdessa viikossa tehtyä kahden kuukauden työt.

Joku fiksu kirjailija sanoi, että puolet kirjoitustyöstä tehdään sohvalla maaten. Minulla se menee niin, että kaksi kolmasosaa työstä on taustatyötä ja kävelylenkeillä käymistä.

”Siinä on 178 senttimetriä suomalaista naista, johon olen hulluna rakastunut”, Antti sanoo kihlatustaan Krista Kososesta. Kuva: Seppo Solmela.

1 päivärutiini

Olen pohjimmiltani äärimmäisen laiska ihminen, joten kirjoittaessani käytän tarkkaa minuuttiaikataulua. Opin sen Ingmar Bergmanin kirjasta. Bergman heräsi aamulla yhdeksältä, söi aamupalaa ja ryhtyi sitten työhön. Minä herään, juon lasillisen vettä, kirjoitan kaksi tuntia ja menen aamiaiselle puoliltapäivin. Sen jälkeen kävelen ja mietiskelen, kirjoitan kaksi tuntia, käyn urheilemassa, kirjoitan taas kaksi tuntia, syön illallisen ja menen nukkumaan. Kun olen Espanjassa kirjoittamassa, toimin joka päivä minuutilleen saman ohjelman mukaan. Sillä tavalla tekstiin liittyvä ajatustyö pysyy koko ajan mukana.

Kun taas olen Suomessa, olen maailman epäaikataulullisin ihminen. Jos minulla ei ole mitään deadlinea tai aikataulua, niin voi mennä päiväkin niin, että vain haahuilen ja selailen kirjoja. Harhaudun todella helposti.

3. labradorinnoutaja

Koiramme Hilma täyttää kolme vuotta marraskuussa. Minulla on aina ollut koira, ja Hilma on kolmas labradorinnoutajani. Se on tärkeä osa perhettämme ja minulle läheinen, koska se on aina kävelyilläni mukana. Hilma on niin kiltti, että pystyn Helsingin keskustassakin kävelemään sen kanssa ilman hihnaa. Pidän sitä hihnassa vain siksi, että jotkut ihmiset pelkäävät isoja, mustia koiria. Hilma kulkee kuvauksissakin mukana ja katsoo koko ajan monitoriin, koska on niin innokas seuraaman minua.

15 Fleur de Malia

Kerään antiikkikirjoja. Vanhojen kirjojen muodossa ja tekstuurissa on jotakin kiehtovaa, ja niiden sisältä löytyy kiinnostavia, käsinkirjoitettuja lappuja. Minulla on 15 antiikkiversiota Baudelairen Fleur de Malista, jonka mukaan Pahan kukat -elokuvani sai nimensä. Kielitaitoni ei riitä ollenkaan niiden lukemiseen, mutta vanhimmista kappaleista on tullut kehystettyinä aika hienoja tauluja.

2 pysyvää seuralaista

Minulla on kaksi elämänkumppania, jotka ovat tavallaan demoneita ja tavallaan ystäviä. Toinen on levottomuus ja toinen äärimmäisyyksiin menevä kunnianhimo. Haluan olla vapaa ja mennä, joten ajattelen, että koti on siellä, missä hattu on.

Yritän tehdä mahdollisimman vähän pysyviä ratkaisuja elämässä. En esimerkiksi koskaan ajatellut, että nytpä muutan pysyvästi Suomeen asumaan. Minun puolestani voisimme asua missä vain.

103 musiikkivideota

Olen aina halunnut tehdä elokuvia. Se, että päädyin musiikkivideoiden maailmaan, oli onnekas sattuma, mutta nyt ei tulisi enää mieleenkään ohjata niitä. Musiikkivideo-ohjaajana minulla oli mentaliteetti, että ohjaan mitä vain. Jos joku olisi ollut valmis maksamaan, olisin ohjannut vaikka siskon balettiesityksen. Halusin mahdollisimman paljon kokemuksia, ja siitä on ollut järjettömästi hyötyä elokuvien tekemisessä.

Musiikkivideoiden tekeminen loppui minun osaltani siihen, että budjetit romahtivat. Olin ehtinyt viimeiseen vaiheeseen, jossa budjetit olivat olleet isoja. Kun vuoden sisällä mentiin 600 000 dollarin budjeteista 50 000 dollarin budjetteihin, se ei antanut enää mielihyvää.

Antin kaksi lasta ovat syntyneet lähes tasan 18 vuoden välein. ”Kokemus isyydestä on minulle parempi nyt vanhempana, vaikka välittäminen ja rakkaus ovat samoja kuin aiemmin.”

2 000 elokuvaa

En ole vain elokuvaohjaaja, olen cinefiili. Minulla on kotona 2 000 elokuvaa ja kotielokuvateatteri. Kerään ja katson elokuvia ihan koko ajan. Jos tänne laskeutuisi avaruudesta porukkaa ja niille pitäisi näyttää, mitä täällä on tapahtunut 50 viime vuoden aikana, en käskisi lukemaan kirjoja vaan katsomaan elokuvia. Ihmiskunnan muutos peilautuu elokuviin sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

10 vuotta unettomuutta

Pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, mutta olen pitkään kärsinyt unettomuudesta. Saatan hyvinkin olla muutaman tunnin yöllä hereillä, enkä tiedä mistä se johtuu. Pahinta on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. On liian myöhä ottaa nukahtamislääkettä, ja silloin tulevat demonit: pelko, katkeruus, kyllästyneisyys ja kiukku.

Yöllä valvottaneilla asioilla ei usein aamulla ole enää mitään merkitystä, ja ne näyttävät naurettavilta. Joku tuttu suositteli, että asiat kannattaa kirjoittaa ylös, niin ne saattavat näyttää yölläkin naurettavilta. Se on ehdottomasti auttanut.

60 sekuntia

Olen sosiaalisessa kanssakäymisessä tohelo. Peitän järjettömän ujouteni rehvakkaalla käytöksellä. Kun tapaan uusia ihmisiä, alan nauraa ja hölöttää. Typeryys vain vilkkuu silmissä. Ensimmäisen 60 sekunnin aikana varmaan kehuisin Staliniakin hyvistä puhdistuksista, jos tapaisin hänet. Tämän ominaisuuden takia viihdyn parhaiten sellaisten ystävieni kanssa, jotka tunnen hyvin.

”Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.”

8 parasta ystävää

Minulla on monta läheistä ystävää. Olen vain sattunut löytämään hyviä tyyppejä, jotka ovat sietäneet minua, ja minä olen sietänyt heitä. Kuten muissakin suhteissa, myös ystävyyssuhteissa pyrin läsnäoloon. Välillä tuntuu, etten kykene näille kahdeksallekaan antamaan huomiota, jonka he ansaitsevat. Eniten arvostan ihmisissä sitä, että uskaltaa olla oma itsensä.

4 elokuvaa

Maailmankatsomukseni on synkkä, mutta haluan, että elokuvieni henkilöt ovat hyviä. Tiukassa tilanteessa hyvätkin ihmiset voivat tehdä hirveitä tekoja. Pahuus teemana ei kuitenkaan kiinnosta minua ollenkaan. Sen sijaan olen kaikissa elokuvissani hakenut sovituksen teemaa. Mielestäni päähenkilöistä tulee sillä tavalla kiinnostavampia.

Antti J. Jokinen

Elokuvaohjaaja on syntynyt 6.4.1968.

Ohjannut lukuisia musiikkivideoita ja neljä pitkää elokuvaa.

Asuu Helsingissä kihlattunsa, näyttelijä Krista Kososen ja parin 1-vuotiaan tyttären kanssa. Aiemmasta liitosta 19-vuotias poika. Musiikkivideoita tehdessään Jokinen asui pitkään Los Angelesissa.

Voitti parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaaleilla uutuusleffallaan Pahan kukat.

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10