Ei kun hetkinen, intuitioon tässä piti luottaa eikä kristallipalloon. Kuva: Shutterstock
Ei kun hetkinen, intuitioon tässä piti luottaa eikä kristallipalloon. Kuva: Shutterstock

Intuitio on synnynnäinen taito, johon moni turvautuu vain huomaamattaan. Miten sitä oppisi käyttämään arjessa hyväksi?

Ensin silmäni osuvat hulluun kukkatapettiin, sitten valkoiseen lautalattiaan ja ikkunan takana huojuviin omenapuihin. Kiertelen asuntonäytössä hiljaisena, mutta tiedän sen heti. Tässä se on.

Puolen tunnin päästä ovi sulkeutuu takanani ja huudahdamme puolison kanssa yhteen ääneen: Tämä on pakko saada!

Asunto ei ole yhtään sellainen kuin olen kuvitellut tulevan kodin olevan, ei edes sillä alueella, jota toivoimme. Teemme silti heti tarjouksen.

– Kun jokin tuntuu hyvältä ja vetää puoleensa, se on yleensä hyvä asia, sanoo intuitiotutkija Asta Raami.

Hänen mukaansa moni käyttää intuitiota koko ajan juuri niin kuin minä asuntokaupoilla, tajuamattaan. Teemme päivittäin päätöksiä intuitiolla – yritämme vain keksiä niille järkeviä perusteita.

Kun hankimme asuntoa tai valitsemme puolisoa, mukana on järkeäkin, mutta lopullinen päätös syntyy usein tunteella. Tiedättehän, asunnossa vain oli se fiilis. Ja uudesta tyypistä vain tuli sellainen olo, että tässä on jotain.

Silti se, että jokin vain tuntuu hyvältä, ei ole aina luotettavaa tietoa.

– Intuitio vinoutuu ja tuottaa myös epäluotettavaa tietoa, ja siksi intuition kykyä pitää kehittää, Asta Raami sanoo.

Hän on tutkinut intuitiota vuosia ja uskoo, että se on korvaamaton apu esimerkiksi silloin, kun pitää ratkaista ongelma tai keksiä uutta.

– Arjessa intuitio mielletään epämääräiseksi ja pehmeäksi tietämisen tavaksi, mutta väitän, että se on luovan työn, keksintöjen ja älykkään toiminnan kovinta ydintä.

– Tietyissä tilanteissa intuitio antaa täsmällisempiä ja nopeampia vastauksia kuin tietoinen päättely. Sitä pitää vain osata käyttää.

Intuitio toimii päättelyä paremmin esimerkiksi silloin, kun asiasta on liikaa tai liian vähän tietoa. Liian suuren tai pienen tietomäärän edessä järki lamaantuu.

– Intuitio taas pystyy käsittelemään valtavan määrän tietoa lyhyessä ajassa. Jos pitää tehdä päätös nopeasti, intuitio on täysin ylivertainen, Raami sanoo.

Keskity kehoon

Arkikielessä intuitiolla tarkoitetaan usein satunnaista mieleen juolahtavaa ajatusta. Se on sitäkin, mutta intuitiota voi oppia käyttämään enemmän.

– Monesti ajatellaan, että intuitio on vain sattumanvarainen oivallus, joka tulee, jos on tullakseen. Siihen voi kuitenkin tietoisesti virittäytyä, Asta Raami sanoo.

Hän kehottaa ajattelemaan mieltä radiona, joka vain käännetään uudelle taajuudelle, keskitytään esimerkiksi mielen sijaan kehoon. Moni nimittäin tuntee intuition juuri kropassaan: kylminä väreinä käsivarsissa, levottomuutena vatsanpohjassa tai tykytyksenä sydämessä.

”Järkeillessä päätös tuntuu hyvältä, mutta siitä tulee huono tunne.”

Intuition tunnistaminen ei vaadi erityisherkkyyttä, mutta itsetuntemuksesta on apua. Kun oppii ymmärtämään, miten oma mieli tai keho kussakin tilanteessa reagoi, tunnistaa intuitionkin herkemmin. Esimerkiksi kaikkeen vatsalla reagoiva voi tuntea intuitionkin vatsassaan.

– Ihmiset elävät paljon päässään ja ajatuksissaan eivätkä huomaa, kuinka tarkka keho on, Raami selittää.

– Monet bisnesmiehet puhuvat vatsanpohjatunteista. Järkeillessä päätös tuntuu hyvältä, mutta siitä tulee huono tunne. Silloin asiaa kannattaa tarkastella uudestaan.

Jos intuition ymmärtäminen tuntuu vaikealta, kannattaa muistella hetkeä, jossa oma intuitio on osunut oikeaan. Se voi olla suuri elämänmuutos tai ihan tavallinen arkiaamu. Se, jona huvitti ajaa normaalista poikkeavaa reittiä töihin ja kappas, välttikin ruuhkan. Tai kun ihmisestä tuli heti aluksi outo olo, ja myöhemmin paljastui, että vaisto osui oikeaan.

Miten ajatus silloin tuli? Tuntuiko se kehossa? Näinkö jotain?

Porukassa sama intuitio voi tulla monelle yhtä aikaa.

– Kaikki saattavat ajatella työpaikan palaverissa, että jokin ei nyt toimi, mutta kukaan ei uskalla avata suutaan. Kun yksi avaa, kaikki ovat samaa mieltä.

Joskus intuitio pomppaa esiin hassuna huomiona arjessa. Huomaat esimerkiksi tuijottavasi jotain ruoka-ainetta kaupassa, mutta jätät sen ostamatta, koska sitähän on vielä kaapissa. Kotona huomaat, että juuri se tuijottamasi ruoka-aine uupuu.

– Jos jokin ympärillä pomppaa esiin, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi kiinnitän tähän huomioni.

”Jos jokin ympärillä pomppaa esiin, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi kiinnitän tähän huomioni.”

Pelot ja toiveet vievät harhaan

Aina intuitiokaan ei ole oikeassa. Usein kun luulemme kuuntelevamme intuitiota, kuuntelemmekin pelkoja, toiveita, taikauskoa, mielikuvitusta tai omaa hyväuskoisuuttamme. Joskus päätös tuntuu väärältä, koska se pelottaa – ei siksi, että intuitio pitäisi sitä vääränä.

Kun näin käy, ihminen alkaa liittää irrallisia havaintoja yhteen ja etsiä niistä tukea omille ajatuksilleen. Jos on esimerkiksi rakastunut, tunteiden kohdetta katsoo vaaleanpunaisten linssien läpi. Jos taas inhoaa jotakuta, hänessä ei näe hyvää niin helposti kuin voisi.

Intuitiota voivat sotkea myös valmiit mallit suhtautua asioihin. Jos tuttavapiirissä on ihminen, josta kaikki pitävät, on vaikeaa ajatella hänestä mitään ikävää – silloinkaan, kun pitäisi.

– Vaikka hälytyskellojen pitäisi järjellä ajatellen soida, ne eivät soi.

Jos ei ole varma, onko kyse intuitiosta vai pelosta, kannattaa jälleen kuunnella kehoaan. Pelko tuntuu usein kireytenä, lihasjännityksenä tai vatsakramppeina.

– Intuitio tuntuu erilaiselta kehossa. Monet kuvaavat, että intuitioon liittyy rauha, kirkkaus ja selkeys. Pelko taas on usein jähmettymistä, kylmettymistä, kireyttä. Sen sijaan moni kokee, että ikäväkin intuitio, kuten ajatus erosta, tulee neutraalina tunteena.

”Pelko tuntuu usein kireytenä, lihasjännityksenä tai vatsakramppeina.”

Intuitio soittaa kahdesti (ainakin)

Parhaimmillaan intuition kuuntelu voi johtaa uskomattomiin yhteensattumiin, kohtaamisiin, joita järki ei pystyisi suunnittelemaan. Se kuulostaa mahtavalta, mutta pelottaakin vähän. Mitä jos en huomaa, kun intuitio huutelee? Kävelen unelmatyön tai elämäni rakkauden ohi vain, koska en ole tajunnut tarttua hetkeen?

Raamin mielestä pelko on turha. Hän itse tunnistaa tärkeän intuition siitä, että se palaa aina uudelleen.

– Tärkeät asiat tulevat kyllä uudestaan eteen. Niin kauan, että ne kuulee, Raami sanoo.

– Jos ajatus palaa uudestaan ja uudestaan, siinä on jotain, mikä täytyy huomioida. Kun sen huomioi, merkitys usein paljastuu.

Saattaa nimittäin mennä hetki ennen kuin intuition äänen erottaa. Jälkikäteen on helppo sanoa, että tätä se mieli koetti jo kauan viestittää.

– Yllättävän usein ongelma ei ole se, ettei intuitiota kuulisi, vaan se, ettei ole rohkeutta toimia sen mukaan.

Mikä intuitio?

Intuitio on tietämisen tapa. ”Tavallisesti intuitio mielletään äkilliseksi, välähdyksenomaiseksi ja välittömäksi tiedoksi. Se voi olla oivallus, tuntemus tai päähän pälkähtävä ratkaisu, joka tulee tiedostamattomasta”, Asta Raami sanoo.

Näin tunnistat:

  • Mieti tilannetta, jossa intuitiosi on osunut oikeaan. Aavistelitko jotain jo aiemmin, etkä vain halunnut huomata? Usein intuitio huhuilee jo varhain, mutta peittyy esimerkiksi pelkojen ja toiveiden alle.
  • Jos jokin ongelma kaipaa ratkaisua, kuulostele, miltä vaihtoehdot tuntuvat kehossasi. Miltä tuntuu kyllä, miltä ei? Nouseeko kylmiä väreitä? Levottomuutta vatsanpohjaan?
  • Palaako jokin tunne tai vaikka uni aina uudelleen mieleesi? Mieti, miksi. Jos jokin ajatus kiinnittää toistuvasti huomion, siinä on jotain, mikä täytyykin huomioida.

Tältä se tuntuu:

”Usein intuitio tuntuu kropassa, joskus se on vain välähtävä ajatus. Olen vaihtanut työpaikkaa luottaen intuitiooni. Kaikki järkisyyt, muun muassa palkka, puhuivat vastaan, mutta valinta tuntui silti oikealta. Jälkeenpäin siirto osoittautui todellakin oikeaksi.” Nainen, 39

”Joskus harvoin tulee tunne, että jokin vaikea, monia järjestelyjä ja uhrauksia vaativa asia on vain sen arvoista, ja pusken sitä kohti. On kannattanut. Tiedän myös pari asiaa, joissa tiesin kyllä, mitä minun pitäisi tehdä, mutta en pystynyt siihen. Myöhemmin olen tajunnut, että pelko, muutosvastarinta ja mukavuudenhalu estivät.” Nainen, 40

”Käytän sisäistä herätyskelloa. Sanoin illalla ääneen, että tahdon herätä kello 5.45. Aamulla heräsin, availin vähän aikaa silmiä ja sitten katsoin kelloa: se oli 5.47. En yleensä herää koskaan tähän aikaan, joten kyse ei voi olla tottumuksesta, eikä tietenkään päättelystä.” Asta Raami

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.