Kananmunia ei saa syödä liikaa ja raakaruoka on kaikkein parasta. Maailma on täynnä ruokaan liittyviä uskomuksia, jotka eivät ehkä pidäkään paikkaansa.

Lattialle pudonnutta ruokaa napsivat saivat synninpäästön, kun uusi tutkimus kumosi hiljattain viiden sekunnin säännön. Koska tämä ruokauskomus paljastui humpuukiksi, on aika ottaa selvää, mikä on totuus muista ruokaan liitetyistä väittämistä.

1. Raakaruoka on terveellisempää kuin kypsennetty

Raakaruoka valtasi muutama vuosi sitten reseptit ja ravintolat. Löytyy keittoja, smoothieita, kakkuja ja patukoita. Raakaruoan terveellisyyttä on perusteltu ruuan terveellisyydellä: kun ruokaa ei kuumenna yli 40 asteen, ruuan entsyymit ja muut terveelliset ainesosat eivät tuhoudu.

Tämä on totta, mutta se ei tee raakaruuasta kuitenkaan mitään ihmeruokaa, kertoo The Telegraph, joka ruokamyyttejä listasi. Yksi selitys on siinä, että mahalaukkumme hapot tuhoavat ruuan entsyymit joka tapauksessa. Keittäminen tai paistaminen voi itse asiassa tehdä joistakin ruuista helpommin sulatettavia. Esimerkiksi porkkanat ja tomaatit ovat ravitsevampia, kun ne kypsentää.

Purukumi totta tosiaan sisältää ainesosia, jotka eivät sula mahalaukussa.

2. Purkan nieleminen on vaarallista

Onko sinua peloteltu lapsena sillä, että purkka pysyy mahassasi seitsemän vuotta, jos nielet sen? Purukumi totta tosiaan sisältää ainesosia, jotka eivät sula mahalaukussa, mutta seitsemäksi vuodeksi se ei vatsaan jää. Purkka tulee ulos karkeasti samassa tahdissa kuin kaikki muukin, mitä suuhusi laitat.

3. Mikro tuhoaa ruuan ravintoaineet

Mikroruoka herättää mielikuvia epäterveellisyydestä, ja kuulostaahan säteily vähän pelottavalta, vai mitä?

Mikroaaltouunin säteily on kuitenkin täysin turvallista. Ravintoaineisiin lämmittäminen ei vaikuta sen kummemmin kuin esimerkiksi keittäminenkään. 

Harvardin yliopistosta jopa huomautetaan, että ruuan kuumentaminen mikrolla voi olla kannattavaa. Tällöin kuumentamisessa ei tarvita niin paljon vettä kuin keittämisessä, ja kun ruoka valmistuu nopeammin, ravintoaineita jää enemmän jäljelle. Esimerkiksi parsakaalin ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun sen kypsentää mikrossa.

4. Seuraavan päivän ”tasoittava” auttaa krapulaan

Krapularyyppy on tunnettu kankkusen lievittäjä jo 1500-luvulta. Paitsi että asiasta ei ole mitään tieteellistä todistetta. Sen sijaan on tutkittu, että ”loiventavien” ottaminen voi olla askel kohti alkoholismia.

5. Mitä enemmän proteiinia, sen parempi

Kauppojen hyllyt keikkuvat proteiinivalmisteista, ja rahkapurkeissa proteiinimäärä on merkattu näyttävästi. Liikaa ei kuitenkaan kannata innostua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo kertoi Ilta-Sanomille, että suomalaiset syövät liikaa proteiinia. Normaalipainoinen aikuinen tarvitsee proteiinia noin gramman painokiloa kohti päivässä. Himotreenaajakaan tuskin hyötyy yli kahdesta grammasta painokiloa kohden. Lisäproteiinin yletön hamuaminen voi vahingoittaa munuaisia, ja pelkkä proteiinimäärän tuijottaminen voi johtaa ruokavalion yksipuolistumiseen.

6. Kananmunien syöntiä pitää rajoittaa

Kananmunien terveellisyys nousee tapetille aina tasaisin väliajoin. Varoitellaan keltuaisen kolesterolista, joka johtaa sydän-, verisuoni- ja muistisairauksiin. Lihottaakin kananmunat saattavat. Ainakaan niitä ei tulisi syödä joka päivä?

Puppua! Tutkijoiden mielestä kananmunilla ei ole oleellista vaikutusta kolesteroliin ja Itä-Suomen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kananmunat eivät lisää muistisairautta. Päivittäin niitä voi ihan hyvillä mielillä syödä ainakin yhden.

Lue myös: Kananmunassa on kaikkea

7. Detox-kuuri puhdistaa kehon

Suunnitelmissa mehupaasto? Nääh, ei ehkä kannata.

Kehomme puhdistuvat itsestään. Siihen ei tarvita mitään detox-dieettejä. Sisäelinten kemialliset reaktiot muuntavat haitalliset aineet turvallisiksi, ja kuona poistuu kehostamme sillä luonnollisella tavalla.

Lue myös: Tämän vuoksi detox-kuurista ei ole mitään hyötyä

Gluteeniton keksi on silti keksi, eikä sen terveellisempi kuin vehnäjauhosta tehty.

8. ”Luonnon sokerit” ovat parempia kuin valkoinen sokeri

Sellaista kuin ”terveellinen sokeri” ei käytännössä ole olemassakaan. Ruskea sokeri, agavesiirappi ja intiaanisokeri saattavat kuulostaa tavallista erveellisemmiltä, mutta todellisuudessa pienet määrät hivenaineita eivät tee niistä mitään terveysruokaa. Kehosi käsittelee ne samalla tavalla. Sokeri on sokeria.

9. Kasvisruoka ei pidä nälkää

Tarvitseehan ihminen lihaa, jotta jaksaa puurtaa? Ei, ei tarvitse. Kasvisruoka tekee yhtä kylläiseksi, kunhan syö muutakin kuin salaattia. Ja pavut itse asiassa pitävät nälkää paremmin loitolla kuin liha! Selitys on suuressa määrässä kuitua, joka sulaa hitaasti.

Lue myös: Mitä tapahtuu, kun luopuu lihansyönnistä?

10. Gluteeniton ruoka on terveellisempää

Gluteenittomasta ruokavaliosta ovat innostuneet muutkin kuin keliaakikot ja gluteeniyliherkät. Jos viljojen syömistä ei estä sairaus tai yliherkkyys, on gluteenia ihan turha välttää. Gluteeniton keksi on silti keksi, eikä sen terveellisempi kuin vehnäjauhosta tehty.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.

 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Madonna juhli viikolla syntymäpäiviään ja julkaisi sen kunniaksi kuvan koko perheestään.

Popin kuningatar Madonna, 59, jakoi perjantaina ensimmäistä kertaa koskaan yhteiskuvan kaikkien lastensa kanssa. Kuvassa Madonnan kanssa poseeraavat pojat Rocco, 17, ja David, 11, sekä tyttäret Lourdes, 20, Mercy James, 11, ja 4-vuotiaat kaksoset Estere ja Stella.

Kuva on julkaistu Madonnan syntymäpäivän kunniaksi. Hän täytti 59 vuotta 16. elokuuta. Syntymäpäiviään hän juhli Italiassa.

 

Birthday 🎉🎂🎈🇮🇹♥️

A post shared by Madonna (@madonna) on

Lourdes ja Rocco ovat Madonnan biologisia lapsia. Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Roccon isä on elokuvaohjaaja Guy Ritchie, jonka kanssa Madonna erosi vuonna 2008. David, Mercy James, Estere ja Stella ovat adoptoitu Malawista.

Madonna adoptoi Esteren ja Stellan Malawista viime helmikuussa. Alkuvuodesta prosessi tuotti ongelmia. Tyttöjen isä väitti, ettei adoptio mennyt hänelle kerrottujen suunnitelmien mukaan.

– Minulle kerrottiin alussa, että Esther ja Stella menevät asumaan rikkaan naisen luo ulkomaille, ja että hän antaa heille kunnon koulutuksen ja palauttaa heidät sitten minulle, asumaan kanssani ja auttamaan perhettäni, tyttöjen biologinen isä Adam Mwalen kertoi.

Lue lisää täältä: Madonna julkaisi iloisen videon adoptiokaksosistaan – tyttöjen isä väittää, että häntä on huijattu

Myös Madonnan aiemmat adoptiot kuohuttivat. Vuonna 2006 laulaja adoptoi Malawista Davidin ja vuonna 2009 Mercy Jamesin. Erityisesti Mercyn adoptio synnytti kritiikkiä.

Tytön äiti kuoli synnytyksessä, ja sukulaiset sijoittivat lapsen orpokotiin. Jälkikäteen isovanhemmat kuitenkin kertoivat suunnitelleensa, että olisivat ottaneet lapsen hoitaakseen, kun tämä on 6-vuotias. He syyttivät Madonnaa lapsen varastamisesta ja repimisestä juuriltaan. Alun perin he olivat hyväksyneet adoption.

Juttua muokattu 20.8. 12.35: Lourdesin isä on Madonnan entinen henkilökohtainen valmentaja Carlos Leon. Ei Guy Ritchie, kuten aiemmin jutussa kerrottiin.

”Kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle”, Cheek sanoi kutsuessaan Antin lavalle. 

Vuoden 2018 helmikuussa ensi-iltansa saava Veljeni vartija -elokuva on herättänyt runsaasti huomiota jo viime keväästä saakka. Tuolloin saatiin ensimmäisen kerran tietää, että leffassa Jare Tiihosta eli Cheekiä näyttelee Antti Holma.

Moni on pohtinut, miltä näyttelemisestä tunnettu Antti kuulostaa ja näyttää räppärinä.

No, nyt siitä on saatu esimakua. Eilen Tampereella järjestetyillä Blockfest-festivaaleilla saatiin kuulla ja nähdä ensimmäinen maistiainen Antista Cheekinä. Profeettojen festarikeikan aikana räppäri kutsui Antti lavalle esittämään kappaleensa Äärirajoille.

– Mua on jännittänyt tänään tää keikka paljon enemmän, kuin mikään keikka pitkään aikaan. Mulla on parikin syytä siihen, Cheek aloittaa Antin esittelyn.

– Osa teistä tietää, että me ollaan kuvattu tällaista Veljeni vartija -elokuvaa. Meillä on tänään tarkoitus kuvata viimeisiä kohtauksia. Sen takia mä tarviin kohta sitä Blockfest-rakkautta enemmän kuin koskaan, koska kohta lavalle tulee jäbä, joka ei ole koskaan esiintynyt näin isolle porukalle eikä nähny tällaista mitä täällä on tai kokenut tällaista.

Cheek pyytää porukkaa laulamaan ja bailaamaan mukana.

Katso osa Antin esiintymisestä tästä:

Eilen illalla Antti kommentoi esiintymistään Twitter-tilillään: 

Antti nähdään valkokankaalla myös Jaren veljenä Jerenä.

– Ajattelen, että tässä leffassa on kolme roolia Jare, Jere ja Cheek. Tarkkailin Jaren tapaa olla maailmassa. Jeressä minua kiehtoo se, että rauhallinen tyyppi voi kiihtyä nollasta sataan, Antti kommentoi viime kesänä Me Naisille.

Antti julkaisi pari viikkoa sitten kuvan Mersusta, jolla ajelee elokuvan kuvausten ajan. Auton rekisteriotteessa lukee A-HOLE. ” Nuo kilvet tosin haaveena vasta”, Antti kirjoitti kuvan yhteydessä.

Juttua muokattu 20.8. klo 9.18: Muokattu kirjoitusvirhe.