Jehki Härkönen haluaa säilyttää maapallon elinkelpoisena. Se vaatii muun muassa soluttautumista Brysselin kabinetteihin. ”Nämä­kin Helsingin Hanasaaren hiilidioksidipäästöt voidaan leikata vaihtamalla hiili puhtaisiin, kotimaisiin puupoltto­aineisiin.” Kuva Kaisu Jouppi
Jehki oli viime vappuna mukana valtaamassa jäänmurtajaa Helsingissä.

Aktivismi oli vuosikausia Jehki Härköselle, 28, elämäntapa. Kultalusikka suussa syntyneen sukupolven edustaja haluaa säilyttää nykyisen maailman myös tuleville sukupolville, joten hän etsii työkseen vaihtoehtoisia energiaratkaisuja.

Kauluspaita, siistit housut, muistio EU:n ilmasto­tavoitteista, nippu raportteja. Jehki Härkösen reppu täyttyy välttämättömimmistä matkatavaroista.

Kun 16-vuotias Jehki valtasi taloja Helsingissä ja osoitti mieltä Göteborgissa, tavoitteena oli vallankumous. Kun 28-vuotias Greenpeacen energiavastaava tekee nyt lähtöä lobbausmatkalle Brysseliin, mielessä on konkreettinen suunnitelma siitä, mitä pitäisi muuttaa.

– Vastikään saksalainen energiajätti E.ON vetäytyi Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta. Se oli iso voitto, hän sanoo.

Jehki haluaa sekä pysäyttää ilmastonmuutoksen että päästä ydinvoimasta eroon, eikä se ole hänestä lainkaan mahdoton yhtälö.

– Ydinvoimaan sisältyy niin isoja riskejä: ydinvoimalaonnettomuudet, polttoaineen tuotannon haitat ja ydinjätteen loppusijoitus, hän perustelee.

Jehki tietää, että moni pitää Greenpeacea fanaattisena porukkana, jolla on paljon vaatimuksia ja vähän todellisuudentajua. Toisille taas Jehkin työ näyttäytyy sankarillisena: Luonnonsuojelu, ihanan epäitsekästä! Ja että joku on tehnyt aktivismista oikein päivätyön!

Jehki ei näe työtään epäitsekkäänä.

– Mikä nyt oikeastaan olisi itsekkäämpää kuin yrittää rakentaa parempaa maailmaa? Olen kultalusikka suussa syntynyttä sukupolvea, joka on maailman mittakaavassa suunnattoman rikas. Totta kai mietin, miten tämän tilanteen voisi säilyttää, myös tuleville sukupolville.

Työ on myös mielekästä. Pääsee maailmalle ja tapaa kiinnostavia ihmisiä. 

Kritiikki olemattomista vaihtoehdoista ei Jehkiä hätkäytä. Vaihtoehtojen etsiminen nykyisille energiaratkaisuille on hänen työtään. Sellaisia Jehkillä on tälläkin viikolla Brysselin-viemisinä.

– Tehdään asiat paremmin, vähemmällä energialla. Suomessa on myös hyvät mahdollisuudet kehittää tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa sekä hyödyntää biomassaa ja maatalouden sivuvirtoja.

Puhelin keskeyttää perustelut. Kotona vesirokkoa poteva tytär kysyy, mistä löytyy Muumipeikko ja pyrstötähti.

Vuosikausia aktivismi oli Jehkille elämäntapa, joka vei kaiken ajan ja ajatukset. 5- ja 7-vuotiaiden tyttärien isä ei voi kuitenkaan enää parantaa maailmaa kaveriporukassa kellon ympäri. Siksipä aktivismista on tullut työ, josta Jehki on ajan myötä oppinut ottamaan myös lomaa.

– Kyllä minullakin on lähipiiri kärsinyt näistä hommista, hän sanoo.

Vanhemmat hakivat putkasta

Jehkin kiinnostus luontoon syttyi lapsena Luontoliiton leireillä ja kerhoissa, joukkovoiman alkeet nuorimies oppi talonvaltausporukoissa ja globalisaatiokriittisessä liikkeessä vuosituhannen vaiheessa. Vanhemmat eivät kasvattaneet poikaansa aktivistiksi, mutta "hakivat mukisematta putkasta".

– Valtasimme tyhjillään olevia taloja, koska halusimme luoda omaa toimintaa, ei niin, että ensimmäinen askel on aina anoa jostakin rahoitusta, Jehki perustelee.

Aika opetti paljon, hyvässä ja pahassa.

– Tuli tunne, että kaikkea voi tehdä, kun vain tarttuu toimeen. Toisaalta, ei vallatun kerrostalon ylläpitäminen ollutkaan ihan kevyt duuni, hän hymyilee. 

Järkytyksenä tulivat myös Göteborgin ja Genovan mielenosoitusten väkivaltaisuudet, joiden jälkeen moni aktivisti vetäytyi toiminnasta.

Jehki ehti kokeilla välillä puoluepolitiikkaakin, mutta omin tapa vaikuttaa löytyi kuitenkin kansalaisjärjestöstä.

– Tykkään duunista, jossa näen päämäärän, ja siihen päästään. Puolueessa rakennettiin identiteettiä, se oli enemmän olemista kuin tekemistä. Arvostan silti niitä, jotka jaksavat vääntää politiikassa.

Suurimpia pettymyksiä on ollut viides ydinvoimalapäätös vuonna 2002.

– En meinannut päästä siitä yli millään. Ympäristöhommat jäivät pitkäksi aikaa, ja aloin opiskella teatteritiedettä.

Nykyisessä työssä tuntuu kuitenkin, että muutosta tapahtuu. Myös kansainvälinen työkenttä helpottaa ahdistusta.

– Suomessa on jotenkin lamaantunut ilmapiiri. Hoetaan vain, että menee huonosti eikä nyt voida ottaa ympäristöä huomioon. Tanskassa, Ruotsissa ja Saksassa – jopa Intiassa, jossa kaikilla ei ole edes sähköjä – halutaan selvitä näistä ongelmista, ja yritykset ovat mukana miettimässä, miten se tehdään.

Perheenisä valtasi jäänmurtajan

Jehki yrittää elää ekologisesti mutta tunnustaa, että lapsiperheen isänä mukavuus joskus voittaa: esimerkiksi mökille on vaikea päästä ilman autoa.

– Ajattelen, että yksittäisenä ihmisenä teen parhaani ja työskentelen sen eteen, että isot rakenteet – politiikka ja talous – muuttuvat.

Monia ikä ja kokemus kyynistävät, mutta Jehkille on käynyt päinvastoin. Hän uskoo, että ahdistuminen vain lamauttaa. Jos yhdessä mietitään, miten esimerkiksi kulutusta voi vähentää, uhraukset eivät tunnu niin isoilta.

Mutta turhauttaako se, että iso osa omanikäisistä joko vähät välittää tai  aktivoituu vain sosiaalisessa mediassa?

– Onhan sitä ennenkin puhuttu asioista samanhenkisten kanssa. Nykyisin ihmisillä ei vain jää työpäivän jälkeen aikaa tai voimia muuhun toimintaan.

Niille, jotka toimivat isoissa kuvioissa, Jehkillä on kovemmat odotukset.

– Jos tapaan tyypin, jonka bisnes perustuu puhtaaseen riistoon, niin jättäähän se kylmän fiiliksen. Yksittäisissä ihmisissä sellaista kuitenkin kohtaa harvoin.

Jehkin lapset ovat kasvissyöjiä, mutta hän on varonut tuputtamasta aatteitaan, ettei se johda kapinointiin niitä vastaan.

– Ei niitä silti peitelläkään pidä.

Jos tyttäret siis kuulevat, että isä oli mukana valtaamassa jäänmurtajia, jotteivät ne pääsisi avaamaan öljy-yhtiön laivalle väylää, se pitää paikkansa.

Sillä kertaa kauluspaita vain jäi kotiin, ja taisi olla vapaapäivä.

Lisää aiheesta:

Pilvi Torsti: "Jos on saanut paljon, on velvollisuus jakaa"

Mistä täyspäiväiset maailmanparantajat on tehty?

Jehki Härkönen 

■ Syntynyt 18.8.1984 Helsingissä. 

■ Asuu Helsingin Herttoniemessä, osan viikosta 5- ja 7-vuotiaiden tyttäriensä kanssa. 

■ Työskentelee Greenpeacen energiavastaavana. ”Nautin kilpailuvietistä, porukalla tekemisestä ja konfliktialttiiden kysymysten ratkomisesta.”

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.