Mieskauneuskin tarvitsee joskus ehostusta. Yksi hakee hyvää fiilistä, toinen maalaa kasvoilleen työminän, kolmas haluaa näyttää yhtä hyvältä kuin oma äiti. Jutussa myös ennen ja jälkeen -kuvat!

Toiset tekevät sitä vessan peilin edessä, jotkut keittiön pöydän ääressä, eräät eteisessä.

Tamperelaisen Matti Mikkosen, 28, vakiopaikka on olohuoneen sohvan kulma.

Televisiossa pauhaa mustavalkoinen Suomi-filmi, kun Matti ottaa mukavan asennon ja avaa pyöreän, läpinäkyvän rasian.

– Ensin puuteria, ettei naama kiillä.

Vippa sutii kaaria poskiin, silmänalusiin, otsaan, leukaan ja nenänpieliin. Luomet ja kaulakin saavat tasaisen pinnan. Mattaväri leviää kasvoille varmoin ottein.

Silmämeikin Matti aloittaa, hieman yllättäen, ripsivärillä. Suu vääntyy keskittyneeseen ilmeeseen, mutta käsi ei tärise ripsiä harjatessa.

Eikä se tärise silloinkaan, kun kajalkynää pitävä oikea käsi menee hankalan näköisesti ristiin käsipeiliä pitävän vasemman käden kanssa. Ylä- ja alaluomen rajauksista tulee symmetriset kuin insinöörin piirtämistä kaarisilloista.

Ruskean luomivärin levityksen jälkeen seuraa operaation tärkein osuus: häivytys. Matin mielestä silmämeikki voi olla utuinen ja vähän sotkuinenkin, mutta luomivärin rajat eivät saa missään nimessä näkyä. Ne hän sutii piiloon leveällä siveltimellä.

– Olen häivytyksen mestari. Moni naispuolinen kaveri on taidostani kateellinen.

Äijämeikillä kaupungille

Tummaksi meikatut silmät ja tasainen iho ovat kuuluneet Matin – joka tunnetaan paremmin rockmuusikkona nimeltä Matthau Mikojan – tyyliin jo kymmenen vuoden ajan.

Pitkään aikaan Matti ei kuitenkaan sutinut kasvojaan näin avoimesti. Muutama ensimmäinen vuosi kului kyllä aamusta iltaan täydessä pakkelissa, mutta varsinainen meikin laittaminen tuntui vähän nololta, ja se piti tehdä kotona muilta piilossa.
2000-luvun alussa Tampereella edes rockpiireissä ei ollut kovin tavallista, että mies käytti meikkiä, niin edelläkävijöitä kuin rokkarit ovatkin olleet meikkaavien miesten joukossa.

1980-luvun meikkirokkarit laittoivat kunnolla överiksi. Tämän päivän rokkipojat tuunaavat itseään huolitellummin. Joillakin on jopa ripsenpidennykset ja hiusjatkot.

Aluksi Mattikin haki androgyyniä tyyliä, mutta nykyään hän tekee nimenomaan ”äijämeikin”. Ja vain silloin, kun on fiilistä, vaikkapa ihan arkisin kaupungille lähtiessä.

– Meikkaan itseäni varten. Kun naama on laitettu, tulee hyvä olo. Että nyt kelpaa.

Punoitukset piiloon

Siinä missä rokkarille meikki on tyyliä ja leikittelyä, joka saa näkyä, useimmille laittautuville miehille on tärkeää,
että kasvot on ehostettu huomaamattomasti.

Kuten jokaisena aamuna, tänäänkin helsinkiläinen Juha Lönnberg, 25, on sivellyt peiteväriä silmiensä alle ja taputellut aurinkopuuteria kasvoilleen. Mutta vain sen verran, että tummat
silmänaluset ja ihon epätasaisuudet peittyvät.

– Yritän peittää virheitä. Varsinkin talviaikaan peiliin katsoessa silmä vaatii, että laitan punoitukset piiloon, vaatturina työskentelevä ja näyttämöpuvustusta opiskeleva Juha sanoo ja tutkailee miehille tarkoitettua peitepuikkoa Helsingin keskustan kosmetiikkaliikkeessä.

Miesten tuotteille on liikkeen hyllytilasta varattu oma nurkkauksensa, ja siellä palloilee pari muutakin nuorukaista tyttöystävineen tai yksin.

Etenkin nuoret kaupunkilaismiehet ovat innostuneet kosmetiikan käytöstä, ja heillä on hyvät oltavat – mikäli citykanipopulaation lailla paisunut miesten kosmetiikkatarjonta siitä jotain kertoo.

Kun vielä kymmenisen vuotta sitten miesten kosmetiikka tarkoitti Suomessa deodoranttia ja suihkusaippuaa, viime vuosina kaikki kosmetiikkamerkit ovat lanseeranneet miehille omia sarjojaan.

Tuotteita on yhä yksityiskohtaisempiin tarkoituksiin. On virkistäviä silmänympärysgeelejä, väripigmenttiä sisältäviä kasvovoiteita ja ryppyjä siloittavia emulsioita.

Vaikka varsinaisia miesten meikkejä ei juuri myydä Suomessa peitepuikkoja ja valokyniä lukuun ottamatta, useita tuotteita markkinoidaan kuten naisille meikkejä: ne ”jättävät iholle mattapinnan” tai ”tasoittavat tummia silmänalusia”.

Juha on kokeillut lähes kaikki Suomessa myynnissä olevat miesten tuotteet.

– Olen lievästi mainosten uhri ja haluan kokeilla uusia tuotteita aina, kun niitä tulee. Voidepurkkeihin ja muihin kuluu varmaan enemmän rahaa kuin vaatteisiin.

Kosmetiikkaan tuhlaaminen ei ole poikkeuksellista muillakaan parikymppisillä nykymiehillä, jotka ovat kasvaneet ulkonäkökeskeiseen kulttuuriin. Erityisesti teini-ikäiset pojat ovat sellainen porukka, jota ulkonäkö kiinnostaa yhtä paljon kuin samanikäisiä tyttöjä.

Juhakin innostui ehostamisesta jo teini-ikäisenä, kun finnit alkoivat häiritä. Silloin hän pyysi apua, no, keneltä muulta kuin äidiltään.

– Äiti on aina vimpan päälle ja tavallaan esikuvani. Hän ei ole koskaan paheksunut kiinnostustani vaan on neuvonut, minkä sävyiset ja merkkiset tuotteet sopivat minulle.

Nyt Juha saa puolestaan opastaa muita. Nekin miespuoliset ystävät, joita laittautuminen ei muka kiinnosta, vaativat osansa Juhan peitevoiteesta huomatessaan, miten hyvin sillä piilottaa punoituksen.

Metrosta überiin

Kun kuusi vuotta sitten Helsingin Stockmannille tuli myyntiin miesten värimeikkisarja – luomivärejä, puutereita ja huulikiiltoja –, Juha varasi kaikki tuotteet ensimmäisten joukossa.

Silloin Suomessa kävi kuumimmillaan puhe metroseksuaaleista; uudenlaisista aikuisista miehistä, jotka eivät hävenneet kuluttaa aikaa ja rahaa ulkonäköönsä.

Sittemmin meikkisarja katosi myynnistä, ja vastaiskuna metroseksuaalille alettiin puhua retroseksuaaleista, autoja rassaavista ja metsästävistä tosimiehistä, joita kosmetiikka ei voinut vähempää kiinnostaa.

Sitten tulivat vielä fruittarit, nuoret vaaleanpunaisiin paitoihin pukeutuvat tyylipojat, ja überseksuaalit, machot älyköt.

Mömmöjä enemmän kuin vaimolla

Olipa mies millainen mies tahansa, meikit ja voiteet voivat kuulua arkeen jo työn puolesta. Esimerkiksi tv-esiintyjillä.

– En osaa meikata, sen suhteen olen perusukkeli. Mutta kaiken maailman syväkosteuttavia seerumeita ja mömmöjä on enemmän kuin vaimolla, iho menee tv-maskeista niin huonoon kuntoon, juontaja Janne Kataja, 30, sanoo.

Nykytekniikka vaatii, että tv-meikkikin on entistä huolitellumpi, sillä teräväpiirtokuva paljastaa juonteet ja ihohuokoset analogista kuvaa tarkemmin.

Eikä Jannen huoli ihosta yllätä, kun seuraa, millainen meikkikerros hänelle maalataan Idols Studio -ohjelman nauhoituksiin. Parran siistimisen jälkeen maskeeraaja Mira Aalto levittää Jannelle runsaalla kädellä meikkivoidetta, valoväriä, puuteria ja aurinkopuuteria. Perussettiin kuuluu myös parran väritys: useimmilla miehillä parta ei kasva tasaisesti, joten ihoa väritetään luomivärillä sieltä, mistä iho paistaa läpi.

Meikki on niin luonteva osa Jannen työminää, että hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään eivät yhtään hätkähdä, kun isä tulee kotiin paksummassa pakkelissa kuin äiti.

Ja kun kerran on meikkiä käyttänyt, siihen jää koukkuun. Vaikka Janne ei meikkaa vapaa-ajalla, lehtikuviin hän ei suostu meikittä.

– On kiva olla ihmisen näköinen. Häiritsisi, jos näkisin itsestäni kuvan, jossa on mustat silmänaluset ja punaiset poskipäät. Se on myös yleisön kunnioittamista, sillä ilman meikkiä näytän pöhöttyneeltä alkoholistilta.

Silti Janne käy joskus meikattuna kamppailua miehisyytensä kanssa. Toisinaan maskeeraajat ovat innostuneet laittamaan hänelle niin paljon pakkelia, että hän on mielestään näyttänyt enemmän perheenäidiltä kuin mieheltä.

Puhdista edes kasvot

Meikkiä käyttäviä miehiä on esiintyjien lisäksi muissakin ammateissa – it-alalla, myyntimiehissä ja jopa yli kuusikymppisissä perusäijissä, väittää turkulainen myynti- ja asiakaspalveluvalmentaja Juhana Helmenkalastaja, 37.

– Tunnen ja tapaan jatkuvasti erilaisia miehiä ympäri Suomen, jotka kertovat käyttävänsä kosmetiikkaa, jopa valokynää tai peitevoidetta, Juhana sanoo.

Hän on siitä vain iloinen, sillä hänen mielestään jokaisen miehen täytyisi huolehtia ulkoisesta olemuksestaan edes vähän perushygieniaa enemmän. Siis puhdistaa kasvot, käyttää kosteusvoidetta, kuoria iho kerran viikossa ja käyttää käsivoidetta joka päivä. Siten luodaan raikas ensivaikutelma, ja pienestä hemmottelusta tulee hyvä olo.

Juhana itse on viihtynyt peilin ääressä pienestä pitäen ja oppinut kauneuskikkoja, esimerkiksi kulmien nyppimisen, naisystäviltään.

Kun hän rullaa auki jättimäisen kosmetiikkapussinsa, ei ole vaikea uskoa, että avovaimo jää nykyään tuotteiden määrässä miehelleen kakkoseksi.

Matkapussukassa Juhana kuljettaa muun muassa irtopuuteria, peitepuikkoa, päivä- ja yövoidetta, silmänympärysvoidetta, pinsettejä, kuorintavoidetta, kynsinauhavoidetta ja jopa ripsentaivutinta. Koko arsenaalia hän käyttää yleensä työtilaisuuksiin, voiteita kuluu päivittäin, mutta tärkein tuote on kuitenkin viiksivaha, jota ilman Juhana ei voi näyttäytyä edes maitokaupassa.

– Tämä jos mikä on turhamaista, paljon turhamaisempaa kuin naaman laittaminen, Juhana tuhahtaa näprätessään viiksiään.

Viiksien muotoilu onkin miesten ihan omaa reviiriä. Juhana kampaa pitkiä viiksikarvojaan, levittää niihin vahaa ja taivuttelee kärjet sojottamaan piikkimäisesti suoraan sivuille. Hommaan kuluu parikymmentä minuuttia.

Kosteusvoide, uusi tuttavuus

Juhanalle, kuten Matille, Juhalle ja Jannellekin, itsensä ehostaminen on luonnollista puuhaa.

Entä muille miehille?

Vaikka tyrkyllä on jos jonkinlaista tuotetta ja näennäistä vapautta näyttää miltä haluaa, moni mies välttelee turhamaiseksi leimautumista. Juhana Helmenkalastajan mukaan ulkonäköönsä kuluttava heteromies ei usein uskalla avoimesti tunnustaa kiinnostustaan – miehisyyden menettämisen pelossa.

Kaikki eivät ole silti lähteneet varustelemaan kosmetiikkapussejaan. Tutkimukset osoittavat, että vaikka suomalaiset miehet kuluttavat kosmetiikkaan enemmän rahaa kuin ennen, kulutus on lisääntynyt melko hitaasti. Eivätkä miehet ole ottaneet naisia kiinni, sillä naisten kosmetiikan kulutus on kasvanut samassa suhteessa. Nykyteinipojistakaan ei voi vielä varmasti ennustaa, ovatko he aikuisinakin kosmetiikkahyllyjen vakioasiakkaita.

Valtaosa miehistä tekee kuitenkin vasta tuttavuutta kosteusvoiteen kanssa.

Ja sekin taitaa olla useimmiten naisten toive. Niin kuin Juhana sen muotoilee:

– Kukaan nainen ei ole sanonut minulle, että voi kun sulla olisi karheampi iho.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.