Mieskauneuskin tarvitsee joskus ehostusta. Yksi hakee hyvää fiilistä, toinen maalaa kasvoilleen työminän, kolmas haluaa näyttää yhtä hyvältä kuin oma äiti. Jutussa myös ennen ja jälkeen -kuvat!

Toiset tekevät sitä vessan peilin edessä, jotkut keittiön pöydän ääressä, eräät eteisessä.

Tamperelaisen Matti Mikkosen, 28, vakiopaikka on olohuoneen sohvan kulma.

Televisiossa pauhaa mustavalkoinen Suomi-filmi, kun Matti ottaa mukavan asennon ja avaa pyöreän, läpinäkyvän rasian.

– Ensin puuteria, ettei naama kiillä.

Vippa sutii kaaria poskiin, silmänalusiin, otsaan, leukaan ja nenänpieliin. Luomet ja kaulakin saavat tasaisen pinnan. Mattaväri leviää kasvoille varmoin ottein.

Silmämeikin Matti aloittaa, hieman yllättäen, ripsivärillä. Suu vääntyy keskittyneeseen ilmeeseen, mutta käsi ei tärise ripsiä harjatessa.

Eikä se tärise silloinkaan, kun kajalkynää pitävä oikea käsi menee hankalan näköisesti ristiin käsipeiliä pitävän vasemman käden kanssa. Ylä- ja alaluomen rajauksista tulee symmetriset kuin insinöörin piirtämistä kaarisilloista.

Ruskean luomivärin levityksen jälkeen seuraa operaation tärkein osuus: häivytys. Matin mielestä silmämeikki voi olla utuinen ja vähän sotkuinenkin, mutta luomivärin rajat eivät saa missään nimessä näkyä. Ne hän sutii piiloon leveällä siveltimellä.

– Olen häivytyksen mestari. Moni naispuolinen kaveri on taidostani kateellinen.

Äijämeikillä kaupungille

Tummaksi meikatut silmät ja tasainen iho ovat kuuluneet Matin – joka tunnetaan paremmin rockmuusikkona nimeltä Matthau Mikojan – tyyliin jo kymmenen vuoden ajan.

Pitkään aikaan Matti ei kuitenkaan sutinut kasvojaan näin avoimesti. Muutama ensimmäinen vuosi kului kyllä aamusta iltaan täydessä pakkelissa, mutta varsinainen meikin laittaminen tuntui vähän nololta, ja se piti tehdä kotona muilta piilossa.

2000-luvun alussa Tampereella edes rockpiireissä ei ollut kovin tavallista, että mies käytti meikkiä, niin edellä­kävijöitä kuin rokkarit ovatkin olleet meikkaavien miesten joukossa.

1980-luvun meikkirokkarit laittoivat kunnolla överiksi. Tämän päivän rokkipojat tuunaavat itseään huolitellummin. Joillakin on jopa ripsenpidennykset ja hiusjatkot.

Aluksi Mattikin haki androgyyniä tyyliä, mutta nykyään hän tekee nimenomaan ”äijämeikin”. Ja vain silloin, kun on fiilistä, vaikkapa ihan arkisin kaupungille lähtiessä.

– Meikkaan itseäni varten. Kun naama on laitettu, tulee hyvä olo. Että nyt kelpaa.

Punoitukset piiloon

Siinä missä rokkarille meikki on tyyliä ja leikittelyä, joka saa näkyä, useimmille laittautuville miehille on tärkeää,
että kasvot on ehostettu huomaamattomasti.

Kuten jokaisena aamuna, tänäänkin helsinkiläinen Juha Lönnberg, 25, on sivellyt peiteväriä silmiensä alle ja taputellut aurinkopuuteria kasvoilleen. Mutta vain sen verran, että tummat
silmänaluset ja ihon epätasaisuudet peittyvät.

– Yritän peittää virheitä. Varsinkin talviaikaan peiliin katsoessa silmä vaatii, että laitan punoitukset piiloon, vaatturina työskentelevä ja näyttämöpuvustusta opiskeleva Juha sanoo ja tutkailee miehille tarkoitettua peitepuikkoa Helsingin keskustan kosmetiikkaliikkeessä.

Miesten tuotteille on liikkeen hyllytilasta varattu oma nurkkauksensa, ja siellä palloilee pari muutakin nuorukaista tyttöystävineen tai yksin.

Etenkin nuoret kaupunkilaismiehet ovat innostuneet kosmetiikan käytöstä, ja heillä on hyvät oltavat – mikäli citykanipopulaation lailla paisunut miesten kosmetiikkatarjonta siitä jotain kertoo.

Kun vielä kymmenisen vuotta sitten miesten kosmetiikka tarkoitti Suomessa deodoranttia ja suihkusaippuaa, viime vuosina kaikki kosmetiikkamerkit ovat lanseeranneet miehille omia sarjojaan.

Tuotteita on yhä yksityiskohtaisempiin tarkoituksiin. On virkistäviä silmänympärysgeelejä, väripigmenttiä sisältäviä kasvovoiteita ja ryppyjä siloittavia emulsioita.

Vaikka varsinaisia miesten meikkejä ei juuri myydä Suomessa peitepuikkoja ja valokyniä lukuun ottamatta, useita tuotteita markkinoidaan kuten naisille meikkejä: ne ”jättävät iholle mattapinnan” tai ”tasoittavat tummia silmänalusia”.

Juha on kokeillut lähes kaikki Suomessa myynnissä olevat miesten tuotteet.

– Olen lievästi mainosten uhri ja haluan kokeilla uusia tuotteita aina, kun niitä tulee. Voidepurkkeihin ja muihin kuluu varmaan enemmän rahaa kuin vaatteisiin.

Kosmetiikkaan tuhlaaminen ei ole poikkeuksellista muillakaan parikymppisillä nykymiehillä, jotka ovat kasvaneet ulkonäkökeskeiseen kulttuuriin. Erityisesti teini-ikäiset pojat ovat sellainen porukka, jota ulkonäkö kiinnostaa yhtä paljon kuin samanikäisiä tyttöjä.

Juhakin innostui ehostamisesta jo teini-ikäisenä, kun finnit alkoivat häiritä. Silloin hän pyysi apua, no, keneltä muulta kuin äidiltään.

– Äiti on aina vimpan päälle ja tavallaan esikuvani. Hän ei ole koskaan paheksunut kiinnostustani vaan on neuvonut, minkä sävyiset ja merkkiset tuotteet sopivat minulle.

Nyt Juha saa puolestaan opastaa muita. Nekin miespuoliset ystävät, joita laittautuminen ei muka kiinnosta, vaativat osansa Juhan peitevoiteesta huomatessaan, miten hyvin sillä piilottaa punoituksen.

Metrosta überiin

Kun kuusi vuotta sitten Helsingin Stockmannille tuli myyntiin miesten värimeikkisarja – luomivärejä, puutereita ja huulikiiltoja –, Juha varasi kaikki tuotteet ensimmäisten joukossa.

Silloin Suomessa kävi kuumimmillaan puhe metroseksuaaleista; uudenlaisista aikuisista miehistä, jotka eivät hävenneet kuluttaa aikaa ja rahaa ulkonäköönsä.

Sittemmin meikkisarja katosi myynnistä, ja vastaiskuna metroseksuaalille alettiin puhua retroseksuaaleista, autoja rassaavista ja metsästävistä tosimiehistä, joita kosmetiikka ei voinut vähempää kiinnostaa.

Sitten tulivat vielä fruittarit, nuoret vaaleanpunaisiin paitoihin pukeutuvat tyylipojat, ja überseksuaalit, machot älyköt.

Mömmöjä enemmän kuin vaimolla

Olipa mies millainen mies tahansa, meikit ja voiteet voivat kuulua arkeen jo työn puolesta. Esimerkiksi tv-esiintyjillä.

– En osaa meikata, sen suhteen olen perusukkeli. Mutta kaiken maailman syväkosteuttavia seerumeita ja mömmöjä on enemmän kuin vaimolla, iho menee tv-maskeista niin huonoon kuntoon, juontaja Janne Kataja, 30, sanoo.

Nykytekniikka vaatii, että tv-meikkikin on entistä huolitellumpi, sillä teräväpiirtokuva paljastaa juonteet ja ihohuokoset analogista kuvaa tarkemmin.

Eikä Jannen huoli ihosta yllätä, kun seuraa, millainen meikkikerros hänelle maalataan Idols Studio -ohjelman nauhoituksiin. Parran siistimisen jälkeen maskeeraaja Mira Aalto levittää Jannelle runsaalla kädellä meikkivoidetta, valoväriä, puuteria ja aurinkopuuteria. Perussettiin kuuluu myös parran väritys: useimmilla miehillä parta ei kasva tasaisesti, joten ihoa väritetään luomivärillä sieltä, mistä iho paistaa läpi.

Meikki on niin luonteva osa Jannen työminää, että hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään eivät yhtään hätkähdä, kun isä tulee kotiin paksummassa pakkelissa kuin äiti.

Ja kun kerran on meikkiä käyttänyt, siihen jää koukkuun. Vaikka Janne ei meikkaa vapaa-ajalla, lehtikuviin hän ei suostu meikittä.

– On kiva olla ihmisen näköinen. Häiritsisi, jos näkisin itsestäni kuvan, jossa on mustat silmänaluset ja punaiset poskipäät. Se on myös yleisön kunnioittamista, sillä ilman meikkiä näytän pöhöttyneeltä alkoholistilta.

Silti Janne käy joskus meikattuna kamppailua miehisyytensä kanssa. Toisinaan maskeeraajat ovat innostuneet laittamaan hänelle niin paljon pakkelia, että hän on mielestään näyttänyt enemmän perheenäidiltä kuin mieheltä.

Puhdista edes kasvot

Meikkiä käyttäviä miehiä on esiintyjien lisäksi muissakin ammateissa – it-alalla, myyntimiehissä ja jopa yli kuusikymppisissä perusäijissä, väittää turkulainen myynti- ja asiakaspalveluvalmentaja Juhana Helmenkalastaja, 37.

– Tunnen ja tapaan jatkuvasti erilaisia miehiä ympäri Suomen, jotka kertovat käyttävänsä kosmetiikkaa, jopa valokynää tai peitevoidetta, Juhana sanoo.

Hän on siitä vain iloinen, sillä hänen mielestään jokaisen miehen täytyisi huolehtia ulkoisesta olemuksestaan edes vähän perushygieniaa enemmän. Siis puhdistaa kasvot, käyttää kosteusvoidetta, kuoria iho kerran viikossa ja käyttää käsivoidetta joka päivä. Siten luodaan raikas ensivaikutelma, ja pienestä hemmottelusta tulee hyvä olo.

Juhana itse on viihtynyt peilin ääressä pienestä pitäen ja oppinut kauneuskikkoja, esimerkiksi kulmien nyppimisen, naisystäviltään.

Kun hän rullaa auki jättimäisen kosmetiikkapussinsa, ei ole vaikea uskoa, että avovaimo jää nykyään tuotteiden määrässä miehelleen kakkoseksi.

Matkapussukassa Juhana kuljettaa muun muassa irtopuuteria, peitepuikkoa, päivä- ja yövoidetta, silmänympärysvoidetta, pinsettejä, kuorintavoidetta, kynsinauhavoidetta ja jopa ripsentaivutinta. Koko arsenaalia hän käyttää yleensä työtilaisuuksiin, voiteita kuluu päivittäin, mutta tärkein tuote on kuitenkin viiksivaha, jota ilman Juhana ei voi näyttäytyä edes maitokaupassa.

– Tämä jos mikä on turhamaista, paljon turhamaisempaa kuin naaman laittaminen, Juhana tuhahtaa näprätessään viiksiään.
Viiksien muotoilu onkin miesten ihan omaa reviiriä. Juhana kampaa pitkiä viiksikarvojaan, levittää niihin vahaa ja taivuttelee kärjet sojottamaan piikkimäisesti suoraan sivuille. Hommaan kuluu parikymmentä minuuttia.

Kosteusvoide, uusi tuttavuus

Juhanalle, kuten Matille, Juhalle ja Jannellekin, itsensä ehostaminen on luonnollista puuhaa.

Entä muille miehille?

Vaikka tyrkyllä on jos jonkinlaista tuotetta ja näennäistä vapautta näyttää miltä haluaa, moni mies välttelee turhamaiseksi leimautumista. Juhana Helmenkalastajan mukaan ulkonäköönsä kuluttava heteromies ei usein uskalla avoimesti tunnustaa kiinnostustaan – miehisyyden menettämisen pelossa.

Kaikki eivät ole silti lähteneet varustelemaan kosmetiikkapussejaan. Tutkimukset osoittavat, että vaikka suomalaiset miehet kuluttavat kosmetiikkaan enemmän rahaa kuin ennen, kulutus on lisääntynyt melko hitaasti. Eivätkä miehet ole ottaneet naisia kiinni, sillä naisten kosmetiikan kulutus on kasvanut samassa suhteessa. Nykyteinipojistakaan ei voi vielä varmasti ennustaa, ovatko he aikuisinakin kosmetiikkahyllyjen vakioasiakkaita.

Valtaosa miehistä tekee kuitenkin vasta tuttavuutta kosteusvoiteen kanssa.

Ja sekin taitaa olla useimmiten naisten toive. Niin kuin Juhana sen muotoilee:

– Kukaan nainen ei ole sanonut minulle, että voi kun sulla olisi karheampi iho.

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00

Saisinpa minäkin joskus edes Paras einesten lämmittäjä -palkinnon, Miina Supinen toivoo.

Professori Bengt Holmströmin taloustieteen Nobel sai minut miettimään lempiaihettani: omaa napaani. Kun iloinen uutinen (hyvä Bengt!) saapui tietooni, satuin olemaan henkilökohtaisessa alhossa. Edeltävä viikko oli ollut kurja, väsytti ja harmitti.

Kunpa minäkin saisin joskus jonkin palkinnon, ajattelin. Ihan millaisen vain. Ei tarvitsisi olla edes Nobel. Jos voisin saada vaikka Paras einesten lämmittäjä -palkinnon?

Avauduin kavereille pokaalikateudestani. Moni muukin tunnisti ongelman. Pieni tunnustuspalkinto piristäisi arkea.

Jörn Donner lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa saadakseen lämmitellä huomion valokeilassa.

Jotkut kaverini ovat tunnustettuja tekijänaisia ja -miehiä, joten äkkiseltään luulisi, että pokaalikateus olisi heille tuntematon käsite. Tunnustuksen tarve ei kuitenkaan riipu ulkoisista saavutuksista. Jopa suuri Jörn Donner on kertonut muistelmissaan, että hän lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa matkojen päästä saadakseen lämmitellä edes hetken huomion valokeilassa.

Taitavat johtajat, vanhemmat, ystävät ja opettajat tajuavat rohkaisun arvon. Sukulaispoikani luokassa on tapana, että jokainen oppilas antaa kirjallista palautetta esitelmän tekijälle. Opettaja on neuvonut luokkaa olemaan kannustavia. Oli hauska nähdä, kuinka poika tuli esitelmäpäivänä koulusta ilahduttavan lappuspinon kanssa, ryhdikkäänä ja iloisena. Luultavasti seuraava esitelmä on vielä entistäkin parempi.

Saman ilmiön huomaan ohjaamillani kirjoituskursseilla. Moni lahjakas kirjoittaja ei ole saanut koskaan kehuja teksteistään. Opettajat, vanhemmat ja kaverit ovat kritisoineet ja vähätelleet. Kunnon suitsutus auttaa sellaisia kirjoittajia eteenpäin paremmin kuin kritiikki. Kehut tuovat hommaan iloa ja rohkeutta. Useimmilla suomalaisilla on ihan riittävästi itse-epäilyjä omasta takaa.

Sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista.

Toiset viihtyvät paremmin huomion keskipisteenä, toiset joukossa tai omissa oloissaan, mutta sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista. Isoäidin synttäreillä kannattaa pitää intoutunut puhe siitä, kuinka mahtava tyyppi suvun matriarkka on, vaikka juhlakalu olisi koko ikänsä väittänyt, ettei hänestä tarvitse tehdä numeroa.

Pokaalikateus on inhimillistä. Siihen auttaa kunnon ryöppy tykkäyksiä, ­halauksia ja kehuja. Yritetään siis järjestää niitä toinen toisillemme.

Toisaalta kannattaa tiedostaa, että itsevarmuus ja omanarvontunto syntyvät sisältä, eikä niitä pitäisi ripustaa ulkoisiin saavutuksiin. Pokaaleita ei voi saada koskaan tarpeeksi. Somen tykkäilynapitkin muuttuvat helposti henkisiksi ilmapuntareiksi. Jos biitsikuva saa tarpeeksi monta sydäntä, menee hyvin, jos ei, menee huonosti.

Jos kukaan ei tajua antaa sinulle kukkakimppua ja pokaalia, anna sellainen välillä itse itsellesi.

Kaikki Me Naisten kolumnit voit lukea täältä.

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.