Kymmenen herraa pukeutui pinkkiin ja sukelsi rintasyövän vastaiseen taisteluun.

Konduktööri, poliisi, kuvataiteilija, näyttelijä, diplomi-insinööri... Rivi vaaleanpunaisiin kokovartalouimapukuihin sonnustautuneita miehiä liikehtii levottomasti ja kuikuilee Helsingin Yrjönkadun uimahallin ikivanhan parven yli. Alhaalla odottaa turkoosina väikkyvä uima-allas ja sen ympärillä jännittynyt yleisö.

Miehet eivät ole kertoneet edes vaimoilleen, mitä ovat puuhailleet viimeiset kaksi viikkoa. Osa heistä on jopa kuivaharjoitellut salaa autotallissa. Aivan kohta he sukeltavat veteen ja yllättävät perheensä ja ystävänsä perinpohjaisesti.

Nämä kymmenen pinkkiä herraa ovat miehiä, joiden vaimoilla, äideillä tai ystävillä on rintasyöpä. Kun Suomen Syöpäsäätiö haastoi miehet taitouintitempaukseen, heidän ei tarvinnut kauan miettiä. Mitä tahansa naisten vuoksi! 

Taitouintiporukka Kellujat haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, kuinka yleinen sairaus rintasyöpä on. Siksi pelkästään paikalla olevan yleisön huomio ei riitä heille. Miesten tempauksesta kuvattu dokumentti saa ensi-iltansa televisiossa lokakuussa.

–?Tätä vuotta ei muisteta ilmaveivistä vaan Kellujista! miehet hehkuttavat.

Palataan kesäkuun alkuun. Kymmenen juuri toisensa tavannutta miestä tuijottaa epäuskoisena Yrjönkadun uima-altaaseen, jossa taitouinnin maajoukkuenaiset sätkivät cancan-potkuja pää alaspäin.

– Tuon on pakko olla helpompaa kuin miltä se näyttää, Tommi Knaapila, 42, puuskahtaa. Rikosylikonstaapelin hymy on ehtinyt cancanin aikana hyytyä.

Jotakin juuri nähdyn kaltaista miehet alkavat kuitenkin harjoitella. Haaste on melkoinen, sillä Kellujilla on vain viisi treenikertaa. Vertailun vuoksi: taitouinnin maajoukkue hioo ohjelmaansa vähintään puoli vuotta. 

– Nyt me miehet pääsemme ihan tosissaan hommiin, Pasi Koota, 40, sanoo. Metson talousjohtajaa on vähän harmittanut, että rintasyöpäkampanjat ovat olleet lähinnä naisten heiniä.

– Kannan rinnassani Roosa nauha -pinssiä ja olen käynyt Dubaissa saakka Roosa nauha -tapahtumissa, mutta tämä on paljon henkilökohtaisempi teko, Pasi miettii.

Pasin äiti kuoli rintasyöpään parikymmentä vuotta sitten. Silloin uusia rintasyöpiä löytyi alle kolmeltatuhannelta naiselta vuosittain. Toissa vuonna sairastuneita oli lähes 4 500. Joka kymmenes suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Samalla sairaus koskettaa yhä useampia aviomiehiä, ystäviä, isiä ja poikia.

Kuvataiteilija Vincent Bakkum, 40, on jäänyt maajoukkuenaisten esityksen jälkeen seisoskelemaan altaan reunalle. Hänellä on kaksi ystävää, jotka ovat sairastuneet rintasyöpään. 

– Kun Suomessa asuva ystäväni sai diagnoosin, ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä hoidetaan. Olin varma, että hän selviäisi.

Onneksi kasvain oli pieni eikä ehtinyt levitä pidemmälle. Vincentin suhtautuminen sairauteen ehti kuitenkin muuttua.

– Olen usein keskittynyt vain omiin projekteihini, mutta nyt näen ympärilleni paremmin: kuka tahansa ohikulkija saattaa olla menossa lääkäriin tai tulossa hoidoista.

Maajoukkuettakin valmentava Iris Lucenius hoputtaa miehiä treeneihin. 

– Tässä tulee kiire, hän toteaa puolittain itselleen ja johdattaa miehet yläkerran tanssisaliin.

Uikkareiden sijaan miehet vetävät jalkaansa verkkarit, sillä esitys kuivaharjoitellaan ensin. Musiikki kumisee viidakkorytmejä, kun raavaat miehet ojentelevat nilkkojaan. Ympyrässä uintia simuloidaan kävellen. Vasen käsi vispaa vauhtia, oikea kauhoo eteenpäin. Koreografian huipuksi miehet muodostavat Roosa nauha -kuvion, rintasyöpäkampanjoiden tutun symbolin.

Kuivaharjoituksen jälkeen miehet viskaavat verkkarit nurkkaan ja vaihtavat kilvan simmareihin. Molskis! Määrä­tietoinen katse silmissään he sukeltavat altaaseen testaamaan opittua.

Suomi kylpee vuosikymmenten ennätyshelteissä, mutta sisällä uimahallissa lämpöaallosta kielivät vain miesten rusketusrajat. Yrjönkadun uimahalli on suljettu kesäksi, ja miesten harjoittelu on pysynyt salassa, vaikka kolme heistä livahtaa treeneihin Kouvolasta, Raumalta ja Porista asti.

– Tänne päin! huutaa ensimmäinen altaaseen ehtinyt muille ja pärskii vettä suustaan.

Kymmenen miestä ui ympyrää, joka tahtoo muuttua muodottomaksi. Tuttu viidakkomusiikki pauhaa taustalla. Tänään ohjelmassa on päästy jo vähän eteenpäin. Osteriliikkeessä kellujat  napauttavat sormensa varpaisiin, taipuvat kaksinkerroin ja vajoavat veteen. Vatsalihakset huutavat hoosiannaa.

Pientä pintaremonttia -ohjelmasta tuttu näyttelijä-juontaja Aleksi Sariola, 31, nousee huilaamaan altaan reunalle. Edellisissä treeneissä meinasi tulla paniikki. Tanssijanakin tunnettu Aleksi suuttui, kun liikkeet eivät sujuneet vedessä. Esimerkiksi tynnyriliike on helppo lattialla: sen kun pyörii istualtaan ympäri. Vedessä tynnyrin pyörittäminen meni rävellykseksi.

–?Sitten tuli sisuuntuminen, että tämähän vielä onnistuu, Aleksi sanoo.

Opiskelija Altti Rautalahden, 24, sisua on koeteltu sivustakatsojana monta kertaa. Äidin syöpä on uusiutunut neljä tai viisi kertaa, Altti ei ole ihan varma. Syöpä ei ole niitä asioita, joista pidetään kirjaa.

– En ymmärrä sitä, että samaa ihmistä kiusataan kerrasta toiseen. Muistan, kun tulin lapsena partioleiriltä, ja isä ja äiti kertoivat syövästä. He sanoivat, että äiti paranee, mutta nuorta poikaa se pelotti.

Tommi Knaapila on tyytyväinen päästessään tekemään jotakin konkreettista rintasyöpäpotilaiden puolesta.

– Ystävältäni on poistettu toinen rinta. En edes osaa kuvitella, miltä se tuntuu. Mulla on välillä avuton olo sairauden kanssa. 

Pasi Koota tietää tunteen.

– Sitä saattoi vain katsoa vierestä ja yrittää tukea äitiä.

Pasin äidin sairastuessa 80-luvulla syöpä pidettiin salassa ja siitä puhuttiin vain sairaalassa tai kotona. Edes perheen läheiset eivät tienneet asiasta ennen kuin äiti kuoli.

– Nykyään ihmiset kertovat rohkeammin sairastumisestaan, Pasi kiittelee.

Vincent toivoo, etteivät terveetkään kaihtaisi aihetta.

– Ihmiset välttelevät syövästä puhumista. Itse puhun sairastuneiden ystävieni kanssa kaikesta. Aina juttujen ei tarvitse olla vakavia. Kun ystäväni joutui turvautumaan peruukkiin, ostin 

itsellenikin peruukin ja menin tapaamaan häntä se päässä. Hän nauroi vedet silmissä, Vincent kertoo.

Naurua riittää myös Yrjönkadun uima-altaassa. Päivän treeneissä Iris päättää, että esityksen huipentavaa Roosa nauha -kuviokelluntaa on helpotettava. Kanssakellujia ei enää yritetäkään pitää nilkoista kiinni, koska se on miehille liian vaikeaa. Konduktööri Jukka Kuosa, 34, kiteyttää tunnelman päivän harjoitusten päätteeksi:

- Meitä on aika monta vasenta jalkaa tuossa karjalaumassa. Mutta hauskaa on!

Hämmennys, into ja pelonsekaiset hymyt lentelevät suihkuhuoneessa. Kellujat ovat koossa neljättä kertaa, ja hallille on ilmestynyt suuri pahvilaatikko. 

Lootassa on jokaiselle miehelle uima-asu, sellainen, joita näkee 1920-luvun valokuvissa. Väri vain on vaaleanpunainen.

Yksi pukee uikkarin vahingossa väärin päin päälle, toisella menee kaksi jalkaa samaan lahkeeseen. Kolmannen ponnari pilkistää jo pinkin uimalakin alta. Miehet vilkuilevat epäuskoisina toisiaan. Kymmenen miestä pinkeissä! 

Parin päivän päästä pitäisi esiintyä sukulaisille ja ystäville. On viimeiset hetket vetää esitys kokonaan läpi.

Kellujat kävelevät laitoja pitkin aloitusasemiin altaan molemmin puolin. Vedenpinta on rikkumaton, miehet eivät sano sanaakaan. Sitten ilmoille tärähtävät viidakkorumpujen iskut.

Tuntuu kuin kaikki uimahallin ilma olisi varastoitunut miesten keuhkoihin, kun he aloittavat. He muuntuvat ostereiksi, tynnyriliike pyörii hienosti. 

Lopulta miehet kelluvat hetken Roosa nauha -kuviossa.

– Äsken meni hyvin. Varmistetaan, ettei se ollut sattumaa. Mennään homma uudestaan läpi, Iris sanoo.

Niin tapahtuu, mutta nyt koreografia ontuu hieman.

– Meillä on hienot liikkeet, mutta me ei ehditä tehdä niitä, Tommi puuskahtaa.

Hankaluuksia aiheuttavat myös puvut, jotka uhkaavat valahtaa vedessä päältä. Niitä on pienennettävä puoleen.

Miehet nousevat altaasta, ja matkalla saunaan vilahtaa monta tatuointia. Altilla on ruusu käsivarressa, Juhana Jasmavaaralla, 35, latinankielinen lausahdus Tempus fugit – aika lentää. Molemmat on omistettu syöpään sairastuneelle äidille.

Uima-altaan ympärillä kuhisee. Parvella miehet oikovat toistensa uikkareiden olkaimia. Vincent yrittää antaa viime hetken ohjeita joukkuekavereilleen mutta sekoaa sanoissaan ja vaikenee puremaan peukalonkynttä. 

– Pahin, mitä tässä voi käydä, on onnistuminen, Jukka heittää.

– Pahin, mitä tässä voi käydä, on encore, Juhana panee paremmaksi.

Iriksen mielestä pahin mitä voi käydä on, että joku hukkuu, ja se on hyvin epätodennäköistä.

H-hetken koittaessa Anu Kytölä Suomen Syöpäsäätiöstä toivottaa tulijat tervetulleiksi. Videokamera zoomaa altaaseen. Katsomossa istuu Vincentin syöpään sairastunut ystävä, Pasin vaimo ja lapset, Juhanan tuore tyttöystävä ja kymmeniä muita.

Musiikki jyrähtää käyntiin. Rytmi sinkoilee hallin kaakeleista. Kellujat seisovat altaan molemmin puolin pinkeissä uima-asuissaan. Yleisöstä kuuluu naurun tyrskähtelyä, mutta esiintyjillä ilmekään ei värähdä.

Miehet hyppäävät pareittain pää edellä altaaseen. Pian he pulpahtavat pintaan muodostaen täydellisen ympyrän. Kellujat muuntautuvat eteenpäin uivaksi auraksi ja sukeltavat sitten kohti pohjaa kuin delfiinit. Pohjasta ponnistaen he nousevat pinnalle, ja tynnyrit pyörivät. Osterit napsahtelevat kiinni rytmissä: ta-ta-tam, ta-ta-tam, naps, naps, naps. Ja huipennukseksi: Roosa nauha -kuvio.

Kaikki menee nappiin. Pinkit uimapuvutkin pysyivät päällä.

Musiikki vaihtuu yleisön vihellyksiin ja aplodeihin. Miehet irtautuvat loppukuviosta ja vilkuttavat yleisölle.

Altaasta noustuaan Jukka jää pomppimaan hetkeksi yhdellä jalalla.

– Mulla on ollut vettä korvassa ekoista treeneistä saakka.

Tommista tuntuu haikealta. Hän haluaisi jonkin uuden projektin saman tiimin kanssa.

– Tänään olisi taitouinnin SM-kisat, Iris heittää miehille.

Altti tunnustaa, että projektin mukana tuleva julkisuus mietitytti. Nyt hän on kuitenkin iloinen, että sai olla mukana.

– Tämä on äidille omistettu juttu.

Äiti ei nyt päässyt tänne katsomaan. Hän on taas sairaalassa hoidoissa.

MTV3 esitti 1.10. 2011 dokumentin "Rakkaudesta se mieskin kelluu". Katso dokumentti alta.

Tai ainakin pysyt hengissä, vaikket tuhlaisi aikaasi ja energiaasi näihin asioihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät puki sanoiksi biisissään sen, mitä moni meistä joskus ajattelee: Miks mu pitää aina siivota, syödä kunnolla, käydä lääkärissä, herätä ja niin edelleen. No näitä asioita toki kannattaa tehdä, mutta on myös paljon asioita, jotka voi jättää tekemättä.

Isossa-Britanniassa ryhmä lääkäreitä julkaisi listan 40 asiasta, joita ihmiset tekevät turhaan – tai ainakin hyöty on tieteellisesti kyseenalaista. Tämän innoittamana The Guardian -lehden toimittaja Stuart Heritage innostui listaamaan muita asioita, jotka ovat turhia. Me lisäsimme listaan omat ajatuksemme ja lähteemme.

1. Farkkujen pesu

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten usein ja miten farkut pitäisi pestä? Vai jättäisikö pesemättä? Tästä on kiistelty vuosia. Farkkujätti Levi’s on suositellut, että ei farkkuja kannata pestä lainkaan, jos haluaa, että ne säilyvät hyvännäköisinä. Ja on asiaa jopa tutkittu.

Niin ällöttävältä kuin pesemättömät farkut kuulostavatkin, niissä on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa. Sitä paitsi pöpöistä ei ole terveydelle vaaraa. Eri asia on sitten haju. Mutta sehän lähtee tuulettamalla, ja yksittäiset tahratkin saa puhdistettua vanhalla hammasharjalla.

Lue myös: Yyh! Vuosi pesemättömissä farkuissa

2. Jonottaminen lentokentän lähtöportilla

He, jotka kärppänä jonottavat lähtöportilla, selittävät usein, että syynä on paniikki, ettei saakaan käsimatkatavaroitaan mahtumaan ylähyllylle. Mutta hätä on turha! Jos oman paikan hyllytila on täysi, käsimatkatavarat voi panna myös istuimen alle tai antaa lentoemännälle, joka etsii niille sitten sopivan kolon.

Lue myös: Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

3. Sanoilla kommunikointi

Aina ei tarvita sanoja – varsinkin, kun meillä on emojit! Niillä luonnistuvat myös härskit jutut. Kaiken lisäksi ne paljastavat elämäntilanteesi psykologian paremmin.

Lue myös: Käytätkö sinäkin näitä väärin? 10 emojin oikeat merkitykset

4. Ilmoituskortin ottaminen mukaan äänestyspaikalle

Etsitkö aina hädissäsi ilmoituskorttia, kun vaalipäivä koittaa? Ihan turhaan. Kunhan muistat ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja annat äänesi, olet ihan riittävän hyvä kansalainen.

5. Paperisten laskujen säilyttäminen

Arkistointi on ajanhukkaa, sillä kaiken saa myös sähköisesti. Sitä paitsi paperiläjät pilaavat kotisi feng shuin.

6. Parasta ennen -merkintöjen kyttääminen

Sanoma-arkisto
Sanoma-arkisto

Moni ruoka-aine on syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt. Jos et vielä tiennyt, parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuote ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

7.  Hiustenpesu päivittäin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähes kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiuksia on turha pestä ainakaan joka päivä. Se vie aikaa, kuivattaa hiuspohjaa ja näin voi huonontaa hiusten kuntoa. Siitäkin selviää hengissä, vaikka olisi viikon pesemättä. Testasimme: lue juttu täältä.

Lue myös: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

8. Vihannesten kuoriminen

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vihaatko kuorimista? Älä sitten kuori. Useimmiten pelkkä vihannesten peseminen riittää. Esimerkiksi perunoiden vitamiineista, mineraaleista ja kuiduista on jopa 20 prosenttia on niiden kuorissa. Myös porkkanoiden ja kurkun kuorissa on runsaasti antioksidantteja ja kuitua.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan: Näin valitset täydelliset vihannekset ja hedelmät

9. Vaatteiden haaliminen

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kaapissasi vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Kuinka monta vaatetta? Niinpä.

Vaatteita on turha haalia liikaa. Tämän todisti myös kanadalainen mies, joka testasi hiljattain, pärjääkö hän vuoden kymmenellä vaatteella. Pärjäsihän hän. Ja vaikka tämä määrä on monille varmasti liian vähäinen, usein vaatekaappiin kertyy aikoja sitten hylättyjä yksilöitä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinulla ei ole mitään päällepantavaa

10. Jääkaapin ylikuormittaminen

Eihän sinne kuitenkaan kaikki mahdu. Ja se on täpötäysi, sieltä on rasittavaa tonkia juuri sitä pikkuruista jämäjuustonpalaa, jota himoitsee. Sitä paitsi moni ruoka-aine ei ihan oikeasti kuulu jääkaappiin, sanovat Martat. (Perustelut voit lukea täältä.) Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, banaani, kurkku, sipuli, kananmuna, oliiviöljy ja leipä. Elämänlaatusi parantuu taatusti, kun lopetat vettyneiden ja mauttomien tomaattien syömisen.

11. Hammaslangan käyttö

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Voit lopettaa sen vaikka heti! Se on nimittäin tutkitusti tehotonta. Tämä ei silti tarkoita, että hammasvälien puhdistamisen voisi jättää kokonaan pois päivittäisistä rutiineista. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Lue myös: Väärin meni tämäkin! Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet hampaiden harjauksessa?

12. Kahdeksan vesilasin juominen päivässä

Oletko noudattanut vanhaa jenkkiohjeistusta ja juonut kahdeksan lasillista eli 2,5 litraa litraa vettä päivässä? Turhaan. Keskimäärin litra päivässä riittää, sillä keho saa nestettä myös ruuasta.

Lue myös: 5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

13. Sulje ovi -napin painaminen hississä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, tuolta se lähestyy! Yritätkö sulkea paniikissa hissin oven, kun näet, että olet vaarassa joutua samaan koppiin epämieluisan tyypin kanssa? Olet myös ehkä huomannut, että harvemmin sulje ovi -napin painaminen nopeuttaa ovien sulkeutumista. Tästä paniikkireaktiosta voi siis hyvin luopua. Napin painelu on paljon nolompaa kuin se, että seisotte minuutin vaivaantuneena samassa tilassa. Jos ei keksi mitään puhuttavaa, pelkkä tervehdyskin on ihan ookoo.

Mitkä asiat sinusta voi jättää elämässä tekemättä? Kerro kommenteissa!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.