Michelle Obama tyttöjen päivän paneelikeskustelussa tiistaina. Kuva: Reuters
Michelle Obama tyttöjen päivän paneelikeskustelussa tiistaina. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain presidentin puoliso korostaa, ettei presidenttiehdokas Donald Trumpin naisia alentavaa käytöstä pidä suvaita.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama piti torstaina New Hampshiren Manchesterissa puheen, joka on herättänyt ihastusta ympäri maailman. Michelle Obama ei maininnut republikaanien presidenttiehdokasta kertaakaan nimeltä, mutta viittasi puheessaan Donald Trumpiin.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kampanjatilaisuudessa kuullun puheen viesti oli selkeä: Trumpin naisia halventavaa käytöstä ei pidä hyväksyä. Poimimme puheesta viisi tärkeintä viestiä:

1. Yhteiskunnan arvon määrittää se, miten se kohtelee naisiaan

Tiistaina vietettiin YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää, ja Michelle Obama tapasi sen kunniaksi nuoria naisia Yhdysvalloista ja muualta maailmasta. He keskustelivat tyttöjen toiveista, unelmista ja tavoitteista, Obama kertoi puheessaan. Monien tytöistä on ollut vaikea päästä kouluun, ja he ovat joutuneet vaarantamaan turvallisuutensa ja perhesiteensä sen vuoksi.

– Ajattelin, että olisi tärkeää muistuttaa näitä nuoria naisia siitä, kuinka arvokkaita ja erinomaisia he ovat. Halusin heidän ymmärtävän, että yhteiskunnan arvon määrittää se, miten se kohtelee naisia ja tyttöjä. Kerroin heille, että he ansaitsevat kunnioittavaa kohtelua. Kerroin, ettei heidän pidä ohittaa ketään, joka nöyryyttää tai aliarvioi heitä ja että heidän pitää antaa äänensä kuulua, Obama sanoi.

”Nämä tytöt ja heidän kaltaisena tytöt ovat minun inspiraation lähteeni. Kannan heidän tarinoitaan mukanani joka päivä”, Michelle Obama sanoo Instagram-tilinsä kuvassa.

Obama kertoi inspiroituneensa nuorten naisten tapaamisesta.

– Se oli tiistaina. Ja nyt olen tässä, kampanjoimassa vaaleissa, joissa saamme jatkuvasti kuulla vahingoittavaa ja vastenmielistä puhetta naisista. Kieltä, joka on satuttanut monia meistä, ei vain naisina, mutta myös vanhempina, jotka yrittävät suojella lapsiaan ja kasvattaa heistä välittäviä ja kunnioittavia aikuisia. Ja kansalaisina, jotka ajattelevat, että kansakuntamme johtajilla pitäisi olla edes peruskäytöstavat.

”En voi uskoa todeksi, että Yhdysvaltain presidenttiehdokas retostelee naisten seksuaalisella ahdistelulla.”

– Yhdysvaltain presidentiksi pyrkii ihminen, joka on elämänsä ja kampanjansa aikana puhunut naisista niin järkyttävästi ja alentavasti, etten voi toistaa sanoja täällä tänään. Viime viikolla todistimme ehdokkaan retostelevan sillä, miten hän on ahdistellut naisia seksuaalisesti. En voi uskoa todeksi, että sanon Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan retostelevan naisten seksuaalisella ahdistelulla.

2. Törkeyksiä ei pidä lakaista maton alle tai kuitata vitsailuna

Michelle Obama sanoi, ettei voi lakata ajattelemasta Donald Trumpin käytöstä – eikä halua ihmisten lakaisevan sitä maton alle. Hän viittasi hiljattain julkaistuun videoon vuodelta 2005, jolla Trump puhuu naisten kourimisesta.

– Jos on tähti, he sallivat sen. Voi tehdä mitä tahansa. Voi tarttua heitä pillusta. Voi tehdä mitä tahansa, Trump sanoo videolla, joka on saanut myös monet republikaanit asettumaan ehdokastaan vastaan.

Obama korosti, ettei kyse ole vain pukukoppivitsailusta, kuten jotkut ovat kuitanneet videon puheet, vaan törkeästä käytöksestä. Hän huomautti myös, ettei kyseessä ole yksittäistapaus.

”Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten hän on kohdellut naisia koko elämänsä ajan.”

– Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten hän on kohdellut naisia koko elämänsä ajan. Otan nämä puheet henkilökohtaisesti, kuten varmasti moni teistäkin, varsinkin naiset. Alentavat kommentit vartaloistamme. Älymme ja kunnianhimomme kyseenalaistaminen. Usko siihen, että voit tehdä naiselle, mitä haluat.

– Se on julmaa. Se on pelottavaa. Ja on totta, että se satuttaa.

Obama vertasi tunnetta siihen, kun tuntematon huutaa kadulla rivouksia kehosta tai kun työpaikalla joku tulee liian lähelle tai tuijottaa niin, että olosta tulee epämukava. Hän huomautti, että moni nainen kokee tämän tunteen, kun joku koskee heihin tai ei hyväksy kieltävää vastausta.

”Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa.”

– Tätä tapahtuu yliopistojen kampuksilla ja lukemattomissa muissa paikoissa joka päivä. Se muistuttaa meitä tarinoista, joita olemme kuulleet äideiltämme ja isoäideiltämme. Niissä pomo saattoi sanoa tai tehdä työpaikan naiselle mitä tahansa. Ja vaikka he kuinka paiskivat töitä ja yrittivät kaikkensa, mikään ei ollut tarpeeksi.

Obama korosti, ettei naisiin kohdistuva väkivalta, hyväksikäyttö ja epäkunnioitus ole historiaa, vaan arkipäivää kampanjassa vuonna 2016.

– Tämä ei ole normaalia. Tämä ei ole tavallista politiikkaa. Tämä on epäkunnioittavaa ja sietämätöntä.

– Nyt on aika meidän kaikkien sanoa, että liika on liikaa. Tämän on loputtava heti.

3. Miten esimerkki vaikuttaa tyttöihin ja poikiin?

Presidentin puoliso kertoi huolehtivansa siitä, miten Trumpin käytös vaikuttaa lapsiin.

– Millaisen viestin tämä antaa pienille tytöille siitä, miltä heidän pitäisi näyttää tai miten heidän pitäisi käyttäytyä?

– Ja miten tämä vaikuttaa maamme miehiin ja poikiin? Voin kertoa teille, että minun elämäni miehet eivät puhu näin naisista.

4. Lapsikin tunnistaa asiattoman käytöksen

Obama myös kertoi tarinan kuusivuotiaasta pojasta. Kun tämän perhe katsoi yhdessä uutisia, poika sanoi uskovansa, että Hillary Clintonista tulee presidentti. Kun äiti kysyi syytä, poika vastasi: ”Koska se toinen tyyppi kutsui jotain porsaaksi, eikä sinusta voi tulla presidenttiä, jos kutsut toista porsaaksi.”

– Jopa kuusivuotias tietää, että aikuiset eivät käyttäydy näin. Kunnon ihmiset eivät käyttäydy näin. Ja varsinkaan Yhdysvaltain presidentiksi haluavat eivät käyttäydy näin, Obama sanoi.

5. Oikeasti vahvan miehen ei tarvitse alentaa naisia

Puheensa lopuksi Obama totesi, ettei ole vahvaa lytätä muita.

– Vahvojen miesten, jotka ovat todellisia roolimalleja, ei tarvitse alentaa naisia tunteakseen itsensä voimakkaaksi. Ihmiset, jotka ovat todella vahvoja, ylentävät muita. Ihmiset, jotka ovat todella voimakkaita, tuovat muita yhteen.

Katso taatusti kylmiä väreitä aiheuttava puhe:

Koko puheen voi lukea esimerkiksi BBC:n jutusta.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.