Voiko entisistä elämistä löytyä vastaus nykypäivän ongelmiin? Intuitiiviset parantajat Suvi ja Ville Savolainen uskovat, että voi. Toimittaja kokeili energiahoitoa.

Kuva Panu Pälviä

Nyt ollaan jännän äärellä. Energiahoitajat Suvi ja Ville Savolainen ovat luvanneet tehdä minulle parantavan energiahoidon eli "healingin". Minulla ei ole etukäteen hajuakaan, mitä hoidossa tapahtuu, eivätkä hoitajatkaan osaa oikein selittää. Hoitohuoneen seinällä on kuitenkin diplomi, joka kertoo Suvin valmistuneen "intuitiiviseksi parantajaksi". Se tarkoittaa sitä, että Suvin antamat hoidot ovat intuitiivisia ja jokaisen kohdalla erilaisia.

– Kaikki perustuu hetkessä saatavaan ohjaukseen. Usein hoidossa käsitellään ja poistetaan energiatukoksia, etsitään syitä kipuihin ja ahdistuksiin tai edesautetaan positiivisia elämänmuutoksia. Usein esiin nousee menneitä elämiä, joilla on jostain merkitystä myös tässä ja nyt. Mutta sinun ei tarvitse uskoa menneisiin elämiin tai energioihin, riittää, että olet valmis ottamaan vastaan tarjoamani avun, Suvi selittää.

Kuulostaa hyvältä, sillä kieltämättä olen hiukan skeptinen hoidon suhteen. Toisaalta, entä jos he tietävätkin jotain, jota minä en pysty näkemään? Käyn makaamaan hierontapöytää muistuttavalle laverille ja päätän yrittää suhtautua kaikkeen kuulemaani mahdollisimman avoimin mielin.

Leiskuvasilmäisen äidin perintö

Suvi kysyy, haluaisinko apua johonkin tiettyyn asiaan. Koska sellaista ei ole, aloitamme puhtaalta pöydältä eli Suvi saa kertoa, mikä on ongelmani ja miten pääsisin siitä eroon. Suljen silmäni, ja hän alkaa painella kevyesti kehoani. Ville luo rentouttavaa tunnelmaa soittamalla tiibetiläisiä kulhojaan.

Suvi kertoo, että minussa on paljon maaenergiaa. Kuljen jalat tukevasti maassa enkä siksi tarvitse maadoittumista. (Allekirjoitan!) Minussa on myös paljon luovuusenergiaa – mutta siinä kentässä Suvi näkee tukoksen. Hän jatkaa kehoni painelua. Hartioiden kohdalla Suvi pysähtyy. Käy ilmi, että niskajumini, jonka olen aina ajatellut johtuvan istumatyöstä tai yöllisestä hampaiden narskuttelusta, voikin johtua entisten elämien painolasteista.

– Sinulla on ollut todella vaativat vanhemmat useammassa elämässäsi. Siksi aliarvioit jatkuvasti itseäsi ja podet riittämättömyyden tunnetta. Nämä tunteet tukkivat luovuusenergiaasi, Suvi sanoo.

Hän alkaa kertoa tarinaa elämästä, jossa minulla oli leiskuvasilmäinen äiti. Nainen vähätteli minua kaikessa, mitä tein. Toisessa elämässä olin menestyvän maatalon esikoispoika, joka peri tilan vanhemmiltaan. Halusin kuitenkin tehdä asioita eri tavalla kuin vanhempani ja tilalla alkoi alamäki. Vanhempani kuolivat ennen kuin sain tilan taas menestymään, ja sieluuni jäi ikuinen kaipuu heidän hyväksyntäänsä kohtaan.

– Tila nousi myöhemmin uuteen kukoistukseensa. Luulit, etteivät he enää nähneet sitä, mutta kyllä he näkivät. Ja nyt he ovat täällä. Ihokarvani nousevat pystyyn siitä hyväksynnästä, rakkaudesta ja vanhempien ylpeydestä, minkä voin tuntea huoneessa, Suvi sanoo.

Eläydyn tarinaan niin, että itkettää. Seuraavan kipukohdan Suvi löytää lantioni alueelta ja epäilee sen johtuvan riittämättömyyden tunteesta äitinä. Hän käskee olemaan minun olemaan soimaamatta itseäni siinäkään roolissa. Hänen mukaansa sielu valitsee itse sekä vanhempansa että elämän, johon syntyy. Siksi olen hyvä lapselleni juuri sellaisena kuin olen.

Totta vai tarinoita?

Tunnin hoidon jälkeen olo on pöllämystynyt. Suvi on kertonut minulle asioita, jotka voin tunnistaa itsessäni. Asiat ovat kuitenkin sellaisia, että niin varmasti pystyisi moni muukin. Ne ovat myös helppoja uskoa; olenhan hurjan luova, mutta silti vaatimaton! Jos Suvi olisi kertonut minun olevan persoonallisuushäiriöinen hullu, asia voisi olla toisin.

Jokainen äiti myös tunnistaa riittämättömyyden tunteen. Jään kuitenkin miettimään, että eikö ajoittaisen huonon omantunnon tarkoitus ole nimenomaan auttaa olemaan parempi vanhempi. Minusta on hiukan vastuutonta ajatella, että koska lapsi valitsee itse vanhempansa, nämä saavat olla rauhassa kurjia.

Saan kotiläksyksi kiittää itseäni joka ilta muutamasta asiasta, jonka olen sinä päivänä tehnyt oikein ja hyvin. Se kuulostaa pätevältä neuvolta itseluottamuksen kohottamiseksi, mutta voivatko teoriat entisistä elämistä olla lopulta enempää kuin viihdyttäviä tarinoita? Sillä tämän elämän ongelmat on kuitenkin ratkaistava tässä elämässä. Ja vaikka sain tuntea menneisyyden vanhempieni hyväksynnän, niskani ovat edelleen jumissa enkä tunne itseäni sen luovemmaksi kuin aiemminkaan. Mutta tilit leiskuvasilmäisen äidin kanssa ovatkin vielä tasaamatta...

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00

Saisinpa minäkin joskus edes Paras einesten lämmittäjä -palkinnon, Miina Supinen toivoo.

Professori Bengt Holmströmin taloustieteen Nobel sai minut miettimään lempiaihettani: omaa napaani. Kun iloinen uutinen (hyvä Bengt!) saapui tietooni, satuin olemaan henkilökohtaisessa alhossa. Edeltävä viikko oli ollut kurja, väsytti ja harmitti.

Kunpa minäkin saisin joskus jonkin palkinnon, ajattelin. Ihan millaisen vain. Ei tarvitsisi olla edes Nobel. Jos voisin saada vaikka Paras einesten lämmittäjä -palkinnon?

Avauduin kavereille pokaalikateudestani. Moni muukin tunnisti ongelman. Pieni tunnustuspalkinto piristäisi arkea.

Jörn Donner lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa saadakseen lämmitellä huomion valokeilassa.

Jotkut kaverini ovat tunnustettuja tekijänaisia ja -miehiä, joten äkkiseltään luulisi, että pokaalikateus olisi heille tuntematon käsite. Tunnustuksen tarve ei kuitenkaan riipu ulkoisista saavutuksista. Jopa suuri Jörn Donner on kertonut muistelmissaan, että hän lähti hakemaan Vuoden vasenkätinen -palkintoa matkojen päästä saadakseen lämmitellä edes hetken huomion valokeilassa.

Taitavat johtajat, vanhemmat, ystävät ja opettajat tajuavat rohkaisun arvon. Sukulaispoikani luokassa on tapana, että jokainen oppilas antaa kirjallista palautetta esitelmän tekijälle. Opettaja on neuvonut luokkaa olemaan kannustavia. Oli hauska nähdä, kuinka poika tuli esitelmäpäivänä koulusta ilahduttavan lappuspinon kanssa, ryhdikkäänä ja iloisena. Luultavasti seuraava esitelmä on vielä entistäkin parempi.

Saman ilmiön huomaan ohjaamillani kirjoituskursseilla. Moni lahjakas kirjoittaja ei ole saanut koskaan kehuja teksteistään. Opettajat, vanhemmat ja kaverit ovat kritisoineet ja vähätelleet. Kunnon suitsutus auttaa sellaisia kirjoittajia eteenpäin paremmin kuin kritiikki. Kehut tuovat hommaan iloa ja rohkeutta. Useimmilla suomalaisilla on ihan riittävästi itse-epäilyjä omasta takaa.

Sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista.

Toiset viihtyvät paremmin huomion keskipisteenä, toiset joukossa tai omissa oloissaan, mutta sellaista ihmistä ei olekaan, joka ei pitäisi lämpimistä sanoista. Isoäidin synttäreillä kannattaa pitää intoutunut puhe siitä, kuinka mahtava tyyppi suvun matriarkka on, vaikka juhlakalu olisi koko ikänsä väittänyt, ettei hänestä tarvitse tehdä numeroa.

Pokaalikateus on inhimillistä. Siihen auttaa kunnon ryöppy tykkäyksiä, ­halauksia ja kehuja. Yritetään siis järjestää niitä toinen toisillemme.

Toisaalta kannattaa tiedostaa, että itsevarmuus ja omanarvontunto syntyvät sisältä, eikä niitä pitäisi ripustaa ulkoisiin saavutuksiin. Pokaaleita ei voi saada koskaan tarpeeksi. Somen tykkäilynapitkin muuttuvat helposti henkisiksi ilmapuntareiksi. Jos biitsikuva saa tarpeeksi monta sydäntä, menee hyvin, jos ei, menee huonosti.

Jos kukaan ei tajua antaa sinulle kukkakimppua ja pokaalia, anna sellainen välillä itse itsellesi.

Kaikki Me Naisten kolumnit voit lukea täältä.

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Jos sinulla on epäilyksiä, älä anna niiden näkyä. Naamastasi paistava epävarmuus voi toimia houkuttimena huijareille. Tsemppaa itseäsi eteenpäin.

 

JOUSIMIES

Ole rehellinen itsellesi. Mieti, mitä toivot ja miksi. Älä pelkää muiden reaktiota, vaan kerro avoimesti haaveistasi läheisillesi.

 

KAURIS

Hankkiudu eroon tekemättä jääneistä hommista. Nyt ei ole aika haalia lisää lastia. Käytä toimivaksi tietämääsi kaavaa.

 

VESIMIES

Älä anna periksi toisten vaatimuksille, jos ne ovat pahasti ristiriidassa omien toiveittesi kanssa. Uskalla olla hieman itsekäs. Sinulle tarjoutuu rohkeutta kysyvä mahdollisuus.

 

KALAT

Nyt tarkkana. Älä anna vääriä signaaleja ympäristöösi. Valitse sanasi huolellisesti ja tarkkaile muiden reaktioita, niin sinulta ei mene mitään olennaista ohi.

 

OINAS

Päivä kysyy keskittymiskykyä. Suuntaa täydellä höyryllä kohti tavoitteitasi. Taloudellinen tilanteesi saa lupaavan käänteen.

 

HÄRKÄ

Pidä tänään matalaa profiilia. Keskity omaan projektiisi, joka etenee hyvää vauhtia. Tunnemyrskyn ei pidä antaa pilata koko päivää.

 

KAKSONEN

Yhdistä voimat hyvän tyypin kanssa. Tunteita on turha pitää piilossa, jos haluat asioiden etenevän. Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden seurassa todella viihdyt.

 

RAPU

Pidä silmällä rahankäyttöäsi. Lahjojen ostamiseen tai muihin yllätyksiin saattaa kulua pitkä penni, ellet ole tarkkana. Mielikuvitusta käyttämällä löydät halvempia ratkaisuja.

 

LEIJONA

Hemmottele itseäsi tänään. Hyvinvointisi tärkeyttä ei voi liioitella. Läheisesi tekee tänään siirron, joka muuttaa merkittävästi myös sinun elämääsi.

 

NEITSYT

Vahdi tavaroitasi ja rahojasi. Unohtelu tai myöhästely saattaa aiheuttaa tänään harmeja. Saat tilaisuuden käydä esittäytymässä kiinnostavalle ihmiselle.

 

VAAKA

Älä yritä edetä liian isoja harppauksia kerrallaan. Pilko asiat pienempiin etappeihin ja harkitse jokaista siirtoasi. Liian sähäkät liikkeet tietävät sanaharkkoja.