Naisurheilijat loistavat Riossa suorituksillaan, mutta uutisoinnissa äitiydellään, parisuhteillaan ja ulkonäöllään.

Seksistinen kirjoittelu urheilumaailmassa ei todellakaan ole uusi juttu – eikä myöskään sen järjettömyyden esiin tuominen. Esimerkiksi vuonna 2014 juoksija Noora Toivo herätti runsaasti keskustelua blogikirjoituksellaan siitä, kuinka epätasa-arvoisesti naisurheilijoista kirjoitetaan.

Tilanne ei ole parissa vuodessa kuitenkaan muuttunut. Rion olympialaisten aikana Suomessa ja ulkomailla naisurheilijoiden saavutusten sijaan huomio on hämmentävän usein kääntynyt heidän ulkonäköönsä, parisuhdetilanteeseensa ja perhesiteisiinsä.

Kokosimme Rion omituisimmat uutisoinnit maailman naispuolisista huipuista:

Mitalistissa kiinnostavinta on äitiys

Maanantaina nyrkkeilijä Mira Potkonen taisteli tiensä olympiamitalistiksi. Hän päihitti puolivälierissä maailmanykkösen Katie Taylorin, ja samalla takasi itselleen vähintään pronssia. Keskiviikkona selviää, pääseekö Mira ottelemaan kultamitalista.

Mira Potkonen tuuletti eilen Riossa. Kuva: Reuters
Mira Potkonen tuuletti eilen Riossa. Kuva: Reuters

Miran nyrkkeilymenestys ei kuitenkaan ole ollut riittävän kiinnostava saavutus sellaisenaan. Esimerkiksi tällaisia otsikoita hänestä on nähty:

  • Äiti-Potkonen lyö Riossa naista – "Haluan voittaa" (MTV, 10.8.2016)
  • Perheenäidin tie kuntoilijasta olympia-mitalistiksi – Mira Potkosen huikea tarina (Ilta-Sanomat, 16.8.2016)
  • Suomalainen kahden lapsen äiti ehdolla Rion olympianyrkkeilyyn (Sportti.com, 24.3.2016)

Jo vuonna 2014 Miran äitiys nousi otsikkoon. ”Äiti antoi selkäsaunan kehässä”, Helsingin Sanomat uutisoi.

Maailman kuuluisimpiin jalkapalloilijoihin kuuluva Cristiano Ronaldo on isä. Myös keihäsheittäjä Tero Pitkämäellä on lapsia. Yllättäen heistä samanlaisia otsikoita ei ole näkynyt.

Kaiken takana on mies

Juoksija Anne-Mari Hyryläinen pinkoi sunnuntaina naisten maratonilla 51. sijalle. Ilta-Sanomat kertoi, että Anne-Mari saavutti parhaan suomalaisajan 16 vuoteen.

Sunnuntaina Ylen haastattelussa juoksijan isän Simo Koskinen kertoo ”leikkisästi”, että Anne-Marin menestyksen takana on kaksi tärkeää miestä.

– Olen aina leikkisästi sanonutkin, että geenit ovat tietysti isältä, mutta kaikki kunnia juoksemisesta kuuluu Jannelle, Simo kertoi.

Tiedoksi kaikille: puolet ihmisen geeneistä tulee myös äidiltä. Ja eiköhän kunnia juoksemisesta kuulu maratoonarille itselleen.

Ulkomaillakin osataan heittää kunnia naisten menestyksestä muille kuin heille itselleen. Aivopierun on päästänyt myös NBC:n kommentaattori. Hän tokaisi, että 400-metrin uinnistaan kultamitalin kopanneen unkarilaisen uimarin Katinka Hosszún menestys on hänen aviomiehensä ja valmentajansa ansiota.

Katinka Hosszu hymyili hopeamitali kädessään. Kuva: Reuters
Katinka Hosszu hymyili hopeamitali kädessään. Kuva: Reuters

Naisurheilijan ulkonäkö on saavutuksia tärkeämpää

Anni Vuohijoki kisasi Riossa painonnoston alle 63-kiloisten sarjassa. Vaikka Annin kisamenestys oli mainio, moni kiinnitti ennen kaikkea huomiota hänen ulkonäköönsä.

”Violetit hiukset, pidennetyt ripset ja lakatut kynnet”, Etelä-Suomen Sanomat listasi Annin piirteitä viikko sitten.

Anni Vuohijoki saavutti kisojen 4. sijan nostoillaan. Kuva: Reuters
Anni Vuohijoki saavutti kisojen 4. sijan nostoillaan. Kuva: Reuters

Iltalehti puolestaan tokaisi Annin olevan pysäyttävä näky: ”eikä pelkästään sen takia, että hän nauraa ja hymyilee paljon”. Lisäksi Annilla on tosiaan ne violetit hiukset.

Fox News pani pystyyn kokonaisen keskusteluohjelman siitä, miksi jotkut naisurheilijat haluavat käyttää meikkiä kisatessaan. Kaksi miespanelistia (jotka eivät Me Naisten tietojen mukaan koskaan meikkaa) tuli siihen tulokseen, että meikin on tarkoitus tehdä urheilijoista kauniimpia.

Jassoo. Ehkä meikki saattaa myös palvella sitä tarkoitusta, että se antaa kisaajalle itsevarmuutta?

Naisurheilu ei ole oikeastaan urheilua ollenkaan

Kun judoka Majlinda Jelmendi voitti Kosovoon ensimmäisen kultamitalin koskaan, BBC:n kommentaattori onnistui viemään hienosta saavutuksesta ilon kutsumalla hänen ja italialaisen Odette Giuffridin välistä taistoa kissatappeluksi. Ei siis hienoksi otteluksi, vaan kissatappeluksi.

Naisen elämässä kosinta on tärkeämpää kuin olympiavoitto

Sunnuntaina Kiinan He Zi voitti hopeaa uimahypyssä. Samassa rytäkässä hänen kumppaninsa, olympiaurheilija Qin Kai kosi häntä.

Tilanne oli taatusti aivan riipaisevan ihana Zille. Mutta tuskin se olympiamitalin pokkaamista päihitti – vaikka CBC Twitterissä niin väittikin. Monen mielestä Qin Kai olisi myös voinut jättää parrasvalot tulevalle puolisolleen ja suorittaa kosintansa vaikkapa mitalijuhlien jatkoilla.

Kosinta saattaa tuntua mukavalta. Mutta olympiavoittoa se tuskin päihittää. Kuva: Reuters
Kosinta saattaa tuntua mukavalta. Mutta olympiavoittoa se tuskin päihittää. Kuva: Reuters

Kun nainen menestyy, hän on mies

Kun Katie Ledecky kauhoi useamman kultamitalin vapaauinnissa, häntä verrattiin toistuvasti miehiin. ”Hänen vetonsa on kuin miehen veto. Ja tarkoitan tätä positiivisella tavalla. Hän ui kuin mies”, tokaisi olympiamitalisti Connor Jaeger Washington Postissa.

Myös 19-vuotiasta voimistelijaa Simone Bilesia on verrattu menestyksensä vuoksi miesurheilijoihin, kuten pikajuoksija Usain Boltiin ja uimari Michael Phelpsiin.

Simone Biles ei ole seuraava kukaan. Kuva: Reuters
Simone Biles ei ole seuraava kukaan. Kuva: Reuters

Simone on kuitenkin itse todennut osuvasti, ettei häntä auta verrata muihin.

– En ole seuraava Usain Bolt tai Michael Phelps. Olen ensimmäinen Simone Biles, hän on sanonut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

boibye

Lyövä äiti ja kunnia aviomiehelle – näin naisurheilijoista kirjoitetaan yhä vuonna 2016

Toki syöpä ja äitiys vaikuttavat siihen, miten ihmiset ovat urheilun ja työnsä parissa. Olet oikeassa, että niiden takia urheilu-ura on taatusti haastavampia juttu. Tuollaisista, koko elämän mullistavista asioista ja niiden vaikutuksesta uraan pitää puhua. Siitä huolimatta äitiyden nostaminen otsikkoon on törkeää. Vai olisiko AK sinun mielestäsi ok, jos Sakusta puhuttaisiin syöpä-Sakuna? Minusta ei ainakaan. Saku on syövästään huolimatta ennen kaikkea ihan urheilija. Niin pitäisi Potkosenkin...
Lue kommentti

Osa Anna-Leena Härkösen ja Riku Korhosen kavereista jaksaa toisinaan yhä ihmetellä parin asumismuotoa. 

Kirjailijapari Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ovat olleet naimisissa kahdeksan vuotta, mutta eivät ole ikinä asuneet yhdessä.

– Elämme kumpikin omaa arkeamme, yhteistä arkea meillä ei käytännössä ole: emme ole nähneet toisiamme vaikka imuroimassa. Joskus olen pessyt Anna-Leenan ikkunat ja hän on siivonnut keittiöni, Riku kertoi torstaina Otavan syksyn avajaistilaisuudessa.

”Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja.”

Molemmat ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn. Anna-Leena painottaa, että hän ei kaipaa yhtään pikkulapsiaikojen ruuhka-arkea ja yhteisasumista. Hänen poikansa on jo täysi-ikäinen.

– Meillä ei ole siivous- tai sisustusriitoja. Kun tapaamme, meidän tarvitsee suoriutua vain toisistamme. Tietenkin siihen liittyy vahvasti se, ettei meillä ole yhteisiä tai pieniä lapsia, johon liittyisi velvoitteita.

Kerran viikossa

Pari tapaa usein viikonloppuisin, tai kun molempien kalentereissa on sopiva rako, yleensä kerran viikossa. Riku asuu Turussa, mutta on viettänyt viime keväästä enemmän vapaita Anna-Leenan luona Helsingissä. 

”Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita.”

Pari arvelee, että asumismuoto herättää ihmisissä ihmetystä, koska yhteisasuminen on vielä yhteiskunnassa jonkunlainen normi.

– Ihmiset pelkäävät hassuja asioita, kuten vaikka sukulaisten reaktioita. Kun on vahvoja oletuksia, miten asioiden tulisi olla ja on vaikea toimia toisin, vaikka se voisi sopia itselle. Kun opetin yliopistossa, minulla oli kerran oppilas, jonka kumppani asui Japanissa. Minusta se kuulosti haastavalta, Riku sanoo.

Pari uskoo, että tulevaisuudessa useampi aikuinen pari saattaa valita erillään asumisen.

”Aamulla juomme myrtseinä kahvia.”

– Olen nyt huomannut, että nousussa on maailmalla trendi, että lapsettomat ihmiset asuvat erillään, Anna-Leena toteaa.

Kirjailijapari osaa arvostaa myös työrauhaa, jonka järjestely mahdollistaa. Puolivahingossa heidän julkaisutahtinsa on mennyt lomittain. Anna-Leenalta ilmestyi kesän alussa kirja ja Riku kirjoittaa parhaillaan seuraavaa. He arvelevat, että heidän suhteensa ei ole järjestelyllä arkipäiväistynyt.

– Paitsi aamuherätykset ovat aina arkisia. Aamua ei voi naamioida, illat ovat vapautuneita ja riehakkaita, mutta aamulla juomme myrtseinä kahvia, Riku kertoo.
 
 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Anssi Kela. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyt muusikko pyytää some-kommentoijilta kunnioitusta kaikkia kohtaan. 

Muusikko Anssi Kela julkaisi eilen Facebookissaan kuvan Turun kauppatorista. Kuvan alla muusikko kirjoitti seuraavasti:

– Näin torin kulmassa ruumispussin ja raskaasti aseistautuneet poliisit. Tunnelma torilla oli kuitenkin tuossa vaiheessa rauhallinen. Nyt poliisi on tyhjentänyt torin, kuva hotellihuoneeni ikkunasta. Kamala tapaus. Maailma on sairas, ei tähän oikein muuta voi sanoa.

Asiasta kirjoitti eilen esimerkiksi Iltalehti.

”Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa.”

Tänään Anssi julkaisi aiheesta uuden päivityksen, jossa kertoo, että on joutunut poistamaan edellisen päivityksensä rasististen kommenttien vuoksi.

– Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa. Tällaiset kommentit olen pyrkinyt heti poistamaan. Sivullani on aina ollut lupa esittää mielipiteitä, jotka eriävät omistani. Raja kulkee uhkausten esittämisessä.

Muusikko toteaa, että kommenttien lukeminen on surullista. Hän toivoo, että uuden postauksen jälkeen ihmiset osaisivat käyttäytyä paremmin.

– Poistan tämän julkaistuani eilisen postaukseni ja kaikki sen kommentit. Ne eivät edistä mitään hyödyllistä. Voitaisiinko tämän kirjoituksen alla yrittää kohdella toisiamme hieman kunnioittavammin? hän peräänkuuluttaa.

”Ei ole sinun vika”

Monet uuden postauksen kommentoijista ovat todenneet, että Anssin aiemmin saamat kommentit ovat järkyttäviä ja kaikin puolin tarpeettomia.

– [Tapahtunut] ei ole sinun, eikä yhdenkään artistin vika. Päinvastoin, artistit ovat aina ensimmäisenä ottamassa osaa suruun ja laulamassa hyvää henkeä moisten ikävien tapahtumien jälkeen, eräs kommentoi päivityksen alla. 

– Loistava kirjoitus Anssi. Toivottavasti muutkin suhtautuisivat yhtä fiksusti asiaan. Vihan lietsominen ja rumat puheet eivät auta ketään. Kaikkea hyvää sinulle, toinen kommentoija totesi.

Lue Anssin koko postaus joko hänen kaikille julkiselta Facebook-sivultaan tai tästä alta: 

Juttua muokattu 18.8.2017 klo 15.51: Lisätty päivityksen alla kirjoitettuja kommentteja.

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15