Kolmasosa Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajista sanoo, että kummallakin on parisuhteessa omat rahat. ”Miksi ei? Omat rahat ovat omia, yhteiset kulut maksetaan puoliksi”, perustelee 27-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock
Kolmasosa Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajista sanoo, että kummallakin on parisuhteessa omat rahat. ”Miksi ei? Omat rahat ovat omia, yhteiset kulut maksetaan puoliksi”, perustelee 27-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock

Vain viidesosa pariskunnista riitelee rahasta, kertoo Me Naisten kysely.

Sinun, minun vai meidän rahat? Kysyimme. Vain 20 prosenttia Me Naisten suuren rahankäyttökyselyn vastaajista sanoo, että rahat ovat parisuhteessa kokonaan yhteisiä.

”Minä halusin eri tilit, etten sitten tuhlaa miehenkin rahoja. Jotenkin vanhanaikaista, että kaikki olisi yhteistä”, kertoo esimerkiksi 53-vuotias nainen.

Monen mielestä yhteinen taloustili helpottaa kuitenkin elämää. Pistiväthän Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa avioituneet Tiina ja Samuelkin yhteisen tilin pystyyn jo parin päivän yhdessäolon jälkeen.

Kysyimme Me Naisten rahankäyttökyselyssä, miten rahat parisuhteissa jaetaan ja miksi valittu tapa tuntuu parhaalta.

33 prosenttia vastaajista kertoi, että molemmilla on täysin omat rahansa. Moni jakaa silti yhteiset kulut puoliksi.

”Molemmilla on omat tilinsä ja maksamme vuokrat ynnä muut laskut puoliksi. Ruokaostokset pyrimme tekemään vuorotellen. Niin se vain on aina ollut, emmekä koe tarvetta muuttaa systeemiä.” Nainen, 24

”Koska tienaan vähemmän kuin puolisoni, hän saa mielestään käyttää omat rahansa miten haluaa, ja niin myös minä.” Nainen, 21

”Luulen, että yhteiset rahat loisivat riitatilanteita.”

”Itse olen työtön ja puolisoni työssä käyvä, joten minusta olisi todella noloa elää vain hänen siivellään.” Nainen, 22

”Olemme molemmat todella tarkkoja rahoistamme. Luulen, että yhteiset rahat loisivat riitatilanteita.” Nainen, 34

”Mieheni on niin höveli käyttämään rahaa, etten halua olla koko ajan se äiti.” Nainen, 31

20 prosenttia vastaajista sanoo, että kaikki rahat ovat yhteisiä.

”Kumpikin maksaa tasaisesti laskuja, kauppamenoja ynnä muuta. Yhteisessä taloudessa ei ole järkeä alkaa eritellä menoja ja tuloja tai laskea, kuka on maksanut mitäkin.” Nainen, 27

”Neljänkymmenen avioliittovuoden myötä käytäntö on muotoutunut tähän. Ja toimii.” Nainen, 62

”Suurimman ajan suhteestamme kaikki raha on mennyt välttämättömiin menoihin, joten omat rahat olisivat ihan vitsi.” Nainen, 28

”Jossain vaiheessa minulla voi olla suuremmat tulot ja tällöin autan mielelläni puolisoani. Tiedämme, että olemme aina yhdessä.” Nainen, 27

”Taloudellinen itsenäisyys on yksi toimivan parisuhteen kulmakivistä.”

16 prosentilla vastaajista on yhteinen käyttötili, mutta sen lisäksi omat tilit. Yhteiseltä tililtä maksetaan ainakin kauppalasku.

”Taloudellinen itsenäisyys on yksi toimivan parisuhteen kulmakivistä. Yhteinen taloustili on ruokaostoksia varten.” Nainen, 36

”Maksamme suurin piirtein yhtä paljon elämistä. Yhteiseltä tililtä lähtee asunnon lainanlyhennys ja asuntovastike.” Nainen, 33

”Se on kätevintä, kun molemmat voivat maksaa ruokakaupassa yhteiseltä tililtä. Omia rahoja voi käyttää sitten, miten itse haluaa.” Nainen, 30

6 prosentilla on yhteinen säästötili, mutta omat käyttötilit. 17 prosenttia vastaajista jakaa rahat jotenkin muuten.

”Molemmilla on omat tilit ja menot, kauppakäynnit maksetaan vuoroviikoin ja isommat hankinnat puoliksi. Se toimii, ja molempien yhteiset kulut pysyvät suurin piirtein samoina.” Nainen, 29

”Se maksaa, jolla on rahaa. Puoliso maksaa isot ostokset ja laskuja tarpeen vaatiessa. Ihan yhteisymmärryksessä, vaikka alussa minusta tuntui oudolta, koska huolehdin aina omista menoistani aikaisemmissa suhteissa.” Nainen, 56

”Se maksaa, jolla on rahaa.”

”Meillä on omat tilit, mutta kauppamenot pyrimme maksamaan puoliksi. Koska meillä on omat asunnot, kumpikin hoitaa omansa.” Nainen, 37

”Meillä on yhteinen säästötili, päivittäistavaraostoksia varten yhteinen ruokatili ja muutoin molemmilla omat tilit. Molemmat osallistuvat tasapuolisesti esimerkiksi lomamatkoja varten säästämiseen sekä päivittäisiin kuluihin.” Nainen, 34

”Puoliso hoitaa lainat ja sähkö-, vesi- ja puhelinlaskut, ja minä hoidan ruokalaskun ja lasten tarpeet. Puoliso tienaa enemmän, ja minä tiedän näistä minun maksamistani asioista enemmän.” Nainen, 50

Oli tyyli mikä tahansa, jako tuntuu toimivan. Vain 21 vastaajista prosenttia riitelee parisuhteessaan rahasta.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.