Kuva: Shutterstock

Joka paikassa hoetaan, kuinka pitäisi olla armollinen itselle. Höpsis! Kun rimaa nostaa, elämä paranee.

Elämänvalmentajat ja henkisen kasvun oppaat kehottavat meitä olemaan itsellemme armollisia ja höllentämään sekä tahtia että tavoitteita.

Kehotus on lempeä vastareaktio ajan hengelle, jonka tuntuu välillä ylisuorittavalta ja vaativalta. Pääministeri ja puoli hallitusta harrastaa triathlonia ja maratonia, fitnessbodaus on jokatytön trendiharrastus, työpaikalla pitäisi innovoida Suomi nousuun ja haastaa itseään epämukavuusalueella ja lounaalla vältellä gluteenia sekä huonoja hiilihydraatteja.

Siksi armollisuus kuulostaa ihanalta, varsinkin tähän aikaan vuodesta. Emmekö olekin ansainneet sen, että käperrymme suklaan ja punkun kanssa viltin alle? Tehdään jotakin sitten keväämmällä.

No, emme oikeastaan. Liika löysäily ei ole hyväksi, ei sen enempää fyysinen kuin henkinenkään.

Liiku, ihminen

Tietysti tähän vuodenaikaan, kun liikkuminen tuntuu kaikista vaivalloisimmalta, siitä on tutkimusten mukaan kaikista eniten hyötyä. Liikunta helpottaa kaamosoireita ja yleistä vetelyyttä. Ja tekee onnelliseksi: suomalaisen tutkimuksen mukaan kolme kertaa viikossa liikkuvat ihmiset ovat onnellisempia kuin he, jotka jäävät sohvalle röhnöttämään.

Mieltä piristävään liikuntaan ei tarvita personal traineria ja kuntosalia viidesti viikossa. Liikkuminen saa olla hauskaa ja helppoa. Pyöräily töihin, rappujen nouseminen, leppoisa uinti, juoruilulenkkeily kaverin kanssa. Ihan kuin ei olisi mitään rasittavaa tehnytkään.

Suklaa pois suusta

Miksei sitä keräisi ylimääräistä rasvakerrosta talven varalle kuin karhu? Siksi, että se on valitettavasti paikoillaan ensi kesänäkin.

Skarppi syöminen ei tarkoita karppausta eikä muitakaan erikoisruokavalioita. Hyvä ruokailu on yksilöllistä. Joku hyötyy gluteenittomasta, joku kasvisruuasta ja monille käy normaali sekaruoka, kunhan sitä ei mätä liikaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruokailurytminkin saa itse sorvata mieleisekseen. Ei ole pakko syödä viisi kertaa päivässä, jos se ei tunnu itsestä sopivalta.

Ja mikä sitten tuntuu sopivalta? Se selviää vain kuuntelemalla itseään. Voitko hyvin, jaksatko arkea vai haluatko piiloutua maailmalta lihapiirakka kädessäsi?

Ole kivempi ihminen

Kaikki muut etuilevat jonoissa, tönivät busseissa eivätkä sano aamuisin huomenta. Klassisesti muutos lähtee itsestä, etenkin vuorovaikutustilanteissa. Jos haluat ympärillesi ystävällisiä, hyväntuulisia ja iloisia ihmisiä, saat ne vain ryhtymällä itse sellaiseksi.

Testaa viikon ajan: moikkaile, hymyile kaupan kassalla, kehu työkaverin puseroa ja puolison takapuolta. Maailma ei ehkä kertaheitolla muutu paremmaksi paikaksi, mutta ainakin oma elinpiirisi muuttuu mukavammaksi.

Ole parempi puoliso

Kumpi nousee ensin sinisen ruutunsa loisteesta ja ryhtyy hoitamaan parisuhdetta? Oikea vastaus on: sinä.

Siihen ei tosin tarvita eroottisia lautapelejä eikä parisuhdeleirejä. Lähetä vähän mietitympi ”tuotko maitoa” -tekstari, ja taputtele ohi kulkiessasi pyllystä. Röhnöttäkää yhdessä sohvalla. Kehu puolisoasi. Pian olette kuin mikä tahansa Hollywoodin Pitt–Jolie-unelmapari, tai itse asiassa parempi.

Ole ystävä

Taaskaan en saanut aikaiseksi soittaa ja nähdä kavereita. Sohvakoomassa makoillessa se harmittaa. Harva jaksaa ja ehtii arki-iltaisin kyläillä tai kestitä vieraita, mutta toisaalta: milloin hyvistä ystävistä tuli ”vieraita”?

Sohvalta voi ainakin soittaa tai whatsappailla, se on joka tapauksessa piristävämpää kuin poliisi-realityn tuijottaminen. Tai pääsetkö ystävän kanssa arkisin lounaalle tai edes kahdenkymmenen minuutin kahville? Tapaamisten ei tarvitse aina vaatia suureellisia suunnitelmia.

Näin haastat itsesi

Velttoilu on hyväksi, mutta pieninä annoksina, tietää sisusta väitöskirjaa tekevä tutkija, psykologian maisteri Emilia Lahti.

Ihminen ei toimi joko–tai-akselilla. Liika suorittaminen vetää elimistön tilaan, jossa omista kyvyistään ei saa enää parasta irti. Mutta niin tekee överiksi menevä höllääminenkin.

– Flow ei tule löllymisestä, Lahti sanoo.

Vaikka tavoitteena ei olisikaan päästä luovaan virtaustilaan, ihminen kehittyy ja on tyytyväisempi, kun ottaa resurssinsa käyttöön.

Alexander Stubbkin on joskus lähtenyt ensimmäisen kerran sille 20 minuutin lenkille.

Tee tänään yksi pieni asia

Triathlonia ei tarvitse tavoitella – joskin myös Emilia Lahti on sitä harrastanut – mutta on selvää, että sohvalla makoilun väliin on syytä sijoittaa jotakin liikuntaa. Miten se mahtaa olla niin hankalaa?

– Ihminen on evoluution myötä suunniteltu selviämään vaikeuksista, ja siksi meillä on edelleen taipumus säästää energiaa ja vältellä ponnistuksia. Usein tekemistä jäädään suunnittelemaan, Lahti sanoo.

Tekemisen suunnittelu onkin meidän monen erikoisosaamisalue. Siihen Lahdella on yksi vinkki: on vain noustava ylös sohvalta ja lähdettävä tekemään. Oli tavoite sitten maratonkunto ensi kesäksi, parempi parisuhde tai terveellisempi ruokavalio, tavoitteet kannattaa jakaa pieniin osiin, kirjoittaa ne vaikka paperille ja aloittaa niin, että tekee tänään yhden pienen asian edistääkseen tavoitettaan.

Lahti inhoaa muotitermiä ”epämukavuusalue”. Sinne ei tarvitse mennä. Siellähän tuntuu inhottavalta, ja se haittaa tekemistä.

– Ihminen toimii haastavissa tilanteissa paljon paremmin, kun saa olla omalla mukavuusalueellaan.

Lahti tarkoittaa sitä, että hyväksyy sen, mihin pystyy ja mitä osaa. Tärkeintä on olla etukäteen ajattelematta, ”etten kuitenkaan pysty”.

– Silloin ohjelmoi itsensä epäonnistumaan jo etukäteen.

Eikä ehdottomasti saa verrata itseään muihin, tavoite pitää asettaa ainoastaan suhteessa itseensä.

– Kutsun sitä Facebook-hetkeksi, eli me näemme muiden elämästä vain ne huippuhetket eikä tiedetä, mitä kaikkea siellä on taustalla. Siksi ei koskaan saa verrata itseään muihin, vaan pitää ainoastaan haastaa itsensä skarppaamaan.

Ota sisu käyttöön

Emilia Lahti tekee tällä hetkellä Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella väitöskirjaa sisusta, maineikkaasta, suomalaisesta käsitteestä, joka saa meidät menemään läpi kuuluisan harmaan kiven.

Kun Lahti selittää sisun käsitettä ulkomaalaiselle luentoyleisölle, hän havainnollistaa sen piirtämällä ilmaan laatikon. Jos ajattelee, että laatikon sisällä on kaikki oma kapasiteetti, se on periksi antamattomuutta. Jos puristaa vielä vähän yli omien voimavarojensa, silloin on kyse sisusta. Sisu on siis siellä laatikon ulkopuolella.

– Sisua voi kuvata myös kuminauhaksi, joka venyy ihan uskomattomiin mittoihin. Mutta kun elämä on älyttömän helppoa, kuminauha vetäytyy.

Viime vuonna Lahti kysyi tutkimustaan varten tuhannelta ihmiseltä, kokivatko he, että heillä on sisua. Naiset vastasivat kyllä hiukan miehiä useammin.

– Olisi kiinnostavaa selvittää, lisääkö esimerkiksi synnyttäminen sisua. Tai ovatko työttömyyden tai avioeron kokeneet ihmiset sisukkaampia, Lahti sanoo.

Lue lisää:

30-vuotias, tee ainakin nämä asiat terveytesi eteen

Haluatko olla voittaja? Näillä keinoilla tsemppaat itsesi menestykseen

Auttaako kännykkäsovellus löytämään sisäisen rauhan?

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.