Kuva: Shutterstock

Mitä tehdä, kun hyvin nukuttu yökään ei vie väsymystä? Tunnista arjen energiasyöpöt.

Väsyttää, nukuttaa ja olo on aivan vetämätön. Kuulostaako tutulta? Moni meistä ajattelee, että väsymyksestä selviää, kunhan vain loma alkaa ja saa nukuttua kunnolla.

Mutta voimien vähyys ei välttämättä johdu pelkästä unen puutteesta.

Jatkuvaa väsymystä aiheuttaa myös:

1. Liikunnan vähyys

Kun on aivan puhki, ajatus lenkille lähtemisestä tuntuu voimien tuhlaamiselta. Mutta lenkkarit kannattaa vetää jalkaan vaikka silmät sitten ristissä. Nimittäin Georgian yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että jo 20 minuuttia liikuntaa kolme kertaa viikossa vähentää väsymystä.

Säännöllinen liikunta paitsi kohottaa kuntoa, auttaa elimistöä kuljettamaan happea ja ravintoaineita kudoksiin.

2. Jano

Jopa vähäinen nestehukka saa olon nuutuneeksi. Elimistön kuivuessa veri muuttuu sakeammaksi, jolloin happi ja ravintoaineet kulkeutuvat lihaksiin ja elimiin normaalia hitaammin. Muista siis juoda vettä riittävästi.

3. Raudan puute

Jos tunnet olosi ärtyneeksi, heikoksi ja uupuneeksi ja keskittymiskykysi on heikentynyt, saatat potea raudan puutetta.

4. Täydellisyyden tavoittelu

Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta harvaa se silti estää yrittämästä. Epärealistiset tavoitteet ja periksiantamaton luonne on yhdistelmä, joka uuvuttaisi jopa supersankarin.

Psykiatrian professori Irene S. Levine suosittelee asettamaan omille projekteille aikarajat ja sen jälkeen noudattamaan niitä. Aikarajat paitsi säästävät voimia, auttavat huomaamaan sen, että loputon uurastaminen ei itse asiassa parannakaan lopputulosta.

5. Teet kärpäsistä härkäsiä

Aina ei kannata pelätä pahinta – se vain syö voimia. Pomolta tulleesta sähköpostista ahdistuminen tai  lomasuunnitelmien onnistumisesta stressaaminen imee voimat ihan kenestä vain. Kun huomaat ajatusten laukkaavan erilaisten kauhukuvien suuntaan, hengitä syvään ja mieti, kuinka todennäköistä on, että pahin mahdollinen toteutuu.

6. Et syö aamiaista

Ruoka on elimistön polttoainetta. Öisin elimistösi käyttää energiavarastojasi, joten aamulla on aika tankata lisää energiaa. Myös aineenvaihdunta saa potkua terveellisestä aamiaisesta.

7. Syöt roskaruokaa

Sokerilla ja hiilihydraateilla kyllästetyt herkut nostavat nopeasti verensokeria. Mutta verensokeripiikit myös laskevat yhtä nopeasti ja lopputuloksena on nuutunut olo. Laadukas ruoka ei saa verensokeritasoja heittelehtimään, jolloin virkeystilakin säilyy tasaisempana.

8. Valvot myöhään viikonloppuisin

Lauantai-iltana valvominen saa nukkumaan pitkään sunnuntaiaamuna. Pitkät aamu-unet puolestaan kostautuvat sunnuntai-iltana, jolloin uni ei tule silmään. Mutta maanantaiaamuna herätyskello on armoton. Tasainen unirytmi vähentää väsymystä.

9. Teet töitä lomalla

Ei, ei, ei. Työsähköpostit eivät kuulu uimarannalle. Jotta mieli saa levätä, on tärkeää irrottautua lomalla työrutiineista. Näin loman jälkeen töihin palaa hyväntuulisempi, virkeämpi ja idearikkaampi työntekijä eli sinä.

Lähde: People

Lue myös:

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi?

Huippukokki Jyrki Sukula innostaa uudessa ohjelmassaan nuoria ravintola-alalle. – Halusin panna hyvän kiertämään.

IS TV-LEHTI: Uudessa Sukulan suojatit -tosi-tv-ohjelmassa huippukokki Jyrki Sukula ottaa siipiensä suojaan kahdeksan elämän kolhimaa nuorta ja opastaa heidät peruskoulutuksen kautta ravintola-alan töihin.

Jyrki Sukula kertoo idean syntyneen hänen omista kokemuksistaan sekä kohtaamisista nuorten kanssa. Ravintola-alan moniammattilainen halusi myös laittaa hyvän kiertämään: Sukula hakeutui itse päämäärättömänä ja juuri peruskoulunsa päättäneenä nuorena keittiöapulaiseksi – ja sattui saamaan tukea oikeanlaisilta ihmisiltä.

– Halusin panna hyvän kiertämään. Halusin sytyttää näissä nuorissa kipinän ja auttaa heitä löytämään tekemisen ja elämään tarttumisen tahdon. He itse ovat vastuussa siitä, syttyykö kipinästä tuli ja mikä heille lopulta on mahdollista, Sukula sanoo.

– Isompi tavoitteeni on herättää keskustelua yhteiskunnan tilasta. Haluan, että vanhemmat ymmärtävät, että pitää välittää muistakin kuin omista lapsista. Poliitikkojen taas pitää tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa – monet nuoret pelkäävät, kuinka tulevat toimeen, jos ottavat vastaan työtä.

”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen.”

Lähes 500 hakemuksen joukosta Sukula valitsi kahdeksan 18–24-vuotiasta nuorta yhdessä Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen nuoriso-ohjaajan Pinja Suorsan kanssa. 

– Luotin omiin vaistoihini ja kantokykyyni, jossa menin kyllä lopulta ihan pieleen. Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen, ja se näkyikin sitten  riittämättömyyden tunteena. Oli myös vaikea ymmärtää, kuinka herkkiä nuoret olivat reagoimaan pieniinkin eleisiin, Sukula myöntää.

Sukula ja nuoret tekivät yhteistyötä kuusi kuukautta. Nuorten avoimuus omasta menneisyydestään ja elämänsä vaikeuksista sai Sukulan hämmästymään.

– Nykynuoret ovat avoimia, toisin kuin me 1960-luvulla syntyneet. Nuoret puhuvat ohjelmassa rankoista jutuista, sellaisista aikalaiseni ovat vain vaienneet, Sukula sanoo.

Ohjelman myötä hän ymmärsi. kuinka tärkeää on, että lapsesta ja nuoresta välitetään.

– Kaikki lähtee vanhemmuudesta. Sitä rakkautta ei voi ulkoistaa eikä vastuuta voi sälyttää päiväkodeille tai kouluille, vaikka tilanne olisi kuinka paha.

Sukulan suojatit, Nelonen ke klo 21.00.

Laulaja kertoi vetäytyvänsä keikkatauolle lonkkaoperaation vuoksi.

Kaija Koo saapui Arman Alizadin uuteen Arman Live -ohjelmaan kävelykeppinsä kanssa.

– Onneksi on mahdollisuus mennä leikkaukseen ja ensi kesänä keppiä ei tarvita, Kaija Koo sanoi Nelosen ohjelmassa tiistai-iltana.

Kaija Koo paljasti, että hän on menossa lonkkaleikkaukseen lokakuussa.

– Mun on pakko sanoa tää, koska olen kauan poissa.

Lue myös! Kaija Koo: ”Olisipa joku nuorempana sanonut, että kyllä sinä selviydyt”

Hänen mukaansa lonkkaleikkauksen jälkeinen sairausloma voi kestää pitkään, jopa neljä kuukautta. Sen jälkeen hän aikoo tehdä ”jotain isoa”.

”Olen sairauslomalla aika pitkään, varmaan neljä kuukautta.”

Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Kaija Koo esiintyi kesällä keppinsä kanssa Kotkan Meripäivillä. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tämän kesän keikat laulaja veti kepin kanssa.

– Ainoastaan viimeisen keikan jouduin peruuttamaan kipujen takia.

Lokakuun 6. päivä Kaija Koo julkaisee uuden kappaleen, jossa on mukana myös Cheek. Hänen uusi albuminsa ilmestyy marraskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Ole tarkkana virallisten tahojen kanssa. Ota varoitukset vakavissasi, niin vältyt draamalta. Liioittelu johtaa ongelmiin.

 

SKORPIONI

Pidä mielesi avoimena ja ajattele käytännönläheisesti. Sinun on oltava valmis kuuntelemaan mielipiteitä ja ehdotuksia laidasta laitaan. Anna erilaisuuden rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa, jos et ole varma asiastasi. Riskialtis toiminta vain nostaa stressitasoasi ja saa sinut hermoilemaan. Karista epävarmuus ja tee omaa juttuasi.

 

KAURIS

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Varaudu siihen, että rahaa kuluu suunniteltua enemmän. Älä usko kaikkea kuulemaasi.

 

VESIMIES

Työelämässä tapahtuu kiinnostavia käänteitä. Älä sivuuta luotettavalta taholta saamiasi neuvoja. Luvassa on muutoksia otolliseen suuntaan.

 

KALAT

Älä anna kenenkään pompottaa sinua tänään. Päätä itse, missä mennään. Sinun on oltava parhaimmillasi tehdäksesi vaikutuksen.

 

OINAS

Ota opiksi tekemästäsi virheestä. Sinulla on kädet täynnä hommaa, eikä aikaa ole tuhlattavaksi. Elämässäsi on epätavallinen ihmissuhde, joka vie sinua eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Elämässäsi tapahtuu paljon. Ole ylpeä saavutuksistasi ja uskalla olla esillä. Romantiikka menee tänään kaiken muun edelle.

 

KAKSONEN

Joku leikittelee tunteillasi. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri tekemään jotain, mistä et ole varma. Vältä tuhlaamista ja panosta hyvinvointiisi.

 

RAPU

Kotisi kaipaa muutoksia. Sen ei pidä tehdä suurta vahinkoa budjetillesi. Sulje korvasi kritiikiltä ja seuraa vaistoasi päätöksissäsi.

 

LEIJONA

Ympärilläsi on vaativia ihmisiä. Älä anna heidän pilata tunnelmaasi. Päätä itse, mikä sinulle on tärkeää ja perusta päätöksesi sille.

 

NEITSYT

Jaa ajatuksesi ja tunteesi muiden kanssa. Selvitä itsellesi, missä olet menossa. Hankkiudu eroon negatiivisuudesta kaikissa muodoissaan.

Varoitus Fifty Shades -faneille: juttu sisältää juonipaljastuksia.

Nyt se on julki! Nimittäin Fifty Shades Darkerin virallinen traileri. Ja kyseessähän on siis E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -trilogian kakkososaan perustuva elokuva.

Jatkuuko Anastasian ja Christianin rakkaustarina? No, siltä vaikuttaisi. Tosin nyt Anastasia sanelee säännöt, joten luvassa on vähemmän piiskaa ja enemmän tavallista vaniljaseksiä. Ainakin aluksi.

Traileri kyllä lupailee myös naamioleikkejä ja kuumaa suihkuseksiä vaatteet (!) päällä. Myös juonesta on tihkunut paljastuksia: saamme muun muassa tietää asioita Christianin taustasta, niin hänen perheestään kuin entisistä rakastajistaan, joista yhtä esittää Kim Basinger, 62.

Fifty Shades Darker saa ensi-iltansa ystävänpäivänä 2017, tasan kaksi vuotta sarjan ensimmäisen leffan jälkeen. Trilogian päätösosaa fanien ei välttämättä tarvitse odottaa kuitenkaan kahta vuotta, sillä kolmosraina Fifty Shades Freed kuvattiin yhtä aikaa kakkosen kanssa.

Sitomisleikkeihin mieltyneiden rakastavaisten Anastasian ja Christianin rooleissa nähdään jälleen Dakota Johnson ja Jamie Dornan.