Tämä Tynell on ihailtavissa helsinkiläisen Ravintola N:o 11:n katossa. Kuva: Sanoma-arkisto/Esa Syväkuru
Tämä Tynell on ihailtavissa helsinkiläisen Ravintola N:o 11:n katossa. Kuva: Sanoma-arkisto/Esa Syväkuru

Ja vielä olennaisempaa: voiko vintiltäni löytyä kullanarvoinen Paavon valaisin?

”Ostetaan Paavo Tynellin valaisimia! Kaikki Tynellin valaisimet kiinnostavat, myös rikkinäiset.”

Tämän tyyppisiä ilmoituksia näkyy tiuhaan netin kauppapaikoissa. Paavo Tynell (1890–1973) on ollut jo pari vuotta kotimaisen designin Se Juttu, jota kaikki haluavat. Ja miksi eivät haluaisi: yhden kunnon Tynellin myyminen voi olla kannattavampaa kuin kolmen vuoden puurtaminen keskipalkkaisessa työssä. 

Mutta miksi juuri Paavo ja miksi juuri nyt? Intendentti Johanna Lindfors Hagelstam & Co:lta miettii syytä.

– Ainahan Tynell on ollut arvossaan, mutta hän on ollut viime aikoina niin paljon esillä. Yksi tekijä on kyllä se, että hänen valaisimilleen on paljon kysyntää ulkomailla: Tynell teki muotoiluaan itse aktiivisesti tunnetuksi esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Lindforsin mukaan Tynellin suosio kertoo siitäkin, että viimeisten kymmenen vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet ottaa oikeasti selvää suomalaisesta designista ja löytäneet Aallon ja Virkkalan lisäksi muitakin nimiä. Tynell ei suotta ole noussut suosioon:

– Hän oli äärettömän ilmaisukykyinen muotoilija, mielikuvituksellinen ja leikkisä.

Äärettömän ilmaisukykyinen muotoilija.

Aarteenetsintään

Suomalaisilta vinteiltä ja mummoloista voi Johanna Lindforsin mukaan aivan hyvin löytyä Paavo Tynellejä: mies suunnitteli perusvalaisimia Taito Oy:n ja Idmanin mallistoihin, ja niitä on ollut massatuotannossakin. Tunnistaminen ei ole välttämättä helppoa, koska samoihin aikoihin moni suunnittelija teki samantyyppistä jälkeä. 

Mutta voiko vintiltäni vielä löytyä sellainen lamppu, joka myydään huutokaupassa sadalla tonnilla?

–  On se ihan mahdollista. Meillä myytiin pari vuotta sitten kovalla hinnalla lamppu, joka oli ollut aikanaan elokuvateatterissa ja ajautunut sieltä jonkun vintille. Kyllä sellaisia luultavasti on vinteillä enemmänkin.

Ja nyt kun menette penkomaan ullakolle, katsokaa samalla astialaatikot. Lindfors veikkaa seuraaviksi isoiksi keräilykohteiksi naismuotoilijoiden lasia.

– Gunnel Nyman on jo hyvin arvossaan, mutta voi nousta edelleen. Toivoisin, että myös Saara Hopea ja Nanny Still saisivat vielä lisää arvostusta.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.