Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää oli viime vuonna yksi Linnan juhlien kuvatuimmista naisista. Tänä vuonna Maria on yksi illan solisteista. Kuva Ari K. Ojala

Kuohuviini korvaa boolin Tampere-talon itsenäisyyspäivän juhlissa.

Presidentinlinnan remontin takia Suomen 96. itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereella. Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio isännöi vastaanottoa Tampere-talossa. Tilaisuus eroaa melkoisesti perinteisistä Linnan juhlista. Ilta etenee näin:

Klo 17.30

Kättely alkaa. Ensimmäisenä saapuvat sotaveteraanit, joita on kutsuttu lähes sata. Kaikkiaan vieraita on tulossa 1 700 kaikista maakunnista. ”Kutsuvierasvalinnoilla presidenttipari haluaa korostaa ympäri maata tehdyn monenlaisen työn arvoa itsenäisen Suomen menestyksessä”, presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Teemoina ovat myös kirjallisuus ja musiikki, joten paikalla nähdään paljon kulttuuriväkeä näyttelijä Pamela Tolasta muusikko Ilkka ”Danny” Lipsaseen.

Kättelymusiikista vastaa Kaartin Soittokunta, jota johtavat puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä ja Kaartin Soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen.

Klo 19.30

Tänä vuonna vastaanotolla ei pyörähdellä parketilla, vaan vieraat pääsevät nauttimaan juhlakonsertista Isossa salissa. Solisteina ovat eturivin taiteilijat Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Maria Ylipää ja Waltteri Torikka.

Heidän lisäkseen esiintyjinä on joukko näyttelijöitä, jotka tulkitsevat suomalaiskirjailijoiden tekstikatkelmia itsenäisyyden ajalta. Yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa valitut tekstit edustavat runoutta ja proosaa. Mukana on otteita sekä nykykirjailijoilta että jo edesmenneiltä.

Konsertin orkesterina soittaa Tampere Filharmonia, jonka kapellimestarina on Santtu-Matias Rouvali. Konsertissa esiintyvät myös nuorisokuoro Sympaatti sekä poikakuoro Pirkanpojat.

Klo 20.30

Presidenttipari isännöi kahvitilaisuuden sotaveteraaneille. Muut kutsuvieraat siirtyvät vastaanotolle Sorsapuistosaliin, jonne katetaan noutopöytä paikallisista herkuista. Raaka-aineina käytetään pirkanmaalaisten pientuottajien lähi- ja luomutuotteita, mutta mustaa makkaraa ei ole luvassa. Tarjottavat valmistetaan Tampere-talon ja Pirkanmaan Keittiömestariyhdistyksen yhteistyönä.

Legendaarista Linnan boolia ei tänä vuonna maistella, vaan sen tilalla tarjotaan kuohuviiniä. Booliresepti on salainen, joten sitä ei kerrota Linnan keittiön ulkopuolelle. Koska Tampere-taloon ei saa tuoda alkoholia muualta, boolilla kippistellään taas seuraavan kerran ensi vuonna Helsingissä.

Klo 22.30

Vastaanotto päättyy. Viralliset jatkot järjestetään perinteikkäässä hotelli Tammerissa. Yleisradion järjestämissä ja televisioimissa bileissä esiintyvät muun muassa Elastinen, Juha Tapio ja Suvi Teräsniska.

TV1 näyttää juhlat suorana Tampere-talosta klo 17.15–21.30.

Myös Me Naiset seuraa juhlia. Katso parhaat puvut ja kiinnostavimmat ihmiset heti tuoreeltaan, perjantai-iltana 6.12. Menaiset.fi:stä ja Facebookista: www.facebook.com/MeNaiset

Lue myös:

Pamela Tola pukeutuu itsenäisyysjuhlaan jäätelöpukuun

Kaikki itsenäisyyspäivän jutut.

Ensi vuonna täysi-ikäistyvä lukiolaispoika haaveilee joku päivä itsekin kutsusta Linnan juhliin.

Robin esiintyi Linnan juhlien jatkoilla Kämpissä pariinkin kertaan. 

– Mahtavaa olla täällä. Esitän uutta matskua Yhdessä-levyltäni. Bändillä on huippumeininki, Robin kertoi. 

Hän sanoi koulunkäynnin sujuvan jouhevasti keikkailusta ja levyn teosta huolimatta.

– Käyn lukion neljässä vuodessa. Päätin sen jo heti alussa. Opinnot ovat menneet ainakin läpi. Kai ne muutenkin sujuvat ihan ok.

Ainoa aine, joka tuottaa Robinille vaikeuksia on liikunta, vaikka hän erittäin liikunnallinen onkin.

– Olen niin paljon poissa, ja siellä pitäisi olla läsnä. En yleensä ole kerennyt liikkatunneille, kun minulla on hyppytunti ennen sitä, ja olen silloin häipynyt aina musantekoon.

Ensi vuonna täysi-ikäistyvä Robin haaveilee joku päivä itsekin kutsusta Linnan juhliin.

– Olisihan se hienoa, hän virnisti.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko jättivät jatkot väliin. ”Kotona odottaa kolme lasta, jotka pitää ruokkia”, rakastunut pari naureskeli.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson ja hänen uusi rakkaansa, valtioneuvoston viestintäjohtaja ja entinen tv-toimittaja Kari Mokko nauttivat Linnan tunnelmasta. Pariskunta on seurustellut helmikuusta lähtien.

He kertoivat valmistautuneensa juhlaan kaikessa rauhassa.

– Meillä oli ihanan rauhallinen kotipäivä. Olemme uusi perhe, ja kaikki lapsemme ovat nyt kerralla kotona. Meillä on kolme 9–15-vuotiasta lasta, Maria sanoi.

Vaikka Maria ja Kari olivat rennolla juhlatuulella, he aikoivat lopettaa illanvieton Linnaan.

– Jatkot jäävät tällä kertaa väliin. Lähdemme Linnasta suoraan kotiin ruokkimaan lapset. Jälkikasvu tarvitsee iltapalaa, Maria kertoi.

Marian säihkyvä juhlapuku oli brittiläisen huippusuunnittelijan Jenny Packhamin käsialaa.

– Olen ihaillut hänen pukujaan kaukaa. Jennyn asut ovat naisellisia ja elegantteja. Olin täysin myyty, kun sovitin pukua Lontoossa. Asu istuu kuin hansikas. Minulla on ollut aiemmin Linnassa yksinkertaisia asuja – ja usein mustaa. Rakastuin tämän puvun yönsiniseen kankaaseen ja kauniisiin pronssikirjailuihin.

Lue kaikki jutut Linnan juhlista täältä.

Elastinen heitti yllätyskeikan hotelli Kämpissä.

Hyväntuulinen Elastinen eli Kimmo Laiho oli eräs hotelli Kämpin jatkojen yllätysesiintyjistä.

Yksin Linnaan astellut artisti viihtyi niin hyvin juhlissa, että meinasi myöhästyä Kämpin keikalta.

– Linnassa oli mahtavaa ja tutustuin uusiin tyyppeihin.

Linnaan saapuessaan Elastinen haaveili pääsevänsä illan aikana juttusille Teemu Selänteen kanssa. Miehen toive toteutui.

– Juttutuokiot Teemu Selänteen ja Saku Koivun kanssa olivat illan kohokohdat, Tom Fordin tyylikkäässä puvussa juhlinut Ela kertoi.

Lue myös:

Elastinen: "Haluan tehdä isovanhemmat ylpeiksi"

He olivat Linnan komistukset

Linnan juhlissa nähtiin veikeitä rusetteja ja tyylikkäitä pukuja.

Teemu Selänne oli ehdottomasti yksi illan odotetuimmista – ja kuvatuimmista – vieraista. Vaimonsa Sirpan kanssa Linnaan saapunut kiekkolegenda oli pukeutunut suomalaiseen Turo Tailorin pukuun.

– Oli kiva kokemus. Meillä ei ollut 20 vuoteen mahdollisuutta tulla tänne, joten tämä on iso hetki meille kanssa, Teemu sanoi Ylen haastattelussa.

Linnaan yksin saapunut Elastinen sävähdytti tyylikkäällä olemuksellaan. Muusikon yllä oli Tom Fordin puku, ja miehen vaaleat hiukset oli sliipattu tyylikkäästi sivulle.

– Ajattelin, että laitetaan tänään klassisen tyylikästä ylle. Tykkään siitä, että on hyvä syy pukeutua tyylikkäästi.

Elastinen oli omien sanojensa mukaan sujauttanut jalkaansa tanssikengät.

– Haluan tehdä isovanhemmat ylpeiksi.

Myös Elastinen toivoi pääsevänsä illan aikana juttusille Teemu Selänteen kanssa.