Villisilkin myymäläpäällikkö Marion Seppälä uskoo, että tänä vuonna presidentin juhlavastaanottoa varten on teetetty vähemmän pukuja kuin edellisinä vuosina.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna rennosti kotelomekossa Tampere-talossa. Mitä siitä tykkää kangaskauppias?

Tänä itsenäisyyspäivänä ei kotisohvilla tuttuun tapaan hämmästellä henkeä haukkoen suomalaisten muotitaitureiden luomuksia.

Presidentinlinnan remontin takia presidentin juhlavastaanotto pidetään arkisemmassa Tampere-talossa, ja juhliin saa saapua tummassa puvussa ja lyhyessä juhlaleningissä, vaikkapa kotelomekossa.

Pukukoodi näkyy myös kangaskauppa Villi­silkissä: moni aiempien vuosien upea ­puku on loihdittu Villisilkin pakoista.

Miten juhlan pukukoodin vaihtuminen on vaikuttanut juhlapukukankaiden myyntiin, Villisilkin myymäläpäällikkö Marion Seppälä?

Tänä vuonna teetetään todennäköisesti hieman vähemmän pukuja. Monet saattavat mennä juhliin jossakin lyhyessä puvussa, joka heillä jo on.

Mikä merkitys Linnan juhlien vaatetuksella on alan yrittäjille?

Itsenäisyyspäivän juhla on perinteisesti ollut vaatesuunnittelijoille, ompelijoille, koruvalmistajille sekä muille kädentaitajille hieno tilaisuus näyttää osaamistaan ja monille myös tärkeä tulonlähde. Itsenäisyyspäivä on arvokas juhla, joka ­ansaitsee myös arvonsa mukaisen vastaanoton ja pukeutumisen.

Juhlat pidetään Tampere-talossa. ­Miten paikka vaikuttaa?

Juhlapaikalla on liukuportaat, joten laahukset ja hyvin runsashelmaiset puvut on syytä unohtaa.

Tanssin sijaan istutaan ja nautitaan konsertista. Miten se näkyy pukeutumisessa?

Rypistyviä materiaaleja ja liian tiukkoja pukuja vältetään. Helmikirjailtuja kankaita ja paljettikankaita nähdään toden­näköisesti vähemmän, koska niissä ei välttämättä ole mukava istua. Pitkiä hihoja on todennäköisesti enemmän, koska konsertissa istuessa saattaa tulla viileä.

Miten tämän vuoden puvut eroavat ­aikaisemmista?

Olen kuullut, että monet kutsutuista ovat hämmentyneitä pukukoodista ­eivätkä oikein tiedä, miten pukeutuisivat. Todennäköisesti tummia, lyhyitä ­pukuja tullaan näkemään paljon. Värien kanssa ollaan aiempaa maltillisempia: suosikkiväreinä ovat olleet musta ja tummansininen. Toisaalta saamme nähdä monenlaisia pukuja: lyhyttä ja pitkää, mutta tuskin minipituutta, tummia kotelomekkoja, mutta myös upeita, värikkäitä pitkiä pukuja – sikäli on kiinnostavat juhlat tulossa.

Lue kaikki itsenäisyyspäiväjuhlien jutut TÄÄLTÄ.

Ensi vuonna täysi-ikäistyvä lukiolaispoika haaveilee joku päivä itsekin kutsusta Linnan juhliin.

Robin esiintyi Linnan juhlien jatkoilla Kämpissä pariinkin kertaan. 

– Mahtavaa olla täällä. Esitän uutta matskua Yhdessä-levyltäni. Bändillä on huippumeininki, Robin kertoi. 

Hän sanoi koulunkäynnin sujuvan jouhevasti keikkailusta ja levyn teosta huolimatta.

– Käyn lukion neljässä vuodessa. Päätin sen jo heti alussa. Opinnot ovat menneet ainakin läpi. Kai ne muutenkin sujuvat ihan ok.

Ainoa aine, joka tuottaa Robinille vaikeuksia on liikunta, vaikka hän erittäin liikunnallinen onkin.

– Olen niin paljon poissa, ja siellä pitäisi olla läsnä. En yleensä ole kerennyt liikkatunneille, kun minulla on hyppytunti ennen sitä, ja olen silloin häipynyt aina musantekoon.

Ensi vuonna täysi-ikäistyvä Robin haaveilee joku päivä itsekin kutsusta Linnan juhliin.

– Olisihan se hienoa, hän virnisti.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko jättivät jatkot väliin. ”Kotona odottaa kolme lasta, jotka pitää ruokkia”, rakastunut pari naureskeli.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson ja hänen uusi rakkaansa, valtioneuvoston viestintäjohtaja ja entinen tv-toimittaja Kari Mokko nauttivat Linnan tunnelmasta. Pariskunta on seurustellut helmikuusta lähtien.

He kertoivat valmistautuneensa juhlaan kaikessa rauhassa.

– Meillä oli ihanan rauhallinen kotipäivä. Olemme uusi perhe, ja kaikki lapsemme ovat nyt kerralla kotona. Meillä on kolme 9–15-vuotiasta lasta, Maria sanoi.

Vaikka Maria ja Kari olivat rennolla juhlatuulella, he aikoivat lopettaa illanvieton Linnaan.

– Jatkot jäävät tällä kertaa väliin. Lähdemme Linnasta suoraan kotiin ruokkimaan lapset. Jälkikasvu tarvitsee iltapalaa, Maria kertoi.

Marian säihkyvä juhlapuku oli brittiläisen huippusuunnittelijan Jenny Packhamin käsialaa.

– Olen ihaillut hänen pukujaan kaukaa. Jennyn asut ovat naisellisia ja elegantteja. Olin täysin myyty, kun sovitin pukua Lontoossa. Asu istuu kuin hansikas. Minulla on ollut aiemmin Linnassa yksinkertaisia asuja – ja usein mustaa. Rakastuin tämän puvun yönsiniseen kankaaseen ja kauniisiin pronssikirjailuihin.

Lue kaikki jutut Linnan juhlista täältä.

Elastinen heitti yllätyskeikan hotelli Kämpissä.

Hyväntuulinen Elastinen eli Kimmo Laiho oli eräs hotelli Kämpin jatkojen yllätysesiintyjistä.

Yksin Linnaan astellut artisti viihtyi niin hyvin juhlissa, että meinasi myöhästyä Kämpin keikalta.

– Linnassa oli mahtavaa ja tutustuin uusiin tyyppeihin.

Linnaan saapuessaan Elastinen haaveili pääsevänsä illan aikana juttusille Teemu Selänteen kanssa. Miehen toive toteutui.

– Juttutuokiot Teemu Selänteen ja Saku Koivun kanssa olivat illan kohokohdat, Tom Fordin tyylikkäässä puvussa juhlinut Ela kertoi.

Lue myös:

Elastinen: "Haluan tehdä isovanhemmat ylpeiksi"

He olivat Linnan komistukset

Linnan juhlissa nähtiin veikeitä rusetteja ja tyylikkäitä pukuja.

Teemu Selänne oli ehdottomasti yksi illan odotetuimmista – ja kuvatuimmista – vieraista. Vaimonsa Sirpan kanssa Linnaan saapunut kiekkolegenda oli pukeutunut suomalaiseen Turo Tailorin pukuun.

– Oli kiva kokemus. Meillä ei ollut 20 vuoteen mahdollisuutta tulla tänne, joten tämä on iso hetki meille kanssa, Teemu sanoi Ylen haastattelussa.

Linnaan yksin saapunut Elastinen sävähdytti tyylikkäällä olemuksellaan. Muusikon yllä oli Tom Fordin puku, ja miehen vaaleat hiukset oli sliipattu tyylikkäästi sivulle.

– Ajattelin, että laitetaan tänään klassisen tyylikästä ylle. Tykkään siitä, että on hyvä syy pukeutua tyylikkäästi.

Elastinen oli omien sanojensa mukaan sujauttanut jalkaansa tanssikengät.

– Haluan tehdä isovanhemmat ylpeiksi.

Myös Elastinen toivoi pääsevänsä illan aikana juttusille Teemu Selänteen kanssa.