Tunna Milonoffin puoliso Jenni Milonoff on myös sirkustaiteilija. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tunna Milonoffin puoliso Jenni Milonoff on myös sirkustaiteilija. Kuva: Jonna Öhrnberg

Korun suunnittelija ja Jennin hyvä ystävä, suomalainen Hanna Ruax kuoli traagisessa tulipalossa Kalifornian Oaklandissa viime viikonloppuna.

Madventures- ja Docventures-ohjelmista tutun Tuomas ”Tunna” Milonoffin puolison Jenni Milonoffin boheemin elegantti juhlatyyli oli yksi Linnan juhlien upeimpia.

Jenni kertoo Ilta-Sanomille, että hänen kaulassaan nähdyn korun valmisti hänen hyvä ystävänsä, suomalaissuunnittelija Hanna Ruax, joka kuoli Kalifornian Oaklandin yökerhopalossa viime viikonloppuna. Ruax oli myös joogaopettaja ja stylisti.

Tulipalo syttyi vanhassa varastorakennuksessa myöhään perjantai-iltana. Rakennuksessa toimi joukko taiteilijoita. Palossa kuoli yli kolmekymmentä ihmistä, myös Ruaxin puoliso Alex.

– Tämä koru oli suunniteltu tähän juhlaan. Halusin kunnioittaa ja muistaa häntä rakkaudella myös täällä juhlassa, ja kannan korua rakkaudella ja kunnioituksella, Jenni kertoo.

”Halusin kunnioittaa ja muistaa häntä rakkaudella myös täällä juhlassa.”

– Tämä on itselleni tosi tunteellinen tilanne. Mutta Hanna olisi halunnut, että olen täällä. Kannan hänen koruaan ja tätä asua juuri sellaisena kuin olimme ne yhdessä ajatelleet.

Koru on tehty poikkeusellisella tavalla.

– Hanna poimi koruun jotain, mikä oli minulle merkityksellistä, ja loppuosa korusta on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Hanna löysi koruihinsa materiaaleja kirpputoreilta ja jopa maasta.

Jennin asun on suunnitellut suomalainen Dayan Cutler. Jenni ja Cutler pyörittävät yhdessä Ilo by Dakini -vaatemerkkiä, jonka vaatteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Nepalissa.

– Puvussa on kalevalalaisia kuvioita, jotka voisivat yhtä hyvin olla nepalilaisia. Halusin viestittää puvullani, että loppujen lopuksi me ihmiset olemme maailmassa kaikkialla yhtä, Jenni kertoi Linnassa Me Naisille.

Rion olympialaisista pronssia napannut Mira Potkonen palaa salille vasta ensi vuoden puolella.

Ensimmäistä kertaa Linnaan kutsuttu nyrkkeilijä Mira Potkonen kehui aviopuolisonsa Henri Potkosen kanssa jatkobileissä juhlien tunnelmaa rennoksi ja ihanaksi.

– Ennen kättelyä alkoi jännittää, mutta onneksi se meni nopeasti ohi, Mira nauroi.

Pariskunta pyörähteli parketilla Guns N' Roses -yhtyeen Knockin' on Heaven's Door -hitin tahtiin.

– Booliakin maistoimme. Se oli aika hyvää, mutta aika vahvaa! Jäi makua suuhun, kun en ole pitkään aikaan juonut mitään vastaavaa.

Juhlatuulella ollut pari uhosi jatkavansa iltaa tappiin asti.

”Nyt pidän vähän lomaa ja treenaan omatoimisesti.”

– Katsotaan, mitä tapahtuu. Kun juhlat on nähty, menemme hotelliin yöksi.

Salille Rion olympialaisista pronssia napannut Potkonen palaa vasta ensi vuoden puolella.

– Nyt pidän vähän lomaa ja treenaan omatoimisesti. Pitää antaa pään ja kropan levätä nyrkkeilystä. Sitten jatkuu taas uudella innolla.

Jenni Milonoff ja Saija Rantala ovat olleet pimennossa siitä, kuinka vaarallisia heidän miestensä matkat ovat.

Madventures- ja Docventures-ohjelmista tutut Tuomas ”Tunna” Milonoff ja Riku Rantala saapuivat itsenäisyyspäivän juhlien jatkoille puolisoidensa sirkustaiteilija ja vaatesuunnittelija Jenni Milonoffin sekä asianajaja Saija Rantalan kanssa.

– Iloitsin, kun saimme kutsun ja sitä kautta arvostusta näin korkealta taholta miehelleni. Olen ylpeä hänen työstään, Jenni kehui puolisoaan.

Linnassa Jenni ja Saija huomasivat, että aviomiehet ovat ”haluttua tavaraa”.

– Ehdimme ihan hetken tanssia, mutta kyllä me melkein enemmän olimme seinäruusuina Saijan kanssa. Olemme onneksi äärimmäisen hyviä ystäviä jo vuosien takaa, ennen aviomiehiä.

”Olen kuullut heidän matkojensa vaarallisuudesta vasta, kun ne on tehty.”

Vauhdikkaan kaksikon puolisot iloitsivat, että Riku ja Tunna reissaavat nykyään pääasiassa Suomessa.

– Olen kuullut heidän matkojensa vaarallisuudesta vasta, kun ne on tehty. Kaikkea mahdollista on ollut madoista ameeboihin. Toisaalta, jos menee nakkikioskille yöllä jonoon Suomessa, väkivallan uhka on myös suuri. Mitä vaan voi tapahtua missä vaan, Jenni pohti.

Ruksaa menemään.

Popparit esiin, kohta ne taas alkavat! Linnan juhlat etenevät vuodesta toiseen tutulla kaavalla, mutta aina myös jotain uutta.

1. Tänä vuonna juhlien teemana on Suomen vahvuudet. Presidentti Sauli Niinistön mukaan meillä on syytä juhlaan, sillä Suomi on maailman huippuja muun muassa innovatiivisuudessa, rehellisyydessä, lukutaidossa, koulumenestyksessä ja tyttöjen mahdollisuuksissa. Meillä on myös puhdasta luontoa ja puhdasta ruokaa. ”Katsotaan maatamme hetken uusin silmin”, julistaa presidentti. Linnaan on kutsuttu tänä vuonna näiden vahvuuksien mahdollistajia yhteiskunnan eri aloilta.

2. Kutsuttuja on tällä kertaa noin 1 800. Juhlijoiden määrä on vaihdellut vuosittain 1 600 ja 2 000 välillä. Kättely pitää saada sujumaan sutjakasti, joten joutavia ei kannata jäädä länkyttämään, mutta käsipäivään yhteydessä hyvä kertoa nimensä ja kotipaikkansa, sillä presidenttipari ei voi mitenkään muistaa kaikkia kutsumiansa vieraita.

Joka vuosi joku yritteliäs tivaa salaisen boolin reseptiä – turhaan.

3. Presidentinkanslia järjestää joka vuosi tiedotustilaisuuden toimittajille ennen varsinaista juhlapäivää. Joka vuosi joku yritteliäs tivaa salaisen boolin reseptiä – turhaan. Reseptiä ei tunne edes Linnan keittiöhenkilökunta, sillä se on vain Alkon tiedossa. 1970-luvulla resepti kuitenkin vuoti julkisuuteen, minkä jälkeen sitä muutettiin hieman.

4. Boolin lisäksi juhlissa on tarjolla pienpanimo-oluita ja valko- ja punaviinejä. Viinit valitaan vuosittain sokkotestillä. Maisteluraadissa on yleensä Linnan henkilökuntaa ja hovimestarit. Viinintoimittajan nimeä ei haluta paljastaa, mutta tänä vuonna ne ovat italialaisia. Holittomana vaihtoehtona tarjoillaan karpalolimpparia.

Tänä vuonna tarjolla on ajan hengen mukaisesti muun muassa nyhtökauraa.

5. Noutopöydän menua rukataan aina vuosittain hiukan uusiksi. Tänä vuonna tarjolla on ajan hengen mukaisesti muun muassa nyhtökauraa. Nyhtökaura-suppilovahvero-ohukaiskääryleet tulevat valmistamaan ravintola-alan opiskelijat.

6. Kukka-asetelmat ovat tänä vuonna sinivalkoisia, ja asetelmissa on muun muassa krystanteemeja. Iso osa kukista ja viherkasveista tulee presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhasta.

7. Kääk! Repesivätkö sukkahousut? Tai mikä vielä pahempaa: puku? Sehän on hyvinkin mahdollista, jos vaikka joku talloo laahusta. Linnassa on kuitenkin tarjolla näppäräsormista ompeluapua. Päänsärkyyn tai närästykseenkin löytyy droppeja. Naisten wc:stä löytyy myös joitakin kosmetiikkatuotteita kuten vaikkapa hiuslakkaa.

8. Moni vieras on itsekin ihan hossissa kutsustaan ja haluaa ottaa itsestään selfieitä Linnassa. Snäppäämään ei kuitenkaan kannata ruveta muualla kuin Atriumissa, sillä kaikenlaisen liikkuvan kuvan kuvaaminen on sallittua vain siellä.

9. Valtiosalissa juhlakansaa tanssittaa Kaartin Combo, jonka laulusolistina kuullaan tänä vuonna Reeta Vestmania, joka tunnetaan myös entisen euroedustajan Eija-Riitta Korholan tyttärenä.

10. ”Ettekö tiedä, kuka olen?” on sitten ihan turha laini Linnan ovella. Kaikkien on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä ja turvatarkastukseen.