Kuva: Milka Alanen

Pastori Mari Leppäsestä tuli tahtomattaan vanhoillislestadiolaisen liikkeen radikaali. Hän ei enää halua vaieta seurakunnassa.

Harva ihminen on ammattinsa takia joutunut sellaiseen pyöritykseen kuin Mari Leppänen, 33. Kun hänet maaliskuun alussa vihittiin Suomen luterilaisen kirkon papiksi, hän teki historiaa ja aiheutti kohun, joka ei ihan heti näytä laantumisen merkkejä. Mari kuuluu vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen, jonka saleissa naisen kuuluu edelleenkin vaieta. Naispappeja ei hyväksytä.

Vaikka Mari osasi arvata, että hänen pappisvihkimyksensä herättäisi keskustelua, yllättyi hänkin keskustelun laajuudesta ja jyrkimmistä äänenpainoista. Virallinen paikallinen vanhoillislesta­diolainen organisaatio on esimerkiksi evännyt Marin aviomiehen oikeuden ­puhua liikkeen tilaisuuksissa.

– Tämä on ollut surullista. On rankkaa, kun itselle rakas ja hyvä kasvualusta ikään kuin torjuu. Ne ovat isoja haavoja, joita yrittää parantaa varmaan vuosien ajan. Olisin mielelläni käynyt asiallista keskustelua, mutta minun tai muiden naisten kanssa ei ole haluttu keskustella. Ehkä se kuvaa tätä liikettä: teologiaa tehdään miesten kesken, Mari sanoo.

Onneksi palaute kentällä on ollut isolta osin päinvastaista. Mari on tavannut paljon ihmisiä, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet. Hän on varma, että naispappeuskeskustelun käyminen olisi ollut liikkeessä edessä ennemmin tai myöhemmin. Hän itse nyt vain sattui ensimmäisenä osumaan tulilinjalle, mutta muita naisia tulee perässä, siitä Mari on vakuuttunut.  

Ulkopuolisen silmin Mari on parasta mitä vanhoillislestadiolaisille tai ylipäänsä luterilaiselle kirkolle voi tapahtua. Fiksu, oppinut ja sujuvasanainen nainen sopisi hyvin moderniksi keula­kuvaksi lestadiolaisliikkeelle. Toistaiseksi naispappeja ei kuitenkaan liikkeessä suvaita ja asia haluttaisiin vaieta.

– Tiedän, että jotkut ovat sitä mieltä, että minun pitäisi nyt olla ihan hiljaa. Ajatellaan, että minulla on tarve olla esillä, mutta mielestäni minulla ja muilla naisilla on oikeus osallistua keskusteluun. Kun se ei ole mahdollista liikkeen sisällä, niin se purkautuu jollain toisella tavalla.

Suviseuroja ja suuria perheitä

Mari kasvoi Helsingin Käpylässä yhtenä seitsenlapsisen perheen keskimmäisistä lapsista. Hänellä oli paljon kavereita myös lestadiolaisen liikkeen ulkopuolelta.

Marin molemmat vanhemmat olivat uskonnontutkijoita, äidin alaa oli teologia, isä oli uskontotieteilijä. Perheen elämä määrittyi professori-isä Juha Pentikäisen uran tahtiin, mutta kyllä lukion uskonnonopettajana toiminut Elina-äitikin teki paljon töitä. Mari kokeekin kuuluvansa vahvojen naisten ketjuun, sukuun kuului monta kansakoulunopettajaa ja teologia.

Lapset kasvatettiin arvostamaan keskustelua ja tasa-arvoa. Sisarussarjan keskellä oppi myös puolustautumaan ja perustelemaan omia mielipiteitään.

– Kasvoin sellaiseen todellisuuteen, että tämä maailma avautuu naisille ja miehille ihan samanlaisena.

Uskonnollisuus näkyi Marin lapsuudenkodissa monella tavalla. Kesäisin käytiin suviseuroissa, ja vanhempien mukana lapset osallistuivat muihinkin ­uskonnollisiin tilaisuuksiin. Ja kun perhe matkusti ulkomaille, nähtävyydet liittyivät aina jollain tapaan vanhempien työhön. Amerikastakin Mari muistaa parhaiten mormonitemppelit.

– Meidän kotona oli tapoja, jotka poikkesivat valtaväestöstä ja joita mietin. Mutta herätysliiketutkija-äitini selitti asiat usein liikkeen tapakulttuurin osiksi: että niillä asioilla haluamme osoittaa kuuluvamme tiettyyn joukkoon.

Helsingissä lestadiolaisuus oli yksi ­uskonnollinen vähemmistö, ja Marin koulussakin taisi olla lapsia vain kah­desta lestadiolaisperheestä. Kun luokkakaverit kohkasivat jostakin tv-sarjasta, Mari oli keskustelusta pihalla mutta ­oppi selviytymään.

– En koskaan kokenut syrjintää, mutta ehkä emme myöskään hirveästi puhuneet uskostamme kodin ulkopuolella. Koen kasvaneeni vähemmistökulttuurissa ja katson maailmaa joiltain osin ­vähemmistöön kuuluvan silmin. Minun kohdallani se tarkoittaa, että erilaisuuteen suhtautuu varsin armollisesti. Joissain toisissa vanhoillislestadiolaisissa se voi synnyttää halun tuomitsemiseen ja tarkkarajaisuuteen.

Vanhempien avioero osui Marin murrosikään.

– Monet ihanteeni rikkoutuivat, ja niitä on pitänyt rakentaa uudestaan vähän erilaisiksi. Varmasti vanhempieni avioero on vaikuttanut maailmankuvaani. 

Silmät aukeavat

Lapsuutensa lestadiolaisen yhteisöllisyyden Mari muistaa positiivisena ja lämpöisenä. Ja koska kotona kaikessa oli kannustettu tasa-arvoon, parikymppiselle Marille oli järkytys vähitellen tajuta, miten vanhanaikaiset naisen ja miehen roolit liikkeessä todellisuudessa olivat. 

– Esimerkiksi suviseuroissa, joka on isoin vuotuinen tapahtuma, ei julkisesti kuulu lainkaan naisen puhetta. Kuuluttajat, esilaulajat, puhujat, kokousten ­puheenjohtajat ja sihteerit ovat miehiä. Se on symbolinen viesti, joka kuvaa liikkeen tilaa. Naiset pyörittävät systeemiä, mutta miehet sanoittavat sen. Näin se ei aina ollut, eikä voi ollakaan, Mari sanoo.

– Perheissä saatetaan elää hyvinkin modernisti ja tasa-arvoisesti. Naiset ovat kouluttautuneita, ja koska lapsia on usein paljon, molemmat vanhemmat osallistuvat kotitöihin. Mutta sitten kun astutaan Rauhanyhdistyksen kynnyksen yli, dynamiikka muuttuu.

Nuori Mari yritti ymmärtää liikettä sisältäpäin. Papin ammatista hän ei haaveillut, koska suvussa oli ihan riittävästi teologeja – eikä papin ura ollut naiselle tuolloin mahdollinenkaan. Niinpä Mari pyrki lukemaan kulttuurintutkimusta ja päätyi tiedottajaksi seurakuntaan. Uskon ja tasa-arvon kysymykset eivät kuitenkaan jättäneet häntä rauhaan, ja teologisessa tiedekunnassa Mari pääsi tutkimaan kotiliikettä, gradunsa hän teki naisteologien asemasta vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä.

Tutkimus oli silmiä avaavaa. Ja vaikka se osoitti, miten moni nainen oli luopunut kutsumuksestaan ulossulkemisen pelossa, Marin oma kutsumus papin ­ammattiin vain vahvistui.

– Mutta en minä ole halunnut papiksi siksi, että haluaisin uhmata tai tuoda ­tasa-arvoa herätysliikkeeseen. Oman kutsumuksen tunnistaminen ja tunnustaminen ensin itselle ja sitten muille oli pitkä polku, ja kirkkohan kutsuu papin virkaan. Mutta samaan aikaan minulle on tärkeää puhua naisen asemasta, Mari sanoo.

Kuten esimerkiksi siitä, miksi niin usein lestadiolaisuuden rajoitukset ja säännöt kohdistuvat erityisesti naisiin. Esimerkiksi hiusten värjäämistä ja meikkaamista katsotaan edelleen pahalla, mutta rajat sallitun ja ei-sallitun kaunistautumisen välillä ovat mystisiä.

– Lestadiolaisessa kulttuurissa on paljon tekijöitä, joissa paine selvästi kohdistuu naisiin, naisen ulkonäköön, naisen ruumiiseen ja naisen tapaan olla ja elää. Miksi paine on niin paljon siellä? Ja mitkä piirteet ovat oikeasti tärkeitä nuorille tytöille omaksua? Sitä keskustelua olisi tärkeä käydä.

Mari on sitä mieltä, että ihmisellä täytyy olla oikeus synnyttää niin monta lasta kuin haluaa. Elämä ei aina mene ihanteiden mukaan ja erilaissa elämäntilanteissa eläviä pitäisi tukea ja ymmärtää.

– On vakavaa, jos ihmisiä painostetaan. Pappina ajattelen, että tällaisista kysymyksistä ei saa tehdä uskonnollisuuden tai autuuden ehtoja. Ja huolestuttavaa on, jos kaikki puhe on miesten tuottamaa. Liikkeen virallinen ääni kaipaa selvästi naisnäkökulmaa ja naisen elämän todellisuuden tuntemusta. On julmaa, jos naisen ääni ei tässäkään asiassa kuulu.

Erään uhrin tarina

Kaksi vuotta sitten Mari sai puhelun. Soittaja, aikuinen nainen, pyysi Marilta apua elämäntarinansa kirjoittamiseen. Häntä oli lapsuudessaan ja nuoruudessaan toistuvasti käytetty seksuaalisesti hyväksi, ja se oli varjostanut koko hänen elämäänsä. Nainen kuului vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön, joka ei kyennyt auttamaan uhria vaan hyssytteli rikoksia.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että voiko tällaista olla olemassakaan. Olisi tehnyt mieli kääntää katse pois, mutta ­samalla ajattelin, että on tosi tärkeää, että tämä tarina tulee kerrotuksi. Meidän täytyy huomata, että tällaista tapahtuu perheissä, ­yhteisöissä ja ympäristöissä, joita olemme pitäneet turvalli­sina, Mari sanoo.

Juuri ilmestyneessä kirjassa kuuluu ­ensimmäistä kertaa vahvasti ­uhrin ääni. Hyväksikäytöstä ei puhuta ulkopuolelta, niin kuin usein on ollut tapana.

– Hyväksikäyttö ei tietenkään ole ­mikään vanhoillislestadiolaisen liikkeen ominaispiirre. Mutta tässäkin haluan ­kysyä, mikä on valtaapitävien vastuu? Tarinasta käy selvästi ilmi, että loppujen lopuksi asiasta tietää tai sitä käsittelee tosi pieni maallikkomiesten piiri.

Maijan tarina on järkyttävä kertomus myös siitä, miten kiusattua kiusataan. Kun hän aikuisena yrittää hakea apua yhteisöstään, hänet torjutaan. Ja kun hän lopulta pystyy palauttamaan kaikki traumaattisimmat muistot mielensä ja menee poliisin luo, rikokset ovat vanhentuneet.

– Kirja kuvaa sitä, miten iso tabu ­hyväksikäyttö on yhteiskunnassamme, saati sitten uskonnollisessa yhteisössä, joka elää jopa epärealististen ihanteiden mukaan kuvitellen, että pahuutta ei meidän keskellämme ole. Kun eteen tulee eettisiä ristiriitoja sisältävä tilanne, se ratkaistaan enemmistöä vähiten kuormittavalla tavalla. Ikään kuin uhrataan yksilö näennäisen yhteisen rauhan vuoksi, mikä on hirveän traagista.

Uusia tuulia

Mari on tietenkin joutunut miettimään ikäviä asioita myös äitinä sekä lasten ja nuorten kanssa työtä tekevänä seurakuntapastorina. Hän on varma, että lasten hyväksikäyttötapaukset eivät netin myötä ainakaan vähene.

– Mutta ei pelolle pidä antaa valtaa. Täytyy olla perillä siitä, missä lapset netissä liikkuvat ja olla paikalla, kun lapsi tarvitsee meitä. Heidän pitäisi tuntea, että tässä maailmassa on heille aina myös turvallinen aikuinen, se perälauta.

Ja onhan netissä paljon hyviäkin puolia. Se on esimerkiksi haastanut perinteisen lestadiolaisen keskustelukulttuurin, joka on ollut pitkälti ylhäältä päin ohjattua, hyvin varjeltua ja harvojen käsissä. Nyt sananvapaus on kaikilla, ja netissä käydään rohkeaa ja virkeää keskustelua liikkeen tilasta.

Mari uskoo, että monessa ihmisessä asuu Jumalan ikävä ja kaipuu. Joku hakee hengellisyyttä ja rauhoittumista kävely-lenkiltä metsästä, joku joogasalilta. ­Mari toivoisi, että ihmiset uskaltaisivat tulla myös kirkkoon rauhoittumaan tai vain piipahtamaan hetkeksi ohikulkumat­kalla.

– Itselleni isoin juttu on se, että saan ­hetken levähtää kirkon penkissä. Ei siinä tarvitse edes kauheasti osallistua, mutta saan istua tunnin rauhassa ja kuulen laulua ja puhetta jostain tuhansien vuosien takaa. Siitä saan voimaa.

Mari Leppänen

Pappi ja lestadiolaisen herätysliikkeen tutkija syntyi vuonna 1978 Helsingissä. Hän on ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi. Mari asuu Liedossa miehensä Risto Leppäsen kanssa, joka on arkkipiispan teologinen sihteeri. Heillä on kolme lasta. Helsingin Sano­mien päätoimittaja Mikael Pentikäinen ja Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen ovat Marin veljiä. Mari on toimittanut Johanna Hurtigin kanssa kirjan Maijan tarina, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana. Vapaa-ajallaan Mari lukee, joogaa ja puuhastelee lastensa kanssa.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.