Matkustamisen ammattilainen tietää, että Pariisi on kaunein illalla.

Pariisi näyttää levolliselta kaukana lentokoneen siipien alla, kun lentoemäntä Nana Arjopalo liitää kaupungin yli työmatkoillaan.

Maan kamaralta katsottuna miljoonakaupunki kuhisee ihmisiä, ja juuri se on Nanasta parasta.

– Pariisissa on paljon historiaa ja nähtävää, ja suurkaupungin ihmis­vilinää on aina ihana seurata.

Lentoemäntä Nana Arjopalo tietää, kuinka pakata Pariisiin.

Nana kävi Pariisissa ensimmäisen kerran interraililla kesällä 1991, mutta suhde kaupungin kanssa syveni, kun Nanan sisko muutti sinne 1996. Nyt Nana nauttii Pariisin ilmapiiristä lomillaan ja vapaapäivinään.

– Niin kliseistä kuin se onkin, Pariisi on romantiikan ja iättömän kauneuden kaupunki. Erityisesti iltavalaistus on kaunis, ja halki virtaava Seine-joki luo viehättävän  tunnelman.

Pariisi on parhaimmillaan keväällä ja kesällä, mutta Nana suosittelee matkustamaan kaupunkiin pääsesongin ulkopuolella, jolloin tunnetuimmissa nähtävyyksissä ei ole ruuhkaa.

Nana rakastaa Montmartren näköaloja.

– Elokuussa pariisilaiset lomailevat itse. Silloin pienemmät ravintolat, kahvilat ja putiikit ovat kiinni keskustassakin.

Nana tietää, että Pariisissa voi sattua erikoisia asioita.

– Olin kerran shoppailemassa ja ihailin kenkiä erään kaupan ikkunassa. Viereeni pysähtyi parikymmentä vuotta minua vanhempi herra ja alkoi jutella kanssani. Lopulta hän tarjoutui ostamaan ne kengät minulle. Mies sanoi: ”Kauniit kengät ansaitsevat päästä kauniin naisen jalkaan.” En uskaltanut ottaa tarjousta vastaan, koska en voinut olla varma, olisinko samalla sitoutunut johonkin muuhun.

Nanan vinkit Pariisiin

Pakkaa

Ota ehdottomasti mukaasi hyvät kengät. Vaikka Pariisissa on kattava metroverkosto, jalan taitettavia kilometrejä kertyy paljon. Käveleminen kannattaa, jos haluaa nähdä enemmän.

Illaksi on kiva varata jotakin siistimpää päälle. Katukuvasta ei erotu farkuissa ja t-paidassakaan.

Näe & koe

Mene Eiffel-torniin illalla, kun jonot ovat lyhyet ja kaupungin valot upeat. Myös rakennukset Seinen rannalla näyttävät romanttisilta ilta­valaistuksessa.

Notre Damen katedraali on vaikuttava. Piipahda myös  Pohjois-Pariisissa taiteilijoiden Montmartressa, jossa on hyvä tunnelma ja upea näköala kukkulalta, sekä Monet-­museossa (2 Rue Louis Boilly), jonka lummehuoneessa   ainakin minä voisin viettää tunteja.

Katsasta myös trendikäs Marais, latinalaiskorttelit Place de la Centrescarpe ja erityisesti Rue Mouffetradin alue, jossa on ihana tunnelma.

Louvresta kannattaa katsastaa ainakin osa. On ihan turhan haasteellista kiertää ­koko museota. Valitse pari osastoa tai aikakautta, jotka kiinnostavat eniten.

Luxembourgin puisto on keidas keskellä kaupunkia, täydellinen paikka katsella ihmisiä tai lukea.

Piipahda myös Cafe de Floressa (172 Boulevard Saint-Germain), jossa myös filosofit Jean Paul Sartre ja Simone de Beauvoirkin istuivat.

Shoppaa

Pariisi ei välttämättä ole halpa paikka shoppailla, mutta valinnan varaa löytyy enemmän kuin Suomesta. Jos on kallis maku, Pariisi on hyvä paikka ostoksiin.

Galerie Lafayette (40 Boulevard Haussmann) on helppo paikka, jos aikaa on vähän: sieltä löydät vaatteet ja kengät saman katon alta.

Pariisin vintage-kaupoista voi tehdä huippulöytöjä. Yksi on Kiliwatch (64 Rue Tiquetonne). Muista, että vintage-­kaupoissa shoppailu vaatii energiaa ja aikaa.

Yksi suosikki­kaupoistani on Colette (213 Rue Saint-­Honoré), joka on ­lifestyle-store. Sieltä löytyy kaikkea hauskaa kirjoista muotiin.

Hyvän katsauksen kauden ­haute couture -trendeihin saa kävelemällä Rue St. Honoren päästä päähän.

Galeries Lafayettessa on hohtoa.

Syö

Pariisissa on loistavia etnisiä ravintoloita. Suosikkejani ovat libanonilaiset, vietnamilaiset ja japanilaiset ravintolat. Perinteinen ranskalainen ruoka on aika raskasta ja lihapitoista.

Lämmin voileipä on hyvä välipala pariisilaisessa kahvilassa.

Rapeakuorinen, tuore ja lisä­aineeton leipä on uskomattoman hyvää.

Lue myös:

Lentoemännän parhaat vinkit Teneriffalle

Spencer Elden poseerasi Nevermind-klassikkoalbumin kannessa tasan 25 vuotta sitten. Nyt hänestä on otettu uusi kuva samanlaisissa olosuhteissa.

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 25 vuotta, kun Nirvanan klassikkoalbumi Nevermind julkaistiin. Kanteen ikuistettiin tuolloin neljän kuukauden ikäinen vauva, Spencer Elden. Kannen kuvasi aikoinaan Kirk Weddle, mutta nyt toinen valokuvaaja, John Chapple, on saanut houkuteltua Eldenin uudestaan veteen kuvattavaksi. New York Postissa julkaistu kuva on muuten samanlainen kuin alkuperäinen, mutta tällä kertaa Eldenillä on sortsit jalassa, eikä vedessä lillu ongenkoukussa roikkuvaa yhden dollarin seteliä.

Vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria

Elden päätyi kanteen vuonna 1991, sillä hänen vanhempansa olivat valokuvaajan ystäviä. Kuvan ottaminen kesti 15 sekuntia, ja vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria. Daily Mail haastatteli Eldeniä vuonna 2007, kun tämä oli vielä teini.

− On vähän pelottavaa, että niin moni on nähnyt minut alasti. Toisaalta on siistiä olla albumin kannessa. Minulle asia tuntuu melko normaalilta, sillä olen kasvanut tietäen olevani Nirvana-vauva, Elden kertoi lehdelle vuonna 2007.

Nykyään Elden asuu Independent-lehden mukaan Los Angelesissa ja tekee kuulemma taidetta sekä kasvattaa tomaatteja. Nirvanan jäsenet, Kurt Cobain, Dave Grohl ja Krist Novoselic, eivät aikoinaan olleet mukana kansikuvauksissa, mutta Elden ei ole myöhemminkään tavannut yhtyeen elossa olevia muusikoita Grohlia eikä Novoseliciä.

Nevermind oli aikoinaan Nirvanan läpimurtolevy ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta.

Milka Ahlroth näyttelee Irlantiin muuttanutta Julianaa draamaelokuvassa Jumissa.

IS TV-LEHTI: Eurooppalaiset, usean maan yhteistyöelokuvat ovat EU:n myötä olleet arkipäivää jo kauan. Yleä lukuun ottamatta suomalaiset ovat kuitenkin yhä vain harvoin mukana yhteistuotannoissa.

Helsinki Filmin ja irlantilaisen Ripple World Picturesin karhean realistisessa Jumissa-elokuvassa pääosassa on irlantilaisköriläs, monista brittielokuvista tuttu ja jälleen hyvän roolin tekevä Colm Meaney.

Hän näyttelee kolean tuulisille kotikonnuilleen Dubliniin palaavaa Frediä, joka asunnottomana ja työttömänä joutuu nukkumaan vanhassa autossaan. Fred tutustuu nuoreen huumeheppuun Cathaliin (Colin Morgan). Reilusta ikäerosta ja erilaisista harrastuksistaan huolimatta kaksi yksinäistä ystävystyy, ja yhdessä he löytävät uusia näkökulmia ankeaan elämäänsä.

Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.
Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.

Suomi-kuvaa edustaa Milka Ahlroth, joka näyttelee Irlantiin muuttanutta musiikinopettaja Julianaa. Hän törmää uimahallissa mieskaksikkoon, ja kohta ilmassa jo väreilee Julianan ja Fredin välillä pieni ja aavistuksenomainen romanssinpoikanen.

Cathalin huumevelkojen ja vaikean isäsuhteen myötä ihmissuhdedraamassa sukelletaan lopulta syviin vesiin. Elokuvan käsikirjoittajana debytoi Ciaran Creagh ja ohjaajana Darragh Byrne

Jumissa, Liv klo 21.00

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Cheekin äiti, sisko ja veli olivat lauantaina katsomassa räppärin klubikiertueen päätöskonserttia.

Cheek eli Jare Tiihonen on puhunut usein julkisuudessa kaksosveljestään Jere Tiihosesta. Kaksikko on myös julkaissut Instagramissa lukuisia yhteiskuvia. Tällä kertaa Jere on kuitenkin julkaissut harvinaisen perhepotretin. Kuvassa ovat Jaren ja Jeren lisäksi heidän äitinsä ja Theresa-siskonsa.

– Kiitos veikka jälleen. Oli mahtava olla mukana 8-salilla Alpha Omega -klubikiertueen päätös keikoilla perheen ja ystävien kanssa, Jere Tiihonen on kirjoittanut kuvatekstiin.

Theresan lisäksi Cheekillä on myös toinen sisko. Isänsä Cheek menetti vuonna 2012, kun tämä sai sydänkohtauksen pilkkireissulla. Cheek puhui aikoinaan kuolemasta Vain elämää -sarjassa, joka kuvattiin vain pari kuukautta kuoleman jälkeen.

– Mietin, mikä mun tehtävä on täällä, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee olemaan tää musa ja nää biisit. Toivottavasti ne jää elämään, Cheek sanoi syksyllä 2012 esitetyssä ohjelmassa.

Cheek on käsitellyt isänsä kuolemaa myös Niille joil on paha olla -biisissään.

Tiesitkö? Tiihonen ei ole Cheekin alkuperäinen nimi. Lue lisää täältä.

Yhteiskuvasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.