Rinnat, hohhoijaa, ketä kiinnostaa? Kuva: Shutterstock
Rinnat, hohhoijaa, ketä kiinnostaa? Kuva: Shutterstock

Parhaillaan käynnissä olevan #tissiviikon kunniaksi Me Naisten lukijat jakoivat kokemuksiaan rinnoistaan ja niiden keräämistä kommenteista. Eivätkä ne kaikki olleet kivoja.

Elina Sorsan ja Sanna-Mari Paakin Twitterissä käynnistämä #tissiviikko-kampanja on herättänyt paljon keskustelua, noh, tisseistä ja siitä, miten kyseisestä kehonosista puhutaan. Kampanjan tarkoituksena on normalisoida kulttuurissamme yliseksualisoidut rinnat.

Lue myös: Naiset jakavat tissiviikolla kuvia rinnoistaan – mistä on kyse?

Kysyimme Me Naisten verkkosivujen lukijoilta kokemuksia heidän rinnoistaan ja niiden saamasta huomiosta.

Useimmille rintojen kommentointi oli tuttua. 86 prosenttia lukijoista oli saanut rinnoistaan kommentteja, vaikka ei ollut sellaisia erikseen pyytänyt. Tissikommenttien kaava oli lähes aina tämä: pienirintaisten varustusta arvosteltiin liian vaatimattomaksi, isompirintainen oli tissejään esittelevä tyrkky.

”Minua arvostellaan helposti avonaisten vaatteiden käytöstä Saan syyttäviä katseita naisilta ja miehiltä, jos olen vähänkään avonaisessa”, kertoo 19-vuotias, rintojaan suurehkoiksi kuvaileva nainen.

Pienirintaisten varustusta arvostellaan liian vaatimattomaksi, isompirintainen on tissejään esittelevä tyrkky.

”Noita vois silittää. Anna mä vähän kosken. Aika pienet on. Mikä koko? Miksen saa koskea? Ahaa, tissit näkyy, onko haku päällä!?” 17-vuotias nainen muistelee kuulemiaan lauseita.

”Söisit enemmän nii rintas kasvais. Muuten oot ihan semi hot, mut missä sun tissit? Ei tommonen lauta oo naisellisesti kaunis. Ootko koskaa aatellu ottaa silareita?” 23-vuotias nainen luettelee pienistä rinnoistaan saamia kommentteja.

Hän kertoo kommenttien satuttavan.

”Tuntuu, etten riitä ja että minusta ihan konkreettisesti puuttuisi oleellisia osia. Kenenkään ei pitäisi tuntea häpeää mistään syystä omista rinnoistaan. Ilkkujat voisivat pitää mölyt mahassaan ja kunnioittaa toisten kehoa.”

”40 vuotta vanhemman sukulaismiehen kommentit rinnoistani tuntuivat häpäisyltä. Yksityisyyden loukkaukselta, kenenkään ei pidä kommentoida toisen ihmisen vartaloa, eikä koskea ilman lupaa”, 40-vuotias Eveliina kertoo kyselyssä.

Rauha rintarauhasille!

Ei niitä voi olla katsomatta, kun ne ovat siinä esillä. Tuttu argumentti? Se ei kuitenkaan oikeuta lausumaan mielipiteitä toisen rinnoista ääneen.

Moni elää elämäänsä rintojen kanssa, joille ei oikein voi mitään. Rinnat ovat joko geeniperimään kirjatut tai sitten elämä on muokannut ne sellaisiksi kuin ne nyt ovat. Vaikka olisi muokannut rintojaan kirurgin avustuksella, ei niitäkään pidä kenenkään mennä kommentoimaan. Vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että kaikki rinnat ovat tasa-arvoisia.

”Rinnat ovat ruumiinosa siinä missä mikä muu tahansa. Ne eivät oikeuta vieraiden kommentteihin, eivätkä ne ole olemassa toisten ihmisten takia”, Eveliina toteaa.

”Tissit ovat seksuaalinen asia vain silloin kun minä itse haluan niiden olevan, arjessa ja vieraille ihmisille niiden tulisi olla kuin mikä tahansa muu ruumiinosani, neutraalia ja normaalia. Toki miehet saavat rinnoista tykätä ja pitää niitä seksuaalisena asiana, mutta ne ajatukset tulisi pitää itsellään eikä möläytellä aiheesta vieraille”, 34-vuotias Veera sanoo.

”Antakaa rintarauhasille rintarauha! Niitä ei tarvitse kommentoida tai ihmetellä”, yksi vastaajista pyytää.

”Tissit ovat seksuaalinen asia vain silloin kun minä itse haluan niiden olevan.”

Piiloon vaan

64 prosenttia kyselyn vastaajista kertookin kokeneensa tarvetta peitellä rintojaan, jotteivät ne herättäisi huomiota.

”Pukeudun niin, ettei vakoa juurikaan näy. Kokoa kuitenkin löytyy, joten paha niitä on piiloon yrittää saada. Tuntuu, että näytän halvalta, jos pukeudun näyttävästi”, nimimerkki Tissimörkö, 26, kertoo.

”Rintani ovat aina olleet kovin vaatimattomat, mutta ollaan tultu niiden kanssa sinuiksi jo aikaa sitten, enkä niitä laittautuessani edes miettinyt. Paikallisen tanssiravintolan tiskillä oli jonoa, kun kokosin rohkeuteni ja lähdin tilaamaan juomista. Matkalla mietin vain, että kunhan ei kukaan huomaisi, että minun käsivarteni näkyvät.

Ei kukaan sitä huomannut, mutta kaksi keski-ikäistä miestä otti tiskillä asiakseen kääntyä, katsoa minua päästä varpaisiin ja huomauttaa, että mikä meitä nykyajan naisia vaivaa kun yritetään näytellä olemattomia tissejä. Sain myös kehotuksen juoda enemmän maitoa ja mennä takaisin kotiin odottamaan, että olen naisen mitoissa ennen tarjolle tulemista.

Kun rintoja ei ole, niin ei saa ainakaan näyttää, ettei niitä ole. Suosin yleensä korkeampia kaula-aukkoja ja hyvin istuvia kohottavia rintaliivejä”, 25 vuotias nainen kertoo.

”Kun rintoja ei ole, niin ei saa ainakaan näyttää, ettei niitä ole.”

Toisaalta joukossa on myös niitä, jotka pukevat päällensä mitä huvittaa.

Osa pienirintaisistakin ajattelee, että kun ei ole mitä näyttää, voi pukeutua juuri niin avonaisiin vaatteisiin kuin haluaa näyttämättä silti tyrkyltä. Jotkut kuitenkin kaipaavat vaatteisiinsa lisää täytettä.

”Valitsen aina vaatteet, joissa en näytä ihan rinnattomalta”, 21-vuotias Soff kertoo.

Onni olla hengissä

Kyselyyn vastasi myös pari rintasyövän kokenutta. Sairaus muuttaa asennetta rintoja kohtaan.

”Ne on suht hyvin hoitaneet sen homman, mihin ne alkujaan suunniteltiin eli imettämisen. Tuntuu jotenkin kieroutuneelta tämän päivän eri ruumiinosien korostaminen, oli sitten kyseessä rinnat tai takapuoli. Nyt kun sairastan rintasyöpää, ihmettelen naisia, jotka vapaaehtoisesti leikkelevät itseään”, 62-vuotias vastaaja pohtii.

”Olen sairastanut rintasyövän; selvisin osapoistolla, mutta toinen rinta on luonnollisesti pienempi. Ei haittaa minua lainkaan, ei uimahalleissa eikä muutoinkaan. Onni on olla hengissä, niin moni on viereltä menehtynyt samaan sairauteen”, kertoi 67-vuotias Tuulikki.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

On aika lähteä liikkeelle. Aikaa ei ole itsesääliin vaipumiseen tai valittamiseen. Saat perheestäsi tarvitsemaasi voimaa eteenpäin painaaksesi.

 

NEITSYT

Älä salaile tunteitasi pelon ajamana. Avoin keskustelu on kaiken hyvän alku. Yhdessä päädytte ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia.

 

VAAKA

Ole aktiivinen ja heitte ideoitasi ilmoille. Hyvää virtausta ei kannata haaskata. Olet omillasi luovan haasteen parissa.

 

SKORPIONI

Laadi itsellesi strategia. Ota epäröimättä käyttöön astetta erikoisemmatkin metodit. Nyt on aika kokeilla jotain aivan uutta.

 

JOUSIMIES

Joku tarjoaa sinulle kiinnostavaa tietoa. Tarkista faktat luotettavasta lähteestä ennen johtopäätösten vetämistä. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KAURIS

Pysy vakaalla maaperällä. Voit välttää menneisyydessä tekemäsi virheet, jos olet rehellinen itsellesi. Ole hereillä neuvottelutilanteessa.

 

VESIMIES

Odottamaton tilaisuus osuu kohdallesi. Tee asiat rohkeasti omaa nenääsi seuraten. Luovuudesta on tänään hyötyä kaikilla elämäsi osa-alueilla.

 

KALAT          

Toimi niin kuin parhaaksi katsot. Sinun ei ole pakko kuunnella mahdottomia vaatimuksia. Hoida vain se, minkä olet tullut luvanneeksi.

 

OINAS

Älä kuormita itseäsi liikaa. Yllätykset saattavat käydä rasittaviksi, jos niitä ilmaantuu joka kulman takaa. Etsi rauhaa hyvän ystävän tai kumppanisi seurasta.

 

HÄRKÄ

Yritä olla mahdollisimman joustava. Sinun ei tarvitse luopua periaatteistasi, mutta ole valmis tulemaan vastaan. Joudut tekemisiin hankalan ihmistyypin kanssa.

 

KAKSONEN

Perhe ja koti ovat nyt tärkeysjärjestyksesi kärjessä. Kuuntele kiireettä, mitä läheisilläsi on sanottavana. On aika korjata väärinkäsityksiä.

 

RAPU

Päivä tarjoaa haasteita, jotka kysyvät pitkiä hermoja. Olet sen päätteeksi monta kokemusta rikkaampi. Opit tänään jotain arvokasta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

No, niitä tarttuu Kotuksen sanastajien haaviin.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Kuukauden sana ylitti tällä viikolla uutiskynnyksen: kaiketon, miten hieno ja kätevä sana! Kaiketon on syötävää, joka on ainakin maidotonta, munatonta, gluteenitonta ja soijatonta, ja kun sellaista leipoo syntymäpäiväjuhliin, kaikki vieraat voivat nauttia.

Kotuksen Kuukauden sanojen arkisto on muutenkin mahtava kokoelma ajankohtaisia puheenaiheita viime vuosilta: muistatteko, milloin puhuttiin ukkoskyykystä? Entäs milloin syötiin pakotejuustoa? (Samana kesänä: heinä- ja elokuussa 2014.)

Sanakirjan toimittaja Riina Klemettinen Kotukselta kertoo, että kuukauden sanat tulevat sanakirjatyön sivutuotteena: toimittamiseen liittyy työvaihe nimeltä sanastus, jossa seurataan mediaa ja kerätään aineistoa. Kuukauden sanaksi valitaan sanastajien haavista jokin ajankohtainen, mieluusti uusi sana. Se voi olla somessa nähty, radiossa kuultu, lehdistä luettu tai jostain vain ponnahtanut.

Kaiketon on jännä karitiivijohdos.

– Kaiketon ei ole ihan uusi, mutta nyt se on ajankohtainen, kun ihmiset miettivät kesäjuhlien tarjoilua. Lisäksi se on aika jännä karitiivijohdos.

Klemettisen mukaan sanojen kanssa on mukavaa työskennellä: pysyy maailmassa kiinni. Syömiseen liittyvä sanasto on nyt pinnalla, samoin politiikkaan. Donald Trump on osoittautunut sanastoa tuottavaksi runsaudensarveksi.

– Tänään kuulin sanan whataboutismi. Se on retorinen keino, jolla kritiikin kohde yrittää siirtää huomion johonkin muuhun epäkohtaan.

Klemettisellä on myös selvä suosikki viime vuosien uusien sanojen joukossa.

– Sydäniskuri! Lääketieteen sanastolautakunnassa on etsitty suomenkielistä sanaa defibrillaattorille. Usein suomennokset otetaan nihkeästi vastaan, mutta sydäniskuri on poikkeus: se on tosi läpinäkyvä ja sopii suuhun.
 

Saksalainen halpamarkettiketju saapui Suomeen 15 vuotta sitten ja on vuosien varrella muokannut arkeamme monella tapaa.

Lukuisat pahvilaatikot, sekaiset hyllyt, hedelmät, joita ei punnittu itse. Kun pian 15-vuotispäiväänsä Suomessa viettävä Lidl rantautui Suomeen, monelle vierailu halpamarketissa oli eksoottinen kokemus, vähän kuin olisi ulkomailla ollut.

Epäsuomalaisuus oli räikeintä Lidlin ensimmäisinä vuosina. Lidleissä ei ollut aluksi lainkaan kassahihnoja, eikä kassojen päädyissä ollut pakkaustasoja, mutta näihin suomalaiset eivät tottuneet. Lidlin oli taivuttava. Itsepunnitusta Lidleissä ei ole sen sijaan vieläkään.

– Lidl oli Suomessa ensimmäinen hard discounter -ruokaketju, eli myymälätyyppi, jossa on rajattu valikoima ja pelkistetty, halvan oloinen ja näköinen esillepano. Tuotteita ei juuri hyllytetä, vaan ne pannaan esille vaikkapa lavoina. Konsepti on toki muuttunut Suomeen tulon jälkeen, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Luoto sanoo, että vähittäiskauppa on kansainvälistynyt hurjasti 15 vuoden aikana. Syy ei silti ole pelkästään Lidlin.

– Kun Suomi liittyi EU:hun, valikoimat ovat ruokakaupassa moninkertaistuneet. Lidl on ollut yksi osa kasvavaa kansainvälistymistä, ja se on isona toimijana merkittävästi lisännyt kilpailua ruokakaupassa, Luoto sanoo.

Nykyään lähes jokaisella suomalaisella on Lidlistä jonkinlainen mielipide, puolesta tai vastaan, ja kauppaketju on myös onnistunut muuttamaan Suomea monella tavalla. Esimerkiksi näin: 

  1. Lidl sekoitti sosiaaliluokkia. Aluksi Lidlissä käynti tuntui jotenkin nololta, jopa häpeälliseltä. Pikkuhiljaa työsuhde-Audejakin alettiin nähdä Lidlin parkkipaikoilla, ja Lidlissä käymisestä tuli jollakin tapaa sosiaalisesti hyväksyttävää.
  2. Lidlin tulo lisäsi ruokakauppojen kilpailua. Esimerkiksi S-ryhmän halpuutuskampanjat syntyivät ikään kuin vastaiskuna Lidlin halvoille hinnoille.
  3. Lidlin myötä Suomessa on mahdollista asioida ruokakaupassa, jossa ei kysytä kanta-asiakaskorttia.
  4. Kashmir ei ole enää vain rikkaiden etuoikeus. Noin 70 eurolla sai viime vuonna Lidlistä laadukkaan kashmirneuleen.
  5. Köyhäilystä on tullut muotia. Nykyään on ylpeyden aihe sanoa, että kesämekko maksoi alle kympin. 
  6. Lidl on saanut suomalaiset puhumaan. Jos puolituttujen kanssa on jo käyty kahvipöydän keskustelu säästä, nykyään jutellaan siitä, mistä kukin päivittäisostoksensa tekee.
  7. Lidl opetti suomalaiset vaihtuviin valikoimiin ja teemamaaviikkoihin: Italia-viikko, Ranska-viikko, USA-viikko… Joitakin tuotteita saa myymälöistä vain tietyn ajan. Se tarkoittaa samalla sitä, että asiakkaan on seurattava Lidlin tarjouslehtisiä, jotta pysyy kärryillä, mitä milloinkin on myynnissä.
  8. Lidl on muuttanut myös ulkomailla matkustelua siten, että nykyään voi reissatessa suorittaa ostokset Lidlissä, ja kaikki on siellä samalla tavalla kuin lähimmässä koti-Lidlissä. Yleensähän on kiva ulkomailla tutustua paikallisiin kauppoihin, mutta joskus kiireessä on aika kätevää asioida Lidlissä.

Millaisia muistoja Lidl sinussa herättää? Mikä on paras Lidl-löytösi? Entä mikä Lidlissä raivostuttaa? Kerro meille!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Linda Liukkaan tärkein kohderyhmä on pienten lasten isät.

Linda Liukas on palkittu lastenkirjailija ja koodauslähettiläs. Liukkaan tietotekniikka-aiheiset Hello Ruby -lastenkirjat ovat olleet jättimenestys maailmalla: ensin hän keräsi kirjoilleen 380 000 euron arvoisen joukkorahoituspotin ja voitti sitten kiinalaisen 130 000 euron arvoisen muotoilupalkinnon.

Liukkaan uusin, keskiviikkona julkaistu kirja vie lapset tutkimusmatkalle internetiin. Kirjasarjan oikeudet on myyty 22 kielialueelle.

Vaikka Liukkaan teokset ovat lastenkirjoja, kirjailija on kertonut tärkeimmäksi kohderyhmäkseen pienten lasten isät. Hänen mukaansa isien roolimallilla on tärkeä vaikutus pienten tyttöjen päätöksiin.

– Ollessani pieni muut isät sanoivat tietokoiden olevan kalliita aikuisten juttuja. Oma isäni sen sijaan opetti, ettei ole asiaa, mitä ei voisi tietokoneella korjata. Opettelimme yhdessä juttuja ja välillä mokailtiin, Liukas muistelee.

”Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.”

Liukkaan mukaan koululla on paljon vaikutusta lapsen asenteisiin, mutta vanhemmilla vielä suurempi. Liukas haaveileekin omistavansa kymmenen vuoden päästä koulun, jossa teknologiaa kehitetään yhdessä lasten kanssa.

– Lapsia pitää kannustaa löytämään oma juttunsa, ja heitä pitää altistaa uusille asioille. Ei suljeta liian aikaisin mahdollisuuksia lapselta. Sanonkin pienille tytöille, että he voivat olla vaikka ballerina-koodaajia.

Ruby pienten poikien esikuvana

Teknologia-alalla vallitsee vieläkin merkittävä naispula. Liukas kannustaa naisia innostumaan alasta, sillä teknologiaan tarvitaan naisten näkökulmia.

– Ohjelmoija on se henkilö, joka käyttää tietokonetta ratkaistakseen maailman ongelmia, ja tarvitsemme naisten näkemystä. Tietokoneella voi ilmaista itseään ja muuttaa maailmaa paremmin kuin millään muulla, Liukas sanoo.

Kun Liukkaan ohjelmointityöpaja Rails Girls alkoi menestä, hän kohtasi vanhempia miehiä, jotka yrittivät neuvoa joka käänteessä.

– Kun sulkee korvansa setämiesten kritiikiltä, ei törmäile lasikattoihin.

Liukas kertoo ylpeimmäksi hetkekseen sen, kun pienet pojat ovat tulleet kertomaan hänelle, että kirjojen naiskoodaaja Ruby on heidän esikuvansa.

– Se on feminismiä parhaimmillaan, kun nainenkin voi olla teknologia-alan esikuva.