Kuvat Panu Pälviä

Laura kärsii unettomuudesta. Hyvinä päivinä arki sujuu jotenkuten, huonoina kahvinkeittokin on liian suuri ponnistus.

4:15

Silmäni rävähtävät auki. Jahas, taas aamu. Lily-kissa venyttelee peiton alla. Nousen ennen kuin silmäni ovat edes kunnolla auki: ajatuskin sängyssä pyörimisestä ahdistaa.

Laura, 23, suuntaa keittiöön, näkee mikron kellon ja hätkähtää: vasta varttia yli neljä. Tänä yönä hän on siis torkkunut kolme tuntia. Sitten hän muistaa: lääkkeet. Yleensä jokailtainen pillerinotto hoituu rutiinilla, mutta välillä Laura unohtaa. Ilman lääkettä hän nukkuu kaksi, kolme tuntia ja herää aamuyöllä. Lääkityksen avulla hän saa viisi tai kuusi tuntia unta, joskus ei sitäkään.

Tänä aamuna Laura on niin virkeä, että hän jaksaa keittää teetä.

Maailma vantaalaisen opiskelija-asunnon ulkopuolella on äänetön, hämärässä loistavat vielä katuvalot. Laura kaataa jaloissaan kiehnääville kissoille lisää ruokaa.

Ilmastointilaite hurisee tasaisesti. Joillekin aamuyön tunnit ovat arvokasta omaa aikaa. Lauralle eivät.

– Ajatukset harhailevat unen ja valveen rajalla. Ihan kuin pakotettaisiin tekemään tiivistä keskittymistä vaativaa työtä sydänyöllä, pilkkopimeässä, hän vertaa.

Laura kääntää television päälle ja istahtaa sohvalle. Hyvällä tuurilla chattijuontajien monotoninen ääni saa hänet vielä torkahtamaan hetkeksi.

– Moni hämmästyy, kun kerron kärsiväni unettomuudesta. Olen aina ollut hyvä nukahtamaan: sohvalle, bussiin, mihin tahansa. En vain millään pysy unessa.

Lauran mielestä pahinta on mennä yökylään ja huomata, että lääkkeet ovat lopussa tai unohtuneet kotiin. Silloin ei voi nousta herättämään koko taloa vaan on maattava tuntikausia pimeässä, odotettava silmät särkien unta, joka ei tule.

Nytkin Laura odottaa. Kunhan ei tarvitsisi kestää tuota tunnetta, olla kuin kuolleista herännyt.

6:04

Aamun ensimmäinen auringonsäde osuu kasvoilleni. Otan sen vastaan välinpitämättömästi, tottuneesti. Koulustressi on helpottanut kesän ansiosta, joten kuvittelin, että alkaisin nukkua hyvin. Turha luulo. 

Koulussa Laura oli tunnollinen oppilas, joka ei koskaan lintsannut. Syksyllä 2006, ylioppilaskirjoitusten paineiden alla, hän romahti. Orastava masennus paheni, eikä Laura enää ollut päästä sohvan pohjalta ylös.  Hän kuitenkin sinnitteli ja sai huippupisteillä graafisen suunnittelun opiskelupaikan syksyksi.

Uupumus seurasi mukana, eikä Laura kestänyt tavallista arkea. Hän oli pitkiä aikoja poissa koulusta. Pieninkin työmäärä oli liikaa.

– Onneksi minulla oli äitini, jonka kanssa pystyin jakamaan sen kaiken. Meidän välimme ovat aina olleet todella läheiset, Laura kertoo.

Lopulta Laura rohkaistui hakemaan sairauslomaa, joka venyi kuukausiksi. Sieltä hän pääsi Kelan tukemalle sairauseläkkeelle. Laura saa opiskella ja tehdä hieman töitäkin menettämättä eläkettään. Nyt hän suorittaa opintojaan omassa tahdissaan, kuvittaa lastenkirjaa ja ohjaa kerran viikossa lasten mangaryhmää.

Laura piirtää luonnoslehtiöönsä koko ajan puhuessaan. Hän siirtyy lähemmäs ikkunaa, jotta luonnonvalo olisi otollisempi. Lehtiön sivuille ilmestyy abstrakteja kuvioita, ihmishahmoja, kissoja. Luovuudestaan Laura ei luopuisi mistään hinnasta. Ei, vaikka saisi tilalle hyvät unenlahjat.

– Piirtäessäni saan purettua pahaa oloani enkä joudu kokemaan sitä kaikkea itse. Joskus voin istua tuntikausia piirtopöydän ääressä ja menettää ajantajuni kokonaan.

Laura laittaa puurokattilan liedelle. Lämmin, hiilihydraattipitoinen annos rauhoittaa hieman. Vuosien myötä Lauran aamuyön rutiinit ovat muuttuneet melkein automaattisiksi: teenkeitto, kissojen ruokinta, kahvinkeitto, aamupala. Tänään on kaunis aamu, joten Laura juo kahvinsa parvekkeella, kun useimmat vielä nukkuvat.

7:50

Muistan, ettei tänään olekaan sunnuntai ja käännän aamutelevision päälle. Tunnit kuluvat toivottoman hitaasti. Torkahtelen sikiöasennossa juontajan papatukseen.

Lauran uni alkoi häiriintyä samoihin aikoihin, kun hänen masennuksensa syveni. Hän ei koskaan hakeutunut yöheräilynsä takia lääkärille, vaan ongelma tuli esiin rutiinikäynnillä.

– Lääkäri kysäisi, miten nukun. Vastasin, että en ollenkaan.

Siitä alkoi lääkerumba: unilääkkeitä, masennuslääkkeitä, pimeähormonia, rauhoittavia, antipsykootteja, kipulääkkeitä. Mikään ei auttanut. Vasta skitsofrenian hoitoon tarkoitettu psykoosilääke sai Lauran nukahtamaan. Monille hänen tutuilleen, jopa isoille miehille, riittää 25 milligramman annos. Pienikokoinen Laura pysyy unessa vasta 500 milligrammalla.

Pehmeitäkin keinoja Laura on kokeillut. Hän syö terveellisesti ja harrastaa liikuntaa aina, kun jaksaa. Laura tietää, ettei kotisohvalle kannata jäädä, vaikka mieli tekisi. 

– Väsymyksestä huolimatta yritän pysyä aktiivisena. Käyn kaupassa, tapaan ystäviä, piirrän. Teen edes pieniä asioita.

Välillä Lauralla on hyviäkin öitä, viimeksi viikko sitten. Hän rauhoittui vieressä syvää unta nukkuvan poikaystävänsä lämmöstä ja havahtui vasta aamukuudelta. Hän muisti jopa nähneensä unia, mitä ei yleensä tapahdu.

– Niiden öiden jälkeen arvostan pieniä juttuja. Olo on levännyt, ja aistit terävöityvät. Silloin pystyn suunnittelemaan muutakin kuin sitä, miten selviän seuraavat tunnit. 

Laura on seurustellut miehensä kanssa kohta viisi vuotta. Suhde voi hyvin, vaikka pariskunnan unirytmit ovat tyystin erilaiset.

– Mieheni on jo tottunut siihen, että tulen myöhemmin sänkyyn ja nousen aikaisemmin. Jos olen todella väsynyt, hän saattaa keittää aamukahvin puolestani, Laura hymyilee.

Kolmannen teekupillisen jälkeen Laura laittaa mutteripannun porisemaan. Hän vitsailee, ettei pysyisi hengissä ilman vahvaa espressoa. Ympäristö alkaa herätä hiljalleen. Laura helpottuu: yksi aamuyö on taas ohi.

13:15

On syksyn ensimmäinen koulupäivä, aurinkoista ja helteistä. Heräsin aamulla jo valmiiksi lamautuneena, joten odotan kuuden tunnin istumisen olevan yhtä tuskaa. Luojan kiitos pääsemme kotiin kaksi tuntia etuajassa. 

Laura ehtii pyöräillä kilometrin matkan kotiin ennen kuin hänen luokkakaverinsa soittaa.

– Tuletko vielä tänne? Mentäisiin terassille yksille.

– Kuinka pitkäksi aikaa? Laura tiukkaa.

– Vaikka tunniksi, kaveri ehdottaa hämmentyneenä.

Pala nousee Lauran kurkkuun. Raahautuisi takaisin? Koko tunniksi? Miten kukaan voi vaatia häneltä jotain noin kohtuutonta? 

Laura keksii pikaisesti tekosyyn: hänellä on illalla yksi todella tärkeä juttu, eikä hän pääse. Hän haluaisi kyllä. 

Niin hän haluaisikin, haluaisi kamalasti. Laura häpeää itseään. Miksi hän on niin väsynyt? Miksi tekosyyt päivästä toiseen?

Laura on tottunut piilottelemaan ongelmiaan: unettomuudestaankin hän on kertonut vain muutamille läheisilleen. Valvominen näkyy ulkopuolisille lähinnä itkuherkkyytenä ja tummina silmänalusina, jotka Laura osaa meikata piiloon.

– Parikymppisen odotetaan juhlivan ja valvovan väsymättä.

Nuoren aikuisen uniongelma on monelle melkein eksoottista. Pitkäaikaisen unettomuuden takia pienet ja arkisetkin asiat vaativat joskus valtavia ponnistuksia. Aina Laura ei muista armahtaa itseään siitä, ettei hän kykene samaan tahtiin kuin perusterveet. 

– Silloin sätin itseäni kaikesta: siitä, että en ole tarpeeksi ahkera, luova tai sosiaalinen. Vaikka syy on oikeasti siinä, että en saa tarpeeksi lepoa. Tuntuu, että muutkin odottavat minun pärjäävän, koska minulla ei päältä päin katsottuna ole mikään hullusti. 

20:10

Syyllisyys siitä, että jäin loppupäiväksi kotiin, alkaa helpottaa. Ilta-aurinko kiipeää sisään ikkunasta. Enää en ahdistu yön tulosta. Kun unettomuuden kanssa elää pitkään, sitä ei aina edes ajattele. Toipuminen on ristiriitainen juttu. Toisaalta jaksan jo enemmän, toisaalta syyllistän itseäni väsymyksestäni ankarammin kuin ollessani sairaimmillani. Se kai kuuluu paranemiseen.

Lauran nukkumisessa ei ole tapahtunut suurta muutosta vuosiin. Sen sijaan hänen asenteensa on muuttunut.

– Olin pitkään varma, että kuolen pahaan olooni ennen kuin täytän 26. Nyt olen sujut ongelmani kanssa: jotkut saavat astmakohtauksia, minä heräilen yöllä.

Laura toivoo silti hartaasti pääsevänsä lääkkeistä eroon. Yksi syy on hinta: purkillinen haukkaa neljäsosan opiskelijan kuukausituloista. Lääkärit kehottavat kuitenkin vielä odottamaan, sillä suuri annostus auttaa myös ahdistukseen. Pahinta olisi uusi romahdus. Sitä Laura ei tahdo, ei mistään hinnasta. 

– Unettomuus on muovannut minusta raa'an realistin. Elämällä voi olla paljon tarjottavaa, vaikka ongelmistaan ei pääsisi eroon ihan kokonaan. Yritän parhaani mukaan keskittyä elämäni muihin olennaisiin asioihin, Laura toteaa.

Laura ajattelee lämmöllä ammattitaitoisia lääkäreitään ja terapeuttiaan. Äitiään, jonka olkapäähän voi aina nojata. Poikaystäväänsä, joka rakastaa Lauraa juuri sellaisena kuin tämä on. Vuosien työ on tuottanut tulosta: nykyään Laura osaa jo olla hiukan lempeämpi itselleen. 

– Olen jo saanut takaisin kiinnostukseni elämään. Kun on utelias, on toivoa.

00:10

Havahdun. Olen torkahtanut television ääreen, aurinko on laskenut. Kampean itseni sohvalta ja rojahdan sänkyyn. Minut valtaa rento, jopa autuas olo. Aistin hetken syvää rauhaa. Saan taas pienen palasen omaa aikaa itseni keräämiseen. Lily kaivautuu pieneksi sykkyräksi kainalooni, alkaa kehrätä ja leipoa tassuillaan. Ehkä tämä on hyvä yö.

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.