”Meiltä onnistuvat humppa, valssi, tango, jive, fusku, boogie ja disko”, Jarkko Salmi (vas.) luettelee Sunsetin biisivalikoimaa. Vierellä Arja, Jari ja Juha.

He kiertävät lavoja ja laivoja ilman mainetta ja mammonaa. Tähteydestä he eivät edes haaveile. He ovat hiljaisia puurtajia, humppapumppujen ja bilebändien muusikoita.

Elämäntapamuusikot

Tanssiorkesteri Sunset

Perustettu 1980-luvun alussa. Keikkoja noin 200 vuodessa, laivoilla, ravintoloissa, tansseissa, yksityistilaisuuksissa.

Jarkko Salmi: koskettimet, harmonikka ja laulu. Arja Pirttinen: basso ja laulu. Jari Koivisto: saksofoni ja laulu. Juha Ikäheimonen: rummut ja laulu.

Jarkko Salmi: ”Onneksi on vielä laivoja, sillä ilman niitä keikkoja olisi nykyään vähän. Toista oli vuonna 1975, kun aloitin soittohommissa. Silloin orkesteri saatettiin palkata ravintolaan viikoiksi, jopa kuukaudeksi. Sopimukseen kuului usein majoitus, ja meitä saattoi asua neljäkin jätkää samassa pienessä yksiössä.

Ihmiset viihtyvät nykyään paremmin kotona. Ravintoloiden ei kannata palkata elävää orkesteria. Tällaista aallonpohjaa ei ole ollut edes 90-luvun lamavuosina, jolloin ravintolasta haettiin kuitenkin piristystä ankeaan arkeen.

Perustin Sunsetin 1980-luvun alussa. Olen ainoa alkuperäisjäsen. Keksin nimen kesken soittotunnin, jota olin pitämässä. Aurinko paistoi kauniisti, oppilaan koskettimissa luki Set. Sunset! Ajattelin, että siinäpä hyvä nimi.

Sunset on soittanut monien artistien taustalla. Paula Koivuniemen, Matin ja Tepon, Matti Eskon, Kari Tapion… No, melkein kaikkien. Ennen Sunsetin perustamista ehdin säestää sellaisiakin legendoja kuin Tapio Rautavaaraa tai Laila Kinnusta. Moni soittokaveri on jo kuollutkin. Jamppa Tuominen oli yksi parhaista. Äärimmäisen hieno muusikko.

Sunsetin eksoottisin keikka oli ehkä Kwai-joen sillalla Thaimaassa, jossa olimme 90-luvulla mukana Apu-lehden lukijamatkalla. Soitimme 40 asteen helteessä Valkeaa joulua.

"On meillä fanejakin: iäkkäämmiltä rouvilta tulee aina joulun tienoilla villasukkia."

Kantri on itselleni mieluisinta. Covereiden lisäksi meillä on ollut aina omaa ohjelmistoa, lähinnä minun sävellyksiäni. Olemme julkaisseet sinkkuja ja yhden pitkäsoitonkin, Ainutkertaisen. 80-luvulla teimme paljon cover-levytyksiä silloisista hiteistä. Niitä kasetteja myytiin sitten huoltoasemilla.

Välillä omiakin kappaleitamme toivotaan keikoilla. Ja on meillä fanejakin: iäkkäämmiltä rouvilta tulee aina joulun tienoilla villasukkia.

Nykyisessä kokoonpanossa soittaa myös avovaimoni Arja, joka on Suomen ensimmäisiä naisbasisteja. Hän liittyi Sunsetiin 24 vuotta sitten, ja ehdimme olla bändikavereita 12 vuotta, ennen kuin meistä tuli myös pari. Olimme molemmat eronneet, ja jotenkin se yhteinen sävel sen jälkeen löytyi.

Minulta on kaksi avioliittoa hajonnut, ja muilla orkesterin ukoilla on sama vika. Muusikon työajat ovat niin ihmeelliset. Eivät erot omalla kohdallani yksin ammatistani johtuneet, mutta nyt kun puoliso on samalla alalla ja vielä samassa yhtyeessä, huomaan, että onhan se kätevää. Kun auto lähtee pihasta, unohdamme Arjan kanssa kotiasiat ja kärhämät. Niillä ei muita jäseniä rasiteta.

Minulla on edellisistä liitoistani myös lapsia. Kun he olivat pieniä, saatoin tulla aamukuudelta kotiin, mutta nukkumaan ei voinut mennä, koska vaimon piti lähteä töihin ja minun jäädä hoitamaan lapsia. Elämäntapa kai tämä enemmän onkin kuin työ, ei tätä muuten olisi jaksanut.

"Kun isäni nukkui pois, sain tietää siitä 15 minuuttia ennen keikkaa. Silloin ei hirveästi laulattanut."

Yhtään keikkaa en ole perunut tai sairauslomapäivää pitänyt. Olen mennyt lavalle korkeassa kuumeessa ja silloinkin, kun selkä on ollut niin kipeä, että terveyssisaren on pitänyt piikittää relaksantteja suoraan lihakseen. Kun isäni nukkui pois, sain tietää siitä 15 minuuttia ennen keikkaa. Silloin ei hirveästi laulattanut.

Halusin jo pikkupoikana muusikoksi, mutta tähdeksi en ole koskaan tahtonut. Olen nähnyt läheltä, mitä se on, ja olen tyytyväinen, että saan kulkea kadulla tuntemattomana. Minulle on riittänyt, että pystyn elämään soittamisella, jota rakastan. Sitä toivon loppuelämäksenikin: 55-vuotiaana alan olla vähän liian vanha keksimään muutakaan.”

Arja Pirttinen: ”Mitään etuoikeuksia on ollut turha odottaa bändikavereilta vain siksi, että olen nainen. Roudaan siinä missä miehetkin. Pojat nauravat vain, että minun on helpompi nostella vahvistinkaappeja, kun käteni ovat valmiiksi alempana.”

 

Janiina käy säännöllisesti laulutunneilla. Putkiratio treenaa paljon myös kolmisin, nyt levyä varten. Vasemmalla Jussi, oikealla Ville.

 

3000 biisin veivaajat

Janiina & Putkiratio.

Yhdessä 11 vuotta, keikkoja noin 200–250 vuodessa.

Janiina Lehtonen: laulu. Jussi Mäkimattila: rummut ja laulu. Ville Mäkimattila: koskettimet ja laulu.

Janiina Lehtonen: ”Orkesteri on kuin toinen perhe. Ville ja Jussi ovat oikeastikin veljeksiä ja asuvat toistensa naapureina, ja minusta on tullut heille kuin sisko. Heti kun jotakin tapahtuu, iloista tai surullista, bändikavereille soitetaan ensimmäisenä.

Liikumme niin tiiviisti yhdessä, että minua ja Villeä luullaan usein pariksi. Kerran joku tuli sanomaan, että kiva, kun olette ottaneet poikannekin bändiin, ja tarkoitti sillä Jussia. Silloin piti paljastaa, että poika on kyllä sitten äitiään puoli vuotta vanhempi!

Ville on pedantti perfektionisti, mutta minä vähän hätäinen, joten meillä saattaa välillä räiskyä. Jussi on aina rauhallinen. Jos Ville ja minä joskus korotamme ääntä, takapenkiltä kuuluu: ’Ei kai meinaa vaa mittää sanomista tulla?’

Tapasimme poikien kanssa 2000-luvun alussa Tampereella yhdessä proggiksessa. Kemiat osuivat niin hyvin yksiin, että jatkoimme yhdessä soittamista senkin jälkeen. Olen koulutukseltani kokki. Vuosina 2007–2008 osallistuin Tangomarkkinoille ja selvisin viiden parhaan naisen joukkoon. Sen jälkeen keikkoja alkoi tulla enemmän, ja päätin uskaltaa jättäytyä keittiöhommista ja tehdä täysipäiväisesti sitä, mistä olin aina haaveillut: laulaa. Jussi on myös luomuviljelijä, mutta Villelle ja minulle musiikki on päätyö.

Rikastumaan tässä ei pääse. Jotta pystyy elättämään itsensä, keikkaa on tehtävä paljon. Saatamme olla viikon laivalla, ja joka päivä on viisi settiä. Alkuviikosta vedetään eläkeläisille Metsäkukkia ja humppia, loppuviikosta kun väki nuorenee, siirrytään Jenni Vartiaiseen.

" Tunku alalle on kova: Suomi on täynnä einareita hevonkukkulasta, jotka ovat valmiita esiintymään vaikka ilmaiseksi."

Joka kevät ja syksy on verenpaineet koholla, kun jännitetään, saadaanko keikkaa seuraavaksi puoleksi vuodeksi eteenpäin. Tunku alalle on kova: Suomi on täynnä einareita hevonkukkulasta, jotka ovat valmiita esiintymään vaikka ilmaiseksi. Pärjätäkseen alalla täytyy koko ajan kehittää itseään ja huolehtia, että tekemästään työstä saa myös palkan.

Meille on tärkeää toteuttaa kuulijoidemme toiveita, ja osaammekin noin kolmetuhatta biisiä. Välillä kun risteilymatkustajat ovat toivoneet menomatkasta kappaletta, jota emme osaa, olemme harjoitelleet sen paluumatkalle. Moni pitää laivakeikkoja raskaina, mutta raskaampaa on ajaa satoja kilometrejä huonossa kelissä. Laivalla ei tarvitse tehdä kotitöitä ja pääsee valmiiseen pöytään.

Kyllä tätä tehdäkseen saa olla pikkasen pimiä päästään. Yksityiselämä väistämättä kärsii. Olen seurustellut vähän. Olen paljon pois kotoa enkä vapaalla jaksa enää lähteä mihinkään, missä voisin kohdata uusia ihmisiä. Moni saattaa ihastua artistiminääni, mutta kotioloissa pyörin meikittömänä verkkareissa. Olemme Jussin kanssa sinkkuja ja olemme vitsailleet, että jos tilanne on sama vielä nelikymppisenä, menemme järkiliittoon.

"Välillä havahtuu, että jotakuta vakkarimummua ei ole näkynyt hetkeen, ja sitten saa kuulla, että hän onkin kuollut."

Vuosien varrella meille on tullut paljon tuttuja eläkeläisiä, joiden kanssa vaihdamme keikan jälkeen kuulumiset. Jotkut heistä saattavat buukata itselleen kolmekin risteilyä putkeen, ja heillä on vakipöydät laivan ravintolassa. Osa on ihan uskomattomia: he aloittavat tanssimisen päivän ensimmäisestä setistä ja jatkavat vielä aamukolmelta. Välillä havahtuu, että jotakuta vakkarimummua ei ole näkynyt hetkeen, ja sitten saa kuulla, että hän onkin kuollut. Silloin voi alkaa itkettää kesken kappaleen.

Olisihan se hienoa saada radiosoittoa, mutta se vaatisi hitin. Hetken tuurekilpeläiseksi pääsee moni. Tähteyttä tärkeämpää meille on saada tästä elämänura.”

Ville Mäkimattila: ”Meillä oli orkesteri, muttei nimeä. Pyysin apua serkultani, tangokuningas Kyösti Mäkimattilalta, joka kirjoitti paperille 50 ehdotusta. Niistä valitsimme parhaan: Putkiration. Kaikenlaisia keikkapaikkoja on nähty, mutta yksi on kokematta: Teboilin nurkka Rampen ja Naukkiksen tyyliin!”

 

Never Heard ei treenaa: Teemu (vas.), Heli, Tommi ja Joni harjoittelevat uudet biisit jokainen omin päin.

 

Koko suvun juhlapumppu

Never Heard

Ollut kasassa kymmenen vuotta. Noin 40–50 keikkaa vuodessa, lähinnä yksityistilaisuuksissa häissä, syntymäpäivillä, firmojen pikkujouluissa.

Heli Rättyä: koskettimet, laulu. Joni Helminen: basso ja laulu. Tommi Ignatius: kitara ja laulu. Teemu Leppänen: rummut.

Tommi Ignatius: ”Ikimuistoisin keikka taitaa olla se, kun sain turpaan. Miespuolinen häävieras hermostui ja mottasi, kun emme soittaneet Saarenmaan valssia hänen pyynnöistään huolimatta.

Esiinnymme lähinnä yksityistilaisuuksissa: häissä, syntymäpäivillä ja firmojen pikkujouluissa. Keikka sisältää useimmiten kolme settiä: ensimmäisessä vedetään perinteiset valssit ja humpat, toisessa kaijakoot ja kolmannessa bileosasto, jonka päättää aina AC/DC:n Thunderstruck!

Jonin ja Helin perustama Never Heard on nimenomaan cover- ja bilebändi, jonka ei ole ollut ikinä tarkoitus kasvaa miksikään muuksi. Heli ja Joni soittelivat aluksi keskenään, mutta minä ja Teemu tulimme aika pian mukaan. Never Heard -nimi on myös Jonin keksintö: hän oli hillonnut sitä pöytälaatikossaan jo vuosia, ennen kuin yhtye lopulta perustettiin.

Meidän ei ole oikeastaan ikinä tarvinnut markkinoida itseämme. On paljon sukuja, jonka kaikilla mahdollisilla kekkereillä olemme esiintyneet. Tämän enempää emme enää edes voisi keikkoja ottaa, koska kaikilla on muitakin hommia ja osalla myös pieniä lapsia. Heli on musiikinopettaja, Teemu rumpalina Maukka Perusjätkässä ja Joni it-alalla. Bändi on perustettu puhtaasti soittamisen ilosta.

"Meidän ei ole oikeastaan ikinä tarvinnut markkinoida itseämme. On paljon sukuja, jonka kaikilla mahdollisilla kekkereillä olemme esiintyneet."

Minä jättäydyin nelisen vuotta sitten mainosalalta täysipäiväiseksi muusikoksi. Kotistudiossani teen omia biisejäni ja videoitani, joita lataan Youtubeen. Suomi-reggae on minun juttuni. Never Heardin keikoilla minä vedän kaikki räpit ja Jukka Pojan biisit.

Aluksi esiintyminen oli hirveän jännittävää, mutta siihenkin on tottunut. Keikkamatkoista on glamour kaukana: se on autossa istumista ja ABC:llä syömistä. En voi kieltää, etteivätkö kusiset juhlat söisi välillä miestä. Sellaiset, joissa sulhanen on liian kännissä ja morsiamella on halko nokassa, kukaan ei olisi halunnut kutsua Airi-mummia ja varsinkaan kukaan ei halua tanssia. Sekin on nihkeää, jos tarjolla ei ole alkoholia, ettei Seppo-eno alkaisi ryypätä. Suomalaiset tarvitsevat vähän alkoholia päästäkseen tunnelmaan.

Jos joskus uuvuttaa, niin seuraavana perjantaina olemme taas innoissamme menossa. Meillä on bändissä hirveän hauskaa keskenämme.

" Olemme saaneet soittaa paikoissa, joihin ei olisi muuten ollut mitään asiaa, kuten Korkeimmassa oikeudessa tai lentokonehallissa."

Parasta on, kun saa jengin tanssimaan. Se, kun sulhasesta on sanottu, ettei hän ikinä tanssi, mutta sitten hän joraakin kuin eläin. Olemme saaneet soittaa paikoissa, joihin ei olisi muuten ollut mitään asiaa, kuten Korkeimmassa oikeudessa tai lentokonehallissa. Välillä sitten ollaan jonkun olohuoneen nurkassa.

Haluan olla musiikin duunari: soittaa sekä säveltää ja elättää niillä itseni. Sanotaanko, että toistaiseksi olen kuitenkin ollut iloinen siitä, että vaimollani on hyvä työpaikka. Haaveeni olisi kirjoittaa duettovalssi Johanna Kurkelalle ja Vesa-Matti Loirille. Tai olenkin jo melkein kirjoittanut, mutta en ole vielä tarjonnut sitä.

Meilläkin on faneja, jopa bändäreitä. Se on kumma juttu, miten muusikko kuin muusikko vetoaa naisiin.”

Heli Rättyä: ”Kun hääparit buukkaavat meidät, he sanovat lähes poikkeuksetta, että heillä on sitten vähän erilaiset häät. Kymmenen vuoden kokemuksella sanon, että kaikki suomalaiset häät ovat hyvin samanlaisia.

Minuakin on lyöty keikalla: Vanhempi rouva tuli maistissa toivomaan kappaletta. Kun emme siltä seisomalta sitä soittaneet, hän läppäsi poskelle. Tilanne oli niin älytön, että lähinnä nauratti. Suurin osa juhlista on silti ihania, ja on hienoa saada olla mukana ihmisten tärkeissä hetkissä.”

Kadonneen jäljillä -sarjan viidennessä jaksossa 25-vuotias Jaakko etsi thaimaalaista äitiään.

Helsinkiläinen Jaakko oli 2-vuotias, kun hänet adoptoitiin Suomeen. Biologinen äiti oli antanut pois pari kuukautta vanhan Jaakon, joka asui thaimaalaisessa lastenkodissa adoptioonsa saakka.

Hän eli adoptioperheessään Tampereella reilut 10 vuotta, kunnes 13-vuotiaana hän päätyi lastenkotiin. 25-vuotias mies puhuu avoimesti nuoruuden aikaisesta masennuksestaan, raivokohtauksistaan sekä riidoista adoptiovanhempiensa kanssa.

Vuosi sitten Jaakko lähti Thaimaahan ensimmäisen kerran etsimään biologista äitiään, mutta matka tyssäsi nopeasti.

– Minun piti olla siellä vuosi, mutta olin yhden yön ja tulin takaisin, Jaakko sanoo.

”Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta.”

Ensireissunsa jälkeen Jaakko jatkoi äitinsä etsimistä Suomessa muun muassa kansalaisjärjestön kautta, ja nyt hän koki olevansa valmis uuteen etsintäreissuun. Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Jaakko lähti juontaja Anni Hautalan kanssa Bangkokiin iloisen hämmentävissä tunnelmissa.

– Haluaisin saada vastauksia siihen, miksi äiti joutui luopumaan minusta. Olenko ollut heidän mielessään kertaakaan vai onko minut unohdettu, Jaakko pohti ennen matkaansa.

Bangkokissa Jaakko ja Anni vierailivat ensimmäiseksi sairaalassa ja lastenkodissa. Välillä Jaakko pelkäsi kovasti, ettei löydäkään äitiään yhdeksän miljoonan ihmisen kaupungista. Sitten Jaakko näki äitinsä valokuvan lastenkodissa, jossa hän vietti itse ensimmäiset vuotensa. Kuva tuli täytenä yllätyksenä, ja Jaakon tunteet purkautuvat itkuna.

Lopulta he saivat tietoonsa äidin osoitteen. Ohjelmassa Anni valmisteli Jaakkoa tapaamiseen muistuttamalla, että kova elämä on saattanut jättää tähän jälkensä.

– Toivon, että äiti suostuu näkemään minut. Jos hän kieltäytyisi, toista mahdollisuutta ei tule koskaan enää ikinä.

Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen
Teininä olisin kaivannut eniten biologisia vanhempiani, sanoo Jaakko, joka tapasi biologisen äitinsä vihdoin Thaimaassa. Kuva: Nelonen

Äitinsä lisäksi Jaakko tapasi lopulta siskonsa, tämän poikaystävän, lapset ja mummonsa. Hän iloitsi kovasti perheensä tapaamisesta yli 20 vuoden jälkeen: se auttoi jäsentämään hänen tunteitaan ja antamaan vastauksia joillekin niistä.

Jälleennäkemistä Jaakko meni juhlimaan perheensä kanssa paikalliseen ravintolaan.  

– Mulle riittää, että saan viettää aikaa heidän kanssaan. En todellakaan odottanut tällaista vastaanottoa, että äiti sanoi rakastavansa ja olen enemmän kuin tervetullut heille.

”En odottanut tällaista vastaanottoa.”

– Äiti oli yllättävän selväjärkinen. Toki alkoholismi on jättänyt jotain aivoihin, mutta hän oli kuitenkin vähentänyt juomista – ellei jopa lopettanut, Jaakko pohti tapaamisen jälkeen.

Jaakko hyvästeli perheensä haikein mielin ja sanoi haluavansa pitää yhteyttä heidän kanssaan jatkossakin.  

– Toisaalta sisälläni tuntui siltä, että tämä oli sopivan kokoinen pala tällä kertaa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään uusia tapaamisia.

Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.
Olen erittäin onnellinen, että olemme nyt yhdessä, Jaakko kertoi ravintolaillallisella Bangkokissa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Kaavilainen Tiina Hallalahti jätti maanantaina Facebookin ilmoituksen, jossa kertoo tarjoavansa mummolle kodin. – Kyse ei ole työpaikasta, hän painottaa.

Annetaan koti boheemille tänttähäärä mummolle maalta. Ylläpidosta huolehditaan, kerran viikkoon saunotus, kesäisin vastalla. Oma huone, vessa, suihku. Etuihin kuuluu hyvät marjamaat, täysi käyttöoikeus punkaa kasvimaalla ja kasvattaa mitä lystää kasvihuoneessa (poislukien kannabis). Kirkkoon viedään sunnuntaisin, jos tarve vaatii. Mieluummin suht raitis (iltamyssyt suotakoon). Leasingmummon tehtäviä, lukea satuja taaperolle, höpötellä jonninjoutavia, katsoa silloin tällöin taaperoa, jotta yrittäjä-äiti saa tehdä hommia. Perheemme on hetkittäin äänekäs, taiteellinen, raitis, boheemi, tunteita näyttävä, eläimiä ja luontoa rakastava. Hommiin ei kuulu siivous (ellei mummo rakasta sitä yli kaiken). Mummon etuja on myös neulominen, lauleskelu ja ennen kaikkea lapsi- ja eläinrakkaus. Perheeseen kuuluu lauma koiria, hevonen, poni ja possu – sekä teinejä (tapakasvatettuja.) Perhe lupautuu sitoutua mummoon hautaan asti. Saa jakaa.

Tällainen ilmoitus on levinnyt Facebookissa maanantai-illasta lähtien. Ilmoitusta on jaettu alle vuorokaudessa yli 6000 kertaa. Ilmoituksen on kirjoittanut kaavilainen Tiina Hallalahti. Tiina kertoo idean lähteneen perheen tarpeista, sillä heillä ei ole tukiverkostoa lähellä.

– Anoppini asuu 800 kilometrin päässä ja äidilläni on elämässä paljon muuta. Olemme mieheni kanssa molemmat yrittäjiä. Minä teen töitä kotoa, ja mies on viikot pääosin muualla töissä. Meillä on täällä melkoinen huvikumpi: lapsia on viisi ja sitten eläimiä. Mutta tässä on kyse myös siitä, että haluamme tarjota kodin ja ylläpidon jollekin mummolle. Kyse olisi molemmat voittaa -tilanteesta, Tiina kertoo puhelimitse.

Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.
Tiina asuu perheensä kanssa Kaavilla, josta on 60 kilometriä Kuopioon ja 95 kilometriä Joensuuhun.

Moni ymmärtänyt ilmoituksen väärin

Tiina on saanut maanantain jälkeen monia yhteydenottoja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Yksi kiinnostunut olisi halunnut muuttaa miehensä kanssa. Jotkut taas ovat haaveilleet, että järjestely voisi sopia heille sitten joskus, kun ovat jääneet eläkkeelle. Kiinnostuneissa on ollut myös parikymppisiä nuoria ja sellaisia, joilla on itselläänkin monia lapsia ja lapsenlapsia.

– Emme valitettavasti hae nyt ukkia, vaan ainoastaan mummoa. Toivomme myös, että elämänkokemusta olisi kertynyt rutkasti. Uskon, että sopivin on sellainen, jolla ei ole omaa perhettä tai lapsenlapsia, Tiina sanoo.

Hänen mukaansa jotkut ovat myös ymmärtäneet ilmoituksen väärin. Kyse ei ole työpaikkailmoituksesta – eikä mummon tarvitse olla käytettävissä ympäri vuorokauden.

”Tämän pitää ehdottomasti tuntua mummosta kodilta.”

– On kyselty työsuhde-eduista ja lomista. Mutta emme etsi työntekijää, vaan perheenjäsentä. Täytyy natsata molemminpuoleisesti. Olisi kiva, jos mummo voisi esimerkiksi joskus auttaa nuorimman, 8-kuukautisen lapsen kanssa, ottaa hänet vaikka syliin ja pitää hetken seuraa. Muiden lasten kanssa voisi joskus vaikka leipoa piirakkaa tai käydä katsomassa sorsia sillä välin, kun minä käyn kaupassa tai kävelyllä. 

Tiina painottaa, että mummolla on oikeus olla kuin kotonaan ja tehdä mitä lystää.

– Jos hän haluaa laittaa kukkapenkin uusiksi, niin ei siihen tarvitse lupaa kysyä. Tämän pitää tuntua hänestä kodilta.

Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.
Hallalahden kotoa on lyhyt matka metsään. Tiina (vas.) on tällä hetkellä kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa, mutta tekee myös töitä yrittäjänä.

Sopivuuden voi testata käytännössä

Tiina tietää, että sopivaa ihmistä voi olla vaikea löytyä. Tärkeintä on se, että mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

– Olemme sellainen hössöperhe. Luonto ja eläimet ovat meille tärkeitä. Koirat saavat nukkua sängyllä ja lepäillä sohvalla. Ja hevonen ja possu saattavat tulla kuistille moikkaamaan. Emme siis etsi mummoa, joka alkaa ensitöikseen nyppiä vaatteista karvoja.

Menon ja meiningin lisäksi mummon pitää myös kestää alituista puheensuorinaa, sillä Tiinan mukaan perheessä puhutaan paljon.

– Kun karjalainen ja lappalainen avaavat suunsa, niin myös volumet saattavat nousta. Siitä on apua, jos mummo osaa juttujen tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

”Aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.”

1920-luvulla rakennetussa talossa riittää vilskettä päivittäin, sillä perheen lapset ovat siellä usein kavereidensa kanssa. Mummolle on kuitenkin varattu riittävästi omaa tilaa.

– Porukkaa tulee ja menee. Meidän on mahdollista järjestää niin, että mummolla olisi oma sisäänkäynti. Ja todellakaan ei tarvitse olla koko ajan tässä vilskeessä, vaan aivan kuten kuka tahansa perheenjäsen, mummo saa vapaasti hakeutua omaan rauhaan.

”Mekin sitoudumme mummoon.”

Tiinan mukaan paras tapa selvittää sopivuus molemminpuolin, on testata asia käytännössä.

– Tänne voi tulla kokeilemaan vaikka viikoksi, kestääkö omat hermot ja tykkääkö meistä ja elämäntavastamme. Me tietenkin myös sitoudumme mummoon. Jos mummoa tarvitsee kuskata lääkäriin, tai hänelle tulee jotain remppoja ja ramppoja, niin ne hoidetaan yhdessä, Tiina lupaa.

Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.
Sopiva mummo on sekä lapsi- että eläinrakas.

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)