Odota hetki, otan ensin kuvan! Kuva: Shutterstock
Odota hetki, otan ensin kuvan! Kuva: Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan kivan tilanteen ikuistaminen saa nauttimaan siitä vielä enemmän.

Ihana maisema, pakko ottaa kuva! Kännykän kaivaminen esiin saa toisinaan aikaan turhautuneita puuskauksia. Eläisivät hetkessä sen sijaan, että kuvaavat sitä, kriitikot sanovat.

Instagram-aikana keikoilla ja festareilla leijuu kännyköiden meri. Tämä on saanut esimerkiksi laulaja Adelen raivon partaalle. Myös jotkut ravintolat ja kokit ovat ärsyyntyneet siitä, että asiakkaat kuvaavat ruokaa ja jakavat otoksiaan sosiaalisessa mediassa.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus puoltaa kuitenkin elämäänsä ahkerasti dokumentoivia, sillä tulosten perusteella kuvan ottaminen saa nauttimaan mukavista asioista yhä enemmän. Kolmen eri yliopiston yhteistutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä.

Museossa on kivaa, ja ruoka maistuu

Tutkijat analysoivat yhdeksän kokeen aikana yli 2 000 ihmisen nautintoa ilman kuvaamista ja sen kera.

Esimerkiksi turistikiertoajelulla ihmiset iloitsivat enemmän, kun he saivat kuvata. Museossa ihmiset katsoivat kuvaamiaan asioita muita pidempään, ja he myös nauttivat enemmän näyttelyistä, joissa sai kuvata.

Ja ilouutisia ahkerille ruokakuvaajille: ihmiset, joita rohkaistiin ottamaan vähintään kolme kuvaa lounaastaan, uppoutuivat ateriaansa perusteellisemmin kuin ihmiset, joita ei kehotettu kuvaamaan.

Ruokakuvaamista puolustaa aiempikin tutkimus: pari vuotta vanhan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan erilaiset rituaalit, kuten kuvan ottaminen ennen syömistä voivat saada ruoan maistumaan paremmalta ja nautiskelemaan siitä pidempään.

”Kuvatessa etsii asioita, jotka haluaa ikuistaa ja joista haluaa pitää kiinni.”

Ainoastaan räpsiminen ei tee uuden tutkimuksen mukaan onnelliseksi, sillä myös kuvan ottamisen suunnitteleminen lisäsi tutkittavien iloa.

– Meille selvisi, että kuvatessa todella katsoo maailmaa hieman eri tavalla. Silloin etsii asioita, jotka haluaa ikuistaa ja joista haluaa pitää kiinni, selittää yksi tutkijoista, Etelä-Kalifornian yliopiston markkinoinnin apulaisprofessori Kristin DiehlTime-lehdelle.

– Se saa ihmisen sitoutumaan kokemukseen, millä on tapana lisätä nautintoa, hän jatkaa.

Milloin kuvaamisesta ei saa iloa?

Psykologien American Psychological Assosiation -järjestön raportissa korostetaan myös, että nautinnon lisääntyminen edellyttää aktiivista osallistumista. Esimerkiksi koko tapahtuman itsekseen nauhoittava kamera ei tepsi, vaan kuvaajan on itsenäisesti päätettävä, mitä hän halua ikuistaa.

Kaikissa tilanteissa kuvaaminen ei ilahduttanut. Taidetta ja käsitöitä tehneet tutkittavat eivät nauttineet enemmän, kun he kuvasivat. Nautinto ei lisääntynyt silloinkaan, kun kuvaaminen häiritsi liikaa kokemusta, jos esimerkiksi tutkittavat joutuivat temppuilemaan hankalan kameran kanssa.

Tutkimuksen mukaan kuvaaminen voi myös tehdä epämiellyttävästä kokemuksesta vielä inhottavamman. Tutkijat huomasivat tämän esimerkiksi silloin, kun tutkittavat olivat safarilla ja näkivät leijonan hyökkäävän vesipuhvelin kimppuun, mikä on useimpien ihmisten mielestä vastenmielinen näky. Tapahtuman kuvanneet olivat nauttineet safarista vähemmän kuin muut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä jää tuppisuuksi tänään. On tärkeää, että ilmaiset tunteitasi ääneen. Ihmiset lähtevät helposti ehdottamiisi projekteihin mukaan.

 

NEITSYT

Avuntarjouksesi avaa yllättäviä ovia. Tutustut nyt helposti uusiin ihmisiin ja solmit tulevan kannalta hyödyllisiä kontakteja. Älä anna kenenkään käyttää sinua hyväkseen.

 

VAAKA

Tilanne karkaa käsistäsi, ellet pysy tiukkana. Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Ota etäisyyttä ihmiseen, jolla on taipumusta kuvioiden sotkemiseen.

 

SKORPIONI

Pidä silmät auki työrintamalla. Hyvää tilaisuutta ei pidä jättää väliin. Ole aktiivinen ja kanavoi energiasi unelmiesi toteuttamiseen.

 

JOUSIMIES

Satsaa energiasi ja aikasi itseesi. Nyt ei ole aika kritisoida muiden tekemisiä. Laita muutokset liikkeelle itsestäsi.

 

KAURIS

Ihmissuhteet kysyvät aikaa ja huolenpitoa. Älä anna kenenkään kokea oloaan ulkopuoliseksi lähelläsi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

VESIMIES

Ole tarkkana rahan ja paperihommien kanssa. Yksityiskohdilla on tänään merkittävä rooli. Kiinnitä huomiota myös terveydentilaasi.

 

KALAT

On otollinen hetki pitkille ja vakaville keskusteluille. Älä anna kenenkään manipuloida sinua. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa.

 

OINAS

Äkilliset käänteet saavat tunteesi myrskyämään. Pidä pää kylmänä ja yritä tarjota rauhanomaisia ratkaisuja, oli tilanne mikä tahansa.

 

HÄRKÄ

Panosta viihtyisään kotiin. Tarvitset oman tilan, jossa olosi on turvattu. Varaa päivästä aikaa rentoutumiseen ja rakkaittesi seurasta nauttimiseen.

 

KAKSONEN

On aika tarjota auttavaa kättä. Katso ympärillesi ja mieti, kuka lähipiirissäsi tarvitsee välitöntä tukea. Anteliaisuutesi ei jää muilta huomaamatta.

 

RAPU

Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen. Luovuutesi kukkii tänään, eikä sitä kannata heittää hukkaan. Päivä tuo mukanaan romanttisen tuulahduksen.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!