Oman uskonsa julkinen tuputtaminen ei ole sitä kaikkein katu-uskottavinta touhua nykypäivänä. Silti sitkeät sananjulistajat jaksavat yrittää. Keitä siellä syyssateessa oikein seisoo?

Entinen Jehovan todistaja: Erosin kun oma ja lapseni henki olivat uhattuna (Yle 15.5.2014)

Lestadiolaisuuden jättäneet naiset avautuivat kauhukokemuksistaan SVT:lle: ”Loppua kohden kipu oli invalidisoivaa” (IS 11.11.2014)

Entinen Jehovan todistaja seuraajistaan: He odottivat ulko-ovellakin, kiersivät taloa ja menivät ikkunoiden ohi (Yle 29.3.2015)

Eri uskonlahkojen entiset jäsenet ovat viime vuosina kertoneet julkisesti elämästään, jossa yhteisö kieltää verensiirrot, hylkää eronneet jäsenensä, painostaa ja uuvuttaa naiset jatkuvalla raskauspakolla.

Uutiset eivät houkuttele liittymään uskonnolliseen yhteisöön, päinvastoin: eroajia on yhä enemmän.

Mutta vaikka yhteiskunta maallistuu, Helsingin paraatipaikalla päivystää päivästä toiseen uskollinen uskovaisten joukko. Rautatientori ja Kampin ympäristö on Suomen suosituimpia julistamispaikkoja, koska sen läpi kulkee päivittäin arviolta reippaat 200 000 ihmistä. Siellä on nähty niin hare krishnoja kuin korealaisia nuoriakin, jotka kertovat, että Jumala on oikeasti nainen.

Nämä paasaajat on helppo ohittaa, mutta mitäpä jos pysähtyisi hetkeksi kuuntelemaan?

Hiljaiset julistajat

Tänäkin syksyisenä keskiviikkona ihmiset puskevat Rautatientorilla päin tuulta omiin menoihinsa. Aukion laidalla seisoo kolmen hengen rykelmä jehovantodistajia. Heillä on kaksi kaljakärryn näköistä, vedettävää telinettä, joissa on jaossa kirjasia jehovien Raamatun-tulkinnasta muun muassa saksaksi, ruotsiksi, viroksi, urduksi ja swahiliksi.

Suurin osa, no, käytännössä jokainen, kulkija viilettää jehovien ohi. Päinvastoin kuin uskonjulistajat kaduilla yleensä, jehovien taktiikkaan ei kuulu kalastelu, vaan he odottavat, että heitä lähestytään.

Jos kansa on ryhtynyt kohuotsikoiden vuoksi suhtautumaan uskonliikkeisiin epäilevästi, niin myös uskonliikkeiden suhde mediaan on varautunut. Ei ole ihme, että nämä kolme Suomen ehkä julkisimmalla paikalla seisovaa jehovaa eivät halua valokuviin.

Virallisen haastattelun saa Markus Laurilalta. Hän vastaa jehovien julkiseksi todistamiseksi kutsutusta toiminnasta Helsingissä.

"Meistä liikkuu monenlaisia ajatuksia, mutta ne eivät vaikuta meidän työhömme."

Hän arvelee, että katuvuorossa olleet uskonsisarukset ovat pelkästään ujostelleet eivätkä siksi halunneet nimiään ja kuviaan lehteen.

– Meistä liikkuu monenlaisia ajatuksia, mutta ne eivät vaikuta meidän työhömme. Hyvin julkisestihan me siellä ollaan.

Laurila kertoo, että jehovien todistuskärryt ovat olleet Helsingin keskustassa kesästä 2013. Maailmanlaajuinen kampanja polkaistiin käyntiin jehovien päämajasta Yhdysvalloista. Ensimmäisen vajaan vuoden aikana Helsingin keskustan kahdesta kärrystä – toinen on Asematunnelissa – jaettiin 3 361 lehteä ja 1 730 kirjasta, lukee Laurila tilastoja.

Laurilan mukaan toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset, jotka yhteisö organisoi kolmen tunnin vuoroihin. Kärryille on pyydetty lupa kaupungilta ja kiinteistön omistajilta.

Kärrytoiminta on kuulemma saanut niin hyvää palautetta, että sitä jatketaan. Ihmisten tavoittaminen kadulta on helpompaa kuin kodeistaan.

Rautatientorilla vanhempi, punaiseen tuulitakkiin pukeutunut jehovantodistajanainen hymyilee ystävällisesti.

– Jos joku asia askarruttaa, meiltä voisi tulla suoraan kysymään, hän sanoo.

– Mutta ketäpä näinä aikoina Raamattu kiinnostaa, tuhahtaa seurueen mies.

Hän on sonnustautunut harmaaseen pikkutakkiin ja ruskeaan kravattiin. Kaikki ovat korostuneen konservatiivisesti pukeutuneita. Naisilla on reilusti polven alle ulottuvat hameet.

– En ole kyynikko vaan realisti. Tämä uskonasia on ihmisten aika vaikea sulattaa, mies jatkaa.

– Eikä me olla sillä lailla massoista kiinnostuneitakaan, hän jatkaa vielä mutta korjaa sitten, ettei oikeastaan sitä tarkoittanut.

Varsinainen tarkoitus jää epäselväksi, sillä mies kaivaa esiin pädinsä ja selaa tabletti-Raamatusta esiin kohdan Apostolien teoista, jonka takia jehovat täällä ovat, ja alkaa lukea sitä ääneen. Siinä puhutaan julistamisesta.

Punatakkinen nainen kertoo, että he tarjoavat myös ”ilmaisia Raamattukursseja” ja jotkut tulevat varta vasten hakemaan Vartiotorni-lehden. Niitä menee kuulemma parikymmentä päivässä.

Katu, uusi olohuone

Auli Vähäkangas, käytännöllisen teologian professori Helsingin yliopistosta, sanoo, että katu on uusi olohuone. Siksi myös aiemmin ihmisten koteihin pyrkineet jehovat ovat sinne parkkeeranneet.

– Koteihin ei noin vain enää pääse.

Vähäkangas muistuttaa, että ennen Suomessa oli tapana pyytää kahville ja pullalle kaikki, jotka ovelle ilmestyivät. Nykyään ovikellojen soitteluun suhtaudutaan paljon tympeämmin, sitä pidetään jopa häirintänä. Sitä paitsi kerrostalojen alaovilla on nykyään ovikoodit ja summerit.

– Myös mormoneilla on ollut samanlainen ovelta ovelle -menetelmä, mutta en muista, milloin olisin heihin viimeksi törmännyt.

Vähäkankaan arvion mukaan katujulistajat ovat niitä yhteisönsä kaikkein sitoutuneimpia jäseniä, jotka ovat hyvin syvällä liikkeensä ajatusmaailmassa.

– Monissa yhteisöissä myös toivotaan, että tietty määrä katutyötä on tehtävä.

 

”Jeesus korjaa särkyneet sydämet”, lupaa Sampo Leevi Santasalon liivimerkki.

 

Ennemmin saunaan

Myös Kansanlähetys on toivonut väkeään jalkautumaan.

– Katuevankeliointi on sellainen kulttuurinen juttu, joka sopii mielestäni Suomeen erittäin huonosti, sanoo kuitenkin Touko Hjelt, aktiivinen seurakuntalainen, harrastajateologi ja bloggaaja.

Hänellä on omaa kokemusta aiheesta Kansanlähetyksen Raamattukurssilta muutaman vuoden takaa. Vuoden mittaiseen kurssiin kuului viikon mittainen ”hands on -jakso”, jolloin kurssilaisten odotettiin tekemään lähetystyötä kadulla. Hjelt tunsi katutyön itselleen niin vieraaksi, ettei hänen tarvinnut siihen osallistua.

– Tunnen tyyppejä, joiden on luontevaa lähestyä vieraita ihmisiä, mutta se vaatii tietynlaista luonnetta. Suomalaisia alkaa ärsyttää, jos kadulla tuputetaan jotakin. Siitä syntyy vastareaktio. Itse huomaan sen esimerkiksi sähkönmyyjien kohdalla. Tulee tunne, että suljen korvani enkä varmasti vaihda sähkösopimusta, vaikka kuinka säästäisin rahaa, Hjelt kuvailee.

Hjeltin mielestä kadulla julistaminen on myös eräänlaista mielikuvituksen puutetta.

– En halua kyseenalaistaa ihmisten kutsumusta, mutta nykyaikana voisi pohtia sitä, mikä yleisö on ja millaisella retoriikalla sen tavoittaa. Yhden käännynnäisen hankkimiseen tarvitaan todella jäätävä määrä tunteja kadulla.

Tehokkainta hengellinen työ on Hjeltin kokemusten mukaan tuttujen kesken.

– Saunan lauteilla ystävän kanssa olut kädessä, siellä ne syvällisimmät jutut muutenkin puhutaan.

Mikä on aitoa?

– Mikä se on se aito avioliitto? Olen ollut kolme kertaa naimisissa, että olikohan niistä avioliitoista mikään aito, venkoilee Leo Mirala valkoisen teltan ovensuulla.

Aito avioliitto -liike on pystyttänyt metroaseman sisäänkäynnin luo telttakatoksen, jonka sisällä on pöytä ja pari tuolia. Siellä kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jonka pyrkimys on kumota eduskunnan jo hyväksymä sukupuolineutraali avioliittolaki. Tämän jutun ilmestyessä nimien keräys on jo päättynyt ja aloite menee eduskunnan käsittelyyn.

Mirala on leppoisa helsinkiläiseläkeläinen, jolla ei ole kiirettä minnekään. Hän tuntee keskustan paasaajat.

– Vaalien aikaan tykkään pyöriä Kampin keskuksen edessä ja kuunnella, kuinka oikein sotketaan uskontoa ja politiikkaa keskenään.

Hän kertoo hekotellen kuulemastaan näkemyksestä, jonka mukaan kaikki maankuoren alla oleva on lähtöisin saatanalta, myös fossiiliset polttoaineet.

"Haluan säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä."

Aito avioliitto -liikkeen teltan on tänään, niin kuin useimpina muinakin päivinä, pystyttänyt vantaalainen Arto Jääskeläinen. Liike ei virallisesti ole uskonnollinen, mutta monet sitä kannattavista ovat.

– Haluan säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä, Jääskeläinen sanoo.

– Itse perustelen tätä maallisilla näkökulmilla. Avioliitto on vakiintunut miehen ja naisen asiaksi.

Asia on hänelle niin tärkeä, että hän seisoo täällä vapaaehtoisena kuutena päivänä viikossa, vaikka myöntääkin, että katutoiminta on melko tehotonta.

– Aika pieni osa ihmisiä tässä saadaan kiinni, Jääskeläinen sanoo.

Ainoa toinen asia, johon Jääskeläinen käyttää yhtä paljon aikaa, on ”tietokoneohjelmat ja Linux”.

Leo Mirala on edennyt teltan sisään ja kyselee lierihattupäiseltä pieneltä naiselta, että eikös Daavidilla ollut Raamatussa tuhat vaimoa, mitäs siihen sanotte.

 

 

Hattupäinen nainen käy omaa keskusteluaan:

– Minä rakastan lapsia. Minulla oli aivan ihana isä. Kyllä poikalapsikin tarvitsee äidistä naisen mallin.

Hetken päästä hän toivottaa Miralan helvettin.

– Taisi ylittää valtuutensa, Mirala toteaa.

Sisällä teltassa Ali Hagi ja Farah Ahmar näyttävät henkilöllisyystodistuksiaan ja allekirjoittavat kansalaisaloitteen.

– Eettisistä syistä, Hagi selittää.

– Samaa sukupuolta olevien on mahdotonta olla parisuhteessa. Miten yhteiskunnassa käy esimerkiksi lisääntymisen? Hagi perustelee. Ahmar nyökyttelee.

Mirala ei aloitetta allekirjoita.

Jeesuskin tulee

Simonpuistikoksi kutsutulla alueella Lasipalatsin ja vanhan linja-autoaseman kulmassa ripsii jo. Aukion laidalla töröttää vaatimaton banderolli, jossa lukee ”Jeesus sanoo: Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi”. Sen ympärillä häärää virolaiselta raksamieheltä näyttävä siilipää.

Keltainen heijastinliivi hämää, sillä Ed Gamman on Brasiliassa syntynyt britti ja baptisti.

– Uh, jehovat, I don't like them, Ed nyrpistää nenäänsä.

– Mutta aito avioliitto -tyypit, ne ovat jees, hän hymyilee ja nostaa peukkuaan.

"Haluan, että he kuulevat Jeesuksesta ja pelastuvat."

Ed, miksi pojotat täällä vesisateessa keskellä päivää heijastinliivi päällä jakamassa lappusia Jeesuksesta?

– Haluan moikata ihmisiä ja saada heihin yhteyden. Se vaatii työtä ja monta tapaamista. Haluan, että he kuulevat Jeesuksesta ja pelastuvat, Ed selittää suupielet vaahdossa.

Kuten kadulle jalkautuneilta saarnaajilta usein, Ediltä on vaikeaa saada konkreettisia vastauksia siihen, mitä oikeastaan on tapahtunut, että hän on nyt tässä.

– Jumalan henki johdattaa minua sinne, mihin pitää mennä. Tämä on työni nykyään, siksi ehdin olla täällä.

Suomeen Ed tuli reilut kymmenen vuotta sitten, silloisen työnantajansa Neste Chemicalsin IT System Manageriksi. Työelämän verkostoitumiseen tarkoitetussa nettiyhteisö Linkedinissä Edin titteli on nykyään Chief Evangelist Officer, joka viittaa hänen toimenkuvaansa Jeesuksen puhemiehenä.

Niihin aikoihin ajoittuu Edin kertoman mukaan myös se, ”kun jotain syvällisempää tapahtui”. Tapauskovainen kirkossakävijä tunsi tarvitsevansa elämänmuutoksen ja luki kiihkeästi Raamattua. Edin supliikki olemus vihjaa, että mies on viihtynyt ja menestynyt yö­­elämässä, ja sellaiseen menoon hän itsekin viittaa.

– Yhtäkkiä Raamattua lukiessani tajusin, että elän synnissä ja evoluutio on valhetta, sanoo IT-alan yliopistokoulutuksen saanut mies.

Nyt Ed on siis täällä, Helsingin keskustan kaduilla, joka päivä, joskus 11 tuntiakin. Hän jakaa Helsingin Baptistilähetyksen lappusia, joissa on lainauksia Raamatusta.

Ehditkö tehdä mitään muuta?

– En, en oikeastaan, Ed vastaa.

 

Riku Garam on ollut uskossa vasta puoli vuotta. Hän haluaisi tulla useammin kadulle, jonne ehtii noin joka toinen päivä.

Jeesuksen veri jne.

Edin seuraksi ilmestyy viluisen oloinen Riku Garam. Kaulaliinan kääriytynyt, lempeästi hymyilevä Garam on kuin nuoren, uskovaisen miehen prototyyppi. Puoli vuotta sitten uskoon tullut Riku käy töissä, mutta yrittää silti ehtiä kadulle puhumaan pelastuksesta.

– Sydämessä on polte, että joka päivä tulisin. Mutta käytännössä tulen joka toinen päivä.

Garam puhuu Jeesuksen verestä, joka pesee sydämen puhtaaksi.

– Uskoontulon ihmeestä puhutaan liian vähän. Se oli elämäni paras päivä, kun sain antaa elämäni Jeesukselle.

Hän tuntee Edin jo entisestä elämästään. Miehet muun muassa kävivät samoissa bileissä.

Mutta nyt sujuvasti espanjaa puhuva Chief Evangelist Officer bongaa espanjalaisen oloisen parin ja bingo, saa heidät pysähtymään.

Suomessa asuvat Alejandro Gomez ja Laura Sanchez rupattelevat hetken Edin kanssa. Espanjankielisestä puheesta erottuu useasti sana ”katolinen”.

– Emme yleensä pysähdy katusaarnaajien kohdalla, mutta ihmettelimme sitä, että hän puhui espanjaa, Gomez sanoo.

Gomez tunkee Edin ojentaman lehtisen taskuunsa ja jatkaa Sanchezin kanssa matkaa. Ainakaan vielä he eivät ottaneet Edin saarnaamaa evankeliumia sydämeensä.

Ed ei lannistu.

– Maailma on loppumassa, siitä on olemassa kaikki merkit, kuten maanjäristykset ja ihmismassojen vaellukset. Jos se loppuu tänään, niin olen ainakin tehnyt jotain Jeesuksen hyväksi. Saanko muuten rukoilla teidän puolestanne?

Lapsettomuus valintana

Kuuleeko kukaan? Uskonlahkot kampanjoivat sitkeästi

Tuo väestönkasvu ja lisääntyminenhän se varsinainen ihmiskunnan ja maapallon ongelma onkin - tosin täysin toisin kuin tumma rotu asian käsittää. Afrikkalaiset, arabit ja vastaavat kyllä tuottavat ruoan kuluttajia tuutin täydeltä mutta toimivien yhteiskuntien rakentaminen ja ylläpitäminen vaikuttaa heille mahdottomalta.
Lue kommentti
Internet ajan "vapaa sanan" he...

Kuuleeko kukaan? Uskonlahkot kampanjoivat sitkeästi

Missä on toimittajan etiikka, tiedonvälityksen puolueettomuus, ammattiylpeys?Jutun sisältö pelkkää ennakkoasenteellista, tarkoitushakuista ,sensaatiohakuista asioiden vääntelyä ja ammmattitaidotonta nimittelyä. Me Naisetkin on näköjään etsinyt uuden journalistisen linjansa Seiskan , Hymyn ja ja iltapäivälehtien joukosta.Tälläisestäkö ammattitaidoasta suomalaiset toimittajat ja aikakauslehdet ovat ylpeitä ja haluavat tulla tunnetuiksi? Sääli
Lue kommentti

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!