Kotona hommat hoituisivat leppoisasti, miettii moni etätyöstä haaveileva. Sujuakseen etätyö vaatii kuitenkin itsekuria ja selkeät säännöt.

Mitäpä jos aamuisin ei tarvitsisi kiirehtiä ruuhkaan, vaan voisi lukea rauhassa lehden ja siirtyä sitten oloasussa kotikoneen
ääreen – palkan juostessa?

Etätyötä tekevälle se on mahdollista. Työelämän tutkija, sosiologian dosentti Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta näkee etätyössä monia etuja.

– Se on joustavaa. Työntekijä pystyy sovittamaan hommat
omaan aikatauluunsa, jos hän tykkää vaikka työskennellä iltaisin. Etätyössä voi saada myös täydellisen työrauhan, kun taas toimistossa puhelin soi ja ovi käy.

Etätyötä on kuitenkin turha sekoittaa kotona lekotteluun. Se vaatii selkeitä sääntöjä ja tunnollisuutta.

– Työaika ja oma aika on pystyttävä erottamaan toisistaan jo siksi, ettei työ täyttäisi koko elämää.

1. Mitä etätyö on?

Se on kotona tehtävää työtä, josta on sovittu työnantajan kanssa. Suomalaisista palkansaajista 5–10 prosenttia tekee etätyötä. Heistä harva hoitaa kaikkia töitään kotona. Useimmat työskentelevät kotonaan joitakin päiviä viikossa tai kuukaudessa.

2. Kenelle etätyö sopii?

Useimmille se ei sovi. Tyypillinen etätyöntekijä on korkeasti koulutettu asiantuntija, jonka tehtävät ovat itsenäisiä ja vaativat keskittymistä. Etätyö voi sopia esimerkiksi ohjelmoijille, kääntäjille, tutkijoille ja toimittajille. Työntekijän pitää olla itsenäinen ja vastuuntuntoinen: hommien täytyy hoitua ilman valvontaa. Myös yksinäisyyttä pitää sietää.

Jos työkaverit ovat tärkeitä, ei etätyöhön kannata siirtyä. Tosin jos etätyötä tekee vain osan työajasta, voi yhdistää etätyön ja työpaikalla työskentelyn parhaat puolet.

3. Hoituvatko hommat etänä yhtä hyvin kuin työpaikalla?

Näppituntumalta sanoisin, että hoituvat. Myös haastattelututkimukset osoittavat, että ihmiset pystyvät työskentelemään kotona yhtä tehokkaasti – elleivät tehokkaamminkin – kuin työpaikalla.

Työnantajan kannattaakin keskittyä etätyön tuloksiin eikä miettiä, miten alainen järjestää työaikansa ja täyttyvätkö tunnit varmasti.

4. Mitä ongelmia etätyö voi synnyttää?

Työpäivät venyvät helposti, sillä kotona on turhankin helppo vastata sähköposteihin pikkutunneilla. On tärkeää pitää kirjaa työajastaan ja ylitöistään.

Etätyöntekijä jää helposti työyhteisön ulkopuolelle, koska hän ei osallistu käytävä- ja kahvipöytäkeskusteluihin. Kotona ei myöskään voi kävellä kollegan työpisteelle apua kysymään. Neuvoisin etätyöläistä soittamaan ainakin kerran päivässä työpaikalleen ja osallistumaan työporukan epämuodollisiin illanviettoihin.

Pahimmassa tapauksessa etätyö voi estää urakehitystä. Jos on poissa pomon silmistä, saattaa olla myös poissa tämän mielestä.

5. Voiko työntekijän määrätä etätyöhön?

Ei. Järjestelyn pitäisi syntyä työntekijän aloitteesta, ja työnantajan että -tekijän täytyy hyväksyä se. Työn antajankaan ei ole pakko suostua etätyösopimukseen, vaikka työntekijän perustelut olisivat hyvät.

6. Millaisilla työjärjestelyillä etätyö toimii?

Etätyön ehdoista on tärkeää sopia kirjallisesti, jottei mistään synny jälkikäteen kiistaa. Kannattaa panna paperille muun muassa työaika, tehtävät, työntekijän ja -antajan velvollisuudet, tapa valvoa työtä sekä aika, jona työntekijän
pitää olla tavoitettavissa.

Etätyöntekijän ei tarvitse olla langan päässä vuorokauden ympäri. Teknologialta ei vaadita ihmeitä: yleensä tietokone ja matkapuhelin riittävät. Kaikkeen etätyöhön ei edes kaivata tekniikkaa. Jos tutkija tahtoo lukea keskittymistä vaativia tekstejä päivän tai pari, tehokkaat viestintäyhteydet ovat vain häiriöksi.

7. Saako etätyöläinen kulukorvauksia ja veroetuja?

Kotitoimiston kustannukset eivät saa kaatua työntekijän niskaan. Työnantaja on vastuussa siitä, että alaisella, myös etätyöntekijällä, on turvallinen ja ergonominen työympäristö. Hänen pitäisi maksaa myös työntekijän mahdollinen koulutus ja ohjaus.

Etätyöläinen saa yleensä veroissa työhuonevähennyksen, mutta oman verottajan käytäntö kannattaa varmistaa. Työmatkakorvauksia etätyötä tekevä ei tavallisesti saa, ellei niistä ole sovittu työnantajan kanssa.

8. Voiko etätyö vaikuttaa ilmastonmuutokseen, kun

työmatkaliikennettä tarvitaan vähemmän?

Koko etätyön idea syntyi halusta säästää energiaa, kun Yhdysvalloissa pelättiin 1970-luvun öljykriisin jälkeen luonnonvarojen loppumista. Käytännössä etätyöstä ei kuitenkaan ole ilmastonmuutoksen hidastajaksi. Useimmat
etätyöntekijät pyörähtävät työpaikalla ainakin kerran päivässä,
joten liikenne ei pahemmin vähene.

Etätyölle on ladattu muitakin epärealistisia toiveita. Siitä povattiin syrjäseutujen pelastajaa, mutta se ei ole vaikuttanut harvaan asuttujen seutujen työllisyyteen.

9. Miten työnantajat suhtautuvat etätyöhön?

Melko nihkeästi. Työnantajien on vaikea luottaa, että hommat hoituvat ilman valvontaa. Moni johtaja ei halua, että luottamukselliset paperit kulkeutuvat talon ulkopuolelle.

Myös sitä pelätään, että joidenkin oikeus työskennellä kotona herättää kollegoissa pahaa verta. Edes säästöt työtilakustannuksissa eivät näytä olevan riittävä
porkkana.

10. 1990-luvulla ennustettiin, että etätyön suosio kasvaa räjähdysmäisesti. Miksi niin ei käynytkään?

Työnantajien asenteet ovat yksi syy, mutta vielä tärkeämpänä
syynä näen kaipuun yhteisöön. Työssä syntyy sosiaalisia suhteita, ja hiljainen tieto siirtyy työpaikalla ihmiseltä toiselle. Siitä ei moni halua luopua.

Mikko Kuustonen keskittyi Abrakadabra-duetossa soittamaan huuliharppua.

Mikko Kuustonen valitsi Vain elämää -päivänään duettoparikseen Mikael Gabrielin. Miklu oli sanoittanut Abrakadabran lähes kokonaan uusiksi. Hän käsitteli siinä naisseikkailuitaan.

– Olen ollut kahden missin kanssa samaan aikaan, Miklu räppäsi.

Duetossa Mikko ei juurikaan laulanut, vaan fiilisteli uudistunutta ysärihittiä huuliharpulla.

Katso esitys kokonaan videolta!

2782013

Kenen esitys oli suosikkisi Mikon Vain elämää -päivänä? Kuuntele kaikki esitykset täältä.

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Supertähdeksi noussut Sanni aikoo lopettaa virheiden pelkäämisen ja tulla jälleen omaksi itsekseen.

Kolmessa vuodessa sinusta on tullut iso tähti. Mikä on konkreettisin muutos arjessasi?

– Isoin muutos on, kun lähden kauppaan, saan ottaa samalla yhteiskuvia. Mutta totta kai käyn kaupassa itse! Vaatteita tilaan paljon ulkomailta tai ostan matkoilta. Saan niin siistimpiä vaatteita.

Entä isoin muutos pään sisällä?

– Olen yrittänyt pitää pääni samanlaisena kuin 2013, jolloin minulla ei vielä ollut mitään statusta. Tuntuu, että olen sama tyyppi – elämänkokemusta on toki enemmän ja koheltamista vähemmän. Olen oppinut, että minulla on lupa palautua. Voin viettää sunnuntain katsomalla sarjoja Netflixistä enkä lähde enää salille keikkareissun jälkeen. Kotona minun ei tarvitse piiskata itseäni. Keskityn mielen tasapainottamiseen huippujen ja laskujen välissä.

Sinun kohdallasi nuoren naisen vapaa suhtautuminen seksiin on puhuttanut. Mistä se sinusta kertoo?

– Se kertoo siitä, että maailma on kaksinaismoralistinen, ja siihen on tärkeää tuoda naisen ääntä. Vahinko-biisin videosta noussut kohu oli väsyttävä, mutta sen jälkeen minusta tuntui, että roolini vaikuttajana selkiytyi ja ihmiset alkoivat keskittyä enemmän biiseihini ja siihen, millainen artisti olen. Eikä Vahinko ole mikään seksibiisi. Sehän kertoo ihastumisesta ja heittäytymisestä. Jos siinä olisi laulettu, että haluatko harrastaa mun kanssa seksiä kerran, silloin se olisi ollut lasten kannalta kyseenalainen.

”Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.”

Olet ollut lapsesta saakka hyvä siinä, mihin olet ryhtynyt. Missä olet erityisen hyvä?

– On vaikea antaa itselleen selkääntaputuksia mistään. Saavutuksen, kuten Emma-patsaan tai platinalevyn, jälkeen olen yleensä, että hyvä, mutta mitä seuraavaksi. Olen tullut ihan eteväksi tarinoiden kirjoittamisessa. Osaan teknisesti luoda kontrasteja ja jännitteitä. Haluan kehittyä niin, että yksi biisi voi olla kuin trilleri. Anssi Kela, Maija Vilkkumaa tai J. Karjalainen tekevät sitä tosi hyvin. On mahtavaa pystyä tekemään biisejä, jotka ovat tanssittavia ja samalla jopa itkettäviä.

Missä olet surkea?

– Olen surkea pitämään asioita järjestyksessä! Uuden laukun kanssa olen, että ihanaa, täällä ei ole mitään, ja laitan sinne lompakon, kännykän ja avaimet. Viikon päästä laukku on täynnä piuhaa ja paperia. Myös kotona asiat ovat epäjärjestyksessä. Myöhästyn usein, koska en löydä sukalle paria. Sitten pistän eriparit jalkaan.

Olet kouluiästä saakka lukenut paljon tunteista ja ihmissuhteista. Mitä olet oppinut rakkaudesta?

– Apua, en tiedä, olenko oppinut mitään, sillä kaikki suhteet ovat olleet hyvin erilaisia. Olen oppinut, että rakkauden edessä olen tosi paljas ja haavoittuvainen. Vaikka kuinka olen artisti-Sanni, se ei ole mikään juttu silloin, kun puhutaan oikeasti tunteista. Silloin olen ihan yhtä haavoittuvainen ja pieni, satutettavissa ja höynäytettävissä kuin kuka tahansa.

Entä ihmissuhteista?

– He, jotka puhuvat minulle muustakin kuin työstäni, ovat säilytettäviä ihmisiä. Muutama hyvä ystäväni sekä perheeni ovat ankkuri-ihmisiäni. On tosi tärkeää, että on joku, jonka kanssa peilata, miksi jokin asia tuntuu joltakin.

Miten pidät itsesi fyysisesti kunnossa?

– Käyn hot joogassa ja kävelyllä. Vielä viime vuonna kävin salilla neljä viisi kertaa viikossa. Kun keikkoja oli paljon, lopetin ylimääräisen rehkimisen. Keikat ovat minulle pääurheilua, loput on kehon kuuntelua.

Entä henkisesti kunnossa?

– Siinä tärkeintä ovat ystävät, perhe ja pienten asioiden arvostaminen. Koetan saada jokaiseen päivääni seikkailua. Esimerkiksi niin, että kahvinkeiton sijaan käyn hakemassa sen jostakin. Mitä pienemmistä asioista löydän iloa, sitä helpompaa minun on olla tyytyväinen.

”Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä.”

Sinua on arvosteltu myös liian laihaksi. Mitä siitä ajattelet?

– Kaikki minut tuntevat tietävät, ettei mulla ole ongelmia kroppani kanssa. Jos läheiseni sanoisivat olevansa huolissaan minusta, hätkähtäisin, mutta he tietävät, ettei syytä huoleen ole. Minusta koko asia tuntui klikkikalastelulta.

Biisissä nimeltä SANNI kuittailet eksälle. Mikä sinusta on paras keino toipua ihmissuhdekolhuista?

– SANNI on biisieni naljailevimmasta päästä, mutta pointtina on itseironia. Vaikka olisin mitä, se ei päde, kun olen saanut pakit. Artisti-Sanni on super ja mahtava, mutta eihän mikään status suojaa sellaiselta. Minusta eksästä pääsee yli niin, että antaa aikaa. Naljailu kertoo siitä, että ei olla vielä päästy yli.

Olet pienten tyttöjen idoli. Haluatko ottaa etäisyyttä siihen K18-sanoituksilla?

– En missään nimessä. Kirjoitan asioista, jotka minua koskettavat, enkä voi olettaa, että samat asiat koskettavat 10- tai 30-vuotiasta. Levy-yhtiössä joku voi kysyä, olenko ihan varma tästä, ja minä vastaan, että olen. Tarkoitukseni ei ole opettaa ketään biiseilläni tai kehottaa heitä mihinkään. Taiteen tarkoitus on kertoa maailman tilasta niin kuin sen kokee. En voi muuttaa omaa todellisuuttani sen takia, että joku saattaa kuulla sen.

Onko rakkaudella mielestäsi sukupuolta?

– Rakkaus itsessään on oleellista, on sen kohde kuka hyvänsä. Minä komppaan kaikkia, kunhan ketään ei satuteta. Chisu sanoi Vain elämää -jaksossaan, ettei sielulla ole sukupuolta silloin, kun kirjoittaa. Se oli tosi hyvin sanottu. Jos mies laulaa biisini, se on ihan yhtä totta.

Sinunkin parisuhdestatuksesi on ollut puheenaihe. Mitä siitä ajattelet?

– En ole koskaan avannut yksityiselämääni mutta en piilottele mielestäni mitään. Se vain ei liity musiikkiini. On se myös suojautumista. En halua, että kaikki asiani ovat muiden nähtävänä, koska milloin tahansa voi tapahtua mitä vain.

”Vaikka kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.”

Miten olet löytänyt tasapainon ulkoa tulevien vaatimusten kanssa?

– Olen poukkoillut monta vuotta, elänyt muutoksessa ja hukassakin. Nyt tuntuu, että seison omilla jaloillani.

Kakara ku Cara -biisi on keskisormea henkilöbrändäykselle. Kaikki yrittävät näyttää Kylie Jenneriltä ja panikoivat, jos eivät saakaan tykkäyksiä. Haluan olla lapsekas, räävitön ja vapaa ja näyttää finkkua pelkälle poseeraamiselle. Vaikka mun kuvastani tykkää 30 000 ihmistä, ei se tee minusta yhtään täydempää.

Olen pelästynyt sitä, että alan minimoida virheitäni, koska minuun kohdistuu katseita. Haluan takaisin kolisevaan polvikuhmujen elämään, jossa tukka voi olla päin mäntyä. En jaksa perustaa itseäni liikaa toisten funtsimiselle, sillä lopulta ihmiset funtsivat vain sitä, mitä seuraavaksi söisi. Prosessi on kesken, mutta päällä on kova minuksi tulemisen aika.

Moukari-kappaleessa kerrot raiskausuhkauksesta. Oletko joutunut muuttamaan arkeasi uhkausten takia?

– En. Nostin biisiin asioita, joita minulle on sanottu. Somessa huudetaan aivan käsittämättömiä, eikä siitä puhuta tarpeeksi. Järkyttävät, alistavat kommentit satuttavat minua. Vaikka en ota sitä itseeni, alitajuntani ottaa sen minuun. Tulee pelko, että uhka on olemassa, ja kaikista peloista haluaisin päästä veke. Haluan kertoa, miten haavoittavaa huutelu voi olla.

Olet kertonut, että et osaa haaveilla, sillä olet saanut niin paljon. Entä nyt?

– Haluaisin joskus kirjoittaa kirjan ja asua suurkaupungissa, jossa kukaan ei tunne minua. En halua elää sitten kun -elämää, sillä siitä minulla jo on kokemusta. Sitten kun -hetken jälkeisenä aamuna koittaa tyhjyys. Nyt asetan itselleni lyhyen tähtäimen tavoitteita ja opettelen suhtautumaan asioihin vähemmän vakavasti. 

Sanni
  • Muusikko Sanni Kurkisuo syntyi 26.5.1993 Lohjalla, asuu Helsingissä.
  • Näytteli Miss Farkku-Suomi -elokuvassa 2012.
  • Palkittu vuoden 2015 naissolistin Emmalla.
  • Kolmas levy SANNI ilmestyi lokakuun alussa ja myi platinaa jo ennakkoon.

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme.

Vietimme työkaverin läksiäisiä. Hän oli valmistellut meille kaikille puheet. Niin mekin hänelle – viime tipassa hässäköiden, mutta onneksi olimme. Sillä jo niitä kirjoittaessa kirkastui, että elämästä oli katoamassa jotakin arvokasta. Yhtäkkiä tuntui tosi tärkeältä myös sanoa se toiselle.

Puheet naurattivat ja itkettivät. Noinko kauniisti me ajattelimme toisistamme? Töissä oli vuosien varrella ollut tiukkojakin tilanteita. Mitä jos kollega olisi silloin sanonut, että ihanaa, kun sermin takana istuu tuollainen hiljainen nero? Arkijärkisin ihminen ikinä? Tyyppi, jonka jutut naurattavat ensimmäisenä aamusta ja usein vielä illallakin?

Kaikki me tiesimme, että samoihin hahmoihin mahtuu myös pinkeää suorittajaa, nopeasti kuumenevaa kilahtelijaa ja kaoottista säheltäjää. Muun muassa. Mutta ne ovat piirteitä, jotka jokainen jo tietää itsekin. Ja hyvään puheeseen nekin on paketoitu rakkaudella – terapiaa sekä puhujalle että kuulijalle.

Kauneimmat sanat sanotaan usein kovin myöhään: hautajaisissa, läksiäisissä, suurina merkkipäivinä.

Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Pian läksiäisten jälkeen lähdin lapsuudenystäväni nelikymppisille ja mietin bussimatkalla kotikaupunkiini, millaisen puheen voisin hänelle pitää. Ajattelin, etten kehtaa isoissa juhlissa kuitenkaan avata suutani, mutta tärkeiden asioiden kirjoittaminen ystävästäni paperille viritti nostalgiseen juhlatunnelmaan.

Kävi kuten arvelin, spontaani mikrofoniin tarttuminen juhlissa hyytyi aikeen tasolle. Koska olin kuitenkin jo miettinyt puheeni valmiiksi, näpyttelin sen kotimatkalla Facebook-viestinä ystävälleni. Näin sinusta ajattelen, vaikken koskaan ole sitä saanut sanottua.

Koska seuraavia puheita sisältäviä juhlia ei ole tiedossa, mietin, pitäisikö sellaiset järjestää. Ystävien illanistujaiset ihan sitä varten, että puhuisimme toisillemme? Vai pitäisikö aloittaa omasta perheestä?

Miten mahtavaa olisi, jos meillä jokaisella olisi toisten kirjoittama tiivistelmä omasta parhaasta itsestämme. Sitähän voisi vaikka toteuttaa päivittäin.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA

Seuraa unelmiasi. Vaistonvaraiset ratkaisut vievät sinua oikeaan suuntaan. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan haaveistasi.

 

SKORPIONI

Tunteiden ei pidä antaa aiheuttaa kaaosta päässäsi. Vaali mielenrauhaa ja tarkkaile niin itseäsi kuin ympäristöäsikin. Liikkeellä on arvokasta tietoa.

 

JOUSIMIES

Päivä sisältää paljon tunnetta. Raha-asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa tänään. Selvitä kytevät väärinkäsitykset heti pois alta.

 

KAURIS

Avoin mieli vie pitkälle. Hankalan ihmisen kanssa kannattaa puhua suoraan ja kaartelematta. Kompromissi pelastaa sinut konfliktilta.

 

VESIMIES

Jaa ideasi muiden kanssa. Saatat löytää puolivahingossa ratkaisun pitkään ilmassa roikkuneeseen ongelmaan. Juhlista onnenpotkua rakkaidesi kanssa.

 

KALAT

Pidä tauko kaikesta ja selvittele ajatuksiasi omassa rauhassasi. Jos jokin ei miellytä sinua, muuta se. Muutokset riippuvat sinusta itsestäsi.

 

OINAS

Ole varovainen uusien ihmisten seurassa, kunnes olet päässyt paremmin kartalle ilmapiiristä. Kuuntele ja ota opiksi. Säästä omat mielipiteesi myöhemmäksi.

 

HÄRKÄ

Luvassa on myöhästelyä, mikä voi käydä hermoillesi. Ole tarkkana liikenteessä. On loistava hetki uusiin paikkoihin tutustumiseen.

 

KAKSONEN

Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi oikean päätöksen. Ota yhteyttä ihmiseen, joka voi olla sinulle avuksi. Kuuntele vaistoasi, jos uusi tuttavuus mietityttää.

 

RAPU

Lähde mukaan johonkin erilaiseen ja yllättävään. Älä silti ota vastaan mahdotonta tehtävää. Sinun on tiedettävä omat rajasi.

 

LEIJONA

Älä paljasta salaisuuksiasi, jos et ole varma tilanteesta. Joku saattaa lörpötellä enemmän kuin tarpeellista. Anna romantiikalle mahdollisuus.

 

NEITSYT

Tarjoa apuasi kaverille. Muista pyytää tarpeen iskiessä myös vastapalveluksia. Kenenkään ei ole pakko selvitä yksin päivän haasteista.