PSY:n Gangnam Style on Youtuben kaikkien aikojen katsotuin video. Kuva: Reuters

Koskaan ei ole niin kiire, etteikö yhtä kissavideota ehtisi katsoa.

Onnea 10-vuotiaalle! Youtube-videopalvelu näki päivänvalon 17.5.2005, ja siitä asti se on vain kasvattanut suosiotaan.

Synttäritiedotteessa kerrotaan, että YouTube ylitti miljardin kuukausikäyttäjän rajan vuonna 2013 ja tällä hetkellä palveluun ladataan 300 tuntia videoita joka minuutti. Vuonna 2010 sama luku oli 24 tuntia.

Palvelun kaikkien aikojen katsotuin video on eteläkorealaisen PSY:n Gangnam Style -musiikkivideo. Suomessa suosittuja ovat kotimaisten artistien, esimerkiksi Robinin, Cheekin ja JVG:n musiikkivideot.

Ei-musiikkivideoiden listalla jyräävät Justimus-nuorukaisten sekä Youtube-sensaation Sara Forsbergin eli Smokahontasin, nykyiseltä artistinimeltään Saaran videot.

Viihdyttämisen lisäksi palvelu on myös opettanut meille paljon. Esimerkiksi nämä asiat:

1. Jos taitoa ei voi oppia Youtubesta, sitä ei tarvitse

Kim Kardashian -meikki? Kitaransoitto? Videosivusto on oikea neuvojen aarreaitta.

2. Youtuben avulla voi päästä maailmanmaineeseen

Jopa piskuisesta Suomesta! Sen on osoittanut esimerkiksi Pietarsaaresta kotoisin oleva Sara Forsberg, joka muutti Yhdysvaltoihin tekemään musiikkia. Moniko nuori enää haaveilee poliisin tai opettajan ammatista?

Lue juttu Youtuben megatähdistä täältä.

3. Videoiden avulla voi tehdä hyvää

Jääsaavihaaste kesällä 2014 osoitti, ettei Youtube ole pelkkää hauskanpitoa varten. Ice Bucket Challengen avulla kerättiin varoja lihaksia rappeuttavan ALS-taudin tutkimukseen sekä lisättiin tietoisuutta sairaudesta.

4. Arki on usein ihmeitä kiinnostavampaa

Tarja ja Mika Niemelä kuvaavat ruokakassiensa sisällöt Youtubeen. He esittelevät tavarat yksitellen ja saattavat kertoa, miksi valitsivat ostoskassiin mitäkin. Kyse on unboksauksesta, jossa paketin avaaminen hitaasti ja huolella sekä sisällön esitteleminen on se juttu.

5. Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi katsella kissavideota

Tai jos on, kannattaa miettiä elämänarvojaan tarkasti. Katso nyt tätäkin suloista rääpälettä, joka tekee tuttavuutta siilin kanssa!

Lue myös:

Youtube-tähti Sara Forsberg: ”Minua on yritetty muuttaa, eikä se pääty ikinä hyvin”

Mannerheim-parodia kiinnostaa Ruotsissa asti

Nyt.fi: Pariskunnan ruokaostoksista tuli nettihitti – ”Sitä me tykätään itsekin katsoa”

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)