Vasemmalta oikealle vihkiseremonian esiintyjät: Macklemore, Mary Lambert, Madonna, Ryan Lewis ja Queen Latifah. Kuva MVPhotos.
Vasemmalta oikealle vihkiseremonian esiintyjät: Macklemore, Mary Lambert, Madonna, Ryan Lewis ja Queen Latifah. Kuva MVPhotos.

Grammy-gaalassa otettiin kantaa tasa-arvoisen avio-oikeuden puolesta kimppahäillä.

Musiikkialan Oscarit jaettiin sunnuntaina ja maanantain välisenä yönä Grammy-gaalassa. Suomalaisen kapellimestarin, Osmo Vänskän, johtaman Minnesotan orkesterin Sibelius-levytys palkittiin parhaasta orkesterilevystä.

Gaala ei kuitenkaan ollut pelkkiä palkintoja, vaan sen aikana vihittiin kimppahäissä 34 pariskuntaa. Tähän määrään mahtui eri ikäisiä, monikulttuurisia ja samaa sukupuolta olevia pareja.

Seremonia oli osa vuoden tulokkaana palkitun Macklemore & Ryan Lewis -duon Same Love -kappaleen esitystä. Same Love -kappaleesta tuli vuonna 2013 tasa-arvoisen avio-oikeuden tunnus.

Vihkiseremonian suoritti Queen Latifah ja siihen osallistui myös Madonna.

New York Timesin mukaan Grammy-gaalassa on nähty aiemminkin kannanottoja. Vuonna 2001 Elton John ja homofobiseksi kritisoitu Eminem esiintyivät yhdessä.

Voit katsoa kaikki Grammy-palkitut gaalan virallisilta sivuilta.

Jennifer Lawrence repii itsensä vereslihalle kauhuelokuvassa Mother!.

Nainen (Jennifer Lawrence) ja mies (Javier Bardem) nauttivat hiljaiselosta syrjäisessä talossaan. Nainen remontoi ja inspiraatiota odotteleva runoilijamies, suuri taiteilija, yrittää kirjoittaa. Idylli särkyy, kun taloon saapuu kutsumattomia vieraita (Michelle Pfeiffer ja Ed Harris).

Darren Aronofsky muistetaan vuonna 2010 ilmestyneestä psykologisesta kauhuelokuvasta Black Swan, jossa Natalie Portman kitui kärsivänä ballerinana. Ohjaaja jatkaa saman lajityypin parissa uutuuselokuvassaan Mother!. Se on äärimmäisen väkivaltainen ja suorastaan groteski elokuva, jonka tunnelma on kiihkeän intensiivinen. Herkimpien katsojien kannattaa jättää leffa suosiolla väliin, sillä jotkut kohtaukset ovat suorastaan häiriintyneitä. Päähenkilö on jälleen nainen, jonka todellisuudentaju alkaa järkkyä. Jennifer Lawrence antaa kaikkensa pääosassa. Hän hyperventiloi sitä vaatineessa kohtauksessa niin voimakkaasti, että yksi hänen kylkiluistaan siirtyi paikaltaan.

Elokuva viittaa useisiin kauhuelokuvan klassikoihin, kuten Hohtoon, Inhoon ja Piinaan, mutta on silti vahvasti oma itsenäinen teoksensa. Tärkein esikuva on Roman Polanskin vuonna 1968 ilmestynyt Rosemaryn painajainen. Siinä Mia Farrow näytteli raskaana olevaa Rosemarya, joka alkoi syystäkin epäillä naapureidensa tarkoitusperiä. Mother! taas on kertomus siitä, miten naisen oma tila kaventuu parisuhteessa. Naisen rooliksi lankeaa pelkkä muusan osa. Naisesta ei ole luomaan mitään omaa. Paitsi tietysti synnyttämään lapsia, mutta hekin ovat luonnollisesti puoliksi miehen luomuksia.

Lawrence on kimpassa ohjaaja Aronofskyn kanssa. Kriitikot ovatkin jo ehtineet löytää elokuvasta omaelämäkerrallisia viittauksia. Mikäli leffa on ohjaajan näkemys parin suhteesta, kovin pitää ikää sille ei voi ennustaa.

Mother!

****

Ensi-ilta 15.9.

Ysärin musakirjo on laaja, mutta tiivistimme sen 12 tiukkaan kysymykseen vuosikymmenen kappaleista ja artisteista. Testaa tietosi!

Testaa myös, kuinka hyvin muistat 90-luvun!