Woody Allenin romanttinen draamakomedia Café Society säkenöi 1930-luvun glamouria. Sisällöltään veteraaniohjaajan uusin tuotos on kuitenkin poikkeuksellisen mitäänsanomaton.

New Yorkin kasvatti Bobby (Jesse Eisenberg) suuntaa Hollywoodiin jännittävämmän tulevaisuuden toivossa. Ovet elokuva-alalle aukenevat menestyneen enon (Steve Carrell) avulla, ja samalla nuori romantikko löytää myös elämänsä naisen, maanläheisen Vonnien (Kristen Stewart). Harmikseen naiivi Bobby saa kuitenkin huomata, ettei onnellinen loppu ehkä olekaan ihan nurkan takana.

Elokuvasta puuttuu sekä tunne että tarkoitus.

Woody Allenin elokuvilla on tapana olla joko purevia tai pitkästyttäviä. Cáfe Society putoaa auttamatta jälkimmäiseen kategoriaan. Siitä puuttuu sekä tunne että tarkoitus, eikä hahmoistakaan jaksa välittää, vaikka kuinka yrittäisi.

Parasta antia ovatkin loisteliaat asut ja upeat ympäristöt, joita legendaarinen kuvaaja Vittorio Storaro esittelee varmalla otteella. Tätä kaunista mutta turhaa elokuvaa voi suositella vain kovimmille Allen-faneille tai aikakauden fanaattisille ihailijoille.

Katso traileri:

Café Society

**

Ensi-ilta 7.10.

Eput on kertomus kahden erilaisen veljeksen koskettavasta suhteesta.

Mainio dokumenttielokuva seuraa Eppu Normaalin uraa ensimmäisistä kotipihan pikkumökissä rämpytetyistä kitarasoinnuista aina bändin loppuunmyytyihin konsertteihin asti.

Ohjaaja Saku Pollari on koonnut runsaasti monipuolista kuvamateriaalia, mielenkiintoisia taustatarinoita ja hervottomia kaskuja. Eput ei kuitenkaan ole vain fanielokuva. Se on kertomus soittamisen vimmasta, oman tiensä kulkemisesta ja kahden hyvin erilaisen veljeksen koskettavasta suhteesta.

Eput-elokuva ****

 

Anna-Kaari Hakkaraisen romaani tekisi mieli nyt jo nimittää tulevaksi klassikoksi, niin onnistuneesti se kuvaa nykyaikaa.

Kristallipalatsi-romaanin päähenkilöitä on kolme: menestynyt bloggaaja Dora, hänestä lähes pakkomielteisesti kiinnostuva tutkija sekä täydellisestä elämästä haaveileva Pauliina, jonka yhteys Doraan on aluksi arvoitus. Ja onhan vielä myös Oscar Wilde, tosielämässä elänyt kirjailija, jonka Dorian Grayn muotokuva -klassikkoteoksesta Dora on mukaillut bloginsa nimen ja jota kuvataan oman aikansa täydellisyydentavoittelijana.

Trillerimäisestä loppuratkaisusta annetaan vinkkejä, mutta silti lukija yllättyy.

Tarinoita kuljetetaan limittäin ja niistä kudotaan verkko, johon koukuttunut lukija takertuu. Trillerimäisestä loppuratkaisusta annetaan vinkkejä, mutta silti lukija yllättyy.

Tätä kirjaa voi voimakkaasti suositella vain kahdenlaisille ihmisille: niille, jotka pitävät lifestyle-blogia ja niille, jotka eivät pidä. Romaani saa siis joko pohtimaan omaa tekemistään tai ymmärtämään ilmiötä, joka kertoo jotain hyvin olennaista nykyajasta. Tärkeää on myös, ettei täydellistä todellisuutta rakentavia bloggaajia pilkata tai vähätellä, vaan ymmärretään heidän omista tarkoitusperistään käsin.

Erinomainen lukukokemus.

Anna-Kaari Hakkarainen: Kristallipalatsi

(Tammi)

Brad Pittin avioeron syyksi huhuttiin Marion Cotillardia ja heidän Liittoutuneet-yhteisleffaansa. Elokuva saa Suomessa ensi-iltansa nyt perjantaina.

Brad Pitt ja Marion Cotillard tähdittävät toiseen maailmansotaan sijoittuvaa romanttista uutuustrilleriä Liittoutuneet. Peitetehtävissä toimiva upseeri Max Vatan (Pitt) tapaa vastarintataistelija Marianne Beausejourin (Cotillard) 1940-luvun huumaavassa Casablancassa. Vihollisen hämäykseksi tehtailtu kulissisuhde sytyttää oikean kipinän, mutta pian sodan kylvämät epäluulot panevat rakastavaisten yhteisen onnen koetukselle.

Elokuvassa on kaikkea – jännitystä, toimintaa, romantiikkaa.

Oscar-voittaja Robert Zemeckisin ohjaamassa elokuvassa on kaikkea – jännitystä, toimintaa, romantiikkaa. Lavastus ja etenkin Joanna Johnstonin suunnittelema puvustus ovat huippuluokkaa. Myös sivuroolien näyttelijävalinnat tekevät vaikutuksen.

Puhti puuttuu lähinnä hurmurina tunnetun Pittin suorituksesta. Vivahteikas Cotillard tekee parhaansa, mutta vastanäyttelijän väkinäinen jäykkyys latistaa tunnelmaa harmillisen paljon. Ei näy katsojan silmiin se kemia, jota parin välille huhuttiin Pittin avioeron aikoihin.

Katso traileri:

Liittoutuneet

***

Ensi-ilta 25.11.

Kaija Kokkola mielletään iskelmätähdeksi, mutta hän aloitti uransa 1980-luvun alussa täysiverisenä diskopopparina. Ja sitä hän on taas.

Uusimmalla Sinun naisesi -levyllään Kaija Koo jatkaa kehitystä, jonka hän aloitti jo edellisellä Irti-levyllään: hän yhdistää musiikkiinsa entistä enemmän elektronisia elementtejä ja pumppaavia konebiittejä.

Näin Kaija palaa entistä tiukemmin juurilleen, klubeille pyörivien peilipallojen alle.

Musiikkia ovat olleet sorvaamassa Kaijaa pari sukupolvea nuoremman polven biittisepät.

Kuin tätä korostamaan levyllä on Hei DJ! -niminen kappale. Se ei kuitenkaan ole edes levyn tyylipuhtain diskotamppaus, vaan sellaisiksi paljastuvat Cheekin kanssa tehty, hurjassa tempossa paukkuva biletyshitti Nää yöt ei anna armoo ja eeppinen Hillitse itsesi. Ensi kesän festareille on helppo ennustaa isoa hittiä Huoli pois -biisistä, joka on kasariefekteineen kuin poimittu Miami Vice -sarjan soundtrackilta.

Musiikkia ovat olleet sorvaamassa Kaijaa pari sukupolvea nuoremman polven biittisepät, kuten Joonas Angeria ja Antti ”Riisi” Riihimäki, joka on vastannut useista JVG:n ja Cheekin hiteistäkin.

Kaikki hyötyvät: biittinikkareille Kaija Koo -projekti on opettavainen koelaboratorio, Kaijalla taas ei ole tässä porukassa pelkoa siitä, että hän kuulostaisi vahingossakaan ”vanhoihin hyviin aikoihin” jämähtäneeltä.

Kaija on poppari, ja popparin kuuluu kulkea eteenpäin.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Nää yöt ei anna armoo feat. Cheek:

Kaija Koo: Sinun naisesi

(Warner Music Finland)