Nyt on hyvä hetki nauttia ulkomaisesta romaanisadosta.

Makoisaa viihdettä

Palkkionmetsästäjä Stephanie Plum yrittää vaihtaa uraa. Seikkailut, räjähtävät autot ja viuhuvat luodit saavat jäädä taakse. Steph pyrkii töihin nappitehtaalle, pesulaan ja pikaruokalaan, kunnes päätyy kuumottavan Rangerin leipiin. Toheloiva sidekick Lula yrittää täyttää sankarittaren saappaat. Menestyssarjan 11. osassa toistetaan tuttuja jippoja, mutta kahjo henkilögalleria ja romanttiset kommellukset tarjoavat edelleen maukasta viihdettä.

Janet Evanovich: Yhdestoista hetki, suom. Terhi Vartia (WSOY)

Arvaat kyllä lopun

Ennakkohehkutuksen vaarana on, että lukija herkästi pettyy. Näin on kovasti rummutetun Paula Hawkinsin Nainen junassa -trillerin laita. Erossa katkeroitunut ja alkoholisoitunut Rachel matkustaa lontoolaisjunalla päivittäin entisen kotitalonsa ohi ja fantasioi ikkunasta näkemänsä tuntemattoman parin onnesta, kunnes nainen katoaa. Toisin kuin markkinointilauseet väittävät, kirja ei yllätä, mutta kelpo viihteestä se käy.

Paula Hawkins: Nainen junassa, suom. Oona Timonen (Otava)

Lempeää onnea

Brittiläisen Lucy Dillonin romaanit ovat lempeää vastalääkettä sateisiin päiviin ja huonoihin uutisiin. Ikuisen onnen salaisuus kertoo ystävyksistä, jotka saavat hoitaakseen pikkukylän kirjakaupan. Anna rakastaa kirjoja, haaveilee vauvasta ja hoivaa luonteikasta Pongo-koiraa. Michelle on kyyninen bisnesnainen, joka ei usko unelmien prinsseihin. Kun ihmissuhdekriisit kolkuttavat ovelle, naiset alkavat etsiä vastauksia kirjojen tarinoista.

Lucy Dillon: Ikuisen onnen salaisuus, suom. Ulla Lempinen (Gummerus)

Jännitystä ja romantiikkaa

Sandra Brownin uutuus alkaa hitaasti mutta tarjoaa vauhtiin päästyään tiivistä jännitystä ja kuumaa romantiikkaa. Tarina seuraa surumielistä kirjailijatarta Bellamya, joka julkaisee romaanin sisarensa murhasta. Kirjan julkaisun jälkeen hän joutuu itsekin vaaraan. Sisaren ex-poikaystävä, miehekkäästi murahteleva Dent, haluaa selvittää Bellamyn kanssa todellisen murhaajan. Matalapainetta on sopiva sadepäivien viihdyttäjä.

Sandra Brown: Matalapainetta, suom. Maija Kauhanen (Tammi)

Kiellettyä rakkautta

Brittikirjailija Sarah Waters tunnetaan kyvystään rakentaa pikkutarkkoja ajankuvia ja vetäviä juonia, eikä Parempaa väkeä petä faneja. Odotettu uutuus sijoittuu 1920-luvun Lontooseen. Naisten asema on muuttumassa ja luokkayhteiskunta nitisee liitoksissaan. Yläluokkainen ikäneito Frances Wray elää äitinsä kanssa suuressa, rapistuvassa talossa, ja joutuu rahapulassa vuokraamaan yläkerran nuorelle Barberien pariskunnalle. Vuokralaisten moukkamainen ja äänekäs elämäntapa puistattaa ja kiehtoo Francesia. Hurmaavan rouva Barberin ja Francesin välille syttyy kielletty rakkaus, joka mullistaa molempien elämän. Parempaa väkeä on lukuromaani parhaimmillaan. Verkkaisen alun jälkeen jännite kasvaa niin, että kirjaa on vaikea laskea käsistään.

Sarah Waters: Parempaa väkeä, suom. Helene Bützow (Tammi)

Nettierotiikkaa

Hänen verkossaan aloittaa Hacker-sarjan, jossa kuvataan star up -yrittäjä Erican ja bisnesenkeli Blaken kiihkeää suhdetta. Eroottinen romanssi on ehtaa pulpia, josta ei löydy monimutkaisia juonenkäänteitä tai syvällisiä henkilökuvauksia, mutta petiin päästään säännöllisin väliajoin. Lopussa raotetaan myös jännärijuonta, joten jatko-osissa 2–4 päästään selvittelemään miljonääri-Blaken menneisyyttä hakkerina. Erica on piristävän topakka sankaritar. Hän hoitelee pätevästi omia bisneksiään, eikä ole edes neitsyt miljonäärin sänkyyn kellahtaessaan.

Meredith Wild: Hacker: Hänen verkossaan, suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi (Otava)

Lue lisää Me Naisten kirja-arvioita täältä.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)