Ensin Gillian Flynnin Kiltistä tytöstä tehtiin menestyelokuva Gone Girl, nyt vuorossa on Paha paikka. Kuva: Reuters

Näiden viiden kirjan elokuvaversioista saattaa tulla seuraavien vuosien leffatapauksia.

Ohjaaja Paul Thomas Andersonin rikoselokuva Inherent Vice oli viime viikonlopun ensi-iltaelokuva. Sitä edellisenä viikonloppuna leffateattereihin saapui Alzheimerin tautia sairastavasta psykologista kertova Edelleen Alice. Ennen sitä suomalaiset pääsivät katsomaan Clint Eastwoodin uusinta, American Sniperia. Alkuvuoden leffatapaus taas oli ystävänpäivänä ensi-iltansa saanut Fifty Shades of Grey. Näitä neljää elokuvaa yhdistää se, että jokainen niistä on tehty menestyneen kirjan perusteella.

Vuoden 2015 aikana ensi-iltansa tulee saamaan vielä monta kirjasta tehtyä elokuvaa. Jos ryhdyt nyt tuumasta toimeen, ehdit lukea alkuperäisteokset ennen valkokangasversioita. Ota listalle esimerkiksi nämä viisi:

1. Andy Weir: Martian (2012)

Viime vuosina kovassa huudossa olleet avaruuselokuvat saavat jatkoa, kun yhdysvaltalaisen Andy Weirin Martian taipuu elokuvaksi. Elokuvan pääosassa nähdään Matt Damon, ja sen ohjaa mahtipontinen Ridley Scott.

2. Gillian Flynn: Paha paikka (2009, suomennos 2014)

Gillian Flynnin Kiltistä tytöstä tehty Gone Girl oli niin suuri menestys, että miksei kirjailijan muutakin tuotantoa muutettaisi elokuviksi. Seuraavaksi vuorossa on vuonna 2009 ilmestynyt Paha paikka. Se kertoo naisesta, joka menettää lapsena äitinsä ja siskonsa ja päätyy aikuisena tutkimaan heidän surmaansa. Elokuvassa näyttelee muun muassa Oscar-palkittu Charlize Theron.

3. Nathaniel Philbrick: Kamppailu merta vastaan (2000)

Oikean elämän Moby Dick kertoo yhden merihistorian hirvittävimmistä tarinoista: valaanpyyntialus Essexin uppoamisesta. Nathaniel Philbrickin vuonna 2000 ilmestyneen kirjan suomennos julkaistaan tänä vuonna. Elokuvaversion ohjaa Dan Brownin kirjoista elokuvat tehnyt Ron Howard.

4. Tom Rob Smith: Lapsi 44 (2009)

Brittiläisen Tom Rob Smithin Stalinin ajan Neuvostoliittoon sijoittuva rikosromaani saa leffaensi-iltansa jo keväällä. Se kertoo sotasankarista ja idealistista, joka kääntyy valtiotaan vastaan. Elokuvan pääosaa näyttelee Tom Hardy.

5. Shusaku Endo: Silence (1966)

Martin Scorsese ilmoitti jo seitsemän vuotta sitten tekevänsä japanilaisen kirjailijan 60-luvun klassikkokirjasta elokuvaversion. Eikä se ole ensimmäinen, vaan Shusaku Endon Silence nähtiin ensimmäistä kertaa elokuvana jo vuonna 1971. Kirja kertoo jesuiittaveljestön lähetyssaarnaajasta, joka yrittää käännyttää 1600-luvun japanilaisia kristityiksi.

Lähteet: Bustle.com, IMDb, Akateeminen, Wikipedia, Nordisk Film ja Shortlist.com

Nämä kirjat päätyivät jo elokuviksi. Lue arvostelut:

Oscar-palkittu Julianne Moore loistaa uutuusleffassaan – lue arvio

Vähän tuhmaa, vähän kiellettyä ja paljon luksusta – tällainen on Fifty Shades -elokuva

Lue myös:

Tätä mieltä: Suomessa elokuvat katsotaan hiljaa ja hievahtamatta. Piste.

Jos katsot tänä vuonna vain yhden elokuvan, katso tämä

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)