Ihania naisia, ihania levyjä. He jäivät mieleen musiikkivuodesta 2011.

Sielukas sykähdyttäjä

Englantilaisen Adele Adkinsin kakkosalbumi pyyhkii pöytää väitteellä, jonka mukaan yleisön rakastama levy ei voisi olla myös kriitikoiden suosikki.

Soulpop-artistin 21-vuotiaana säveltämä levy valloitti tämän vuoden aikana myyntitilastot ympäri maailman, eikä menekille näy loppua vieläkään. Se ei ole ihme, sillä sielukkaan Adelen laulussa on jotain poikkeuksellista. Kun nuoren äänen bluesmainen karheus, musiikin menevä jytke ja balladien sykähdyttävä syvyys yhdistyvät, ei jää epäselvyyttä siitä, kuka on täyttänyt Amy Winehousen jälkeensä jättämän supersuosikin aukon. 21-albumi on ajaton, hengittävä, yhtenäinen ja vaikuttava kokonaisuus. Se on myös riittävän yleismaailmallinen vedotakseen valtaviin yleisömääriin.

Adele: 21
XL Recordings
Tähdet: 5/5

Muut huiput

Polly Jean Harveyn kahdeksas albumi keräsi suitsutusta ja palkintoja, eikä suotta. Britannian menneiden sotien ja isänmaan nykytilan kritisointi kolahti moniin. PJ osaa kehrätä pettymyksen ja surun esiin niin, ettei hän sorru tyhjään raivoon. Virran lailla soljuvan albumin sydän on Harveyn jäljittelemätön ääni. Sen hauras riutuvuus puhuttelee ja pakahduttaa.

PJ Harvey: Let England Shake
Island
Tähdet: 5/5

Islannin suloisin outoilija Björk teki Biophilialla lähtemättömän vaikutuksen. Tällä jos jollain levyllä ovat luovuuden kaikki osa-alueet käytössä ja henkinen käsijarru pois päältä. Luontoäidin kohtaaminen, avaruus ja valaistuminen tunkevat ihon alle. Björkin luomat uudet soittimet ja iPad-säveltäminen kertovat halusta uudistua ja kaivautua yhä syvemmälle musiikin ytimeen.

Björk: Biophilia
Polydor
Tähdet: 5/5

Suomen ihanin elektropopkolmikko vaihtoi neljännellä albumillaan koneet perinteisiin soittimiin, ja kitarat toivat rujoa voimaa yhtyeen söpöön perussoundiin. Silti reginamainen olemus säilyi. Mikko Pykärin visioima utuisuus ja Iisa Pykärin huokaileva laulu asettuivat jälleen nautittavasti toistensa lomaan. Päältä keveä mutta pinnan alta voimakas pop-kappaleiden kokonaisuus.

Regina: Soita mulle
Johanna Kustannus
Tähdet: 4½/5

Vahvoja ihastuksia

  • Gillian Welch: The Harrow & The Harvest. Luonnonmukaista ja perinnetietoista kantrifolkia.
  • Ane Brun: It All Starts With One. Samettisia, dramaattisia ja unenomaisia hetkiä.
  • Abigail Washburn: City Of Refuge. Paljasjalkaista folkia, bluegrassia, kantria… ja ripaus Kiinaa!
  • Lykke Li: Wounded Rhymes. Ruotsalaispopparin aikuisempi, karumpi ja jäätävämpi puoli.
  • Anna Järvinen: Anna Själv Tredje. Anna toimii aina. Selittämättömän lohdullinen ja ihana nainen.

Vuoden miehet meiltä ja maailmalta

Vuoden kotimainen valopilkku oli Freeman eli Leo Friman, 60. Uusi Fantasia -kollektiivin ja kovan sanoittajajoukon kanssa tehty 4-levy räjäytti huikeat -yllätysbileet käyntiin.

Ulkomailla ihastutti jälleen manchesterilainen Elbow. Build A Rocket Boys! -albumi näytti, kuinka herkillä sävyillä ja pitkäpinnaisella draaman kasvatuksella saavutetaan pakahduttavia tunteita.

Katso lisää levyarvioita kulttuuri-osiosta

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)