Uudessa Lumikki-elokuvassa Lumikilla on punaisen myrkkyomenan sijaan punaiset kengät, joilla lihava Lumikki muuttuu laihaksi. Kuvat: Shutterstock ja Twitter
Uudessa Lumikki-elokuvassa Lumikilla on punaisen myrkkyomenan sijaan punaiset kengät, joilla lihava Lumikki muuttuu laihaksi. Kuvat: Shutterstock ja Twitter

Voimaannuttavaksi tarkoitettua elokuvaa markkinoidaan mollaamalla lihavia. 

Rakastetusta Disney-klassikosta Lumikki ja seitsemän kääpiötä on tulossa uusi, animoitu versio. Vaikka elokuva vasta esitettiin Cannesin filmijuhlilla eikä sen julkaisuajankohdasta ole tietoa, on sen markkinointi jo ehtinyt saada aikaan nettikohun.

Tänä mielensäpahoittajien luvattuna aikana voi hyvin tulla mieleen, onko kohussa kyse jostakin kolmen ihmisen hermoilusta Twitterissä. Tällä kertaa mielensäpahoittaminen on kuitenkin laajamittaista ja aiheellista, valitettavasti.  Yhdysvalloissa elokuvaa on markkinoitu julisteella, joka esittää kahta Lumikkia ja kysyy: ”Mitä jos Lumikki ei olisikaan enää kaunis ja kääpiöt lyhyitä?” Julisteen ensimmäinen Lumikki on ruumiinrakenteeltaan pitkä ja laiha, toinen taas lyhyt ja pullea.

Kehopositiivisuusliikkeen ikoni, plusmalli Tess Holliday julkaisi kuvan julisteesta Twitter-tilillään muutama päivä sitten. Kuvauksessa hän ihmetteli, miten kokonainen markkinointitiimi on voinut hyväksyä elokuvan mainosjulisteen. 

Miksi on okei opettaa nuorille lapsille, että lihava = ruma, Tess Holliday kysyy Twitterissä.

On mielenkiintoinen ajatusleikki, että prinsessasatujen prinsessat eivät olisikaan kauniita. Julisteen ongelma vain on siinä, että se viestittää, että kaunis on yhtä kuin pitkä ja laiha. Julisteen kaksi Lumikkia ovat nimittäin painoindeksiä lukuun ottamatta aivan samannäköiset. Molemmilla on esimerkiksi kiiltävä, paksu tukka ja virheetön iho. 

Twitterissä Hollidayn julkaisema kuva julisteesta sai paljon huomiota. Osa kommentoijista halusi nähdä trailerin ennen kuin ryhtyy tuomitsemaan elokuvaa. Traileri on kuitenkin yhtä kyseenalainen kuin juliste. Siinä kääpiöt salakatselevat laihan Lumikin viehkeää riisuutumista, ja järkyttyvät, kun Lumikki muuttuu pulskaksi. 

Uuden Lumikki-animaation trailerissa riisuudutaan ja röyhtäillään.

Hyvä idea, kehno markkinointi

Elokuvan takana oleva Locus-studio kertoo verkkosivuillaan elokuvan tarinasta enemmän. Kas kummaa, Locuksen kuvauksen perusteella elokuvan idea itse asiassa on kehopositiivinen ja sisäistä kauneutta korostava.

Elokuva sijoittuu Satusaarelle, jolla elää prinssejä ja prinsessoja. Eräät seitsemän prinssiä ovat lahjakkaita, hyvätaustaisia ja tietenkin komeita, mutta käyttäytyvät joskus ylimielisesti. Kerran ikävä käytös osuu prinssien omiin nilkkoihin, ja he muuttuvat pieniksi vihreiksi kääpiöiksi. 

Lumikki taas on ulkonäköpaineiden puristuksessa samaisella saarella, jolla ulkonäkö on kaikki kaikessa. Tarinan edetessä hän oppii hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja antamaan sisäisen kauneutensa loistaa. 

”Tarina on oikeasti nuoria naisia voimaannuttava.”

Koska lihavuutta mollaava, ulkonäkökeskeinen mainonta ei oikein välitä tätä tarinaa, studio on nyt lopettanut markkinointikampanjan. Tuottaja Sujin Hwang pyytää The Daily Dot -sivustolla anteeksi julisteen ja trailerin aiheuttamaa mielipahaa.

”Elokuvamme on perhekomedia, jonka viestin on tarkoitus haastaa fyysisiin kauneusihanteisiin liittyviä ennakkoluuloja korostamalla sisäistä kauneutta,” Hwang kommentoi.

Voimaannuttavaa vai latistavaa

Pääosanäyttelijä Chloë Moretz on kertonut Twitterissä olevansa mainoksista yhtä vihainen kuin kaikki muutkin. 

”Tarina on oikeasti nuoria naisia voimaannuttava,” hän puolustautuu.

Tietäkää, että olen välittänyt tiedon elokuvan tuottajille. Lainasin ääneni kauniiseen käsikirjoitukseen, jonka toivon teidän kaikkien näkevän kokonaisuudessaan, Lumikkia näyttelevä Chloë Moretz kirjoittaa Twitterissä.

Uusi Lumikki-elokuva taitaakin olla hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa kauneusihanteiden haastaminen on. 

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.