Jenkit puhuvat naisten vallankumouksesta makuuhuoneessa. Suomessa on hymähdelty tarinan lapsellisuudelle. Fifty Shades of Grey on kevään kohutuin leffailmiö.

Jos kirjallisuuskriitikoita on uskominen, Fifty Shades -trilogiasta ei pitänyt tulla mitään maailmaa mullistavaa.

Kun kirjasarja oli julkaistu vuonna 2011, amerikkalaisen viihdelehti Vulturen kriitikko arvioi kohdanneensa parempaa tarinankerrontaa paikallislehden uutispätkässä, jossa pesukarhun kerrottiin jääneen päästään jumiin maapähkinävoipurkkiin sikäläisen pikaruokalan roskalavalla.

Me Naisten kirjapalstalla opuksia suositeltiin paremminkin unilääkkeeksi kuin makuuhuoneen tunnelman sähköistäjäksi, vaikka Fifty Shadesista tuolloin kohistiin sen sadomasoseksiä tulvivan sisällön vuoksi.

Mutta välillä käy niin, että puskaradio pesee ammattikriitikot kuusi–nolla. Fifty Shadesin tapauksessa suhde oli suunnilleen tuhat–nolla, niin valtava menestys englantilaisen uraäidin aikuisille kirjoittamasta prinsessasadusta tuli.

Fifty Shadesin sadan miljoonan kappaleen myynti on päihittänyt Harry Potterit, sen Facebook-sivulla oli sarjan ilmestymisen aikaan 6,7 miljoonaa tykkääjää ja sen Twitter- ja Instagram-tilejä seuraa 400 000 somettajaa. Myyntilistoilla se on ohittanut Dan Brownin Da Vinci -koodit ja Stieg Larssonin dekkarit. Kirjat on käännetty 52 kielelle.

Tällä viikolla Fifty Shadesista julkaistaan elokuva, jonka ympärille synnytetty hype ei kalpene yhtään kirjakohulle.

Leffan näyttelijävalinnoista on tehty nettivetoomuksia, musiikkivalinnoista on järjestetty tiedotustilaisuuksia ja tietoa kohtauksista vuodettiin harkiten julkisuuteen jo ennen kuin kaikkea materiaalia oli edes kuvattu. Suomessa elokuva valtasi 13.2. yhteensä 12 teatteria.

Me Naiset näki elokuvan ensimmäisten joukossa New Yorkissa pidetyssä ennakkokatselussa.

– Helpottunut ja ylpeä, ohjaaja Sam Taylor-Johnson, 47, kuvaili tuntemuksiaan kahden vuoden projektin jälkeen.

– Hermoilin ensimmäistä yleisönäytöstä niin, etten nukkunut edellisyönä hetkeäkään. Tiedostan kirjafanien odotukset. Kovin haaste oli löytää tasapaino oman näkemykseni ja fanien toiveiden välillä. Urakka oli kuin kävelyä veitsen terällä.

Kirjojen tapaan Fifty Shades of Grey on traaginen rakkaustarina sadomasoiluun erikoistuneen miljonääripoikamiehen Christian Greyn ja ensirakkautensa kokevan naiivin opiskelijatytön Anastasia Steelen välillä. Se on äärimmilleen vietyä neuvottelua siitä, mitä mies ja nainen haluavat parisuhteeltaan. Se on myös kuvaus Anastasian aikuistumisesta ja naiseksi kasvusta.

Haloo, se on vain viihdettä

Fifity-fanit ovat ihastuneet siihen, että rakkaustarina sijoittuu suhteellisen tavalliseen arkeen: minullekin voisi käydä juuri näin.

Anastasia on helposti samaistuttava, ja Christian pimeinekin mieltymyksineen aika ihana. Parin maailmassa on jotain vähän tuhmaa, vähän kiellettyä ja paljon luksusta. Lopulta mies uhraa kaiken saadakseen naisensa – ja ah, rakkaus voittaa.

Fifty Shadesin kylmäksi jättämät näkevät perinteisen tarinan naista alistavasta suhteesta. Mikä ihmeen Anastasian seksuaalinen vapautuminen: naisen seksuaalisuushan määritellään miehen kautta. Ja miten niin rakkauden tekoja: Christianhan koulii naisesta itselleen kelpo tyttöystävän.

Kuhina vaihteleekin paljon maittain ja kulttuurin mukaan. Siinä missä amerikkalainen naisyleisö on kokenut Fifty Shadesit seksielämäänsä vapauttavana ja rikastuttavana, alastomuuteen ja alakouluissa alkavaan seksivalistukseen tottuneessa Suomessa on hymähdelty tarinan lapsellisuudelle. Kun jenkit puhuvat naisten vallankumouksesta makuuhuoneissa, suomalaiset lukevat kirjoja puhtaasti viihteenä.

Samasta syystä pääroolissa nähtävä Dakota Johnson innostui tarinasta.

– Minusta kirjat olivat äärimmäisen viihdyttäviä. Olen jyrkästi eri mieltä niiden kanssa, jotka näkevät Anastasian alistettuna uhrina. Se on kerta kaikkiaan väärä tulkinta, tähti napautti Me Naisten haastattelussa.

Kymmenien miljoonien päiväuni

Ainakin Fiftyjen menestys on mullistanut niiden kirjoittajan E. L. Jamesin ja hänen puolisonsa Niall Leonardin maailman.

BBC:n entinen tv-tuottaja kaipasi vaihtelua uralleen ja kirjoitti ensimmäisen tarinansa nettiin Twilight-sarjojen innottamana. Fanfiction.net-saitilla julkaistun tarinan nimi oli tuolloin Master of the Universe, ja kirjoittajan nimimerkki Snowqueen’s Icedragon. Kumpikin vaihtui, kun kirjakustantamo äkkäsi tarinat ja ehdotti niiden jalostamista romaaneiksi.

E. L. James syntyi kolmessa minuutissa. Tasan niin kauan Erika Leonard pohti sopivaa kirjailijanimeä itselleen. E tuli Erikasta, L Leonardista, ja James oli suvussa kulkenut nimi.

Chileläisen äidin ja skotlantilaisen isän tytär opiskeli historiaa Kentin yliopistossa, päätyi töihin Lontoon National Film and Television Schooliin ja tapasi siellä Niallin, josta tuli ohjaaja ja Erikan kahden pojan isä. Pari on ollut naimisissa pian 30 vuotta.

– Fifty Shades syntyi tylsistymisestä. Se oli minun keski-iän kriisini, Erika Leonard on selittänyt.

Nykyisin freelancekirjoittajana työskentelevä Niall on kertonut samaa.

– Fifty Shades syntyi täysin Erikan mielikuvituksesta. En todellakaan ole tarinoiden mies, eikä kodissamme ole salaista seksiluolaa. Ehkä olen niin tavallisen tylsä, että Erikan piti keksiä itselleen parempaa päiväuniseuraa, Niall on sanonut huomiosta hämillään.

– Emme kuvitelleet kirjoista tällaista menestystä. Kun eräänä iltana Erikan puhelimeen tuli kaksikin tarjousta elokuvaoikeuksista, tuumimme että oh shit…! mies kertoi The Guardianissa.

Erika myi elokuvaoikeudet, mutta tiukoin ehdoin. Hän on ollut mukana elokuvaan liittyvissä päätöksissä näyttelijä-
valinnoista alkaen ja valvonut filmauksia kuvauspaikoilla lähes päivittäin.

Ohjaaja Sam Taylor-Johnsonille kirjailijan tiivis mukanaolo oli sekä tuki että haaste.

– Oli kätevää, että Erika vastasi paikalla kysymyksiini. Mutta samalla hän oli puolustamassa omia näkemyksiään. Välillä me riitelimme ja väittelimme kovaan ääneen, mutta se oli hyvää tappelua. Sellaista kuin kahden intohimoisesti asialleen omistautuvan naisen välillä voi olla, Sam kertoo.

Erika on kertonut saaneensa ensimmäisestä kirjadiilistään kuusinumeroisen palkkion. Parissa vuodessa ansiot ovat moninkertaistuneet: vuosien 2012 ja 2013 välillä kirjailija tahkosi 95 miljoonan euron tulot.

Perhe on kuitenkin edelleen nähty shoppailemassa Ikeassa, ja Niall on kuvaillut menestyksen näkyvän vain harvoissa arjen hankinnoissa.

– Toisen kirjan julkaisun jälkeen Erika kertoi aikovansa jättää päivätyönsä. Olin kauhuissani. Hän oli meistä se, jolla oli vakituinen työ ja säännöllinen palkka, Niall paljasti The Guardianissa.

– Kun Fifty Shades nousi New York Timesin bestseller-listan ykköseksi, vaihdoimme vanhan surkean Hondamme hohtavaan Volkswageniin, mutta siinäpä se.

Seksiä rokkitunnelmissa

Fifty Shades -elokuva tehtiin 40 miljoonan dollarin budjetilla. Sam kuitenkin kertoo, ettei projektin suuruus juuri näkynyt kuvauspaikalla.

– Minulle oli tärkeää pitää tunnelma intiiminä ja kuvausporukkamme pienenä. Paikalla ei pyörinyt turhia tyyppejä, vaan työskentelimme tutulla pikkuporukallani.

Turvallisuuden tunne korostui erityisesti kuvausten loppuvaiheessa, kun leffan tusina seksikohtausta kuvattiin.

– Laskelmoin, että lopussa näyttelijöiden välille ja työryhmän kesken oli kasvanut tarpeeksi luottamuksellinen ilmapiiri. Näin paljastavien kohtausten kuvaaminen ei tarkoita näyttelijöille vain alastomuutta, vaan he ovat niissä myös henkisesti paljaita, Sam sanoo.

– Silti seksikohtausten aamuina menin töihin aina vähän pala kurkussa. Kuvauksissani soitetaan paljon musiikkia oikean tunnelman saavuttamiseksi, ja noina päivinä valitsin reippaita biisejä, kunnon rokkia Rolling Stonesilta ja sen sellaista.

Ruoskarajoitus teattereissa

Fifty Shades -elokuvan jatko-osia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ohjaajalla ja keskeisimmillä näyttelijöillä on optio niiden tekemisestä.

– Hassua, mutta studio haluaa ensin nähdä, millaisen vastaanoton elokuva saa. Itse olen valmis seuraaviin eriin. Loin leffan hahmot sekä sen, miltä elokuva näyttää, joten olisi outoa, jos en olisi mukana jatkossa, Sam kertoo.

Fifty Shades -buumi on tarjonnut temmellyskentän myös oheiskrääsämarkkinoille.

Ensimmäisenä tulivat seksikkäät alusvaatteet: Kapp Ahl kaupitteli niitä jo viime vuonna, ja nyt brittiläinen Bluebella myy omaa, E. L. Jamesin hyväksymää mallistoa. Bluebellalta löytyy myös seksileluja, ja sen kilpailija Lovehoney myy virallista Fifty Shades -nautintopakettia käsirautoineen, kuulineen, ruoskineen, naamioineen ja piiskoineen.

Sitten on seurapeliä, toimistotarvikkeita, korusarja ja nimikkoviini. Fiftyn henkeen on kehitetty jumppaohjelmia ja teemalomia.

Espanjassa Vilafrancan kylään suunniteltu fetissihotellihanke on jumissa sitä vastustavan kirkon vuoksi, mutta Amerikan Portlandissa hotelli Heathman ottaa kaiken ilon irti roolistaan Anastasian ja Christianin lemmiskelyhotellina.

Samaan aikaan muutamassa New Yorkin elokuvateatterissa varaudutaan Fifty Shadesin ensi-iltaan turvamiehin. Teatterit ovat kieltäneet tuomasta näytöksiin ruoskia tai käsirautoja ja luvanneet takavarikoida ne innokkaimmilta faneilta.

Lue lisää:

Fifty Shades -elokuvaa boikotoidaan ulkomailla – Suomessa ei olla huolissaan

Fifty Shades -elokuva loppuu näin – ohjaaja ja kirjailija napit vastakkain

Fifty Shades of Grey: näitä kirjan asioita et näe leffassa

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.