Arttu Wiskari. Kuva: Ari Suomalainen

Jotain on toisin Arttu Wiskarin uudella levyllä Sirpaleet.

Jotain on tapahtunut. Arttu Wiskarin kolmannen levyn lyriikat naurattavat – hyvällä tavalla. Tällä kierroksella äärimmäisen rehellinen suomalaisuus toimii, vaikka aiemmat albumit ovat maistuneet aavistuksen liian kliseisiltä junttikuvaelmilta. Ennakoitavat valtavirtamelodiat ovat paikoillaan, mutta mikä on toisin? Tuotanto on säkenöivämpää, kappaleet napakkatempoisempia.

Pääasiallinen biisintekijä Janne Rintala loihtii sanoituksillaan eläviä mielikuvia. Hän on tehnyt Wiskarista oikeudenmukaisuuden trubaduurin, jonka tutkiva katse menneeseen viehättänee ainakin 70-luvulla syntyneitä.

Arttu Wiskari: Sirpaleet

Warner

★★★★

Kuuntele kappale Sirpa Artun kotisivulta.

Lue myös:

Arttu Wiskari isyydestä: "Koko ajan huono omatunto"

Arttu Wiskarin lapselle kelpaa Mikko Alatalon koko tuotanto

Mikä on sinun suosikkisi?

Seksi on yksi popmusiikin ikuisista teemoista, mutta toiset biisit ovat silti vähän seksikkäämpiä kuin toiset. Listasimme 20 mahtavaa biisiä, jotka virittävät hetkessä juuri oikeaan tunnelmaan. Kuumaa iltaa!

1. LL Cool J: Doin' It

”Tarvitseeko perusteluja: sanoohan sen jo nimikin. Mukana myös voihkina. Ja hei: turvaseksi mainittu, siitä plussaa!”

2. Rihanna & Drake: Work

”Usain Bolt halusi lempiä yhden illan hoitoaan tämän tahdissa. No, en ihmettele. Onhan tämä nyt seksikäs biisi.”

3. Salt-N-Pepa: Push It

”Dittadittadittataditadittaa... Beibe beibe aah, push it... Alkaa punastuttaa.”

4. Kim Cesarion: Undressed

”Ne sanat. Alkaa pyörryttää niin kuin biisin esittäjääkin.”

5. Foo Fighters: The Pretender

”Siis en todellakaan harrasta mitään bylsimismusaa, mutta jos harrastaisin, tekisin sitä tämän tahtiin. Ei mitään lällyilyä.”

6. Tanghetto: Alexanderplatz Tango

”Ihastuin Argentiinassa tanssinopettajaani. Kappale soi silloin paljon joka paikassa Argentiinassa ja jopa tanssitunneillani. Muistan yhden ihanan helteisen illan, kun tanssiope laittoi tutun kappaleen soimaan kotonaan. Ja siitä se sitten lähti...”

7. Madonna: Human Nature

”Yksinkertaisesti maailman seksikkäin biisi.”

8. Bryan Ferry: Slave to Love

”Johtuisikohan siitä, että biisi soi 9 1/2 viikkoa -elokuvan soundtrackilla, ja siinähän ei muuta tehdäkään kuin sekstaillaan.”

9. Tina Turner: Private Dancer

”Uhkuu kypsän naisen erotiikkaa.”

10. The Cars: Drive

”Kuin tehty eroseksiin.”

11. Kendrick Lamar: Swimming Pools (Drank)

”Uh. Jotenkin hikinen ja paheellinen tunnelma.”

12. Ginuwine: Pony

”Niin siis oikeastihan kappale kertoo ihan vain poniratsastuksesta.”

13. Divinyls: I Touch Myself

”Omiin hetkiin.”

14. Olivia Newton-John: Physical

”Valittu jossain äänestyksessä oikeastikin maailman seksikkäimmäksi biisiksi. Suoraan asiaan: aletaanpa fyysillisiksi!”

15. D'Angelo: Untitled

”Videolla voi olla jotain tekemistä biisin seksikkyyden kanssa.”

16. Kings of Leon: Sex On Fire

”Seksi tulessa! Kuumentaa meitsinkin.”

17. Julian Casablancas & Daft Punk: Instant Crush

”Oijoi, haikea ja tuskainen biisi. Sopii vasta seksistä haaveiluun ihastuksen kanssa, tunteeseen kun meinaa pakahtua halusta.”

18. Kavinsky: Nightcall

"Tulee mieleen tuhmat treffit tuntemattoman kanssa."

19. INXS: Need You Tonight

”Aikkauhee, tää kyllä toimii, kun on juonut ensin Camparia tai jotain ällömakeita drinkkejä.”

20. Blackstreet: No Diggity

”Sanotaanko, että juuri oikea rytmi. Ja kiva piano!”

Kuuntele kappaleet Spotify-listalta Me Naiset: Parhaat muhinointibiisit

 

Bridget Jones’s Baby -leffan soundtrack sopii heille, jotka haluavat palata elokuvan tunnelmiin.

Bridget Jones -sarjan uusi elokuva on väistämättä sellainen bisneslinko, että rainan kanssa samaan aikaan kannattaa julkaista yhä jopa vanhanaikainen fyysinen äänilevy. Kieltämättä logiikka on aukoton: leffan parissa viihtyneet voivat elää elokuvateatterin pimeydessä kokemansa tunneskaalan uudelleen levyä työmaaruuhkissa autostereoissaan luukuttaen.

Elokuvan musiikkikoordinaattorit tietävät, että Bridgetin kohderyhmään kuuluu kaikenikäisiä. Siksi mukana on niin Ed Sheeranin uustylsäksi ristittyä aikuisrockia, Billonin tyhjänpäivästä klubipaukutusta, The Temptationsin klassista soulia kuin House Of Painin machoilevaa hiphopia.

Kaikilla on elokuvassa epäilemättä tärkeä tehtävänsä, mutta elokuvaa näkemättä ne pomppivat levyltä tyylistä ja tunneskaalasta toiseen päämäärättömästi kuin energiajuomasaaviin pudonnut ADHD-potilas.

Tarjolla on vuoristorata ilman huvipuistoreissua.

Kuuntele soundtrackilta Ellie Gouldingin biisi Still Falling For You:

Eri esittäjiä: Bridget Jones’s Baby

(Universal)

Blake Livelyn yhden naisen show The Shallows on höpsö, mutta tiivistunnelmainen haijännäri, joka taatusti viihdyttää.

Perhetragediaa pakeneva Nancy (Blake Lively) saapuu surffaamaan syrjäiselle paratiisirannalle. Irtiotto saa kuitenkin uuden käänteen, kun Nancy kohtaa valkohain ja jää saarroksiin pienelle luodolle. Nousuvesi tekee tuloaan, ja aika käy vähiin omatoimisen sankarittaren ottaessa mittaa pinnan alla kaartelevasta pedosta.

Jaume Collet-Serran ohjaama elokuva on kompakti, suoraviivainen jännäri, jonka rooleissa nähdään lähinnä Lively, tietokoneanimoitu hai ja huikean kauniit rantamaisemat. Yksinkertaisesta asetelmasta rakentuu ajoittain piinaavankin tehokas tunnelma. Mukaan mahtuu myös hölmöjä toimintakohtauksia, mutta naurettavimpinakin hetkinään elokuva onnistuu pitämään katsojan mielenkiinnon yllä.

Seuraavaksi Tappajahaiksi tästä leffasta tuskin on, mutta The Shallows tarjoaa mutkatonta poppariviihdettä rattoisaan leffailtaan.

Katso traileri:

The Shallows

***

Ensi-ilta 30.9.

Shanghain leffafestareilla palkittu Antti J. Jokisen Pahan kukat -elokuva olisi hieno musiikkivideo.

Antti J. Jokisen ohjaama Pahan kukat on jo ennakkoon ollut yksi vuoden kotimaisista elokuvatapauksista.

Helsinkiläisnuorista kertova draama pokkasi parhaan ohjauksen palkinnon Shanghain elokuvafestivaalin pääsarjassa, ja sen rooleissa nähdään liuta suomiräpin kuumimpia nimiä. Käsikirjoituksen itse kynäillyt Jokinen on kertonut saaneensa idean elokuvaan muutaman vuoden takaisista Göteborgin mellakoista. Inspiraation lähteenä on ilmeisesti toiminut myös Charles Baudelairen samanniminen teos, vaikka yhteys maailmankirjallisuuden klassikkoon jääkin häilyväksi.

Leffan katu-uskottavuus kaatuu korniin ja vaivaannuttavaan ylidramaattisuuteen.

Kertomuksen keskiössä on 15-vuotias punkkari Sipe (Viljami Nojonen), tunnollinen runosielu, joka kantaa harteillaan läheistensä ongelmia. Rötöstelevä velipuoli Juno (Juno) on jatkuvasti ongelmissa poliisin kanssa, vanhemmat Arttu (Eero Aho) ja Laura (Alma Pöysti) puolestaan tekevät parhaansa pitääkseen liitoksistaan hajoilevan perheen kasassa. Mukana kuvioissa pyörii myös Junon tyttöystävä Alma (Diana Tenkorang) sekä joukko pikkurikollisia, joita esittävät muun muassa muusikot Mikael Gabriel ja Gracias.

Pahan kukat yrittää kovasti olla rankka elokuva lähiönuorista, mutta sen katu-uskottavuus kaatuu korniin ja vaivaannuttavaan ylidramaattisuuteen. Mellakat ja kaduilla lentelevät Molotovin cocktailitkaan eivät tunnu kovin realistiselta kuvauksilta elämästä Itä-Helsingissä. Aluksi edes jotenkuten etenevä tarina kadottaa myös nopeasti suuntansa – juoni käy sekavaksi ja hahmojen motiivit yhä heppoisemmiksi.

Punkkia ja räppiä yhdistelevä soundtrack sentään on kohdillaan. Konsepti toimisikin ehkä paremmin musiikkivideona kuin lähes kaksituntisena elokuvana.

Katso traileri:

Pahan kukat

**

Ensi-ilta 30.9.