Taidehistoriaa opiskellut brittikirjailija Lisa Hilton sijoitti romaaninsa taidemaailmaan. ”Ihmiset pitävät taidetta usein tylsänä ja jäykkänä, mutta halusin näyttää, että siitä voi kirjoittaa vetävästi.” Kuva: Satu Kemppainen

Historioitsija Lisa Hilton kirjoitti seksiä tihkuva hittitrillerin, jota on verrattu menestysromaaniin The Fifty Shades of Grey. ”Intohimoinen nainen on yhä kauhistus”, Lisa hämmästelee saamaansa palautetta.

Lisa Hilton, Maestra-kirjaasi on verrattu usein 50 Shades of Greyhin, mitä mieltä olet siitä?

Ihmiset joko vihaavat tai rakastavat kirjaani, reaktiot ovat olleet aika äärimmäisiä. Mutta 50 Shades -fanit ovat kyllä saaneet pettyä. Tekisi mieli napata heiltä muutama kommentti Maestran pokkariversion kanteen. Eräs nainen kommentoi, että kirjani on loukkaus 50 Shadesiä kohtaan. Toinen taas kirjoitti, että polttaisi kirjani, jos ei olisi ostanut sitä sähköisenä. Sen haluaisin painattaa t-paitaani!

Olet kirjoittanut aiemmin historiallisia romaaneja. Miten sulavasti solahdit eroottisen trillerin kirjoittajaksi?

Ei se oikeastaan ollut niin iso askel. Kun kirjoittaa 15 vuoden ajan historiallisia romaaneja, seksistä ja väkivallasta tulee aika arkipäiväisiä asioita. Väkivaltakohtauksia ei ole vaikea kirjoittaa sen jälkeen, kun on kirjoittanut Ranskan sisällissodasta! Ja tarinahan on aina tärkein.

”Seksistä nauttiva nainen on edelleen kauhea skandaali.”

Kirjan seksikohtaukset ovat herättäneet paljon enemmän huomiota kuin väkivalta. Miltä se tuntuu?

Se kertoo paljon kulttuuristamme. On aika nurinkurista, että naisen voi rikosromaaneissa vaikka nylkeä ja ripustaa nahan pyykkinarulle, mutta seksistä nauttiva nainen on edelleen kauhea skandaali. Mielestäni kirjan seksikohtaukset ovat aika hauskoja, mutta ei niitä ole edes niin monta.

Kirjasi on moderni trilleri, mutta siinä on myös vanhanaikaisen jännärin imua, kun päähenkilö Judith seikkailee taideväärennösten parissa ympäri Eurooppaa. Miksi tällainen yhdistelmä?

Kasvoin tylsässä pikkukaupungissa Pohjois-Englannissa ja luin teininä jännäreitä, joiden päähenkilöt olivat ihastuttavan narttumaisia naisia ja pukeutuivat upeisiin merkkivaatteisiin. Halusin, että Maestrakin olisi vetävä jännäri, joka tarjoaisi nautintoa viemällä lukijansa toiseen maailmaan, Portofinoon ja Pariisiin. Mielestäni useampien kirjojen pitäisi olla häpeämättömän hauskoja.

Kirja vie myös miljonäärien huvipursille ja illanviettoihin, mutta et maalaa tuosta maailmasta kovin kaunista kuvaa?

Kirja tekee pilaa uusrikkaiden maailmasta, eikä heidän elämäntapansa näyttäydy mitenkään haluttavana. Se liittyy myös kirjan isompaan teemaan: Judithille kauneus ja taide ovat aina olleet hyvin tärkeitä. Mutta sen myötä hän on joutunut tuohon maailmaan, jossa taidekin on vain kauppatavaraa.

”Suhtaudumme yhä hyvin epäluuloisesti intohimoisia ja kunnianhimoisia naisia kohtaan.”

Teet kirjassa myös pilaa siitä, kuinka seksuaalisesti aktiivisen naisen tekoja pitää aina selittää jollain traumalla.

Amerikkalainen kustantajani olisi itse asiassa halunnut, että Judithilla olisi jokin hyväksikäyttökokemus, joka selittäisi häntä. Naisten epämoraalisille tekemisille pitää aina löytää moraalinen selitys. Suhtaudumme yhä hyvin epäluuloisesti intohimoisia ja kunnianhimoisia naisia kohtaan.

Pahat pojat ovat olleet tv:n peruskuvastoa pitkään, ja myös naiset ottavat sitä roolia etenkin komedioissa. Laahaako kirjallisuus trendin jäljessä?

Kyllä! Olihan Tony Sopranokin hirveä tyyppi mutta silti aika seksikäs. Judith on monella tavalla kamala ihminen, mutta silti aika sympaattinen, oikeudenmukainen, eikä hän ole julma huvikseen. Tuntuu kuin kirjojen naisten pitäisi elää yhä jossain viktoriaanisessa maailmassa, jossa he ovat aina hyvinkäyttäytyviä leidejä.

Komedienne Amy Schumer voi kyllä laukoa vitsejä spermasta ja kuukautisista, mutta romaanissa se ei käy laatuun. On olemassa valtava epäsuhta sen välillä, mitä nykynaiset tekevät oikeasti ja mitä he saavat tehdä kirjoissa. Kysyn aina kirjan seksikohtauksia kauhistelevilta, eivätkö he tiedä millaisia Tinder-viestejä tai kuvia ihmiset lähettävät toisilleen?

”Komedienne Amy Schumer voi kyllä laukoa vitsejä spermasta ja kuukautisista, mutta romaanissa se ei käy laatuun.”

Kirja on myyty kymmeniin maihin, ja siitä on tulossa iso Hollywood-elokuva. Miltä menestys tuntuu?

Nysvään yleensä yksin kirjojen parissa, mutta nyt minun on täytynyt opetella uusi rooli menestysromaanin kirjoittajana. En ole sitten viime syyskuun nukkunut omassa sängyssäni kahta yötä pidempään, eikä minulla ole ollut aikaa tyttärelleni, mikä on ollut vaikeaa. Kaikki tämä on tuntunut jännittävältä mutta myös vähän pelottavalta.

Ja tällainen kirja on:

Judith Rasleigh rakastaa taidetta ja raataa juoksutytön hommissa lontoolaisessa taidehuutokaupassa. Kun hän pääsee taideväärennöksen jäljille ja saa siitä hyvästä potkut, tulvii nuoren naisen malja yli. Alkaa Judithin oma Euroopan Grand Tour, jossa miehiä kaatuu ja ruumiita tulee, mutta välillä juhlitaan miljonäärien huvipurrella ja shopataan merkkivaatteita.

Trilogian avausosan suorasukaisesta seksistä huolimatta Maestra ei ole mikään 50 Shades of Grey. Kirjan koukut rakentuvat trillerimäisen vetävien käänteiden sekä lähes psykopaattisen mutta silti sympaattisen sankarittaren varaan. James Bond on saanut naispuolisen vastineensa, joka ei tarvitse keneltäkään lupaa tappaa.

Lisa Hilton: Maestra

suom. Kristiina Vaara (Tammi)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42