Karl Ove Knausgård kirjoitti yhden vuoden parhaista kirjoista. Kuva Panu Pälviä

Nämä kirjat saivat Me Naisten arvosteluissa täydet viisi tähteä.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni 

Tämän hetken ylistetyin norjalaiskirjailija kirjoittaa armottoman rehellisesti ja huikaisevan kauniisti. Lue toisen Taisteluni-kirjan arvio täältä

Katri Lipson: Jäätelökauppias

Palkittu esikoinen Kosmonautti näytti jo, miten mahtavan omalakinen kertoja Katri Lipson on. Uutuuskirjaa Jäätelökauppias (Tammi) lukiessani yritin ensin otsa rypyssä solmia juonensäikeitä yhteen, mutta vinkiksi: kannattaa vain antautua tarinan lumolle.

Romaani alkaa Jäätelökauppias-elokuvan kuvauksista 40-luvun Tšekkoslovakiassa. Naisnäyttelijä arvailee leffan kulkua, sillä käsikirjoitus on vain
ohjaajan päässä. Kuka naisen esittämä Esther oikein on?

Prahan kevään jälkeen Estherin poika Jan hylkää kotimaansa ja ajautuu ruotsalaisten hippityttöjen huomaan. Mutta Jan ei voi estää omaa Gunilla-tytärtänsä etsimästä juuriaan.

Todellisuus ja elokuva sekoittuvat toisiinsa, ja identiteetitkin ovat vainoharhaisille ihmisille vain vaihtotavaraa. Jäljitteleekö elämä taidetta vai toisinpäin?

Téa Obreht: Tiikerin vaimo

Amerikkalaistunut bosnialaiskirjailija kertoo vaikuttavasti Balkanin sodasta. Lue arvio täältä.

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

En muista milloin viimeksi olisin lukenut näin kauniisti kirjoitetun ja viisaan tarinan! Emmi Itärannan esikoinen Teemestarin kirja (Teos) vie heti mukanaan, vaikka luulin inhoavani scifiä.

Teemestarin kirjassa eletään tulevassa ajassa. Maailmaamme on kohdannut katastrofi, ja teemestari Noria yrittää sinnitellä vesipulasta kärsivässä totalitaristisessa järjestelmässä.

Ahdistavasta aiheesta huolimatta Itäranta loihtii ihmeellistä lohtua, johon haluaisi kääriytyä pitkäksi aikaa.

Annica Wennström: Lapinkylä

Märkien säpikkäiden Suvi West arvioi Annica Wennströmin Lapinkylän (Bazar):

"Ruotsalainen Lapinkylä. Sukutarina kertoo saamelaissuvun naisten tarinan 1800-luvulta tähän päivään. Pääosin kirja keskittyy nykyhetkessä sukuhistoriaansa selvittävään kertojaansekä tämän esiäitiin Njennaan.

Njenna on tarinan vahvin ja kiinnostavin henkilö, sillä muiden naisten elämä on seurausta hänen ratkaisuistaan.

Kertoja taas on aika ärsyttäväkin hahmo: Saamenmaalle tulee paljon tällaisia juuriaan etsiviä ihmisiä, ja koen, että meitä syyllistetään siitä, ettemme ota jokaista identiteettikriisin potijaa avosylin vastaan. Kertojakin syyllistää paikallisia, kun hänelle ei anneta vastauksia hopeatarjottimella. Tavalliselle ihmiselle on aika raskasta olla aina kulttuurioppaana ja historioitsijana.

En juuri pysty lukemaan saamelaista kirjallisuutta, koska se tuntuu usein liian rankalta. Tämäkin muistutti siitä, miten saamelaisia on kohdeltu, mutta ikäviin asioihin ei jääty vellomaan. Viimeiset sivut luin niin, että kokkasin samalla, koska en pystynyt laskemaan kirjaa alas! Koskettava ja rohkea kirja."

Jennifer Egan: Aika suuri hämäys

Jennifer Egan kuvaa elämää Pulitzer-palkinnon arvoisesti. Lue arvio täältä.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike

Kyllä se niin on, että kun ihminen tulee tiettyyn keski-ikään, kaikki entinen alkaa näyttää hyvältä nykymenoon verrattuna.

Tuomas Kyrön yhdistelmä tuumailun helmiä ja niin sanottua keittokirjaa on todellinen herkku niille, joilla elämä on ollut yhtenä päivänä kastiketta ja perunaa ja seuraavana päivänä perunaa ja kastiketta.

Nuorempien kannattaa lukea Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (WSOY), jotta viisastuvat. "Tasapaino pitää olla elämässä ja hölmöilyssä. Kuinka hulluksi
maailman pitää tulla ennen kuin se tulee järkiinsä?"

David Lagercrantz: Minä, Zlatan Ibrahimovic

Ibra-kadabra, Zlatan onnistuu taas! Elämäkerta Ruotsin menestyneimmästä jalkapalloilijasta Zlatan Ibrahimovicista osoittautuu zuperviihdyttäväksi. Zlatan kertoo tarinansa tyylilleen uskollisena: hän uhoaa, leveilee, kuittailee ja laukoo totuuksiaan ketään kumartelematta.

Zlatanin kroatialainen äiti ja bosnialainen isä erosivat pojan ollessa
kaksivuotias. Perhe-elämä Malmön lähiössä oli köyhää ja riitaisaa, "ei mitään sellaista ruotsalaista lätinää tyyliin 'voi kulta, olisitko kiltti
ja ojentaisitko voin', vaan pikemmin tyyliä 'anna urpo sitä maitoa'!"

Koulu ei kiinnostanut, ja levoton poika etsi jännitystä varastelemalla. Zlatan sanoo uskovansa, että hänestä olisi tullut rikollinen, jos futis ei olisi vienyt mennessään.

Vaikka Zlatan kertoo myös perhe-elämästään kymmenen vuotta vanhemman Helenan ja kahden poikansa kanssa, on katse koko ajan pallossa.

Minä, Zlatan Ibrahimovic valottaa pelaajien ja valmentajien suhteita, seurojen siirtokuvioita ja fanien luomaa painetta. Ja kun Zlatan kertoo miltä tuntuu nousta stadionin nurmelle kymmenientuhansien ihmisten huutaessa nimeäsi, ovat kaikki ihokarvat pystyssä.

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Sofi Oksanen onnistuu jälleen. Lue arvio täältä.

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu

Riikka Ala-Harja kirjoittaa erosta, surusta, luopumisesta ja kasvamisesta. Lue arvio täältä

Caitlin Moran: Naisena olemisen taito

Hervottoman hauska puheenvuoro nykyfeminismista. Lue arvio täältä.

Lisää aiheesta

Kaikki kirja-arvostelut

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.

Pirkko Saisio kuvaa Mies, ja hänen asiansa -uutuusromaanissaan mielen hajoamista häiritsevästi mutta hauskasti.

Mies on kuusikymppinen asianajaja, vaimo nuori ja kaunis, elämä hyvää: on ulkomaanmatkat, oikeat viinit, säännöllistä seksiä. Kaikki muuttuu, kun mies näkee nuoruudenystävänsä kuolinilmoituksen ja mieleen nousevat tukahdutetut muistot heitä yhdistävästä rikoksesta.

Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni?

Pirkko Saision uusin on yhden viikon -romaani miehestä, jonka ote vallan kahvasta kirpoaa, kun mieli suistuu raiteiltaan. Miehen koko ajan huuruisemmaksi muuttuva päänsisäinen monologi on häiritsevää, oivaltavaa ja usein raivokkaan hauskaa luettavaa. Romaani viittoo ahkerasti Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen suuntaan, ovathan teematkin isoja: Mikä on hyvää elämää? Mitä on onni? Ja mitä on se rikos, jonka mies lopulta haluaa tunnustaa?

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

(Siltala)

Ranskalaisen Maylis de Kerangalin palkittu romaani seuraa yhden sydämen kohtaloa.

Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät -romaani seuraa yhden sydämen matkaa. Ensin se sykkii ensin nuoren surffaripojan Simon Limbres’n rinnassa. Hän vajoaa koomaan, ja kun vanhemmat lopulta päättävät luopua toivosta, sydän jatkaa matkaansa. Se päätyy elinsiirtoleikkauksessa vakavasti sairaan, keski-ikäisen Claire Méjeanin käyttöön.

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa, jossa lääketieteelliset termit, tarkat havainnot, arkiset ajatukset ja suuret tunteet sekoittuvat kuin suureksi maalaukseksi.

Yhden vuorokauden aikana tapahtuva tarina vaikuttaa lukijaan yllättävän voimakkaasti. Kukapa olisi uskonut, että kirurgian kuvaaminen voi olla näin tunteikasta?

Maylis de Kerangal kirjoittaa kiivasta tajunnanvirtaa.

De Kerangalin kirja on voittanut Ranskassa jo kymmenen kirjallisuuspalkintoa.

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Suom. Ville Keynäs, Anu Partanen (Siltala)

Vuonna 1866 suomalaisissa kouluissa alettiin opettaa kädentaitoja. Siitä lähtien tytöt ja pojat ovat pakertaneet sitkeästi erillään. Uusi opetussuunnitelma kuitenkin räjäytti sukupuolittuneen muinaisjäänteen.

Nykyaikainen nainen osaa käyttää porakonetta ja mies parsia itse sukkansa, mutta koulujen käsityön opetus Suomessa on silti ollut sukupuolittunutta ihan viime vuosiin asti. Oppilaat ovat saaneet valita jo vuodesta 1994 lähtien, opiskelevatko teknistä vai tekstiilityötä, mutta käytännössä suurin osa tytöistä on valinnut tekstiilin ja pojat teknisen työn.

Mutta nyt asiantilaan on tullut muutos! Tänä vuonna käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma nimittäin kieltää jakamasta käsitöitä tekniseen ja tekstiiliin. Syksystä lähtien kouluissa on opetettu käsitöitä kaikille samansisältöisenä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki sukupuoleen katsomatta pääsevät (tai joutuvat) niin virkkaamaan kuin nikkaroimaan.

Miksi sulkea polkuja?

Teknologiakasvatuksen yliopistonopettaja Sonja Niiranen on tyytyväinen uudistuksesta ja uskoo, että sen vaikutukset tulevat näkymään myöhemmin työelämässä.

Syyskuun lopussa Jyväskylän yliopistossa tarkastettiin Niirasen kasvatustieteen väitöstutkimus, jossa hän selvitti, kuinka tyttöjen mahdollisuuksia ja kiinnostusta teknologian opiskeluun voitaisiin lisätä perusopetuksessa, ja edistäisikö tämä naisten hakeutumista teknisille aloille nykyistä enemmän. Niiranen esitti väitöksessään, että yksi keino olisi kannustaa tyttöjä teknisten aiheiden pariin pariin jo alakoulussa.

– Uusi opetussuunnitelma tuli kuin tilauksesta. Kun aloitin tutkimustani, en vielä aavistanut, että näin tulee käymään, Niiranen kertoo.

– Kun tytöt ovat valinneet tekstiilityön, he ovat tietämättään sulkeneet itseltään merkittävän osan perusopetuksen teknologiakasvatuksesta. Toki uudistus on hyvä myös pojille; kaikki materiaalit ja taidot ovat kaikille tärkeitä nykypäivänä.

Kaveri ja kannustusta

Osana väitöstyötään Niiranen tutki teknisen työn naisopettajia sekä diplomi-insinööriksi opiskelevia naisopiskelijoita heidän kokemuksistaan käsityön opetuksesta. Moni näistä naisista kertoi, että heillä olisi ollut jo peruskoulussa kiinnostusta teknisiin töihin, mutta olisivat halunneet mukaansa jonkun kaverin. Kun sellaista ei löytynyt, he olivat valinneet tekstiilityön.

”Sitten oli niitäkin opiskelijoita, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä naisten käsitöitä.”

– Lisäksi tytöt kaipaavat poikia enemmän kannustusta ja tukea opettajalta, Niiranen kertoo huomioistaan.

Aina tekniseen työhön ei päässyt, vaikka olisi itse halunnutkin – ja vaikka valinnan on pitänyt olla mahdollista jo vuodesta 1994.

– On ollut tapauksia, joissa iso osa oppilaista on halunnut mennä tekniseen työhön, ja kun he eivät ole mahtuneetkaan yhteen ryhmään, oppilaille on ilmoitettu, että pojat menevät tekniseen ja tytöt tekstiiliin ja sitten on tehty lisäksi jokin yhteisprojekti. Sitten oli niitäkin, joille oli kotona sanottu, että naisen pitää osata tehdä tekstiilitöitä.

Niiranenkin opiskeli aikoinaan peruskoulussa tekstiilityötä, ja valitsi teknisen työn sivuaineekseen vasta opettajankoulutuksessa. Nykyään hän opettaa teknistä työtä opettajaopiskelijoille.

– Opiskellessani pidin teknisestä työstä ja huomasin olevani hyvä siinä. Mutta minäkin uskalsin valita sen sivuaineekseni vasta, kun eräs miespuolinen opiskelukaverini lupasi auttaa minua, jos minulle tulee vaikeuksia, Niiranen naurahtaa.

Miksi vasta nyt?

Muutos opetussuunnitelmaan tuli silti hämmentävän myöhään. Niiranen uskoo, että syyt ovat olleet pikemminkin käytännöllisiä kuin ideologisia. Eräs syy on voinut olla se, että tekstiili- ja teknisen työn aineenopettajia on koulutettu erillään, ja yliopistotasolla aineilla on ollut eri taustatieteet.

Ja vaikka uudistus on hieno, se tietää haasteita kouluissa, Niiranen sanoo. Koulujen tilat asettavat omat käytännön hankaluutensa: tekstiili- ja teknisen työn luokat ovat erillisiä ja yleensä kaukana toisistaan. Teknisen työn luokassa saa turvallisuussyistä olla vain tietty määrä oppilaita yhtä aikaa. Kuinka oppilaat jaetaan ryhmiin, jos ryhmät ovat niin suuria, etteivät kaikki voi olla samassa paikassa yhtä aikaa? Miten valvonta järjestetään?

Niirasen mukaan aihe on nyt arka monissa kouluissa.

– Teknisen ja tekstiilityön opettajien täytyy nyt luonnollisesti tehdä paljon yhteistyötä.

Discomeininkiä ja rättejä jämäkankaista – naiset muistelevat käsityötunteja

”80-luvun lopulla yläasteella meillä oli muutama tunti teknistä työtä pakollisena. Me tytöt emme suinkaan tehneet tunneilla mitään, vaan opettelimme esimerkiksi vaihtamaan hehkulampun (vain teoriassa, käytäntö olisi voinut olla liian vaarallista) ja tunnistamaan ruuvipenkin. Ala-asteella sentään olimme tehneet pannunalusen ja puisen lastan. Vihasin rättikässää sydämeni pohjasta, mutta minun aikanani ei todellakaan ollut vaihtoehto, että olisi ottanut valinnaiseksi teknisen työn. Se oli ollut vähän sama kuin olisi kysytty, haluatko sotaan etulinjaan.” Anna, 43

”Meidän luokalta kaikki pojat valitsivat teknisen työn ja kaikki tytöt tekstiilityön. Osa tytöistä olisi halunnut valita toisin, mutta luokanopettaja (vanha naisopettaja) antoi ymmärtää, että tyttöjen ei kannata mennä puukässään, koska yläasteella siellä tehdään jotain raskaita, fyysisiä metallitöitä, tyyliin nostellaan autoja…” Maiju, 24

”Vihasin tekstiilitöitä. Tuntuu, ettemme tehneet mitään muuta kuin kudoimme sukkaa hiljaisuudessa. Kaikenlainen pulina ja vitsailu samanaikaisesti oli kielletty. Yläasteella, lamavuosina, ompelimme vaatteita tai etäisesti niitä muistuttavia riepuja, kammottavista jämäkankaista. Kukaan ei koskaan käyttänyt niitä. Puukäsityöt kiinnostivat, mutta en halunnut olla ainoa tyttö ryhmässä. Olisin kuitenkin saanut jätkiltä osakseni vain jotain letin kiskomista tai rintsikoiden rämpyttelyä.”  Mari, 38

”Muistan, kun ala-asteella menimme testaamaan puutöiden tekemistä ja innostuin niistä heti. Tykkäsin kyllä paljon virkkaamisesta, neulomisesta ja ompelustakin. Mutta puutyöluokassa oli paljon parempi meno. Kun ompeluluokassa oli hiljaista, puutyöluokassa sai puhua ääneen ja kuunnella musiikkia.” Katri, 38

”Ala-asteella pakotin äidin tekemään kaikki villasukat ja lapaset kotona, koska tunnilla en niitä tietenkään saanut niitä mihinkään kuosiin.

Yläasteella valitsin puukäsityöt, ja rakastin sitä, vaikka olin siinäkin paska, mutta se luokan tuoksu, ah. En ollut onneksi ainoa tyttö, vaan tunnilla oli kaksi muutakin mirkkua. Myönnetään, välillä menin tytön rooliin 'en osaa enkä uskalla', jotta sain jonkun pojan auttamaan jossain ärsyttävässä hommassa. Opettaja sen sijaan antoi meidän ihan rauhassa hitsailla ja puuhailla, eikä kohdellut meitä mitenkään tyttöinä, mutta luokan kundit sentään sorvasivat mulle sellaisen ihanan puudildon.” Nanna, 40

”Mä olin veistossa. Neljä tyttöä oli halunnut sinne, mutta vain kaksi tai kolme pääsi. Meille pidettiin oikein keskustelu aiheesta, jossa tuotiin esiin huoli siitä, että sitten joku poika olisi joutunut 'tyttöjen' kässään. Tämä tapahtui joskus 80-luvun puolivälissä.” Tuuli, 42