Knasu, Peter Hoeg, Jo Nesbø, Caitlin Moran...

Kirjakevät tuntuu ihan joululta, kun niin moni lempparikirjailija julkaisee uuden teoksen.

Margaret Atwood: Uusi maa (maaliskuu)

Rutto on pyyhkinyt yli maailman, ja vain pieni joukko ihmisiä on selvinnyt tuhosta. Miten he pystyvät vaalimaan inhimillisyyttä olosuhteissa, joissa kasvit, eläimet, mutanttisiat ja entiset vangit taistelevat elintilasta?

Pelottava tulevaisuudenkuva on samaan aikaan seikkailu ja rakkaustarina.

Gillian Flynn: Teräviä esineitä (toukokuu)

Flynnin Kiltti tyttö -romaani vei lukijaa kuin pässiä narussa ja loi aivan uudenlaisen dekkarityypin. Ei ihme, että sen pohjalta kuvatusta leffasta tuli myös menestys.

Nyt suomeksi ilmestyvä Teräviä esineitä on Flynnin esikoisromaani, jossa selvitetään kahden teinitytön murhaa.

Peter Hoeg: Susanin vaikutus (toukokuu)

Susanin vaikutusta on jo ehditty kehua tanskalaiskirjailijan parhaaksi romaaniksi sitten Lumen tajun. Trilleriä ja perhedraamaa yhdistävä romaani kertoo fyysikko Susan Svendsenistä, jolla on harvinaislaatuinen kyky saada ihmiset uskoutumaan.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Viides kirja (toukokuu)

Omaelämäkerrallinen mammuttiteos on edennyt viidenteen osaan. Karl Ove aloittaa opinnot uudessa kirjailija-akatemiassa. Tuttuun tapaan hän tuskailee kirjoittamisen kanssa, dokaa ja metsästää naisia. Ehkä aika kuitenkin alkaa olla kypsä vakavammalle rakkaussuhteelle?

Ian McEwan: Lapsen oikeus (maaliskuu)

Arvostetun nykykirjailijan vavahduttavassa romaanissa naistuomari joutuu tekemään vaikean ratkaisun. Hänen miehensä haluaa solmia avioliiton ulkopuolisen suhteen nuorempaan naiseen, ja samaan aikaan töissä alaikäinen leukemiaan sairastunut Jehovan todistaja kieltäytyy verensiirrosta.

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö (maaliskuu)

Omaelämäkerrallisessa romaanissaan ihana, räväkkä Moran kertoo sydämeen käyvän kasvutarinan kirjoista, musiikista, seksistä, maailman parantamisesta ja itsensä löytämisestä.

Muista myös pari vuotta sitten suomeksi ilmestynyt Naisena olemisen taito, jota pidetään nykyfeminismin klassikkona.

Alice Munro: Nuoruuden ystävä (maaliskuu)

Kymmenen tarinaa elämän tavattomasta tavallisuudesta. Kuulaita, väkeviä ja lohdullisia tarinoita kahden vuoden takaisen Nobel-voittajan taitavasta kynästä.

Aki Ollikainen: Musta satu (huhtikuu)

Ollikaisen kolme vuotta sitten ilmestynyt esikoisromaani Nälkävuosi sai kriitikot ja lukijat huokailemaan ihastuksesta.

Toinen teos sijoittuu vähän yllättävästi Tattarisuon kaatopaikalle, mutta mestarillisen kielenkäyttäjän näppäimistöllä siitäkin eittämättä syntyy kaunokirjallinen helmi.

Sarah Waters: Parempaa väkeä (toukokuu)

Brittikirjailija on tullut tunnetuksi romaaneistaan, jotka kuvaavat ihmisiä historian taitekohdissa rohkeasti ja ymmärtäen. Nyt kielletty, kahden naisen välinen rakkaus roihuaa 20-luvun Lontoossa.

Maailmanluokan jännitystä

Ja hei, sokerina pohjalla: tänä keväänä suomeksi ilmestyy kolmen maailman parhaan nykydekkaristin kirjat.

Kate Atkinson: Joka lapsia ja koiria rakastaa (maaliskuu)

Kate Atkinson on siunaus kaikille maailman dekkareita lukeville ihmisille – jos hänen kirjojaan nyt edes dekkareiksi tohtii nimittää. Niissä on samanlaista lämmintä viisautta ja kerronnan tarkkuutta kuin parhaissa lukuromaaneissa. Neljäs Jackson Brodie -kirja alkaa leedsiläisestä ostoskeskuksesta, missä turvallisuuspäällikön katse osuu itkevään lapseen.

Lars Kepler: Vainooja (maaliskuu)

Ilmiöksi nousseen Keplerin viides Joona Linna -teos oli Ruotsissa viime vuoden myydyin romaani! Nimimerkki Lars Keplerin takana on ruotsalainen nimisamis-kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril.

Jo Nesbø: Verta lumella (huhtikuu)

Jos on kerran menettänyt sydämensä Jo Nesbøn dekkareiden päähenkilölle Harry Holelle, jokaisen uuden Nesbon ilmestyminen tuntuu joululta. Siinäkin tapauksessa, että Harry Holea ei tuoreessa suomennoksessa enää tavatakaan.

Lue lisää:

Raivohauska feministi Caitlin Moran

Jo Nesbøn kirjojen ahmiminen on toiseksi parasta, mitä sängyssä voi tehdä – lue fanin tuomio Poliisi-kirjasta

Kirjailijapari Milla ja Aki Ollikainen: Menestys johti aviokriisiin

Luvassa vahvojen naiskirjailijoiden kevät

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)