Kevään uutuuskirjoissa jatketaan suosikkiromaanien tarinoita ja matkataan Englannin rannikolle ja sotien jälkeiseen Napoliin.

1. Napolilainen kasvutarina

Italialaisen Elena Ferranten napolilaissarjasta on kohkattu maailmalla ja somessa jo pitkään, ja maaliskuussa sen ensimmäinen osa Loistava ystäväni (WSOY) ilmestyy vihdoin suomeksi.

Neliosaisessa sarjassa seurataan kahden tytön ystävyyttä ja kasvua köyhässä, sovinistisessa ja väkivaltaisessa Napolissa sotien jälkeen.

Mystiseksi jo klassikoksi nousseen kirjasarjan tekee se, ettei kukaan tiedä kuka (tai ketkä) kirjailijanimi Elena Ferranten takana piileksii.

2.  Rokkisaaga etenee

Muistatko vielä Juha Itkosen kymmenen vuoden takaisen romaanin, joka kuvasi Suomen kaikkien aikojen suurimman rocktähden Suvi Vaahteran alias Summer Maplen ja hänen läheistensä uraa ja elämää?

Itkonen ei koskaan ajatellut kirjoittavansa jatkoa romaanille Anna minun rakastaa enemmän, mutta ideaan tartuttuaan kirjoittaminen on tuntunut kuin paluulta vanhojen ystävien luo.

Pelastakaa perhoset (Otava) ilmestyy huhtikuun alussa.

3. Hittikirjalle jatkoa

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys oli romaani, jonka kuulaaseen kieleen ja viisaasti kerrottuun tarinaan ihastui vähintään puoli Suomea. Toinen romaani jatkaa hittikirjasta tutun suvun tarinaa ja käsittelee hienosti perheen, vanhemmuuden ja ulkopuolisuuden teemoja.

Ystävänpäiväksi kauppoihin luvatussa Lopotissa (WSOY) risteävät Helenan ja tämän veljenpojan Tuomaksen kertomukset.  Molemmat ovat jääneet elämässään sivullisiksi: täti sokeutensa, poika homoseksuaalisuutensa takia.

4. Viimeiset tunnustukset

Jos kuulut Knasu-faneihin, et taatusti jätä väliin Taisteluni-sarjan kuudetta ja viimeistä osaa.

Minkälainen mies Karl Ovesta on kaiken sekoilun ja epävarmuuden jälkeen kasvanut? Saako massiivinen omaelämäkerta onnellisen päätöksen? (Ja miten ihmeessä me fanit selviämme ilman häntä, kun sarja päättyy?)

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni 6 tulee kauppoihin huhtikuun loppuun mennessä.

5. Omaperäistä kauhua Brittein saarilta

Joka vuosi joku esikoiskirja räjäyttää niin sanotusti potin kansainvälisillä kirjamarkkinoilla. Viime vuonna sellainen oli brittiläisen luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opettajan Andrew Michael Hurleyn Hylätty ranta (WSOY).  

Jännitystarinan ja kauhuromaanin aineksia yhdistelevä omaperäinen romaani sijoittuu autiolle rannalle, jonne katolilainen perhe tekee vuosittain pyhiinvaellusmatkan siinä toivossa, että vesi parantaisi perheen vammaisen pojan. Palkittu romaani saadaan suomeksi kesäkuussa.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.

Tampere-talon Muumimuseon uudessa näyttelyssä on esillä muumiaiheisia teoksia ja animaatioita, joita ei ole näytetty yleisölle koskaan aiemmin.

Muumifanit hoi, kannattaa käväistä Tampereella! Aamulehti nimittäin kertoo, että tänään yleisölle avautuneessa Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on tarjolla harvinaisia herkkuja. Tampere-talon Muumimuseon näyttely esittelee Tove Janssonin muumihahmoja aina 1930-luvun mustista muumeista 1990-luvun muumianimaatioihin.

Luit oikein: ihka ensimmäiset muumit eivät olleet pyöreitä, valkoisia ja suloisia, vaan mustia ja vihaisia. Mustat muumit eivät ole monille tuttuja, koska ne ovat pysyneet hyvin piilossa tähän päivään asti.

Museoamanuenssi ja näyttelyn käsikirjoittaja Virpi Nikkari kertoo, että Tove Jansson piirsi ensimmäisen muumin kaltaisen hahmon ollessaan noin 13-vuotias.

– Ensimmäinen hahmo syntyi, kun Tove Jansson vietti nuorena kesiä Pellingin saaristossa. Hän kävi veljensä kanssa väittelyä piirtelemällä ja kirjoittelemalla ulkokäymälän seinälle. Kun Tove kommentoi veljensä kirjoittamaa Immanuel Kantin lausetta, hän päätti piirtää rumimman olennon, jonka keksi. Silloin hän piirsi vähän muumimaisen hahmon siihen seinälle, Nikkari kertoo.

”Tove kirjoitti nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta muumipeikosta, joka vaani sängyn alla.”

Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM
Tove Janssonin nimeämätön teos 1930-luvulta. Kuva: Jari Kuusenaho, Moomin CharactersTM

Hahmo yhdistyi Muumipeikko-nimeen, jonka oli keksinyt Toven eno.

– Toven eno pelotteli toisinaan häntä sillä, että Muumipeikko käy kimppuun, kun Tove kävi jatkuvasti salaa ruokakaapilla. Silloin Tove näki Muumipeikon uhkaavana hahmona, ja kirjoitti myös nuoruuden päiväkirjoissaan pelottavasta Muumipeikosta, joka vaani sängyn alla. Vasta ensimmäisten kirjojen myötä hahmo alkoi muuttua positiivisemmaksi ja lämminhenkisemmäksi.

Tove Jansson ja muumit -näyttelyssä on esillä neljä teosta, joissa esiintyy alkuperäisiä, mustia muumeja.

”Ensimmäiset muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja.”

– Teoksissa muumit ovat pikimustia, niillä on punaiset silmät ja ne ovat aika pelottavia hahmoja, eli aika kaukana nykyisestä muumihahmosta. Mustat muumit on kuvattu melko jännittävissä miljöissä, kuten synkässä yökuvassa, jossa yksinäinen musta muumi kävelee kaupunkiaukiolla, Nikkari kertoo.

Näyttelyssä tarkastellaan muun muassa muumihahmojen taustoja, Tove Janssonin suhdetta muumeihin, hahmojen syntyhistoriaa sekä miten muumit saavuttivat maailmanlaajuista huomiota 1950-luvulla. 

– Näyttelyssä on mukana aika paljon 50-luvun esineistöä, kuten ensimmäinen muumiastiasto, joka on tarkoitettu lapsille. Astiastoon kuuluu myös muki, josta muumimukien teko on myöhemmin lähtenyt liikkeelle. Ensimmäinen muumimuki onkin aika tavoiteltu esine keräilijöiden keskuudessa, ja sen hinta on jopa noin 2 000 euroa, Nikkari kertoo.