Romaanikirjailijoita on etelässä ruuhkaksi asti, Lapissa heillä on tilaa hengittää. Kartta Eeva Helle

Asettelimme suomalaiset kirjailijat kartalle syntymä- ja asuinpaikkojensa mukaan. Sofi Oksanen on Suomen keskipiste.

Brittiläinen Geoff Sawers on onnistunut yhdistämään tuotteliaasti kaksi rakasta harrastustaan, kirjallisuuden ja kartografian. Kirjakauppias alkoi muutama vuosi sitten luonnostella karttaa Englannin kirjailijoiden syntymäpaikoista. Brittien ja Yhdysvaltojen kirjailijakartoista tuli myyntihittejä hänen Literary Gift Company -nettikaupassaan.

Koska Geoff ei ole vielä perehtynyt suomalaisten romaanikirjailijoiden synnyinseutuihin, lähdimme kartoittamaan maastoa edeltäkäsin.

Uudellamaalla tarinaniskijöitä piisaa ruuhkaksi asti, mutta keskisessä Suomessa tonttia on tyhjänä hehtaarikaupalla. Kenties määrä korvaa laadun, sillä Jyväskylässä on syntynyt nykykirjallisuutemme supertähti Sofi Oksanen, keskipiste sekä Suomen kirjallisella että maantieteellisellä kartalla. Sofi on tosin sittemmin muuttanut ruuhka-Suomeen.

Kukaan ei myöskään astu kökarilaisen Ulla-Lena Lundbergin varpaille. Finlandia-voittajalla on Ahvenanmaalla yhä tilaa hengittää.

Ruuhka-Suomi pullistelee

Etelässä pörrää kirjoittajia niin paljon, että voimme antaa Helsingistä Kotkalle tasoitusta kaupungissa pitkään asuneen Jari Järvelän verran. Tammisaarikin saa omia sinne pääkaupungista muuttaneen Monika Fagerholmin.

Laila Hirvisaari asuttaa tällä kartalla yhä Lehmusten kaupunki -kirjoissaan kuvaamaansa Lappeenrantaa, vaikka muuttikin taannoin Tuusulaan. Hirvisaaren – ja Paavo Rintalan – synnyinkaupunki Viipuri ei enää kartalle mahdu. Myös Karjalan Hiitolassa syntyneen Eeva Kilven ja Petsamosta kotoisin olevan Erno Paasilinnan synnyinseudut siirtyivät aikoinaan rajan toiselle puolelle.

Harva on leimaantunut tuotannossaan yhtä vahvasti kotiseutuunsa kuin Kalle Päätalo Iijoki-sarjallaan tai Antti Tuuri Pohjanmaa-kirjoillaan. Ja kuten Rovaniemellä syntyneiden Jari Tervon ja Katja Ketun kirjoista huomaa, voi kirjailija lähteä Lapista, mutta Lappi ei hevillä lähde kirjailijasta.

Pohjoinen ulottuvuus on läsnä myös Erno Paasilinnan töissä, mutta Kittilässä asuva velipoika Arto Paasilinna on ottanut suvereenisti koko Suomen kirjojensa tapahtumatantereeksi.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)