Tatu Sinisalo ja Teppo Manner näyttelevät ansiokkaasti Toni Wirtasta ja Sipe Santapukkia. Kuva: Optipari
Tatu Sinisalo ja Teppo Manner näyttelevät ansiokkaasti Toni Wirtasta ja Sipe Santapukkia. Kuva: Optipari

Tositapahtumiin perustuva draama Teit meistä kauniin kompastuu tietosanakirjamaisuuteen.

1990-luvun alun Heinolassa polttopullot lentävät, uutiset toitottavat talousahdinkoa ja teinilempi leiskuu.

Teollisuuskaupungin teinit Toni Wirtanen (Tatu Sinisalo), Antti Lautala (Roope Salminen) ja Sipe Santapukki (Teppo Manner) löytävät punkista yhteisen henkireiän, josta kehkeytyy muutaman kurvin jälkeen huippumenestynyt rockbändi.

Basistiksi bongataan yhdysvaltalainen vaihto-oppilas ja Sipen ihastus Amanda ”Mandy” Gaynor (Mimosa Willamo). Myöhemmin porukkaan liittyy kulmien kusipäisin teinipahis Tuukka Temonen (Iiro Panula).

Markka kelluu, firmat menevät konkurssiin, ihmiset menettävät työpaikkansa. Elokuva alleviivaa lama-aikaa turhankin voimakkaasti – viesti kävisi selväksi vähemmälläkin arkistokuvalla ajan uutisista.

Kyseessä on yhtyeen entisen basistin Tuukka Temosen ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Välillä tarina laahaa, ja lopusta puuttuu voimaa. Isoin ongelma on, että elokuvan tunnelma on turhan vakava ja tietosanakirjamainen. Takaumat on toteutettu kiusaannuttavan melodramaattisesti. Huumoria voisi olla enemmän, ja jään kaipaamaan ankeuden vastapainoksi nuoruuden iloa ja intohimoa.

Ysärivaatteita on viihdyttävää katsella. Osa on nyt trendikkäitä ja osa kestänyt aikaa huonommin – kuten hiustyylit.

On ilahduttavaa, että pääosiin on valittu nuoria, lahjakkaita ja vielä tuntemattomia kasvoja. 

1990-luvun nuorten maailmassa kaikki räkivät, ihastukset ovat palavia ja paha olo purkautuu nyrkkein. Teiniangsti on paikoin tunnistettavaa ja paikoin vaivaannuttavan epäluontevaa.

On ilahduttavaa, että pääosiin on valittu nuoria, lahjakkaita ja vielä tuntemattomia kasvoja. He muistuttavat häkellyttävän paljon esikuviaan niin ulkoisesti kuin eleiltäänkin. Varsinkin Tatu Sinisalo hallitsee Toni Wirtasen puhetavan ilmiömäisen taitavasti. Mimosa Willamo näyttelee muuten raikkaasti, mutta Mandyn hahmo kärsii epäluonnollisen ja oudon kuuloisesta englannin ja suomen sekoituksesta.

Temonen ei ole kaunistellut omaa tarinaansa, vaikka tylystä pahiksesta paljastuu lopulta uusia puolia. Paljon tilaa saava hahmo syvenee kuitenkin turhan myöhään.

Tonin ensirakkauden Ellin (Hanna Vähäpassi) hahmo on käsittämättömän kapea, suorastaan demonisoitu. Elli vain on ehkä maailmanhistorian kamalin tyttöystävä ja sillä siisti.

Pikkurooleista on hauska bongailla julkkiksia.

Bändiläisten vanhempien tarinat jäävät nekin ohuiksi, vaikka tosielämän aineksissa on draamaa. Pienistä sivu- ja cameorooleista on hauska bongailla julkkiksia, kuten Apulannan jäseniä, kirjailija Juha Itkosen sekä Toni Wirtasen puolison muusikko Jannika B:n, joka tekee debyyttinsä valkokankaalla.

On vaikea lähtökohta, että yksi keskeisistä henkilöistä on ohjannut elokuvan ja tuottanut sen yhdessä puolisonsa (Olga Temonen) kanssa. Kenties ulkopuoliset silmät olisivat tehneet hyvää.

Lue myös kohusta, joka leffasta syntyi: Tuukka Temonen selittää, miksi loukkaantui Apulanta-elokuvan kritiikistä

Yhtyeen musiikkia elokuvassa olisi voinut olla enemmänkin, mutta Apulanta-fanit luultavasti viihtyvät, ja heitähän tunnetusti riittää. Moni katsoja lienee myös kiinnostunut 1990-luvun ajankuvasta ja nostalgisoimisesta.

Katso traileri:

Teit meistä kauniin

**

Ensi-ilta 7.9.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Teppo Airaksisen ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

 

Juttua muokattu 23.8. klo 16.24. Kakkososan ohjasi Teppo Airaksinen eikä Dome Karukoski.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.