Tohtori Helen Fisher selvittää Sleepless in New York -dokumentissa, miten jättäminen sattuu psyykkisesti ja fyysisesti.

Tiedät ehkä sen tunteen? Kun itket tyynyäsi vasten, imet välillä suklaapatukkaa ja hapuilet kädelläsi kohti lähintä alkoholijuomaa, joka ei auta sinua yhtään. Elämä on kamaa, ei, oikeastaan se on ohi.

Sinut on jätetty, kuten meidät kaikki joskus.

Miten jättäminen vaikuttaa siihen, joka jätetään? Mitä hänen aivoissaan ja mielessään tapahtuu? Tästä kertoo lukuisilla filmifestivaaleilla näytetty ja ylistetty Christian Frein ohjaama dokumentti Sleepless in New York (2014), joka näytetään viikonloppuna Helsingin DocPoint-festivaaleilla. Leffoja Suomesta ja maailmalta näyttävä DocPoint päättyy sunnuntaina.

Yksi rakkaudessa pettynyt on Alley Scott, jonka poikaystävä hylkäsi tämän.

– Miksi sinun olisi parempi olla ilman minua? Minkä helvetin takia näin kävi? Näin tulevaisuuteni hänen kanssaan, mutta nyt en näe mitään, Scott pohtii dokumentissa neljä päivää eron jälkeen.

– Ei kulu tuntiakaan, etten ajattelisi häntä, tilittää puolestaan Michael Hariton kaksi viikkoa jätetyksi tulemisen jälkeen ja tuijottaa iPhonensa ruutua. Se pysyy mustana. – Miksi ohitan hänen talonsa joka ilta?

Ylipääsy on vaikeaa, lähes mahdonta. Antropologi Helen Fisher tutkii elokuvassa rakkaudessa pettymisen tieteellistä puolta. Kun tulee jätetyksi, rakastaa toista vielä enemmän. Kun kärsivän ihmisen aivoista otetaan magneettikuva, näkyy, että tunteellinen tuska on voimakkuudeltaan verrattavissa hammaskipuun. Se voi tuntua myös fyysisenä.

Romanttiseen rakkauteen reagoivat alueet ovat eron jälkeenkin erittäin aktiivisina. Mitä enemmän rakastat, sitä enemmän kärsit.

P.S. Toista puolta rakkaudesta valottaa Match Me! -dokumentti samoilla festivaaleilla. Se esittelee vaihtoehtoisia tapoja metsästää kumppani. Suomalainen Sampsa osallistuu paritustempaukseen, ja saksalainen Johanna haluaa joogayhteisön hengellisen johtajan määräävän hänelle puolison.

Sleepless in New York -dokumentti esitetään DocPoint-festivaaleilla Helsingissä Andorrassa (Eerikinkatu 11) la 31.1. klo 19.45. (loppuunmyyty) ja su 1.2. klo 17.15. Match me! esitetään Kinoapalatsissa (Kaisaniemenkatu 2) su 1. 2. klo 13. Liput 8 e.

Lue myös:

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Miten olla ystävä eron jälkeen?

Riitaisa ero Anna Erikssonista masensi Sipe Santapukin: "Tajuttoman rankka ihmissuhde"

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)