Yllättävässä nosteessa oleva Pepe Willbergin Pepe & Saimaa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Ruisrockissa. Kuva: Susanna Kekkonen

Festimekko ylle ja menoksi! Me Naisten pieni festariopas kertoo, missä Pepe & Saimaa heittää ensimmäisen keikkansa ja mistä löytyy festivaalialue, jossa saa herkutella trendiravintoloiden ruualla.

Provinssirock

Mikä? Talousvaikeuksista kärsinyt Provinssi on nyt vain kaksi­päiväinen ja entistä elektronisempi. Mutta ei rockiakaan ole unohdettu!

Lavalla: M.I.A., The Prodigy, Karnivool, Banks, Knife Party, Rudimental, Dropkick Murphys, Iisa, Pariisin Kevät, Jenni Vartiainen, Risto, Yona...

Missä? Seinäjoen Törnävänsaarella.

Milloin? pe–la 27.–28.6.

Plussaa: Liput saa nyt myös osamaksulla

Ruisrock

Mikä?  Ruissalon ja ohi lipuvien ruotsinlaivojen taika puree yhä. Monipuolinen artistiharava on poiminut tutuimpia nimiä eri tyylilajeista.

Lavalla: Lily Allen, David Guetta, The Offspring, Bastille, Wiz Khalifa, Phoenix, Suede, First Aid Kit, Erin, Tuomo, J. Karjalainen, Children Of Bodom, Michael Monroe, Pepe & Saimaa.

Missä? Turun Ruissalossa.

Milloin? pe–su 4.–6.7.

Plussaa: Kohutun Pepe & Saimaan eka keikka!

Ilosaarirock

Mikä? Itä-Suomen kodikas kansanjuhla esittelee tuulahduksia muun muassa grungesta.

Lavalla: Alice In Chains, Portishead, A$AP Ferg, Ellie Goulding, Haim, Opeth, Death Hawks, Pietarin Spektaakkeli, Risto...

Missä? Joensuun Laulurinteessä.

Milloin? pe–su 11.–13.7.

Plussaa: Perjantain Töminä-klubi on leiriytyjille­ ilmainen!

Pori Jazz

Mikä? Yli viikon mittainen piknik-­karnevaali kestää öisin jopa puoli kahteen. Lähes viisikymppinen festari limittää jazz-virtuooseja sekä popin ja rockin valtavirtaa.

Lavalla: Bob Dylan, Patti Smith, Kelis, Pet Shop Boys, James Blunt, Mac Miller, Jamie Cullum, George Clinton & Parliament Funcadelic, Zara McFarlane...

Missä? Porin Kirjurinluodolla.

Milloin? la–su 12.–20.7.

Plussaa: SuomiAreenalla voi bongata päätöksentekijöitä!

Tammerfest

Mikä? Kaupunkifestari täyttää jo 20 vuotta ja tarjoaa kirjavaa häppeningiä pääosin kotimaisin voimin.­

Lavalla: John Newman, Youssou N’Dour, Happoradio, Apulanta, Viikate, Yö, Sanni,­ Eppu Normaali, Popeda, Cheek, Robin...

Missä? Ympäri Tamperetta terasseilla, torilla, ravintoloissa, klubeilla, kaduilla, laivoilla.

Milloin? ke–la 16.–19.7.

Plussaa: Luvassa rock-risteilyjen tunnelmaa!

Flow

Mikä? Suomen ykköskaupunkifestari panostaa hiphopiin, elektromusaan ja jazziin. Kasvanut suureksi, mutta kantaa yhä vaihtoehtomainetta.

Lavalla: Outkast, Mos Def, Janelle Monáe, The National, Nina Persson, Jenny Wilson, Die Antwoord, The Horrors, Pusha T, Bonobo...

Missä? Helsingin Suvilahdessa.

Milloin? pe–su 8.–10.8.

Plussaa: Mahdollisuus herkutella trendikkäiden ravintoloiden ruualla!

Lue myös:

Festareiden selviytymispaketti – näitä ilman et pärjää

Ovatko haisevat festarivessat pian historiaa?

Mikä kesäfestari sopii sinulle? Testaa!

Tankkien kesässä eletään jo vuotta 1968, ja sarjan hahmoista moni on tullut elinkaarensa päähän.

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan seitsemännessä osassa Tankkien kesä otetaan aimo harppaus ajassa eteenpäin, kesään 1968, jolloin Euroopassa jälleen kuohuu.

Poikkeuksena sarjan aiempiin romaaneihin, Tankkien kesässä on yhden sijasta toistakymmentä kertojaa, jotka puhuvat suoraan lukijalle.

Keskeisessä roolissa on aikuistunut orpopoika Juho Tiihonen, josta on tullut arkkitehti. Hän palaa maailmalta kotikaupunkiinsa Kuopioon, jossa rakennetaan uutta innolla. Puutalopihapiirit kaatuvat ryskyen modernien kerrostalojen tieltä, siirtolapuutarhat moottoriteiden. Juho haluaa selvittää, mitä tapahtui yhdelle heistä lapsista, saksalaissyntyiselle Saaralotalle, ja lapsuuden tapahtumat avautuvat uusin silmin. Sodan arvet ovat vielä tuoreita, ja Euroopan tapahtumat saavat tulevaisuudenuskon hetkeksi kaikkoamaan ja pelon ja katkeruuden nousemaan jälleen pintaan.

Aivan kuin Kähkönen haluaisi muistuttaa, että harvapa meistä on oikeasti paha.

Kähkönen kuvaa lähihistoriaamme lempeästi ja viisaudella, syyllistämättä. Monta kertojaääntä tekee romaanista humaanin ja tunteisiin vetoavan. On hyvin vaikea sanoa, kuka heistä on oikeassa, kuka väärässä. Aivan kuin Kähkönen haluaisi muistuttaa, että harvapa meistä on oikeasti paha, vaan kaikki uskovat toimivansa oikein. Se kun olisi tärkeä juttu muistaa tässäkin ajassa.

Tankkien kesä on itsenäinen teos, mutta en kuitenkaan tiedä, millaista sitä olisi lukea, jos en olisi seurannut hahmojen elämää jo 1920-luvulta lähtien. Henkilöluettelo on nimittäin neljä sivua pitkä, joten voi olla, että sekavaa.

Sarjan faneille kirja on kuitenkin kuin pitkät ja haikeat jäähyväiset; vielä kerran saamme kuulla, mitä tärkeiksi tulleille henkilöille tapahtui.

Kirjailija ei ole kertonut, aikooko vielä jatkaa löyhästi oman sukunsa kokemuksiin pohjautuvaa sarjaa. Moni henkilöistä on kuitenkin tullut elinkaarensa päähän, joten voisi kuvitella, että ei.

Siinä tapauksessa näitä ihmisiä jää kyllä ikävä.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

(Otava)

Tiranan sydän on yhtä vaikuttava kuin palkittu esikoinenkin.

Pajtim Statovci voitti esikoisellaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon kaksi vuotta sitten, ja sen käännösoikeudet on myyty moniin maihin. Kosovossa vuonna 1990 syntynyt ja Suomeen kaksivuotiaana muuttanut Statovci palaa samoihin teemoihin uutuuskirjassaan Tiranan sydän. Esikoisromaanin tapaan se ei leikittele symbolismilla, vaan on perinteisemmin kerrottu tarina, mutta aivan yhtä vaikuttava.

Tiranan sydämessä risteää kaksi tarinalinjaa. Toinen lähtee 1990-luvun alusta Albanian Tiranasta, jossa eletään Jugoslavian hajoamissotien kynnyksellä. Teini-ikäiset ystävykset Agim ja Bujar haluavat lähteä etsimään onneaan Italiaan, sillä köyhyydessä kituvalla kotimaalla, ”Euroopan takapihalla” ei ole heille mitään annettavaa. Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa, ja Bujarin perhe on hajonnut: isä kuollut ja sisko Ana on kadonnut tai lähtenyt.

Suru käy kaupaksi

Toinen tarinalinja seuraa Bujaria, joka päätyy Berliinin ja New Yorkin jälkeen 2000-luvun alun Suomeen. Helsingissä hän kohtaa transsukupuolisen Tanjan, joka Bujarin tavoin tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Mutta toisin kuin Tanja, Bujar haluaa tulla nähdyksi. Ja missäpä muualla surulliset elämäntarinat kävisivät parhaiten kaupaksi kuin tosi-tv-ohjelmissa.

Traaginen ja sydämeenkäypä romaani osoittaa, että Statovci osaa käsitellä isoja teemoja – nationalismia, sukupuolta ja häpeää – viisaasti ja omaperäisesti.

Pajtim Statovci: Tiranan sydän

(Otava)

Varoitus Fifty Shades -faneille: juttu sisältää juonipaljastuksia.

Nyt se on julki! Nimittäin Fifty Shades Darkerin virallinen traileri. Ja kyseessähän on siis E.L. Jamesin Fifty Shades of Grey -trilogian kakkososaan perustuva elokuva.

Jatkuuko Anastasian ja Christianin rakkaustarina? No, siltä vaikuttaisi. Tosin nyt Anastasia sanelee säännöt, joten luvassa on vähemmän piiskaa ja enemmän tavallista vaniljaseksiä. Ainakin aluksi.

Traileri kyllä lupailee myös naamioleikkejä ja kuumaa suihkuseksiä vaatteet (!) päällä. Myös juonesta on tihkunut paljastuksia: saamme muun muassa tietää asioita Christianin taustasta, niin hänen perheestään kuin entisistä rakastajistaan, joista yhtä esittää Kim Basinger, 62.

Fifty Shades Darker saa ensi-iltansa ystävänpäivänä 2017, tasan kaksi vuotta sarjan ensimmäisen leffan jälkeen. Trilogian päätösosaa fanien ei välttämättä tarvitse odottaa kuitenkaan kahta vuotta, sillä kolmosraina Fifty Shades Freed kuvattiin yhtä aikaa kakkosen kanssa.

Sitomisleikkeihin mieltyneiden rakastavaisten Anastasian ja Christianin rooleissa nähdään jälleen Dakota Johnson ja Jamie Dornan.

 

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)