Luuta, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Suomalaisen taiteilijan Iiu Susirajan kuvat tulevat nyt vastaan joka paikassa. Maailmalla niitä kehutaan oudoiksi mutta kauniiksi.

Vuoden 2011 alussa turkulainen taiteilija Iiu Susiraja, 39, oli Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kannessa.

– Siitä se sitten lähti, Iiu toteaa.

Nyt hänen omakuvansa tulevat tuon tuosta vastaan netissä. Aluksi ne halusi Dazed & Confused, sen jälkeen kuvat levisivät Saksaan ja Ranskaan, ja alkuviikosta jopa yhdysvaltainen suosittu Huffington Post -sivusto julkaisi ne. 

Taiteilijasta tämä tuntuu vähän hassulta. Onhan suurin osa nyt netissä kiertävistä kuvista peräisin 2010-luvun alusta, eikä hän todellakaan ole tavoitellut kansainvälistä suosiota.

– En osannut odottaa mitään tällaista. Ehkä ne ovat ulkomailla uutta? Iiu toteaa kysyvästi.

Vuodesta 2007 asti hän on kuvannut itseään. Tuolloin nyt kuvataiteilijaopintojaan viimeistelevä taiteilija sai ensimmäisen digikameransa.

Omakuvissa Iiu poseeraa arkisten esineiden, kuten luudan tai pullapitkon kanssa. Välillä vaatteet päällä, välillä iho vilkkuen. Omakuvien lisäksi hän on kuvannut esimerkiksi moppeja ja peruukkeja, silakoita ja hanskoja.

Huffington Post kirjoittaa Iiun outojen mutta kauniiden kuvien haastavan selfie-kulttuurimme. Dazed & Confused toteaa, etteivät kuvat välttämättä aukea kaikille.

Pussijalat, Hyvä käytös (2008–2010). Kuva: Iiu Susiraja

Nettikirjoittelu ei kiinnosta

Itse Iiu ei hengaa netissä, ja sille on syynsä.

– 2010 tein sellaisen päätöksen, että en lue, mitä minusta kirjoitetaan netissä. Haluan säilyttää vapauteni taiteessa ja tehdä sitä riippumatta toisten ajatuksista. Pelkään, että muuttaisin toisten ajatuksien perusteella itseäni.

Siitä huolimatta, että hänet on huomattu nyt ulkomaita myöten, ei Iiu ollut edes Frankfurtissa, jossa hänen kuviaan on esillä.

– Ulkomaat ovat minulle kysymysmerkki. Olen ollut vain kerran elämäni aikana lentokoneessa, ja silloin olin niin pieni, etten edes muista sitä. Olen kai vähän sellainen ... tynnyrissä asunut, Iiu nauraa.

Ensi vuoden keväällä Iiun uusia kuvia voi ihailla Helsingissä Kluuvissa.

– Asetelmakuvia ja omakuvia, niin kuin ennenkin. Tällä hetkellä näyttely pohjautuu kukkasiin, mutta idea voi vielä muuttua.

Sensuuritaikina ja Vallankahvassa, Täydellinen arki (2012–2013). Kuvat: Iiu Susiraja

Lisää Iiun kuvia hänen kotisivuillaan: iiususiraja.com.

Lue myös:

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: "Koulukiusaus jätti syvät arvet"

Suomalaiset julkkikset alasti kuvannut Marika Kiviharju on kyltymätön

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)

Jane Austenin tarinaan perustuva Love & Friendship on terävällä huumorilla varustettu pukudraama, jossa romantiikka saa väistyä, kun aletaan kunnolla juonitella.

Lady Susan Vernon ei ole brittikirjailija Jane Austenin tyypillinen, hyveellinen sankaritar. Skandaalien ympäröimä leski on häikäilemätön juonittelija, röyhkeä opportunisti, joka silmää räpäyttämättä manipuloi muita oman etunsa nimissä. Whit Stillmanin ohjaamassa elokuvaversiossa lady Susanin rooliin astuu Kate Beckinsale, joka tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Tarinan alkuasetelma on Austenin teoksista tuttu – aviomies pitäisi löytää, niin lady Susanille kuin tämän vastahakoiselle tyttärelle Fredericallekin (Morfydd Clark). Ehdokasta löytyy jos jonkinlaista, eikä lady Susan seurapiirien paheksunnasta huolimatta kaihda keinoja kietoessaan miehiä pikkurillinsä ympärille.

Kate Beckinsale tulkitsee moraalittomuudessaan kiehtovaa hahmoa viiltävällä vetovoimalla.

Kirjavan hahmokaartin kanssakäymisistä syntyy herkullista draamaa ja riemastuttavaa komediaa, joista olisi mielellään nauttinut pidempäänkin.

Katso traileri:

Love & Friendship

****

Ensi-ilta 23.9

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu on liikuttava elokuva nuoren tytön raskaasta elämästä. Leffaa kannattelevat ennen kaikkea näyttelijöiden vaikuttavat roolisuoritukset.

Varpun (Linnea Skog) suhde äitiinsä Siruun (Paula Vesala) on nurinkurinen. Äidin käyttäytyessä kuin vastuuton lapsi jää aikuisen rooli 12-vuotiaalle tyttärelle, eikä kavereistakaan oikein ole tueksi.

Eräänä päivänä Varpu saa tarpeekseen ja lähtee varastetulla autolla etsimään isäänsä, josta tietää vain nimen ja asuinpaikkakunnan.

Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala.

Vilhusen hillityssä draamaelokuvassa loistavat ennen kaikkea näyttelijät. Nuoren Skogin ja Vesalan kemiat pelaavat hyvin yhteen ja molemmat vakuuttavat rooleissaan. Valokeilan varastaa kuitenkin Varpun isää näyttelevä Lauri Maijala. Syy sille, miksi isä on puuttunut kuvioista, rakentuu hiljalleen kohti sydäntä särkevää kärjistymää.

Miinuksena todettakoon, että elokuvan tarinat tuntuvat jäävän hieman puolitiehen. Etenkin yhden hahmon kohtalo jää suureksi kysymysmerkiksi. Myös hätiköidyltä tuntuva loppu olisi kaivannut enemmän lihaa luiden ympärille.

Katso traileri:

Tyttö nimeltä Varpu

***

Ensi-ilta 23.9.

Brad Pittin huhutaan jälleen rakastuneen vastanäyttelijäänsä.

Brad Pittin ja Angelina Jolien eron syiksi on huhuttu niin parin erimielisyyksiä lasten kasvatusta koskevissa asioissa kuin Bradin kannabiksen käyttöäkin. Lisäksi Angelinan miehensä perään palkkaaman yksityisetsivän väitetään paljastaneen, että Bradillä on ollut suhde Allied-elokuvan vastanäyttelijänsä Marion Cotillardin, 40, kanssa. Suhdehuhuista uutisoi Page Six.

Oscar-palkitun ranskalaisnäyttelijän kenties tunnetuin elokuva on Pariisin varpunen – Édith Piaf, jossa hän näytteli laulaja Édith Piafia.

The Daily Mailin saamien tietojen mukaan Marion on tyrmistynyt väitteistä. Hän on parisuhteessa näyttelijä Guillaume Canet'n, 43, kanssa, ja parilla on viisivuotias poika Marcel.

Marion on tyrmistynyt väitteistä.

1940-luvulle sijoittuvassa vakoojadraamassa kieltämättä on erotiikkaa – rakastuvathan pääosan esittäjien roolihahmot toisiinsa. Bradin ja Marionin välillä onkin kuvailtu olevan sähköistä latausta. Näkyykö se jo trailerissa? Päättele itse.

Elokuva tulee ensi-iltaan marraskuussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.