Menestysromaani Piiat hurmaa nyt elokuvana. Mustien kotiapulaisten todenmakuinen tarina koskettaa, eikä ihme: kirjan kirjoittajalle, leffan ohjaajalle ja staralle se on omasta elämästä tuttu.

Alex J. Berliner / Abimages

Luojan kiitos viihdemaailmassa on vielä sellaisia jääräpäitä kuin amerikkalaisohjaaja Tate Taylor. Ilman hänen sinnikkyyttään Piiat-romaani ja sitä seurannut elokuva tuskin olisivat maailmanlaajuinen menestysilmiö kuten ne nyt ovat.

Kun Tate kolme vuotta sitten luki ystävänsä Kathryn Stockettin vielä julkaisematonta romaania, hän tunsi munaskuissaan asti, että nyt oltiin jonkin erityisen äärellä. Piiat oli koskettava kertomus ystävyydestä, rehellisyydestä ja rohkeudesta, ja se perustui heidän yhteisiin lapsuudenkokemuksiinsa Mississipissä. Tarina oli saatava kaikkien luettavaksi, ja hän muokkaisi siitä loistavan elokuvan.

Oli vain yksi ongelma: yksikään kustantaja ei ollut halunnut tarttua Piikoihin, vaikka tarina oli ollut kaupan jo vuosia. Yli 60 kirja-ammattilaista oli tyrmännyt sen ajatellen, että romaani oli tuntemattoman kirjoittajan esikoisteos, jossa puhuttiin kotiapulaisista ja ihmisoikeustaistelusta ja sen tapahtumat sijoittuivat jonnekin 1960-luvulle – hohhoijaa. Romaani ja sen kaupittelu alkoivat jo tympiä Kathrynia itseäänkin, ja hän tyrkkäsi sen Tatelle. Tehkööt kirjalla mitä lystäisi, eihän sitä kukaan lukisi kuitenkaan.

Mutta Tate luki, vaikuttui, osti Piikojen elokuvaoikeudet ystävältään ja pisti hösseliksi. Hän ajatteli, että hyvässä
lykyssä elokuva saisi sen verran näkyvyyttä, että jossakin kustantaja innostuisi romaanista.

– Se bisnessuunnitelma meni jokseenkin persiilleen. Kirja näet löysikin julkaisijansa ensin, siitä tuli huikea menestys, ja Kathryn on nyt kolmatta vuotta maailmankiertueella. Hän kiroilee minulle puhelimessa, kun ei ehdi saada seuraavaa romaaniaan valmiiksi, Tate nauraa elokuvansa ensi-iltahumussa Lontoossa.

Suomessakin jo esitettävän leffan tähtikaarti on maailmankiertueella mutta vain muutamia viikkoja.

Tosielämän kokemuksella

Jo käsikirjoitusta muokatessaan Tate tiesi, kenelle palvelijapääosa kuului. Näyttelijä Viola Davis ei olisi studioiden eikä suuren yleisön tuttu suosikkinimi, mutta eihän kirjan tai elokuvankaan julkaisu ollut edistynyt perinteiseen tapaan. Tate oli itsepäisesti taistellut jo niiden puolesta, miksipä ei siis näyttelijöidensäkin.

Hän halusi Violan näyttelemään riistopalkkaista kotiapulaista, joka kyllä kelpaa kasvattamaan valkoisen perheen lapset mutta mustaihoisena ei saa käyttää edes samaa vessaa heidän kanssaan. Näyttelijä tunsi piikaperinteen omakohtaisesti – hän syntyi keskelle sitä, Singletonin plantaasilla Etelä-Carolinassa vuonna 1965. Violan isoäiti, äiti ja täti olivat valkoisten palvelusväkeä.

– Mummillani oli 18 lasta, jotka hän elätti hoitamalla valkoisten lapsia. Sisaruksista seitsemän kuoli, mutta ne jotka selvisivät, pistettiin töihin. Äitini ja tätini aloittivat piikoina, kun olivat 13-vuotiaita. Äiti sai isäntäväeltään 25 dollaria viikossa ja karmean kohtelun, näyttelijä kertoo.

Viola kasvoi köyhyydessä. Lapsuudenkoti oli hökkeli, jonne harvoin saatiin sähköä ja tuskin koskaan lämmintä vettä. Värilliset kävivät eri kirkoissa kuin valkoiset, kulkivat eri busseilla ja opiskelivat eri kouluissa – mikäli kouluun oli varaa.

– Vaikka Piiat kuvaa lapsuuteni aikaa todenmakuisesti, yhden virheen minä näin: elokuvassa köyhilläkin on aina puhelin. Se ei ollut meidän arkeamme. Jos puhelinta oli joskus varaa käyttää, se onnistui korkeintaan viikoksi kerrallaan.

Köyhyys ei silti lannistanut Violaa vaan sisuunnutti. Toisin kuin sukunsa naiset, hän pääsi kouluun tukijärjestelmien ja stipendien turvin. Viola opiskeli teatteria collegessa ja kävi neljä vuotta Juilliardin draamakoulua New Yorkissa. Näyttelijänura alkoi kolmekymppisenä.

– Päätin jo pikkutyttönä, että naisen valta ja voima eivät löydy söpöydestä. Minulla kun sitä ei ollut, piti löytää muuta. Yllytänkin tyttöjä opiskelemaan, sivistymään ja kehittämään muita avuja kuin niitä, joilla vedotaan miehiin.

Puurtaminen kannatti. Nyt Violan nimeä vilautellaan Oscar-ruletissa. Myös tunteita herättävälle elokuvalle veikataan Oscaria, mutta on se saanut terävää arvosteluakin. Amerikan mustat ovat kyllästyneet Hollywoodin tapaan esittää heidät kliseerooleissa orjina tai huumeäiteinä. Samaa Viola oli tuskaillut. Hän oli vannonut, ettei enää koskaan esittäisi palvelijaa, mutta uskoo tässä roolissaan olevansa oikealla asialla.

Viola löysi elokuvasta myös itselleen uutta. Vaikka hän tunsi palvelusväen arjen ja oli lukenut ihmisoikeustaistelun vaiheista, tunnekokemus yllätti.

– Kuvasimme kahden viikon ajan erästä juhlakohtausta, jossa minulla ei ole yhtään repliikkiä. Tarjoilin vain teetä, lakaisin tupakantuhkaa pöydiltä ja yritin olla näkymätön. Tunsin oloni turhaksi ja lannistuneeksi ja ymmärsin, että tältä sen on täytynyt tuntua. Olla ihminen ilman mitään arvoa. Ei sellaista tunnetta voi tallentaa historiankirjoihin.

Palvelusväen puheenvuoro

Juuri tuon omakohtaisen näkökulman Kathryn Stockett ja Tate Taylor halusivat yleisölleen tarjota, ja se tekee Piioista koskettavan. He molemmat viettivät lapsuutensa Mississipissä yksinhuoltajaäitiensä ja mustien kotiapulaisten kasvattamina. 1970-luvun lapsina he eivät kuitenkaan enää nähneet rasismia kotikulmillaan tai tunnistaneet sen jälkiä niihin törmätessään. Vanhojen talojen autotalleihin mustille rakennetut vessakopperot olivat heistä vain käteviä lastenvessoja, joissa sai käydä kurakengissä kesken leikkien.

Tate muistelee, ettei häntä kasvattanutta Carol Leetä edes kutsuttu heillä piiaksi.

– Minulle hän oli kakkosäiti, co-mama. Leikin hänen poikiensa kanssa, emmekä me lapsina miettineet toisen ihonväriä. Silti tiesin niukasti Carol Leen elämästä. En kysynyt, mitä hän ajatteli työstään tai millaista se oli ollut rotuerottelun aikaan. Havahduin vasta luettuani Kathrynin kirjan, Tate kertoo.

Kathrynin hoitaja menehtyi vuosia sitten, mutta Taten kakkosäiti on vielä vauhdissa. Carol Lee vilahtaa lyhyesti elokuvassakin.

Vaikka Piiat on kotiapulaisten puheenvuoro, on se myös otos valkoisen naisen asemasta 1960-luvun etelässä, missä tytön suurin arvo oli olla sievä ja tärkein tehtävä löytää itselleen puoliso. Kaiken tuon keskellä kasvaa tarinan pääosatyttö Skeeter, terävä ja kunnianhimoinen kirjoittajanalku, jota perheen perustamista enemmän kiinnostaa oman uran rakentaminen. Se alkaa rohkealla teolla haastatella palvelusväkeä ja saada heidän tarinansa kirjaksi.

Piiat on siten myös Skeeterin kasvutarina ja hahmossa on helppo tunnistaa kirjailija Kathryn itse. Leffassa häntä esittämään valikoitui näyttelijäkatraan tämän hetken kuumin tähti Emma Stone, 22. Naisia yhdistää heidän tahtonsa tehdä unelmistaan totta. Arizonassa kasvanut Emma esimerkiksi sai äitinsä muuttamaan kanssaan Los Angelesiin voidakseen aloittaa siellä näyttelijäntyöt. Emma oli tuolloin 15-vuotias.

Elokuvan tekijäjoukolta on kysytty, onko vastavirtaan kulkevan ja tasa-arvon puolesta toimivan naisen kasvutarina ajoitettu erityisesti nykyhetkeen, kun Lähi-idässä kuohutaan demokratian ja sananvapauden puolesta. Piiat-romaanikin on hiljattain julkaistu arabiaksi. Tate Taylor kuitenkin vähättelee politikointitaitojaan.

– Onhan se mielenkiintoinen sattuma, mutta äh, emme sentään osanneet suunnitella noin pitkälle. Uskomme, että ihmisiä on ylipäätään hyvä rohkaista puhumaan. Sanoissa ja ystävyydessä on voimaa aina, ajankohdasta riippumatta.

 

Octavia Spencer, näyttelijä
Octavia Spencer näyttelee Minny-piikaa ja on ohjaajan kämppäkaveri opiskeluajoilta. "Syvän etelän rasismi on aina leimannut kotiseutuamme. Jos olisimme syntyneet 10 vuotta aiemmin, ei olisi tullut kuulonkaan, että paras ystäväni on valkoinen mies."

Octavia palkittiin roolistaan parhaan sivuosanäyttelijän Oscarilla.

Emma Stone, näyttelijä
Emma Stone alkoi rakentaa uraansa jo teininä ja on nyt 22-vuotiaana kuuma nimi Hollywoodissa. Emma näytteli viimeksi elokuvissa Vain seksiä ja Hölmö hullu rakkaus. Uusi Spiderman julkaistaan tänä vuonna.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Emma Cline ihmettelee, miksi 60-lukua nostalgisoidaan niin paljon. Viattomana pidetty "rakkauden vuosikymmen" tarkoitti monille kalifornialaistytöille lähinnä painostusta seksiin.

Samana päivänä kun ensimmäinen ihminen laskeutui kuuhun kesällä 1969, eräs amerikkalainen teinityttö kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tänään kävin kampaajalla ja sain ihan kamalan hiustenleikkauksen.”

Ei muuta, ei sanaakaan valtavasta askeleesta, jonka ihmiskunta oli juuri ottanut.
Tämä äidin päiväkirja oli kirjailija Emma Clinelle korvaamaton apu hänen kirjoittaessaan vuoteen 1969 sijoittuvaa esikoisromaaniansa Tytöt.

– Päiväkirja muistutti, että kirjoitan tytöstä, joka sattuu elämään 1960-luvulla, mutta jolle tärkeitä ovat oma elämä ja ihmiset siinä. Eivät hänen tunne-elämäänsä hetkauta suuret kulttuuriset liikkeet tai historialliset tapahtumat, Emma Cline kertoo Helsingissä, jonne hän on singahtanut päiväksi markkinoimaan viime kesänä ilmestynyttä kirjaansa.

Esikoisromaanista käytiin tarjouskisa, jonka voittaja iski pöytään seitsennumeroisen summan, ja elokuvaoikeudetkin kaupattiin siltä istumalta. Aika hyvin vastavalmistuneelta parikymppiseltä, joka oli aikaisemmin julkaissut vain pari novellia lehdissä.

Yksi syy hypeen on kirjan sijoittuminen yhteisöön, jonka esikuvana on Charles Mansonin kultti.

Kuukävelyn lisäksi kesä 1969 on jäänyt historiaan Mansonin kultin tekemistä murhista. Elokuisena aamuyönä Mansonin seuraajat murhasivat Los Angelesissa kahden yön aikana seitsemän ihmistä, mukaan lukien raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten. Samalla he antoivat kuoliniskun hippiliikkeelle sekä rauhan ja rakkauden vuosikymmenelle.

”Murhat jättivät vanhempiini valtavan jäljen.”

Tuskin mitään väkivallantekoa on käsitelty populaarikulttuurissa yhtä paljon kuin Mansonin murhia. Edelleen veriteoista ilmestyy elokuvia, kirjoja, dokumentteja ja podcasteja.
– Kuulin lapsena Mansonista jatkuvasti, hän on yhä läsnä Kaliforniassa, kuin sen ilmanalassa. Murhat jättivät myös omiin vanhempiini valtavan jäljen. He tajusivat ensimmäisen kerran, ettei kodissaan välttämättä ole turvassa.

California girl

27-vuotias Emma Cline on itse kuin raikas tuulahdus kalifornialaista aurinkoa. Kuparinvaalea pitkä tukka on keskijakauksella eikä pisamaisissa kasvoissa ole juuri meikkiä. Vielä kukka hiuksiin, ja hänet voisi hyvin kuvitella Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen 1960-luvun San Franciscoon.

Emma kasvoi seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana Kalifornian Sonomassa, jossa perheen vanhemmat pyörittivät omaa viinitilaa. Perhe-elämä muistutti hippiyhteisöä.

– Lasten ikäerot olivat hyvin pienet, joten jossain vaiheessa meitä oli viisi teini-ikäistä tyttöä saman katon alla. Se oli aivan hirvittävää kaaosta, hän nauraa.

Yksityisyyttä ja omaa tilaa Emma etsi lukemalla ja kirjoittamalla. Varhaisteini-ikäisenä hän kokeili myös näyttelemistä. Äiti ajoi tytärtään koe-esintymisestä toiseen Los Angelesissa, ja välillä tärppäsikin leffaroolin verran. Roolit tuntuivat poikkeuksetta vierailta ja latteilta.

– Luin nuorten tyttöjen rooleihin, eivätkä he koskaan tuntuneet tutuilta, sellaisilta kuin minä tai muut tuntemani tytöt olivat. Jo silloin huomasin, miten kapeita rooleja tytöille annetaan: he ovat aina joko uhreja tai puhtauden ja viattomuuden symboleita.

Vuoden kuluttua Emma lopetti käymästä koe-esiintymisissä.

”Näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.”

– Inhosin sitä. Oikeasti halusin aina olla kirjailija, mutta näytteleminen oli minun oma juttuni isossa perheessä.

– Me kaikki seitsemän sisarusta etsimme oman juttumme, joka ei olisi kenenkään muun. Kukaan muu sisaruksistani ei ryhtynyt taiteelliselle alalle, mutta yksi perusti rodeon, toinen muutti Siperiaan, kolmannesta tuli sommelier.

Emma kertoo, kuinka huomion hakeminen ajoi hänet nuorena outoon suhteeseen aikuisen miehen kanssa. Tunnettu musiikkialan monitoimimies Rodney Bingenheimer bongasi 13-vuotiaan Emman kadulla ja vaati saada tämän yhteystiedot. Seuraavan vuoden ajan he kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen Emman vanhempien tietämättä.

– En ajatellut silloin, että se oli mitenkään outoa. Vasta myöhemmin tajusin, miten huonosti siinä olisi voinut käydä. Mutta niin paljon kaikki jää sattuman varaan, sitä kuvaan myös romaanissani.

Tyttöyden ytimessä

Tytöt-romaani on synteesi tästä kaikesta: nuoruuden nähdyksi tulemisen halusta, elokuvateollisuuden ohkaisista tytön rooleista sekä Mansonin murhien mytologisoinnista.

– Minusta oli kiehtova käyttää Mansonin murhia inspiraationa mutta kirjoittaa silti siitä, mitä on olla tyttö. Nautin saadessani luoda ristiriitaisen ja todemman kuvauksen tyttöydestä.

Kirjassa Charles Mansonia muistuttava kulttipomo Russel jääkin sivuhahmoksi. Päähenkilö, 14-vuotias Evie, hakeutuu kulttiin ihailemansa vanhemman tytön, Suzannen, johdattamana.

– Siinä oli minusta järkeä, kun ajattelin omaa teini-ikääni. 14-vuotiaana on niin erityisessä iässä, silloin työntää päänsä kodin ja perheen kuoresta ja miettii millaisia versioita maailmalla on minusta tarjottavana. Evie todella ihastuu Suzanne tarjoamaan versioon.

”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”
”Miehillä on romaanissa toissijaiset roolit, vaikka näennäisesti kaikki pyöriikin heidän ympärillään. Niinhän yhteiskuntammekin on rakennettu.”

Kirjan ydin on tytöissä ja tyttöjen välisissä suhteissa. Kuten Emma kirjoittaa, vain ”toiset tytöt huomaavat sen, mikä meidän mielestämme on huomaamisen arvoista”: oikean tukkatyylin, meikin, eleet – naiseuden merkkikielen. Romaanissa tyttöys näyttäytyy täysipäiväisenä projektina, joka vaatii lukemattomia hoitotoimenpiteitä kananmunahiusnaamioista testimeikkien tekoon: ”Kaiken sen ajan, minkä minä olin käyttänyt valmistautumiseen – olin lehdistä oppinut, että elämä oli pelkkä odotushuone, kunnes joku huomaa – pojat olivat käyttäneet omaksi itsekseen kasvamiseen”, Evie miettii aikuisena.

Nuorten tyttöjen seksuaalisesta heräämisestä on tähän mennessä luettu useimmiten mieskirjailijoiden romaaneista. Muistettavimpia kuvauksia ovat esimerkiksi Jeffrey Eugenideksen Virgin Suicides tai Stephen Kingin Carrie.

Nyt nuorten tyttöjen kasvutarinoita kertovat naiset itse, kuten Elena Ferrante, Megan Abbot tai Caitlyn Moran.

– Se on mahtavaa! Miehet kirjoittavat usein naisista mysteerinä, toisena, ryhmänä, jota ei voi mitenkään ymmärtää.

Ansaitsematonta nostalgiaa

1960-lukua kuvataan usein hyvin idealisoituna aikana. Rakkauden vuosikymmen ikuistettiin lukemattomiin lauluihin ja elokuviin.

Tytöt-romaanin Evielle vapaan rakkauden aikakausi tarkoittaa lähinnä painostusta seksiin, aivan liian nuorena.

– Halusin kuvata sitä, kuinka idealistiset vaihtoehto- ja vastakulttuuriliikkeet tekivät naisista, lapsista ja vähemmistöistä uhreja. Ja niin ne tekevät usein edelleen.

”Kaliforniassa ihmiset pitävät 1960-lukua yhä jotenkin viattomampana aikana.”

– Ihmisillä on niin outo ansaitsematon nostalgia 1960-lukua kohtaan, koska sen kulttuuriset tuotteet, musiikki ja elokuvat ovat yhä niin läsnä. Ainakin Kaliforniassa ihmiset todella kaipaavat tuota aikaa ja pitävät sitä jotenkin viattomampana.

Emman mukaan kultin jäsenten tekemät murhat ovat oikeastaan vähiten väkivaltaisia tapahtumia kirjassa. Romaani kuvaa paljon tavallisempaa ja yleisempää väkivaltaa, joka ilmenee naisten ja miesten välisissä suhteissa tai perheiden sisällä.

Vapaana vajassa

Menestyskirja syntyi pienessä puutarhavajassa ystävän takapihalla New Yorkin Brooklynissa.

– Vaja oli puolet tästä huoneesta, Emma sanoo ja viittaa kustantamon reilun 15 neliön kokoushuoneeseen. Asuin siellä kolmatta vuotta. Silloin se tuntui täysin normaalilta mutta nyt ihmettelen, että minä minä oikein hommasin!

– Kaipaan silti tuota aikaa. Minulla ei ollut nettiä ja näin kaiken mitä omistin yhdellä silmäyksellä. Se vapauttaa paljon henkistä tilaa kirjoittaa.

Kaikki muuttui, kun romaanista tuli maailmanlaajuinen menestys.

”Ihmettelen koko ajan, koska saa olla laiska, ja vain hengailla?

– Se on hyvin outoa, koska sitä ei kukaan odottanut. Oli sokeeraavaa siirtyä noin yksityisestä kokemuksesta näin julkiseksi olennoksi. Mutta yritän pitää hulabaloon erillään itsestäni ja keskittyä pian taas kirjoittamiseen.

Nyt hän asuu korttelin päässä vajasta. Kirjailijanura pitää hänet visusti New Yorkissa, vaikka hän ei juuri viihdy kaupungin kirjallisissa piireissä, eikä oikeastaan pidä kaupunkia edes ”ihmiselle tarkoitettuna”.

– Kaipaan kovasti Kaliforniaa ja sen luontoa. Tunnen itseni siellä paremmaksi ihmiseksi, ja päivätkin tuntuvat paremmilta. New Yorkissa päivällä on merkitystä vain, jos se on vienyt lähemmäksi päämäärää. Ihmettelen koko ajan, koska täällä saa olla laiska, ja vain hengailla?

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.