Silvia Modig jättää muille kesälukemisiksi pamfletteja. Kuva Satu Kemppainen
Silvia Modig jättää muille kesälukemisiksi pamfletteja. Kuva Satu Kemppainen

Kesämökkien kirjastoon kertyy vanhoja suosikkeja, selfhelpiä ja sarjiksia. Silvia Modig, Kirsi Piha ja Meri-Tuuli Lindström esittelevät kesämökkiensä valitut palat.

Silvia Modig, kansanedustaja: "Osaan Asterixit ulkoa"

Missä luen: ”Luen äitini siirtolapuutarhamökillä Helsingissä ja kavereiden mökillä, mieluiten riippukeinussa. Pitää olla rauhallista ja mahdollisuus keskittyä.”

Mitä luen: ”Mökillä on aina ihan friikkejä kirjakokoelmia, joita eri ihmiset ovat tuoneet eri syistä: joku on tuonut lempparikirjansa, joku taas sen, josta on halunnut eroon. Itse kerrytän joka paikkaan mielenkiintoisia pamfletteja. Mutta kesällä haluan usein lukea vanhoja tuttuja tarinoita. Mökillä minulla on isot kokoelmat Mustanaamio- ja Asterix-sarjakuvia. Osaan jokaisen ulkoa, mutta luen niitä silti.”

Ikimuistoisin kesäkirja: ”Kun aloin teininä lukea Taru sormusten herrasta -trilogiaa, luin sitä kaiket yöt ja olin ihan sippi. Äiti komensi menemään ulos nauttimaan kesästä. Kävelin sinne kirjan kanssa.”

Tänä kesänä luen: ”Pilvi Torstin kesäkuussa imestyneen Vaalikirja – Mitä on olla ehdokas, joka käsittelee viime eduskuntavaaleja. Ehdokkaana olemisesta ei ole aikaisemmin juuri kirjoitettu. Kun olin ensimmäistä kertaa ehdolla, kaikki hokivat, että ihan varmasti pääset läpi. Itse olin varma, ettei kukaan takuulla äänestä. Haluan lukea, miten kirja avaa, millaista ehdolla olo on.”

 

Meri-Tuuli Lindström, kokki, Mökin keittokirjan kirjoittaja: ”Mies opetti lukemaan dekkareita”

Meri-Tuuli jää kesäaamuisin lukemaan sänkyyn. Kuva Pekka Elomaa
Meri-Tuuli jää kesäaamuisin lukemaan sänkyyn. Kuva Pekka Elomaa

Missä luen: ”Kesällä luen enimmäkseen mieheni Jaakon vanhempien mökillä Iitissä. Mökillä kuuluu nimenomaan ottaa rennosti, laittaa ruokaa ja lukea. Mies lukee riippukeinussa, minä terassilla, ja aamuisin jäämme usein sänkyyn lukemaan.”

Mitä luen: ”Luen monta kirjaa samaan aikaan, ja raskaamman kirjan jälkeen on kiva nauttia kevyempi välipala. Jaakko opetti minut lukemaan dekkareita, kuten Jo Nesbøta. Ensimmäisellä kerralla en ottanut kirjoja mukaan, koska ajattelin, ettei romanttisella minilomalla ehdi lukea. Silloin turvauduin Jaakon isän mökille keräämiin Aku Ankkoihin, ja tulipa silloin luettua myös Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja.”
Ikimuistoisin kesäkirja: ”Nuorena luin vain sarjakuvia. En tykännyt koulun pakollisista romaaneista enkä uskonut pitäväni lainkaan kirjojen lukemisestä. 19-vuotiaana lähdin yksin hermolomalle etelään ja nappasin mukaani lentokentältä pinon kirjoja. Ihastuin brittikirjailija Ben Eltonin Eedenistä vikaan -kirjaan, joka innoitti lukemaan enemmän brittikirjailijoita ja avasi tietä lukemisen maailmaan.
Tänä kesänä luen: Herman Lindqvistin elämäkerran Napoleon ja suosikkikirjailijani John Irvingin uusimman romaanin Ihmeiden tie.
 

Kirsi Piha, Ellun kanat -viestintätoimiston perustaja, Levotonlukija.fi-blogin pitäjä. ”Mökille on kertynyt paljon self help -kirjoja”

Kirsin kirjakuorma on matkalla Italiasta takaisin Suomeen. Kuva Outi Pyhäranta.
Kirsin kirjakuorma on matkalla Italiasta takaisin Suomeen. Kuva Outi Pyhäranta.

Missä luen: ”Kuluneen 10 vuoden kesistä useimmat olen viettänyt Italiassa, ja sinne on kertynyt iso kirjasto. Juuri nyt yhdeksän laatikkoa kirjoja matkaa sieltä takaisin Suomeen. Nyt vietän kolmannen peräkkäisen kesän mökillä Läsäkoskella, ja siellä kirjasto on vähän pienempi. Mökillä luen ulkona keinussa, korituolissa, laiturilla. Kun sataa, yritän ajatella, että aurinkohan oikeastaan vain haittaa lukemista!”

Mitä luen: ”Vien mökille aina uudet kirjat, joista sitten osa jää sinne. Kesäkirjojen valinta on ehkä kivointa koko lukemisen vuodessa: monta viikkoa aikaa lukea, kuukausi mahdollisuuksia täynnä. Ryhdyn jo kesäkuun alussa pinoamaan kesäkirjoja ikkunalaudalle. Niin kuin matkustamisen iloa lisää matkan suunnittelu, kesän lukuiloa lisää kirjojen valitseminen. Otan aina mukaan enemmän kirjoja kuin ehdin lukea, ja annan luetun kirjan ohjata seuraavan valintaa. Mökille on kertynyt jostain syystä aika paljon Heinolasta ostettuja self help -kirjoja. Ehkä kertoo jotain elämästäni, että ne ovat lähinnä rauhoittumiseen ohjaavia.”
Tänä kesänä luen? ”Minulla oli muutama vuosi sitten Virginia Woolf -kesä, jolloin luin hänen tuotantoaan sekä päiväkirjoja ja elämäkertoja hänestä. Silloin jäi lukematta yksi, kuulemma loistava elämäkerta, jonka on kirjoittanut Hermione Lee. Sen ainakin luen.”
 

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.

Hampstead on siveä senioriromanssi, jossa epätodennäköinen pari löytää toisensa.

Yhdysvalloista Lontoon Hampsteadiin muuttanut Emily (Diane Keaton) on miehensä kuoltua tuuliajolla. Hän tutustuu sattumalta Davidiin (Brendan Gleeson), joka asustelee itse kyhäämässään hökkelissä Heath-puistossa. Epäsuhtainen pari alkaa tuntea vetoa toisiaan kohtaan.

2010-luvulla on pikkuhiljaa alettu ymmärtää, että eläkeläisetkin ovat innokkaita elokuvissa kävijöitä, eivätkä supersankarisarjakuvafilmatisoinnit välttämättä kiinnosta heitä. Viimeistään vuonna 2011 ilmestynyt sympaattinen hyvän mielen komedia The Best Exotic Marigold Hotel osoitti, että harmaat pantteritkin voivat rynnistää teattereihin niin sankoin joukoin, että elokuvasta tulee hitti.

Tähän markkinarakoon takoo Joel Hopkinsin ohjaama uutuus Hampstead. Senioriyleisölle suunnattu romanttinen draama on yllättävän siveellinen. Pääparin fyysinen läheisyys jää vain yhteen suudelmaan. Kuvitteleeko ohjaaja tosiaan, että varttuneemmat katsojat ovat siveydensipuleja?

Kiinnostavinta Hampsteadissä on puvustus. Emilyn hahmon vaatevarasto tuo kovasti mieleen Keatonin ikonisen nimiroolin Woody Allenin vuonna 1977 ilmestyneessä hittikomediassa Annie Hall. Keaton ammensi elokuvan puvustuksen omasta vaatekaapistaan: miestenhousuja, kravatteja, pikkutakkeja. Ikoninen tyyli oli valmis. Hampsteadin puvustaja Liza Bracey nostaa hattua Annie Hallin unisexstailille.

Katso traileri:

Hampstead

***

Ensi-ilta 11.8.