Kansainvälisen politiikan professori Frank McDonough on tutkinut Gestapon historiaa. Kuva: Milka Alanen
Kansainvälisen politiikan professori Frank McDonough on tutkinut Gestapon historiaa. Kuva: Milka Alanen

Gestapon toiminta perustui isolta osin tavallisten saksalaisten tekemiin ilmiantoihin, mutta naiset auttoivat natsi-Saksan salaista poliisia selvästi vähemmän kuin miehet. Naiset tekivät ilmiantoja useimmiten kostoksi.

Natsi-Saksan salaisen poliisin Gestapon tehtävä oli etsiä ”valtakunnan vihollisia”. Sen palveluksessa oli enimmillään 16 000 poliisia, mutta se ei pystynyt valvomaan koko suurta Saksaa. Iso osa ilmiannoista tuli tavallisilta saksalaisilta.

Noin 17 prosenttia kaikista ilmiannoista tuli naisilta. Naiset antoivat ilmi paitsi aviomiehiään myös naapureitaan ja sukulaisiaan – etenkin avioliiton kautta saatuja.

– Naiset auttoivat Gestapoa huomattavasti vähemmän kuin miehet, mutta heidän motiivinsa ilmiantoihin olivat lähes aina henkilökohtaiset: joko kateus tai kosto, Frank McDonough kertoo.

”Naiset auttoivat Gestapoa huomattavasti vähemmän kuin miehet, mutta heidän motiivinsa ilmiantoihin olivat lähes aina henkilökohtaiset: joko kateus tai kosto.”

Kansainvälisen politiikan professori on kirjoittanut kirjan Gestapo: Natsi-Saksan salaisen poliisin historia (Atena), joka on juuri julkaistu myös suomeksi.

Gestapon kortistoon kirjattiin tarkoin jokainen pidätys, mutta suuri osa arkistosta tuhottiin sodan loppuvaiheissa. McDonough pääsi kuitenkin tutkimaan Gestapon Düsseldorfin-arkistoa, jonka karuihin paljastuksiin hänen kirjansa nyt perustuu. Kirjassaan McDonough kumoaa Gestapoon liitettyjä myyttejä, joista on yksi on salaisen poliisin ”kaikkialle ulottunut valvontakoneisto”.

– Se 'koneisto' koostui tavallisista saksalaisista: Gestapo oli riippuvainen kansalaisten ilmiannoista. Vain 15 prosenttia tapauksista sai alkunsa Gestapon oman tarkkailutoiminnan perusteella.

Naisen kosto

Naisten ilmoitukset tulivat useimmiten kodin piiristä, sillä naiset liikkuivat ja työskentelivät miehiä harvemmin kodin ulkopuolella, ja kotiin naisia natsi-ideologian mukaisesti yhä tarmokkaammin työnnettiin.

Muuan rouva Hof Düsseldorfista oli tyypillinen esimerkki naisesta, joka antoi ilmi oman miehensä. Hän väitti Gestapolle miehensä vastustavan Hitlerin hallintoa ja kannattavan vasemmistoa. Tutkinnassa kuitenkin selvisi, että herra Hof oli kyllä vaimoaan pahoinpitelevä juokale, mutta mitään todisteita valtionvastaisesta toiminnasta ei koskaan löytynyt.

Naiset tehtailivat vääriä ilmoituksia myös petollisista aviomiehistään. Joskus naisella saattoi itsellään olla uusi rakastaja, ja aviomies piti saada siivottua pois pelistä. Gestapo oppi nopeasti erottamaan motiivit ilmiantojen takaa.

Naiset tehtailivat vääriä ilmoituksia myös petollisista aviomiehistään.

Gestapo suhtautui varauksella etenkin työläisnaisten tekemiin ilmiantoihin silloin, kun niiden kohteena oli 'tavallinen' saksalainen eli vaaleahiuksinen, keskiluokkainen hetero. Herra Hofkin selvisi varoituksella, koska pelkkä vaimon kokema vääryys ei olisi voinut Gestapoa vähempää kiinnostaa.

Yleisesti ottaen ilmiantoja tekivät ylivoimaisesti eniten työväenluokan ja alemman keskiluokan ihmiset. Yläluokan tai koulutetun keskiluokan edustajat raportoivat toisinajattelusta ani harvoin. Natsit kuitenkin olisivat halunneet palavasti keskiluokan tuen.

Kielletyt romanssit

Kaikille ei käynyt yhtä hyvin kuin herra Hofille. Jotkut tulivat ilmiannetuksi – ja joutuivat sen jälkeen turvasäilöön tai jopa keskitysleirille – pelkästään siksi, että he olivat kuunnelleet ulkomaista radiokanavaa tai heillä oli pöytäliina, jossa oli sirpin ja vasaran kuva.

Vuonna 1933 perustettu Gestapo jäljitti aluksi lähinnä kommunisteja, mutta alkoi myöhemmin ”rotupuhtauden” hengessä vainota myös esimerkiksi romaneja, homoseksuaaleja, mielisairaita, vammaisia ja jopa pitkäaikaistyöttömiä.

Myöhemmin Gestapoa alkoivat kiinnostaa myös sukupuolisuhteet. Vuonna 1935 natsit kielsivät saksalaisten ja juutalaisten väliset avioliitot ja sukupuolisen kanssakäymisen.

Erityisesti naiset tekivät sukupuolisuhteisiin liittyviä ilmiantoja. Tällaisten tapausten määrä kasvoi etenkin sodan aikana. Yleensä kyse oli sotaan lähteneiden miesten vaimoista, joilla oli suhde vierastyöläiseen. Naiset antoivat ilmi varsinkin sellaisia naisia, jotka olivat tulleet avioliiton kautta heidän sukulaisikseen.

Gestapon mielestä sotilaiden vaimojen salasuhteet söivät moraalia, ja sodan aikana keskitysleireihin lähetetyistä 10 000 saksalaisnaisesta huomattava osuus oli naimisissa olevia, jotka oli tuomittu "kielletystä kanssakäymisestä".

Julmaa leikkiä?

Ilmiantaminen Gestapolle kuulostaa harvinaisen julmalta tavalta kostaa, sillä seuraukset saattoivat olla arvaamattomat. Tajusivatko ihmiset, millaisia seurauksia heidän teoillaan saattoi olla?

"Heidät oli vakuutettu siitä, että niin tulee toimia: ilmiantaminen on isänmaallinen teko ja yhteisölle hyväksi."

– Uskon, että he tajusivat. Monen motiivina oli kosto, mutta toisaalta ihmiset oli myös vakuutettu siitä, että niin tulee toimia: ilmiantaminen on isänmaallinen teko ja yhteisölle hyväksi. Kyllähän monissa maissa poliisillakin on edelleenkin päivystävä puhelin, johon voi soittaa ja kertoa, jos näkee jotain rikollista. Ei Gestapolle ilmiantaminen siinä mielessä ollut tuon ajan Saksassa sen kummallisempaa, McDonough sanoo.

McDonough muistuttaa, että oli paljon naisia, jotka eivät natsi-ideologista piitanneet, vaikkeivät olisi sitä näkyvästi vastustaneetkaan.

– Natsit halusivat kääntää kelloa taaksepäin ja pysäyttää muun muassa kaiken sen kehityksen, mitä naisen asemassa oli tapahtunut. He halusivat naiset tiukasti takaisin kotiin. Lasten synnyttämisestä palkittiin: kahdeksasta lapsesta sait kultamitalin, kuudesta hopeaa ja niin edelleen. Mutta kun saksalaisissa perheissä ennen natsihallintoa oli keskimäärin 2,4 lasta, sen vallan aikana lapsiluku tippui 2,1 lapseen. Niin paljon natsien mitalit naisia kiinnostivat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Teppo Airaksisen ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

 

Juttua muokattu 23.8. klo 16.24. Kakkososan ohjasi Teppo Airaksinen eikä Dome Karukoski.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.