Kim Leine ei pelkää paljastaa menneisyytensä vaiheita. Kuva: Laura Arvela

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on, kirjailija Kim Leine sanoo.

Kim Leine kasvoi Norjassa, muutti teininä Tanskaan ja sieltä Grönlantiin pakoon menneitä. Hänen uusi suurromaaninsa Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin epätoivoisesta vaelluksesta 1700-luvun Grönlannissa. Teos peilaa tekijänsä elämää: Leine eli alkoholisoituneena lääkkeiden väärinkäyttäjänä ja lähes kaiken menettäneenä Grönlannissa, kunnes kirjoittaminen nosti hänet kuiville.

Ikuisuusvuonon profeetat on historiallinen tiiliskivi, 640 sivua. Kim Leine, miten näin iso kirjaprojekti toteutetaan?

– Romaanin tekeminen kesti vain kaksi vuotta. Aloin kirjoittaa ja tein tutkimustyön vasta, kun tarina oli valmis. Luin Grönlannissa työskenneelleiden pappien päiväkirjoja ja lopulta menin Ikuisuusvuonoon tapahtumapaikalle. Sitten korjasin kaikki faktat.

Aiemmat teoksesi ovat rankkoja omaelämäkerrallisia romaaneja. Miksi?

– Yritän selvittää perheessäni olevia tuhoavia voimia, joiden pelkään siirtyneen tietysti minuunkin. Ensimmäinen kirjani oli omaelämäkerrallinen romaani. Toinen kertoi isoisästäni, joka teki raa’an murhan 1930-luvulla. Hän tappoi isoäitini rakastajan.

Miten kirjoittaminen on vaikuttanut kovaan elämääsi?

– Aina sanotaan, ettei kirjoittaminen saisi olla terapiaa, mutta se on. Se auttaa ajattelemaan kirkkaasti ja pääsemään pahoista asioista, ei kokonaan, mutta osittain. Ensimmäinen kirjani julkaisu 2007 muutti kaiken. Saatoin muuttaa Kööpenhaminaan, korjata menneitä virheitä. Pystyin elämään kuin normaali ihminen. Nyt elän vaimoni ja 2- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa.

Miten tasapainotat perhe-elämän ja kirjoittamisen?

– Kotona se ei ole vaikeaa, kun on tutut rutiinit, mutta työhön liittyvä matkustaminen on hankalaa. Aikuiset lapseni ja entinen vaimoni auttavat hoitamalla pieniä lapsiani, jos vaimoni matkustaa mukana. Nyt me olemme kaikki hyvissä väleissä.

Ja millainen kirja sitten on? Tässä arvio:

Ikuisuusvuonon profeetat kertoo nuoren papin koettelemuksista 1700-luvun Grönlannissa. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittanut teos kuvaa siirtomaavallan julmuutta, pohjoisen ankaraa elämää, inhimillisiä heikkouksia, himoja ja hulluutta. Nuori Morten Falck on ensin täynnä ihanteita, mutta alkoholismi, aliravitsemus ja Grönlannin epäinhimilliset olot uhkaavat tuhota. Tarina on rujo, mutta upea ja mieenpainuva.

Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat

Suom. Katriina Huttunen (Tammi)

Lue Me Naisten kaikki kirja-arviot täältä.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)